АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Лекція 1

Прочитайте:
  1. Лекція 12. Травлення в шлунку, кишечнику
  2. Лекція 3
  3. Лекція 7. М’ЯЗИ КІНЦІВОК
  4. ЛЕКЦІЯ №4
  5. ЛЕКЦІЯ №5
  6. ЛЕКЦІЯ №6

Фізіологія серцево-судинної системи.

До системи кровообігу відносяться серце і судини - кровоносні і лімфатичні. Основне значення системи кровообігу полягає в постачанні кров'ю органів і тканин.

Серце являє собою біологічний насос, завдяки роботі якого кров рухається по замкнутій системі судин. В організмі людини є 2 кола кровообігу.

 

Велике коло кровообігу починається аортою, яка відходить від лівого шлуночка, і закінчується судинами, котрі впадають у праве передсердя. Аорта дає початок великим, середнім і дрібним артеріям. Артерії переходять в артеріоли, які закінчуються капілярами. Капіляри широкою мережею пронизують усі органи і тканини організму. У капілярах кров віддає тканинам кисень та поживні речовини, а з них в кров надходять продукти обміну речовин, в тому числі і вуглекислий газ. Капіляри переходять у венули, кров з яких потрапляє в дрібні, середні і великі вени. Кров від верхньої частини тулуба надходить у верхню порожнисту вену, від нижньої - в нижню порожнисту вену. Обидві ці вени впадають у праве передсердя, де закінчується велике коло кровообігу.

 

Мале коло кровообігу (легеневий) починається легеневим стовбуром, який відходить від правого шлуночка і несе в легені венозну кров. Легеневий стовбур розгалужується на дві гілки, що йдуть до лівої і правої легені. У легенях легеневі артерії діляться на більш дрібні артерії, артеріоли й капіляри. У капілярах кров віддає вуглекислий газ і збагачується киснем. Легеневі капіляри переходять у венули, які потім утворюють вени. По чотирьох легеневих венах артеріальна кров надходить у ліве передсердя.

Серце.

Серце людини - порожнистий м'язовий орган. Суцільною вертикальної перегородкою серце ділиться на ліву і праву половини. Горизонтальна перегородка разом з вертикальною ділить серце на чотири камери. Верхні камери - передсердя, нижні - шлуночки.

Стінка серця складається з трьох шарів. Внутрішній шар представлений ендотеліальною оболонкою (ендокард, вистилає внутрішню поверхню серця). Середній шар (міокард) складається з поперечнопосмугованого м'язу. Зовнішня поверхня серця покрита серозною оболонкою (епікардом), яка є внутрішнім листком навколосерцевої сумки - перикарда. Перикард (серцева сорочка) оточує серце, як мішок, і забезпечує його вільний рух.

Клапани серця.

Ліве передсердя від лівого шлуночка відокремлює двостулковий клапан. На кордоні між правим передсердям і правим шлуночком знаходиться тристулковий клапан. Клапан аорти відділяє її від лівого шлуночка, а клапан легеневого стовбура відділяє його від правого шлуночка.

При скороченні передсердь (систола) кров з них надходить у шлуночки. При скороченні шлуночків кров із силою викидається в аорту і легеневий стовбур. Розслаблення (діастола) передсердь і шлуночків сприяє наповненню порожнин серця кров'ю.

Значення клапанного апарату.

Під час діастоли передсердь передсердно-шлуночкові клапани відкриті, кров, що надходить з відповідних судин, заповнює не тільки їх порожнини, але і шлуночки. Під час систоли передсердь шлуночки повністю заповнюються кров'ю. При цьому виключається повернення крові в порожнисті і легеневі вени. Це пов'язано з тим, що в першу чергу скорочується мускулатура передсердь, утворює гирла вен. У міру наповнення порожнин шлуночків кров'ю стулки передсердно-шлуночкових клапанів щільно замикаються і відокремлюють порожнину передсердь від шлуночків. В результаті скорочення сосочкових м'язів шлуночків у момент їх систоли сухожильні нитки стулок передсердно-шлуночкових клапанів натягаються і не дають їм викрутитися в бік передсердь. До кінця систоли шлуночків тиск у них стає більше тиску в аорті і легеневій стовбурі. Це сприяє відкриттю півмісяцевих клапанів аорти та легеневого стовбура, і кров з шлуночків надходить до відповідних судини.

Таким чином, відкриття і закриття клапанів серця пов'язано зі зміною величини тиску в порожнинах серця. Значення ж клапанного апарату полягає в тому, що він забезпечує рух крові в порожнинах серця в одному напрямку. Основні фізіологічні властивості серцевого м'яза.

Збудливість.

Серцевий м'яз менш збудливий, ніж скелетні. Реакція серцевого м'яза не залежить від сили подразнень. Серцевий м'яз максимально скорочується і на порогове і на більш сильне за величиною роздратування.

Провідність.

Порушення по волокнах серцевого м'яза поширюється з меншою швидкістю, ніж по волокнах скелетного м'яза. Порушення по волокнах м'язів передсердь поширюється зі швидкістю 0,8-1,0 м / с, по волокнах м'язів шлуночків - 0,8-0,9 м / с, по провідній системі серця - 2,0-4,2 м / с.

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 381 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)