АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вплив кори головного мозку на діяльність серця.

Прочитайте:
  1. D. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  2. E. - Бічний ріг сірої речовини спинного мозку на рівні СVIII – ThI.
  3. E. - Зарощення водопроводу головного мозку.
  4. E. - Кутова закрутка тім’яної частки великого мозку.
  5. I. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  6. N. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  7. V. Фінансово-господарська діяльність і матеріально-технічна база навчально-реабілітаційних центрів
  8. А. Рефлекторна діяльність
  9. Автоматія серця. Градієнт автоматії. Дослід Станіуса.
  10. Адаптаційний синдром – це комплекс реакцій адаптації людини у відповідь на значні за силою і тривалістю несприятливі впливи (стресори).

КГМ регулює і коригує діяльність серця через блукаючі і симпатичні нерви. Доказом впливу КГМ на діяльність серця є можливість утворення умовних рефлексів, а також зміни в діяльності серця, які супроводжують різні емоційні стани (хвилювання, страх, гнів, злість, радість).

умовнорефлекторні реакції лежать в основі так званих передстартових станів спортсменів. Встановлено, що у спортсменів перед бігом, тобто в передстартовому стані, збільшуються систолічний об'єм серця і частота серцевих скорочень.

Гуморальна регуляція діяльності серця.

Фактори, що здійснюють гуморальну регуляцію діяльності серця, діляться на 2 групи: речовини системної дії і речовини місцевої дії.

До речовин системної дії відносяться електроліти і гормони.

Надлишок іонів калію в крові призводить до уповільнення ритму серця, зменшення сили серцевих скорочень, гальмуванню поширення збудження по провідній системі серця, зниження збудливості серцевого м'яза. Надлишок іонів кальцію в крові надає на діяльність серця протилежний вплив: збільшується ритм серця і сила його скорочень, підвищується швидкість поширення збудження по провідній системі серця і наростає збудливість серцевого м'яза. Характер дії іонів калію на серце схожий з ефектом збудження блукаючих нервів, а дія іонів кальцію - з ефектом подразнення симпатичних нервів.

Адреналін збільшує частоту і силу серцевих скорочень, покращує коронарний кровообіг, тим самим підвищуючи інтенсивність обмінних процесів у серцевому м'язі.

Тироксин виробляється в щитовидній залозі і має стимулюючий вплив на роботу серця, обмінні процеси, підвищує чутливість міокарда до адреналіну.

Мінералокортикоїди (альдостерон) покращують реабсорбцію (зворотне всмоктування) іонів натрію і виведення іонів калію з організму.

Глюкагон підвищує вміст глюкози в крові за рахунок розщеплення глікогену, що надає позитивний інотропний ефект.

Речовини місцевої дії діють в тому місці, де утворилися. До них відносять:

Медіатори - ацетилхолін і норадреналін, які роблять протилежні впливу на серце.

Дія АХ невіддільне від функцій парасимпатичних нервів, так як він синтезується в їх закінченнях. АХ зменшує збудливість серцевого м'яза і силу її скорочень. Норадреналін надає на серце вплив, аналогічне впливу симпатичних нервів. Стимулює обмінні процеси в серці, підвищує витрату енергії і тим самим збільшує потребу міокарда в кисні.

Тканинні гормони - кініни - речовини, що володіють високою біологічною активністю, але швидко піддаються руйнуванню, вони діють на клітини гладеньких м'язів судин.

Простагландини - надають різноманітну дію на серце в залежності від виду та концентрації

Метаболіти - покращують коронарний кровотік у серцевому м'язі.

Гуморальна регуляція забезпечує більш тривале пристосування діяльності серця до потреб організму.

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 523 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)