АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ОСОБЛИВОСТІ ВИЩОЇ НЕРВОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЛЮДИНИ. ПЕРША І ДРУГА СИГНАЛЬНІ СИСТЕМИ.

Прочитайте:
  1. E Аномалії розвитку нервової системи
  2. V. Знеболювання в діяльності медичної сестри.
  3. А) перша фаза
  4. Анатомічні особливості кровоносної системи риб
  5. Анатомічні особливості травної системи риб
  6. Анатомія вегетативної нервової системи
  7. Анатомо- фізіологічна характеристика ендокринної системи. Гормони як біологічно-активні речовини.
  8. Анатомо- фізіологічна характеристика спинного мозку, вікові особливості в нормі та в паталогії
  9. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  10. Анатомо-фізіологічна характеристика вегетативної нервної системи.

 

Розрізняють першу і другу сигнальні системи. Перша сигнальна система є у людини і тварин. Діяльність цієї системи виявляється в умовних рефлексах, що формуються на будь-які роздратування зовнішнього середовища (світло, звук, механічне роздратування і ін.), за винятком слова. У людини, що живе в певних соціальних умовах, перша сигнальна система має соціальне забарвлення.

Умовні рефлекси першої сигнальної системи утворюються в результаті діяльності кліток кори великого мозку, окрім лобової області і області мозкового відділу речедвігательного аналізатора. Перша сигнальна система у тварин і людини забезпечує наочне конкретне мислення. Друга сигнальна система, виникла і розвинулася в результаті трудової діяльності людини і появи мови. Праця і мова сприяли розвитку рук, головного мозку і органів чуття.

 

Діяльність другої сигнальної системи виявляється в мовних умовних рефлексах. Ми можемо в даний момент не бачити якийсь предмет, але досить його словесного позначення, щоб ми ясно собі його представили. Друга сигнальна система забезпечує абстрактне мислення у вигляді понять, думок, висновків.

 

Мовні рефлекси другої сигнальної системи формуються завдяки активності нейронів лобових областей і області речедвігательного аналізатора. Периферичний відділ цього аналізатора представлений рецепторами, які розташовані в словопроїзносящих органах (рецептори гортані, м'якого піднебіння, мови і ін.). Від рецепторів імпульси поступають по відповідних аферентних дорогах в мозковий відділ речедвігательного аналізатора, що є складною структурою, яка включає декілька зон кори ГМ. Функція речедвігательного аналізатора особливо тісно пов'язана з діяльністю рухового, зорового і звукового аналізаторів. Мовні рефлекси, як і звичайні умовні рефлекси, підкоряються одним і тим же законам. Проте слово відрізняється від подразників першої сигнальної системи тим, що воно є багатоосяжним. Вчасно сказане добре слово сприяє гарному настрою, підвищує працездатність, але словом можна важко ранити людину. Особливо це відноситься до стосунків між

 

Тварини і людина народжуються лише з безумовними рефлексами. В процесі зростання і розвитку відбувається формування умовнорефлекторних зв'язків першої сигнальної системи, єдиної у тварин. У людини надалі на базі першої сигнальної системи поступово формуються зв'язки другої сигнальної системи, коли дитя починає говорити і пізнавати навколишню дійсність.

 

Друга сигнальна система є вищим регулювальником різних форм поведінки людини в тій, що оточує його природному і соціальному середовищу. Проте друга сигнальна система правильно відображає зовнішній об'єктивний світ лише в тому випадку, якщо постійно зберігається її погоджена взаємодія з першою сигнальною системою.

 

 


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 394 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)