АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Нервова регуляція.

Прочитайте:
  1. Автономна нервова система
  2. Вегетативна нервова система
  3. Вегетативна нервова система
  4. Вища нервова діяльність
  5. Електроліти плазми крові. Осмотичний тиск крові і його регуляція.
  6. Метасимпатична нервова система.
  7. НЕРВОВА СИСТЕМА
  8. Нервова система, її біологічне значення
  9. НЕРВОВА ТКАНИНА

Серце, як і всі внутрішні органи, іннервуються вегетативною нервовою системою.

Парасимпатичні нерви є волокнами блукаючого нерва, які іннервують утвори провідної системи, а також міокард передсердь і шлуночків. Центральні нейрони симпатичних нервів залягають в бічних рогах спинного мозку на рівні I-IV грудних хребців, відростки цих нейронів направляються в серце, де іннервують міокард шлуночків та передсердь, утвори провідної системи.

Центри нервів, що іннервують серце, завжди перебувають у стані помірного збудження. За рахунок цього до серця постійно надходять нервові імпульси. Тонус нейронів підтримується за рахунок імпульсів, що надходять з ЦНС від рецепторів, закладених в судинній системі. Ці рецептори розташовуються у вигляді скупчення клітин і носять назву рефлексогенні зони серцево-судинної системи. Найбільш важливі рефлексогенні зони розташовуються в області каротидного синуса, в області дуги аорти.

Блукаючі і симпатичні нерви мають на діяльність серця протилежний вплив за 5 напрямками:

хронотропна (змінює частоту серцевих скорочень);

інотропну (змінює силу серцевих скорочень);

батмотропное (впливає на збудливість);

дромотропну (змінює здатність до провідності);

тонотропное (регулює тонус та інтенсивність обмінних процесів).

 

Парасимпатична нервова система чинить негативний вплив по всіх п'ятьох напрямками, а симпатична нервова система - позитивне.

Таким чином, при порушенні блукаючих нервів відбувається зменшення частоти, сили серцевих скорочень, зменшення збудливості і провідності міокарда, знижує інтенсивність обмінних процесів у серцевому м'язі.

При збудженні симпатичних нервів відбувається збільшення частоти, сили серцевих скорочень, збільшення збудливості і провідності міокарда, стимуляція обмінних процесів.

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 352 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)