АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

МЕТА І ЗАВДАННЯ ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Прочитайте:
  1. II. Завдання і функції спеціального будинку-інтернату
  2. II. Завдання та функції відділення і порядок надання соціальних послуг
  3. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  4. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  5. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  6. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  7. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  8. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  9. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  10. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу

ОСНОВИ ІМУНОЛОГІЇ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

До виконання курсової роботи

для студентів напряму підготовки 6.051401

“Біотехнологія” денної та заочної форм навчання

 

СХВАЛЕНО Вченою радою факультету біотехнології та екологічного контролю Протокол №______ від «___»_____________20__р.   на засіданні кафедри біотехнології і мікробіології Протокол №________ від «___»__________________20__р. СХВАЛЕНО Вченою радою НУХТ Протокол №_______ від «___»__________________20__р.  

 

 

Київ НУХТ 2012


Основи імунології. Метод. рекомендації до викон. курсов. роб. для студ. напр. підгот. 6.051401 «Біотехнологія» ден. та заочн. форм навч. /Уклад.: І.В. Лич – К.: НУХТ, 2012. – 27 с.

 

Рецензент Скроцька О.І., к.б.н., доц.

 

Укладач: І.В. Лич, к.б.н., доц.

 

 

Відповідальний за випуск: Т.П. Пирог, д.б.н., проф.

 

Видання подається в авторській редакції

 

© І.В. Лич,

© НУХТ, 2012

 


ЗМІСТ

    Стор.
1. Мета і завдання виконання курсової роботи……………….…..  
2. Тематики курсових робіт……………………………….……….  
3. Порядок видачі завдання на курсову роботу…………….…….  
4. Зміст курсової роботи…………………………………….……...  
5. Вказівки до виконання розділів курсової роботи……….……..  
6. Вимоги до оформлення курсової роботи……………….………  
  6.1. Загальні вимоги……………………………………………...  
  6.2. Доповідь……………………………………………………...  
  6.3. Презентаційна частина……………………………………...  
7. Порядок захисту курсової роботи……………………………....  
  Рекомендована література…………………………………….…  
  Додаток 1. Приклад оформлення титульної сторінки…………  
  Додаток 2. Приклад оформлення реферату……………………  
  Додаток 3. Приклад оформлення змісту…………………….…  
  Додаток 4. Приклад оформлення переліку умовних позначень  
  Додаток 5. Приклад оформлення розділу роботи………….…..  
  Додаток 6. Приклад оформлення посилань на літературу…….  

МЕТА І ЗАВДАННЯ ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Серед складових елементів навчального процесу особливе місце займає виконання курсової роботи. Курсова робота – це різновид студентської індивідуальної творчої роботи, яка виконується з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, одержаних студентами під час вивчення дисципліни «Основи імунології», та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання. Курсова робота є одним із важливих етапів у системі підготовки фахівців з біотехнології, оскільки без знання функціонування імунної системи практично неможливе отримання лікарських препаратів, в тому числі імунобіологічних, який є необхідним, перспективним та сучасним напрямком біотехнології ХХІ століття.

В процесі написання курсової роботи студенти закріплюють знання про функціонування імунної системи, показують можливості практичного використання цих знань, в першу чергу, у подальшому виробництві та розробленні імунобіологічних препаратів. Також курсова робота формує зацікавленість до наукових досліджень, допомагає у засвоєнні сучасних імунологічних методик, сприяє розвитку навичок самостійної творчої роботи.

Відповідно до Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах затвердженого наказом Міністерства освіти України від 2 червня 1993 р. № 161 курсова робота є одним з видів індивідуальних завдань, які виконуються студентами в терміни передбачені навчальним планом.

У курсовій роботі розглядається певна наукова або науково-практична методична проблема: узагальнюються та критично осмислюються теоретичні передумови її вирішення, обґрунтовуються та розробляються положення, а також рекомендації з використання отриманих результатів у практиці навчання.

При підготовці курсової роботи необхідно:

· вивчити глибоке розуміння висунутих наукових концепцій і принципів;

· отримати широкі знання фактичного матеріалу;

· застосувати їх до розв’язання конкретних задач;

· продемонструвати розвинуте аналітичне мислення, наукові здібності;

· показати ґрунтовні знання з дисципліни «Основи імунології», високий рівень фахових знань;

· продемонструвати вміння користуватися додатковою літературою;

· виявити зацікавленість до поглибленого дослідження;

· розвинути навички самостйної роботи.

Методологію наукового аналізу студенти актуалізують із теоретичного курсу як необхідну базову умову для виконання успішної накової роботи. Необхідні вміння і навички для реалізації технології виконання курсової роботи – від написання рефератів, курсових робіт з інших предметів.

Як наукове дослідження, курсова робота є формою реалізації інтелектуальної діяльності студента, результати найцікавіших досліджень можуть бути бути опубліковані в збірках студентських наукових робіт та у наукових записках.

Курсова робота дає змогу виявити творчий та науковий потенціал студента, а також може бути сходинкою для подальшої наукової роботи. У процесі її підготовки розвиваються навички самостійного вивчення й узагальнення наукової літератури з будь-якого вузького питання; виявляються нові й невирішені наукові проблеми.

Слід зазначити, що в процесі дослідження й пошуку відповіді на неясне або невирішене питання розвиваються не тільки професійні якості майбутнього фахівця, але й формується здатність приймати самостійні рішення після аналізу проблемної пізнавальної ситуації курсового дослідження студента.

Даний аспект дуже важливий для підготовки майбутнього фахівця біотехнолога. Студент-виконавець курсової роботи з дисципліни «Основи імунології», вивчаючи наукову літературу, намагається осмислити й критично оцінити її, шукає свої шляхи розв’язання поставленої проблеми. Досвід самостійного наукового дослідження, вибір найбільш ефективних методів і прийомів, аналіз одержаних результатів та їх оцінка, безперечно, розвиває здатність у відстоюванні своєї думки та вміння викласти її в письмовій формі.

Метою написання курсової роботи є формулювання вмінь і навичок студентів щодо самостійного аналізу малодослідженої проблеми або нової постановки відомої проблеми, закріплення та поглиблення теоретичних та практичних знань студентів з дисципліни «Основи імунології», розвиток навиків ведення самостійної наукової роботи, оволодіння основними методами наукового дослідження, надбання навичок аналізу наукової літератури за певною тематикою, формулювання конкретних висновків та практичних рекомендацій за темою курсової роботи.

У процесі підготовки і захисту курсової роботи студент набуває таких навичок та вмінь:

· виокремлювати проблему, що не одержала достатнього висвітлення в науковій літературі;

· визначати мету, основні завдання, об’єкт, предмет дослідження;

· здійснювати пошук і добір потрібної наукової інформації;

· встановлювати нові зв’язки між відомими явищами, робити нову постановку відомої проблеми;

· вміти проводити емпіричні дослідження;

· інтерпретувати, систематизувати і класифікувати одержані результати;

· формулювати судження і висновки, логічно й обґрунтовано їх викладати, рекомендувати щодо використання в практиці розробленої технології;

· давати рекомендації про використання запропонованих результатів і висновків у науці і на практиці;

· вміти правильно оформлювати науково-довідковий матеріал;

· вміти публічно захистити підготовлений матеріал за темою курсової роботи.

Найбільш важливими загальними вимогами щодо виконання курсових робіт є такі:

– тема курсової розкривається на основі широкого вивчення загальної навчальної та спеціальної наукової літератури з даної проблематики;

– курсова робота має чітко визначене оформлення, якого обов’язково слід дотримуватись;

– текст викладається згідно з планом і виконується самостійно; забороняються дослівні запозичення з літературних джерел, окрім використання влучних коротких цитат з обов’язковими посиланнями на джерело;

– наукова література може бути довільної давності, але рекомендується використовувати більш сучасну, а з давніх джерел використовувати бажано в основному класичні наукові твори або справді необхідні для обґрунтування чи підтвердження якогось висновку.

Дослівне копіювання літературних текстів недопустиме, так як суперечить самій ролі курсової роботи і не створює можливостей для отримання знань, вироблення уміння самостійно мислити та передавати думки, розвитку здібностей і хисту, привчає до літературного паразитизму, що рано чи пізно ввійде в життєву норму і може важко відбитися на долі автора як студента, так і спеціаліста. Адже сучасне життя якраз потребує знань та умінь самостійного прийняття рішень.

 


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 475 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)