АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ВІДПОВІДІ Й КОМЕНТАРІ

Прочитайте:
  1. Визначення латентного періоду відповіді на словесний подразник за асоціацією.
  2. Відповіді до тестових завдань
  3. Відповіді на завдання.
  4. Відповіді на підсумковий тест
  5. Відповіді на ситуаційні задачі
  6. Відповіді на ситуаційні задачі
  7. Еталон відповіді.
  8. Завдання №3. Дайте відповіді на тестові завдання.
  9. Правильні відповіді

 

1. Правильна відповідь «b». Афлатоксин – метаболіт сапрофітного гриба Aspergillus flavus. Є різні види цього токсину, один з них – афлатоксин В1, що має найбільшу гепатоканцерогенну активність. Афлатоксин потрапляє в організм людини з їжею, ураженою грибом-сапрофітом, що виробляє цей токсин. Нині вважається, що афлатоксин є одним з основних етіологічних чинників, які сприяють розвитку первинного раку печінки у жителів країн Африки й Азії.

 

2. Правильна відповідь «c». Первинний рак печінки належить до радіорезистентних пухлин. Медикаментозне лікування хворих на рак печінки також є малоефективним. П'ятирічна виживаність після хірургічного лікування складає 4–6%.

 

3. Правильна відповідь «b». Симптом Курвуазье характеризується наявністю збільшеного безболісного жовчного міхура. Властивий для пухлин органів панкреатодуоденальної зони, що локалізуються дистальніше за місце відходжения міхурної протоки.

 

4. Правильна відповідь «d». Широке розповсюдження опісторхозної інвазії серед населення ряду районів Сибіру є причиною високої захворюваності на холангіоцелюлярний рак в цьому регіоні.

 

5. Правильна відповідь «с». Гемігепатектомія – стандартна операція при первинному раку печінки. Показанням до неї є пухлина печінки, що локалізується в одній з її часток, без клінічно визначуваних метастазів.

 

6. Правильна відповідь «d». Для раку печінки характерною є змішана гіпербілірубінемія. Жовтяниця з переважним підвищенням прямого білірубіну можлива тільки при локалізації пухлини в ділянці воріт печінки з їх компресією.

 

7. Правильна відповідь «а». Рак підшлункової залози розташовується в її голівці в 70% випадків, у тілі – у 20–30%, у хвості – у 5–10%. У 2–3% хворих визначається тотальний рак підшлункової залози.

 

8. Правильна відповідь «а». Пухлина, розташована у місці злиття двох печінкових жовчних проток, має назву пухлини Клацкіна.

 

9. Правильна відповідь «d». Тріада Шарко – лихоманка, жовтяниця й болі в правому верхньому квадранті живота, властива клініці гострого холангіту, при якому вона трапляється в 70% випадків.

 

10. Правильна відповідь «с». За звідними статистичними даними, рак жовчного міхура частіше виявляється у жінок, ніж у чоловіків.

 

11. Правильна відповідь «с». Операція Уїппла (Whipple) – субтотальна панкреатикодуоденектомія.

 

12. Правильна відповідь «b». Роздільна здатність сучасних ультразвукових апаратів дозволяє виявити пухлини в підшлунковій залозі розміром більше 2 см. Проте нині розроблено методики інтраопераційного сонографічного дослідження, що дозволяють знайти пухлини значно меншого розміру.

 

13. Правильна відповідь «b». Виявлено зв'язок пухлинного маркера Са19-9 і раку підшлункової залози (чутливість тесту становить 80%, специфічність – 90%). Кореляція між РЕА і раком підшлункової залози також існує, але її діагностична значущість у декілька разів нижче.

 

14. Правильна відповідь «d». Гемцитабін (Гемзар) належить до антиметаболітів групи аналогів піримідину. При раку підшлункової залози він використовується як засіб терапії першої лінії при місцево-поширеному й метастатичному раку. Препарат застосовується також як засіб другої лінії у хворих, які раніше отримували фторурацил.

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 529 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)