АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Системність в роботі кори великих півкуль.

Прочитайте:
  1. А теперь, опираясь на плечи великих, буду говорить я
  2. Алгоритм формування практичних навичок при аналізі в прямій передній проекції рентгенограми серця і великих судин.
  3. Будова кори великих півкуль
  4. В перші години або дні життя. Виникає частіше у великих плодів, при стрімких або затяжних пологах,
  5. Визначте, чим відрізняється розширення кореня легені за рахунок великих гілок легеневої артерії від збільшених лімфатичних вузлів?
  6. Гігієна праці при роботі з пестицидами (види пестицидів, особливості дії та способів застосування, заходи безпеки та профілактики захворювань).
  7. Гігієна праці при роботі з пестицидами( види пестицидів, особливості дії та способів застосування, заходи безпеки та профілактики захворювань)
  8. Загальна характеристика кори великих півкуль головного мозку.
  9. Зони кори великих півкуль головного мозку
  10. Кінцевий мозок. Анатомо-фізіологічна х-ка великих півкуль. Архітектоніка кори.

 

Пристосування організму до складної системи всіляких подразників здійснюється за допомогою умовнорефлекторної діяльності КГМ. Одним з проявів цієї діяльності є утворення динамічного стереотипу.

 

Динамічний стереотип — вироблена і зафіксована в корі великого мозку людини або тварини стійка послідовність умовних рефлексів, що виробляється в результаті багатократної дії наступних у визначеному порядку умовних сигналів.

 

Для того щоб утворився динамічний стереотип, на організм повинен діяти комплекс подразників в певному порядку і через певні проміжки часу (зовнішній стереотип). Так, наприклад, у собаки виробляють умовний слиновидільний рефлекс на комплекс, що складається з трьох подразників: дзвінок, світло і механічне роздратування шкіри. Якщо змінити порядок дії подразників або інтервал між ними, навіть на 15 з, відбувається порушення роботи кліток кори великого мозку: умовний рефлекс згасає або повністю зникає, гальмується.

 

При виробленні динамічного стереотипу в центральній нервовій системі відбувається відповідний розподіл процесів збудження і гальмування. В результаті цього у людини або тварини виникає зв'язаний ланцюг умовних і безумовних рефлексів (внутрішній динамічний стереотип). Динамічним стереотип називається тому, що він може бути зруйнований і знов утворений при зміні умов існування. Його перебудова інколи відбувається насилу і може викликати розвиток неврозу (порушень функцій вищої нервової діяльності). Насилу лому динамічного стереотипу і освіта нового відбувається у літніх людей, в яких нервові процеси малорухливі і ослаблені.

 

Перебудова динамічного стереотипу спостерігається в житті кожної людини в різні вікові періоди у зв'язку із змінами умов життю: вступ дитяти до школи, зміна школи на спеціальний учбовий заклад, перехід на самостійну роботу і так далі Велика роль в полегшенні перебудови динамічного стереотипу у людини належить суспільному устрою життя, а також своєчасній допомозі батьків, вихователів, вчителів.

 

За наявності динамічного стереотипу умовні рефлекси протікають легше і автоматічнєє. Динамічний стереотип лежить в основі вироблення різних звичок, навиків, автоматичних процесів в трудовій діяльності. Внаслідок цього дослідний робітник виконує звичну для нього роботу швидше і з меншим стомленням, чим початківець. Динамічний стереотип визначає характер поведінки тварин і людини в довкіллі.

 


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 496 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)