АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Техніка штучного аборту.

Прочитайте:
  1. VІ. Техніка проведення операції кесарева розтину в нижньому сегменті матки поперечним розтином.
  2. Б) Определить ставку налога (поштучного), при которой равновесный объем продаж составит 2 единицы.
  3. В. Техніка внутрішньом’язових ін’єкцій
  4. Догляд за хворими та медична маніпуляційна техніка
  5. Долікарська допомога потерпілому. Способи штучного дихання
  6. Загальні правила і техніка накладання щипців
  7. МЕТОДИКА І ТЕХНІКА ВИМІРЮВАННЯ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ ПУЛЬСУ
  8. Методика і техніка подавання зволоженого кисню та користування кисневою подушкою
  9. Правила і техніка накладання акушерських щипців
  10. Правила і техніка накладання акушерських щипців.

1) Вакуум-аспірація (ВА) – евакуація вмісту порожнини матки через пластикову або металічну канюлю, приєднану до вакуумного насосу.

Електрична вакуумна аспірація (ЕВА) передбачає використання електричного вакуумного насосу.

При вагітності малого терміну – до 5 тижнів – можливо увести канюлю малого діаметру (5-6 мм) у порожнину матки без попереднього розширення цервікального каналу.

Аборт з використанням техніки ЕВА може продовжуватись від 3 до 10 хвилин.

Після ВА жінка знаходиться наглядом лікаря не менше 30 хвилин.

2) Дилатація та кюретаж (ДК) - „гострий кюретаж” – передбачає розширення цервікального каналу механічним шляхом з використанням спеціальних розширювачів Гегара або фармакологічних засобів та наступним використанням „гострого” вишкрібання стінок матки металічними кюретками.

ВА має переваги перед ДК: є більш безпечною та менш болючою маніпуляцією, супроводжується меншою крововтратою).

3) Медикаментозне переривання вагітності проводиться за бажанням жінки в терміни до 49 днів з першого дня останньої менструації шляхом застосування препаратів міфепристону та мізопростолу, що є ефективним, більш безпечним та прийнятним для ранніх термінів вагітності.

Жінка приймає одноразово отримані у акредитованому лікувальному закладі, 600мг (3 таблетки) міфепристону з обов’язковим наступним (через 36-48 годин) прийомом мізопростолу в умовах стаціонару під контролем лікаря (С). Через кілька годин (як правило, протягом 3-6 годин) після прийому мізопростолу починається маткова кровотеча у зв’язку із вигнанням плідного яйця.

Спостереження пацієнток після медикаментозного аборту:

· - у зв’язку з появою після прийняття мізопростолу болісних маткових скорочень, можливо нудоти, блювання та проносу, доцільно залишити жінку для спостереження в умовах стаціонару протягом однієї доби (але не менше 3-4 годин);

· - через 7-10 днів після застосування мізопристолу в амбулаторних умовах проводиться огляд пацієнтки для виключення неповного вигнання плідного яйця, що спостерігається у 5% випадків;

· - проводиться ультразвукове дослідження для підтвердження відсутності плідного яйця в порожнині матки;

· - у разі неповного видалення плідного яйця, кровомазання, що триває, проводиться діагностичне вишкрібання порожнини матки з направленням отриманого матеріалу на гістологічне дослідження.

Після штучного переривання першої вагітності жінкам з резус-негативною приналежністю крові проводиться імунізація введенням 1 дози імуноглобуліну антирезус.

 

 

Ускладнення штучного аборту:

· Неповний аборт – кровотеча із статевих шляхів, біль у животі, симптоми інфікування.

· Прогресуюча вагітність – встановлюється на підставі результатів динамічного спостереження.

· Маткова кровотеча – може бути наслідком залишків плідного яйця в порожнині матки, травми або пошкодження шийки матки, перфорації матки.

· Наявність інфекції – часто є ускладненням неповного аборту, що має характерні симптоми: гіпертермія, виділення із статевих шляхів з неприємним запахом, болі у животі та попереку, кров’яні виділення із статевих шляхів, що продовжуються, зміни у формулі крові.

Післяабортне спостереження та консультування.

Після аборту велике значення має своєчасність зас контрацепції у попередженні небажаної вагітності. Індивідуальний підбір контрацептиву здійснюється підготовленим спеціалістом з питань планування сім’ї відповідно до сучасних методів та принципів застосування контрацепції.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 382 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)