АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Автоматизм.

Прочитайте:
  1. Автоматизм. Проходження потенціалу дії в атипових кардіоміоцитах синоартріального вузла, фізіологічна роль.
  2. Аномальный гетеротопный автоматизм.

Поза організмом за певних умов серце здатне скорочуватися і розслаблятися, зберігаючи правильний ритм. Отже, причина скорочень ізольованого серця лежить в ньому самому. Здатність серця ритмічно скорочуватися під впливом імпульсів, що виникають у ньому самому, носить назву автоматизму.

 

Провідна система серця.

У серці розрізняють робочу мускулатуру, представлену поперечно м'язом, і атипові, або спеціальну, тканина, в якій виникає і проводиться збудження.

У людини атипова тканина складається з:

синусно-передсердного вузла, що розташовується на задній стінці правого передсердя у місця впадання верхньої порожнистої вени;

передсердно-шлуночкового вузла (атріовентрикулярний вузол), що знаходиться в стінці правого передсердя поблизу перегородки між передсердями і шлуночками;

передсердно-шлуночкового пучка (пучок Гіса), що відходить від передсердно-шлуночкового вузла одним стовбуром. Пучок Гіса, пройшовши через перегородку між передсердями і шлуночками, ділиться на дві ніжки, що йдуть до правого і лівого шлуночка. Закінчується пучок Гіса у товщі м'язів волокнами Пуркіньє.

Синусно-передсердний вузол є провідним у діяльності серця (водій ритму), у ньому виникають імпульси, що визначають частоту і ритм скорочень серця. У нормі передсердно-шлуночковий вузол і пучок Гіса є тільки передавачами збуджень з ведучого вузла до серцевого м'яза. Однак здатність до автоматії притаманна передсердно-шлуночковому вузлу і пучку Гіса, тільки виражається вона в меншій мірі і проявляється лише при патології. Автоматизм передсердно-шлуночкового з'єднання виявляється лише в тих випадках, коли до нього не надходять імпульси від синусно-передсердного вузла.

Атипова тканина складається з малодиференційованих м'язових волокон. До вузлів атипові тканини підходять нервові волокна від блукаючих і симпатичних нервів.

Серцевий цикл і його фази.

В діяльності серця спостерігаються дві фази: систола (скорочення) і діастола (розслаблення). Систола передсердь слабше і коротше систоли шлуночків. У серці людини вона триває 0,1-0,16 с. Систола шлуночків - 0,5-0,56 с. Загальна пауза (одночасна діастола передсердь і шлуночків) серця триває 0,4 с. Протягом цього періоду серце відпочиває. Весь серцевий цикл триває 0,8-0,86 с.

Систола передсердь забезпечує надходження крові в шлуночки. Потім передсердя переходять у фазу діастоли, яка триває протягом усієї систоли шлуночків. Під час діастоли передсердя заповнюються кров'ю. Показники серцевої діяльності. Ударний, або систолічний, обсяг серця - кількість крові, яка викидається шлуночком серця у відповідні судини при кожному скороченні. У дорослої здорової людини при відносному спокої систолічний об'єм кожного шлуночка складає приблизно 70-80 мл. Таким чином, при скороченні шлуночків в артеріальну систему надходить 140-160 мл крові.

Хвилинний об'єм - кількість крові, яка викидається шлуночком серця за 1 хв. Хвилинний об'єм серця - це добуток величини ударного об'єму на частоту серцевих скорочень в 1 хв. В середньому хвилинний об'єм складає 3-5 л / хв. Хвилинний об'єм серця може збільшуватися за рахунок збільшення ударного об'єму і частоти серцевих скорочень.

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 390 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)