АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Інструментальні дослідження

Прочитайте:
  1. III етап. Дослідження причин труднощів адаптації в дітей «контрольної групи»
  2. Real-time PCR (ПРЛ у реальному часі) та її застосування у вірусологічних дослідженнях.
  3. А) Загальне об’єктивне дослідження.
  4. А. Рентгенівські методи дослідження.
  5. Алгоритм променевого дослідження при деяких захворюваннях серця.
  6. Алгоритм променевого дослідження при ішемічній хворобі серця.
  7. Алгоритм променевого дослідження при трикутній формі серця
  8. АНТРОПОМЕТРИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ
  9. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  10. АНТРОПОМЕТРИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ХВОРИХ

1. Рентгенографія легенів виявляє наступні зміни (перевага віддається рентгенографії легенів в двох взаємноперпендикулярних проекціях):

• деформація і посилення легеневого малюнка за рахунок перибронхиальных фіброзних і запальних змін; комірчастий легеневою малюнок в області нижніх сегментів легенів;

• тонкостінні кистоподібні прояснення (порожнини) іноді з рівнем рідини (зазвичай при значно виражених мішечкувато-кистозних бронхоектазах в середній частці);

• зменшення об'єму (зморщування) уражених сегментів;

• підвищення прозорості здорових сегментів легені;

• «ампутація» кореня легені;

• непрямі ознаки бронхоектазів при їх локалізації в нижній частці лівого і середній частці правої легені — зміна положення головки лівого кореня унаслідок зменшення об'єму нижньої частки, розрідження легеневого малюнка верхньої частки, що роздулася, як прояв компенсаторної емфіземи, зсув серця вліво унаслідок зморщування або ателектаза нижньої частки (А. І. Оберемків, Н. Р. Палєєв, 1990).

• супутній фіброз плеври в осередку ураження або ексудативний плеврит.

Вказані рентгенологічні ознаки бронхоэктазий особливо добре виявляються за допомогою багатоосьового рентгенографічного суперекспонованого і томографічного дослідження.

2. Бронхографія — основний, остаточно підтверджуючий діагноз метод. Він не тільки констатує наявність бронхоектазів, але і дозволяє уточнити їх локалізацію, форму і розміри. Бронхографія проводиться після попередньої санації бронхіального дерева за допомогою муколітичних і відхаркувальних засобів (а іноді навіть бронхоскопічного лаважа бронхів) і купірування запального процесу.

На бронхограмі в ураженому відділі наголошується розширення бронхів різної форми, їх зближення і відсутність заповнення контрастною речовиною гілок, розташованих дистальніше бронхоектазів. Бронхографічно розрізняють бронхоектази циліндрові, мішечкуваті, веретеноподібні, змішані, а також одиничні, множинні, обмежені і поширені. Для думки про характер бронхоектазів Л. Д. Лінденбратен і А. І. Шехтер (1970) запропонували вимірювати діаметр бронхів, що сполучаються з бронхоектазами, в найвужчому місці і діаметр бронхоэктазів в найширшому місці, а потім визначити процентне відношення цих величин. При циліндрових бронхоектазах це відношення не більше 15%, при веретеноподібних — воно знаходиться в межах від 15 до 30%, при мішечкуватих — більше 30%. За допомогою бронхографії можна певною мірою зробити висновок про дренажну функцію бронхів — по здатності їх евакуювати рентгеноконтрастна речовина йодліпол. Час евакуації при бронхоектазах різко збільшений, причому ступінь збільшення залежить від форми, величини, локалізації бронхоектазів і вираженості бронхоспастического синдрому.

3. Кінематобронхографія — визначення здатності бронхів до зміни просвіту залежно від фаз дихання. Для бронхоектазів характерне значне порушення скоротливої здатності бронхоектазованої стінки, що виражається дуже невеликим або майже повною відсутністю зміни діаметру бронхоектазів залежно від фаз дихання. Кінематобронхографія дозволяє, таким чином, розрізняти бронхоектази з рухомими і ригідними (мало або майже нерухомими) стінками. Крім того, за допомогою цього методу можна судити про характер евакуації контрасту, яка залежить як від функціональної здатності стінки розширеного бронха, так і від
форми бронхоектазів. З циліндрових і веретеноподібних бронхоектазів евакуація сповільнена і дуже нерівномірна, мішечкуваті бронхоектази характеризуються майже повною відсутністю евакуації.

4. Бронхоскопія — виявляє гнійний ендобронхіт різного ступеня вираженості в уражених сегментах бронхопульмонального дерева.

5. Серійна ангіопульмонографія — виявляє анатомічні зміни судин легенів і порушення гемодинаміки в малому крузі кровообігу. Вони більш виражені при множинних крупних бронхоектазах.

6. Бронхіальна артеріографія — виявляє розширені анастомози між бронхіальними і легеневими судинами.

7. Спірографія — виявляє порушення функції зовнішнього дихання при значних клінічних проявах бронхоектатичної хвороби. При обширних двосторонніх бронхоектазах виявляються рестриктивні порушення (значне зниження ЖЕЛ), за наявності бронхообструктивного синдрому — обструктивний тип дихальної недостатності (зниження показників ОФВ), при поєднанні емфіземи легенів і синдрому бронхіальної обструкції — рестриктивно-обструктивний тип порушень функції зовнішнього дихання (зниження ФЖЕЛ і ОФВ).


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 339 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)