АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Задачі для самоконтролю. 1. Хворий 19 років, астенічної тілобудови скаржиться на підвищення температури до 390С у вечірні години

Прочитайте:
  1. А. Ситуаційні задачі.
  2. А. Ситуаційні клінічні задачі
  3. А.Ситуаційні клінічні задачі
  4. Б. Ситуаційні задачі.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

1. Хворий 19 років, астенічної тілобудови скаржиться на підвищення температури до 390С у вечірні години, виражений кашель, виділення харкотиння у великій кількості з неприємним запахом. Хворіє з 6-річного віку, останнє загострення пов’язане з переохолодженням. При порівняльній перкусії легень – в нижніх відділах спарва притуплений легениевий звук, при аскультації середньопухирчаті хрипи. Яке захворювання найбільш вірогідне може бути у хворого?

a. Бронхоектатична хвороба

b. Хронічний бронхіт

c. Бронхіальна астма

d. Крупозна пневмонія

e. Пневмоконіоз

2. На прийомі у лікаря хворий пред'явив скарги на кашель з відходженням «повним ротом» гнійного харкотиння з неприємним запахом, кровохаркання, задишку. Хворіє протягом 10 років, лікується у пульмонолога. При контрастній бронхографії виявлено зміни бронхів середнього калібру у вигляді веретеноподібних розширень. Яка на Вашу думку найбільш імовірна причина кровохаркання?

a. Туберкульоз легенів

b. Бронхоектатична хвороба

c. Хронічний бронхіт

d. Бронхогенна карцинома

e. Абсцес легенів

3. У пацієнта 32 років, який зловживав алкоголем, із крупозною пневмонією суттєво погіршився стан, підвищилась температура тіла до 39-400С, з’явився неприємний запах з рота, збільшилася кількість гнійного харкотиння; зросла ШОЕ та кількість паличкоядерних лейкоцитів. Рентгенологічно: у нижній долі правої легені порожнина з горизонтальним рівнем рідини. Яке із ускладнень можна запідозрити?

a. Бронхоектатична хвороба

b. Інфаркт-пневмонія

c. Гострий абсцес легень

d. Гангрена легень

e. Ексудативний плеврит

4. Хворий 66 років, відмічає кашель з виділенням гнійного харкотиння до 200 мл на добу, більше з ранку, інколи прожилки крові в харкотинні. Кашель з харкотинням відмічається протягом 20 років, останні 4 роки харкотиння гнійне. Справа в задньо-нижньому відділі грудної клітини вислуховуються середньопузирчаті хрипи. На обзорній рентгенограмі в нижній долі правої легені визначається ячеїстість, груба деформація легеневого малюнка. Сформулюйте попередній діагноз:

a. Бронхоектатична хвороба

b. Хронічний гнійний бронхіт

c. Периферичний рак правої легені

d. Хронічний гнійний бронхіт з бронхоектазами

e. Хронічний абсцес правої легені

5. У хворого Н. 64 років, що давно страждає на захворювання легень, виникло чергове загострення. При дослідженні харкотиння виявлено: шарувате, жовто-зелене, містить багато лейкоцитів, детрит, еластичні волокна. Якому захворюванню може відповідати такий аналіз?

a. Бронхіальній астмі

b. Гострому бронхіту

c. Пневмонії

d. Емфеземі легень

e. Хронічному абсцесу легені

6. Хворий 54 роки, давно страждає кашлем з виділенням гнійного харкотиння до150 мл за добу. В останній рік схуд, посилилась задишка, з’явилися набряки на нижніх кінцівках, ціаноз губ, пальці у вигляді ”барабанних паличок”. Важкий видих. Над легенями–притуплений тимпаніт більше зправа; дихання везикулярне послаблене, в нижньо-задніх відділах вологі та розсіяні сухі хрипи, більше на видосі. Який діагноз найбільш вірогідний?

a. Бронхоектатична хвороба

b. Пневмонія

c. Хронічний обструктивний бронхіт

d. Абсцес легені

e. Рак легенів


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 607 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)