АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Черкаси – 2012

Прочитайте:
  1. Черкаси 2013р.

ЧЕРКАСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО

 

ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва

 

Доповідь на тему: Догляд за хворими на цукровий діабет(Дієта, гігієна харчування, фізичні вправи)

 

 

Виконала: студентка 4 курсу, групи СР

напряму підготовки (спеціальності)

6.130102 – Соціальна робота

Метелиця Оксана

Черкаси – 2012

ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ - захворювання, яке характеризується збільшенням концентрації глюкози в крові, виділенням її з сечею, що зумовлено абсолютною або відносною недостатністю в крові гормону інсуліну. Цукровий діабет супроводжується порушенням всіх видів обміну - вуглеводного, жирового, білкового, вітамінного, мінерального. При цьому з часом порушується функція не тільки острівцевого апарату підшлункової залози, але майже всіх систем і органів - нирок, печінки, серцево-судинної системи, органів травлення та ін. Факторами ризику виникнення цукрового діабету є спадковість, надлишкова маса тіла, переїдання, особливо зловживання солодким, різні інфекції, атеросклероз, подагра, захворювання підшлункової залози, інших ендокринних органів, печінки та ін.

Виділяють два типи цукрового діабету:

I тип - інсулінозалежний, коли 90% клітин підшлункової залози загинули в результаті вірусного ураження і не виробляють інсулін. Хворіють люди молодого віку. У дітей майже в 100% випадків інсулінозалежний цукровий діабет. II тип - інсулінонезалежний (діабет опасистих), коли інсулін в організмі є і навіть виробляється в підвищених кількостях, але він не надає належної впливу з-за порушення чутливості до нього клітин в тканинах організму. Захворювання носить спадковий характер, хворіють звичайно після 40 років люди, які страждають ожирінням. Розвитку даного захворювання можуть сприяти такі фактори, що привертають: спадковість, надмірна вага, панкреатит, рак підшлункової залози, захворювання інших залоз внутрішньої секреції, вірусні інфекції (краснуха, вітряна віспа, епідемічний гепатит, грип), які виступають як пусковий механізм; стресові ситуації, вік (чим людина старша, тим більше небезпека).

Дієта

Дотримання правильного харчування при цукровому діабеті – дуже важливе завдання, оскільки дане захворювання викликає порушення обміну речовин. А саме, в результаті розвитку даного захворювання порушується нормальне функціонування підшлункової залози, що в свою чергу призводить до зниження виробництва нею інсуліну, який допомагає організму в засвоєнні цукру. Вся проблема полягає в тому, що підвищений вміст цукру в крові призводить до вкрай сумних наслідків.

На сьогоднішній день у світі більш 150 мільйонів людей, які хворіють на цукровий діабет. Згідно з прогнозами аналітиків, за 15 років ця цифра може зрости вдвічі.

Як вже було зазначено раніше, дотримання правильного харчування при захворюванні на цукровий діабет має дуже важливе значення. Якщо правильно підібрати дієту при легкій або навіть середньої тяжкості діабету 2 типу, то можна мінімізувати витрати на лікування, а може бути навіть і повністю обійтися без нього.

Перш за все, хворі на цукровий діабет повинні обмежити вживання в їжу легкозасвоюваних вуглеводів, які містяться, наприклад, в меді, цукрі, джемах і варення, здоби, цукерках та інших солодощах, а також ягодах і фруктах (фініках, родзинках, бананах, винограді). Деякі лікарі рекомендують навіть повна відмова від вищеозначених продуктів, однак така міра необхідна лише при важких формах захворювання. Для хворих легкої або середньої формою діабету слід лише регулярно контролювати вміст цукру в крові, вживаючи при цьому цукор і солодощі в невеликій кількості.

Зовсім недавно були проведені дослідження, які допомогли встановити, що цукровий діабет прогресує швидше через підвищеного вмісту в крові жирів. У зв’язку з цим, слід істотно обмежити і вживання жирної їжі. Сумарна кількість жиру, що надходить в організм страждає цукровим діабетом не повинно бути більше 40 грам за добу. У цю норму входять, як продукти в натуральному вигляді (жирне м’ясо, сардельки, сосиски, сири, ковбаси, майонез, сметана), так і необхідні для приготування (рослинне або вершкове масло, кулінарні жири, сало). Крім того, настійно рекомендується обмежитися в смаженої, гострої, солоної, пряної і копченої їжі, не є консерви, гірчицю, перець, а також не вживати алкогольні напої.

Категорично забороняється при цукровому діабеті вживати продукти з великим вмістом і жирів, і вуглеводів одночасно. До таких продуктів відноситься вершкове морозиво, шоколад, торти, кремові тістечка і т.п. А що ж все-таки можна їсти? Нижче наводиться перелік рекомендованих продуктів для хворих на цукровий діабет:

• Хліб – до двохсот грамів на день, більшою мірою чорний або особливий діабетичний.

• Супи, в основному овочеві. Приготовлені на слабкому рибному або м’ясному бульйоні супи, можна їсти не більше двох разів за тиждень.

• До 100 грам на добу нежирного м’яса або птиці, або 150 грамів риби в холодці або відвареному вигляді.

• Страви і гарніри на основі різних круп, бобових. Зрідка і в невеликій кількості можна їсти макаронні вироби, зменшуючи при цьому кількість споживаного хліба. Найкраще харчуватися вівсяної і гречаною кашею, непогано також чергувати пшоняну, перлову і рисову крупи. Від манки краще відмовитися.

• Зелень і овочі. Морква, буряк і картопля рекомендується приймати не більше 200 грамів на добу. Що стосується іншої зелені (крім прянощів) і овочів (капусти, салату, редиски, огірків, кабачків, помідорів), то їх дозволяється вживати майже без обмежень, як в сирому, так і вареному вигляді, а час від часу, можна і в печеному.

• Дозволяється з’їдати не більше 2 яєць некруто, або використовуючи їх для приготування якихось страв.

• Ягоди і фрукти кислих і кисло-солодких сортів (яблука антонівку, лимони, апельсини, червону смородину, журавлину тощо – до 300 грам на добу.

• Молоко – тільки з дозволу лікаря. Кисломолочні продукти (несолодкий йогурт, кисле молоко, кефір) – 1-2 склянки на добу. Що стосується сиру, сметани або вершків, то їх можна вживати тільки потроху і не дуже часто.

• Сир варто їсти щодня, до 200 грам у натуральному вигляді або готуючи з нього сирники, сирники, пудинг або запіканку. Сир, так само як і вівсяна і гречана каші, шипшина, а також висівки нормалізують жировий обмін і функцію печінки, запобігають жирові зміни печінки.

• Напої. Дозволяється пити чорний або зелений чай, можна навіть з молоком, слабенький кави, ягідні і фруктові соки з кислих сортів, а також томатний сік.

Харчуватися при цукровому діабеті необхідно не рідше 4 разів на день, а краще до 5-6 разів, дотримуючись одне й того ж часу прийому їжі. Намагатися вживати їжу, насичену вітамінами, мікро-та макроелементи. Слід якомога більше урізноманітнити власне харчування, так як перелік дозволених при діабеті продуктів дуже навіть не маленький.

Увага! Якщо ваш лікуючий лікар призначив вам дієту, в чому-небудь суперечить тому, що наведено в цій статті – слухайте його! Лише лікар, володіючи історією вашої хвороби, аналізуючи результати аналізів і ваше поточний стан, зможе адекватно оцінити ситуацію і скласти рекомендації, максимально підходять саме вам і саме в даний момент.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 234 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)