АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Соціальна значимість теми

Прочитайте:
  1. Державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам
  2. Психологічна та соціальна готовність до школи
  3. Соціальна медицина та організація охорони здоров’я
  4. Соціальна недостатність у відповідності до міжнародної номенклатури порушень (1989)

 

Первинний рак підшлункової залози дорівнює 2-7% від усіх онкологічних захворювань і має нахил до зростання.

Чоловіки хворіють на рак підшлункової залози у 2,5 рази частіше жінок. Взагалі рак підшлункової залози - хвороба людей похилого віку. Близько 90% хворих за віком більше 40 років, 75% більше 50 років та 44% більше 60 років (М.М. Блохін, 1982).

Раннє метастазування раку підшлункової залози, швидке розповсюдження на сусідні органи і тканини, стиснення крупних венозних судин є причиною складності діагностики цієї патології. Відсутність ранніх ознак захворювання приводить до того, що майже 90% хворих спочатку госпіталізуються до інфекційних лікарень з проявами жовтяниці, де досить довго обстежуються.

Але незважаючи на складність діагностики раку цієї локалізації при достатній онкологічній насторожуваності, грамотному та цілеспрямованому обстеженні хворого можливо з великою імовірністю своєчасно запідозрити пухлину підшлункової залози.

Летальність після радикальних та паліативних хірургічних втручань дорівнює від 20 до 80%, а резектабельність не перевищує 2-10%. Все це підкреслює актуальність цієї проблеми, а також необхідність глибоких знань з метою поліпшення своєчасної діагностики раку підшлункової залози.

Первинний рак печінки – відносно рідкісне захворювання, що складає, за різними відомостями, від 0,2 до 3% всіх випадків раку. Серед хворих більше чоловіків від 50 до 65 років. Найбільш часто розвивається гепатоцелюлярний рак (90%), рідше – холангіоцелюлярний (10%).

У 2013 році у США зареєстровано 18 920 нових випадків раку печінки й жовчних протоків.

При порівнянні тенденцій при багатьох видах злоякісних пухлин видно, що кількість хворих на рак печінки продовжує рости поряд зі смертністю. Рак печінки виявляється у 10 разів частіше у країнах Азії та Африці, що розвиваються. У багатьох з цих країн рак печінки – домінуючий вид пухлини.

 

Патологоанатомічні класифікації ракових пухлин підшлункової залози (ПЗ)

 

За локалізацією:

Рак голівки ПЗ - 75%

Рак тіла - 15%

Рак хвоста - 10%

Тотальне враження-5%

За гістологічною будовою (Женева, 1979):

аденокарцинома - 80%

плоскоклітинний рак - 4%

цистоаденокарцинома - 4%

ацинарний рак - 4%

недиференційований рак - 4%

 

За гістологічними даними до 80% випадків раку ПЗ виходять з епітелію протоків, 17-18% - з залозистих клітин та у 2-3% з острівців Лангерганса.

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 394 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)