АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Етіологічна класифікація порушень глікемії (ВООЗ, 1999)

Прочитайте:
  1. Анемії: класифікація, етіологія, патогенез, їх характеристика.
  2. Будово стріо-палідарної сист. функції, наслідки порушень
  3. Визначення і класифікація методів стерилізації різальних, оптичних і загальхірургічних інструментів
  4. Відновлення електролітних порушень
  5. Гіпоксія: етіологія, патогенез, класифікація.
  6. Гіпоксія: етіологія, патогенез, класифікація.
  7. Гістологічна класифікація пухлин молочних залоз (ВОЗ, 1981)
  8. Гістологічна класифікація пухлин нирок (ВОЗ, 1981)
  9. Гістологічна класифікація пухлин печінки (ВОЗ, 1978)
  10. Гістологічна класифікація пухлин товстої кишки.

I. Цукровий діабет типу 1 (деструкція р-клітин, що звичайно призво
дить до абсолютної інсулінової недостатності)

1. Автоімунний.

2. Ідіопатичний.

II. Цукровий діабет типу 2 (від переважання резистентності до інсуліну з відносною інсуліновою недостатністю до переважання секреторного дефекту з інсуліновою резистентністю або без неї)

III. Інші специфічні типи діабету

1. Генетичні дефекти В-клітинної функції.

2. Генетичні дефекти дії інсуліну.

3. Захворювання екзокринної частини підшлункової залози.

4. Ендокринопатії.

5. Діабет, індукований лікарськими засобами або хімічними речовинами.

6. Інфекції.

7. Незвичайні форми імунно-опосередкованого діабету.

8. Інші генетичні синдроми, інколи поєднані з діабетом.

IV. Гестаційний цукровий діабет

Розподіл цукрового діабету на типи 1 і 2 можливий тільки за умов детального вивчення анамнезу хворих, аналізу клінічного перебігу захворювання та визначення деяких лабораторних показників. Визначення типу цукрового діабету дозволяє лікарю обрати оптимальний лікувальний режим та призначити адекватну цукрознижувальну терапію.

Цукровий діабет типу 1 спостерігають у дитячому та юнацькому віці, у віці до 30—40 років, він має тяжкий лабільний перебіг. Цукровий діабет типу 2 спостерігають у 80—85% усіх хворих на цукровий діабет, розвивається у віці понад 30 років, близько 60—70% таких пацієнтів огрядні. Притаманні цьому типові цукрового діабету симптоми маловиражені, ке-тоацидоз виникає дуже рідко. Для впливу на гіперглікемію немає потреби в інсуліні. Цукровий діабет типу 2 є гетерогенним захворюванням із порушенням секреції інсуліну та його дії. Більша частина випадків асоційована з резистентністю до інсуліну. Порівняльну характеристику типів цукрового діабету наведено в таблиці.

 

Диференціально-діагностичні ознаки різних типів цукрового діабету

Ознаки Типі Тип 2
Синоніми Інсулінозалежний; ювенільний; діабет молодих Інсулінонезалежний; цукровий діабет осіб літнього віку
Частота (поширеність) 10—15% 85—90%
Вік, в якому виникає Звичайно до 35 років Після 35 років
Пік захворюваності У віці 5—6, 12—14, 25 років У віці 50—55 років
Маса тіла Знижена або нормальна Ожиріння в 60—80%
Початок хвороби Гострий, у 5—15% хворих маніфестація кетоацидоз.ом Поступовий
Клінічна симптоматика Чітко виражена Помірно виражена
Перебіг Лабільний Стабільний
Спадкова схильність (конкор- дантність у монозиготних близнюків) 40% 95—100%
Асоціація з гаплотипами Асоціюється зі специфічними антигенами системи Відсутня
Зв'язок з автоімунними захворюваннями Частий Відсутній
Антитіла до острівців підшлункової залози Визначаються Відсутні
Вміст інсуліну і С-пептиду в плазмі Знижений або не визначається Нормальний або підвищений
Схильність до кетозу Виражена Не характерна
Наявність ангіопатій Мікроангіопатїі Макроангіопатії
Чутливість до препаратів інсуліну Висока Низька
Чутливість до цукрознижувальних засобів похідних сульфонілсечовини Відсутня Висока
Лікування Дієтотерапія, інсулінотерапія Редукована дієта, пер-оральні цукрознижувальні засоби, інсулін

 

Важливе значення для клініки мають інші типи даного захворювання, які зручніше було б називати вторинним цукровим діабетом.

Цукровий діабет вагітних (гестаційний діабет) зумовлений порушенням толерантності до глюкози під час вагітності і зникає після пологів. Він розвивається у 2% вагітних у II триместрі. Переважна більшість хворих мають надлишкову масу тіла і в 50% із них протягом 15 років маніфестує цукровий діабет типу 2. Окрім цих типів спостерігають ще багато інших, серед яких найбільш визначним є LAD А-діабет, MODY-діабет, вторинний діабет.

LADA-діабет (Latent autoimmune diabetes of adults) — ця форма цукрового діабету отримала назву повільно прогресуючого цукрового діабету типу 1, або латентного автоімунного діабету дорослих (маніфестація цієї форми припадає на вік після 40 років). Тривалий час зберігається залишкова секреція інсуліну, яку можливо стимулювати цукрознижувальними похідними сульфонілсечовини.

 

Класифікація вторинного цукрового діабету (за D. Gross, 1995)

Групи Захворювання, стани Характеристика
Діабет, пов'язаний із захворюваннями підшлункової залози Панкреатит (гострий, хронічний). Травма, оперативне втручання. Пухлина (карцинома). Гемохроматоз. Фіброкалькульоз. Кістозний фіброз Ці стани характеризуються залученням до патологічного процесу значної частини підшлункової залози, у тому числі й острівців. Частота 6—70%
Діабет, пов'язаний з ендо-кринопатіями Синдром і хвороба Іценка—Кушінга. Феохромоцитома. Акромегалія. Соматостатинома. Гіпертиреоз. Гіперальдостеронізм. Глюкагонома Супроводжуються гіпер-продукцією контрінсу-лярних гормонів, які чинять виражений вплив на вуглеводний обмін. Час маніфестації діабету залежить від компенсаторних властивостей острівців. Частота 15—57%
Діабет, пов'язаний з генетичними синдромами Спадкова інсулінорезистентність. Ліпоатрофічний діабет. Лепрехаунізм Унаслідок мутацій гена рецептора інсуліну порушується реалізація периферійних ефектів інсуліну. Частота 12—47%
Діабет, зумовлений токсичними речовинами та фармакологічними агентами Хімічні речовини та медикаменти, токсичні для (З-клітин. Фармакологічні агенти, які впливають на секрецію інсуліну. Фармакологічні агенти, які впливають на чутливість тканин до інсуліну Роцентицид, пентамі-дин,циклоспорин А, L-аспарагіназа, пестициди. Гормональні препарати (глюкокортикоїди, глюкагон, тиреоїдні гормони, пероральні контрацептиви, соматотропін). Сечогінні та гіпотензивні (фуросемід, тіазиди, гігротон, клофелін, кло-памід, урегіт). Адренергетики (адреналін, ізадрин, обзидан). Психоаналептики (аміназин, галопери-дол, хлорпротиксен, меліпрамін). Анальгетики (індомета-цин, аспірин). Хіміопрепарати. Дифенін

 

MODY-діабет (Maturity-onset type diabetes of the young) — інсуліноне-залежний діабет людей юнацького віку, або ранній інсулінонезалежний цукровий діабет, масонський тип, цукровий діабет типу Mason. Маніфестація захворювання спостерігається у віці між 12 і 25 роками. Для цієї форми характерна достатня продукція інсуліну впродовж багатьох років та автосомно-домінантний тип спадковості.

Діабет, зумовлений недостатністю харчування, останнім часом трапляється дуже рідко і тому був рекомендований експертами ВООЗ до вилучення з класифікації.

Клінічні форми явного цукрового діабету мають свої специфічні клінічні ознаки, які в період декомпенсації захворювання супроводжуються постійними гіперглікемією та глюкозурією. До основних критеріїв ступенів тяжкості відносять наступні:

1) легка форма — глікемія натще до 8 ммоль/л, добова глюкозурія —
до 20 г/л, стан компенсації досягається за рахунок дієтотерапії. Можуть
бути діагностовані ангіонейропатії функціональних стадій;

2) середня форма — глікемія натще до 14 ммоль/л, глюкозурія до 40 г/л, можливий епізодичний невиражений кетоз, функціональні стадії ангіопатій та нейропатії. Для компенсації захворювання необхідно приймати пероральні цукрознижувальні препарати або інсулін у дозі до 40 ОД на добу (до 0,6 ОД/кг на добу);

3) тяжка форма— глікемія натще понад 14 ммоль/л, глюкозурія понад 40 г/л. Протягом доби виявляють коливання глікемії понад 5— б ммоль/л, які часто супроводжуються станами кетозу і кетоацидозу. Хворим необхідно вводити інсулін у великих дозах — більше за 40 ОД на добу (більше за 0,7—0,8 ОД/кг на добу), у них діагностують термінальні стадії ангіопатій різної локалізації та нейропатію.

Необхідно відзначити, що об'єктивне визначення ступеня тяжкості при вперше виявленому цукровому діабеті можливе тільки через певний час (12—18 тиж) за умов тривалого спостереження за хворим у динаміці, комплексного клініко-лабораторно-інструментального обстеження на тлі адекватно призначеного цукрознижувального засобу.

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 1020 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)