АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПАМ'ЯТЬ, ЇЇ ЗНАЧЕННЯ І ФІЗІОЛОГІЧНІ МЕХАНІЗМИ.

Пам'ять — здатність живих істот сприймати, відбирати, зберігати і використовувати інформацію для формування поведінкових реакцій. Пам'ять є складовою частиною психічної діяльності

 

Вона допомагає тварині і людині використовувати свій минулий досвід (видовий і індивідуальний) і пристосовуватися до умов існування. Одним з механізмів пам'яті є умовні рефлекси, головним чином, сліди.

 

За сучасними уявленнями розрізняють короткочасну і довготривалу пам'ять. Короткочасне збереження в корі великого мозку слідів роздратувань здійснюється за рахунок циркуляції нервових імпульсів по замкнутих нейронних ланцюгах. Це може тривати від декількох секунд до 10—20 мин. Тривале утримання тимчасових зв'язків (довготривала пам'ять) грунтується на молекулярних і пластичних змінах, що відбуваються в синапсах і, можливо, в самих нервових клітинах головного мозку.

 

За рахунок довготривалої пам'яті можуть тривало, інколи все життя, зберігатися сліди колишніх роздратувань. Певна роль у формуванні пам'яті належить емоціям. При емоційному збудженні посилюється циркуляція нервових імпульсів по ланцюгах нейронів.

 

У формуванні пам'яті беруть участь нейрони КГМ, ретикулярної формації ствола мозку, гіпоталамічної області, лімбічеськой системи, особливо, гіпокампу.

 


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 306 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)