АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЕПІДЕМІОЛОГІЯ

Прочитайте:
  1. Епідеміологія
  2. Епідеміологія
  3. Епідеміологія
  4. Епідеміологія
  5. ЕПІДЕМІОЛОГІЯ
  6. Епідеміологія.

У розвинених країнах кількість хворих на цукровий діабет становить у середньому 4—5% загальної популяції. З віком частота захворювання зростає, досягаючи в осіб віком понад 65 років 10—15%. Істинна захворюваність населення на цукровий діабет є значно вищою, оскільки співвідношення числа зареєстрованих хворих та осіб із прихованим, а також недіагностованим діабетом становить 1:2,5:3. На 01.01.2001р. число хворих на цукровий діабет на земній кулі досягло 175 млн (з них 18 млн хворі на захворювання типу 1, а 157 млн — на захворювання типу 2). У табл. 39, за даними ВООЗ, наведено кількість хворих на цукровий діабет і прогноз захворюваності на цукровий діабет до 2030 р.

Гостроту проблеми цукрового діабету на сьогодні визначає не лише значне його поширення, але і надто швидкий розвиток ускладнень, які спричинюють інвалідність і смерть хворих. Порівняно з іншими захворюваннями цукровий діабет характеризується найбільш ранньою інвалідиза-цією. Так, товариства сліпих на 60—85% формують хворі на цукровий діабет. Приблизно 50% хворих на цукровий діабет типу 1 вмирає від хронічної ниркової недостатності. Серед таких хворих у 3—5 разів частіше, ніж у популяції населення того ж віку, діагностують інфаркт міокарда, у 2—З рази — інсульт. Гангрена нижніх кінцівок трапляється в 200 разів частіше, 50—70%ампутацій нижніх кінцівок, не пов'язаних із травматизмом, припадає на хворих на цукровий діабет.

На поширення цукрового діабету впливає велика кількість факторів навколишнього середовища, особливості популяції (генетичні, демографічні), концентрація факторів ризику захворювання.

В Україні на 01.01.2000 р. було зареєстровано 902,7 тис. хворих на цукровий діабет, із них 118,1 тис. хворих страждали на цукровий діабет типу 1, а 784,6 тис. — на цукровий діабет типу 2. При загальній частоті 2,2% поширеність цукрового діабету по регіонах України значно відрізнялася і становила від 1,5%(Волинська область) до 2,5—3% (Донецька, Одеська, Харківська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька області).

Епідеміологічні дослідження виявили чітку різницю в поширеності в світі основних типів цукрового діабету.

Поширеність цукрового діабету типу 1 істотно відрізняється від такої типу 2. Найбільшу частоту цукрового діабету типу 1 спостерігають в Європі, де вона коливається від найвищої у Фінляндії (35,3 випадки на 100 тис. населення) до найнижчої в північних районах Греції (4,6 випадків на 100 тис. населення). Найбільшу різницю поширеності цукрового діабету типу 1 всередині однієї країни спостерігають в Італії.

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 483 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)