АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Лекція 9. РОЛЬ ЕНДОКРИННИХ ЗАЛОЗ У РЕГУЛЯЦІЇ ПРОЦЕСІВ РОСТУ ТА РОЗВИТКУ

Прочитайте:
  1. C Підшлункової залози
  2. C. Нагрубання молочних залоз, кров’янисті виділення зі статевої щілини.
  3. II. Хвороби щитоподібної залози
  4. III. Хвороби гіпофіза, парашитоподібної і надниркових залоз
  5. V. Характеристика розвитку фізіології як науки, відкриття. Роль окремих вчених у розвитку світової фізіології. Українська фізіологічна школа.
  6. А. Посилення катаболічних процесів
  7. Анатомія великих травних залоз
  8. Анатомо-фізіологічна характеристика щитовидної та паращиттовидної залоз; наслідки при відхиленнях функцій.
  9. АФО шкіри, підшкірно-жирового шару, особливості терморегуляції.
  10. Біоелектричні явища як основа нервових процесів

Щитоподібна залоза

Складається з 2-х часток, розташованих по обидва боки трахеї. Має часточкову будову. Тканина кожної часточки складається з закритих пухирців – фолікулів. Порожнина фолікула заповнена колоїдом. У колоїді знаходиться йод, який входить до складу гормонів цієї залози: тироксин і трийодтиронін. Гормони підсилюють окислюва- льні процеси в організмі, при цьому підвищується утворення тепла, основний обмін; збільшується синтез РНК, ДНК, білків, активується ЦНС.

Крім йодовмісних гормонів у щитоподібній залозі утворюється гормон тирокальцитонін. Його функція


- знизити рівень Са2+ в крові, шляхом стимуляції його надходження в кісткову тканину.

Прищитоподібні залози

Дві пари розташованих на задній поверхні щитоподібної залози. Продукують паратгормон (парати- рин), який стимулює вихід Са2+ із кісткової тканини, реабсорбцію з дистальних канальців нефрона, всмок- тування з кишок і підвищує таким чином вміст Са2+ в плазмі крові. Крім того, паратгормон зменшує рівень РО43- в плазмі, підсилюючи його виведення з сечею. Діяльність залози регулюється рівнем Са2+ і фосфа- тів у плазмі крові.

Статеві залози

Статеві залози – залози змішаної секреції. Зовнішньосекреторна функція – утворення чоловічих і жіно- чих статевих клітин. Внутрішньосекреторна функція – продукування статевих гормонів, які надходять в кров. Андрогени – стероїдні статеві гормони, які мають маскулінізуючу дію,тоді як естрогени – фемінізу- ючу. Андрогени формуються також у корі наднирників і можуть перетворюватись в естрогени в жировй та інших тканинах.

Жіночі статеві залози (яєчники) виробляють велику кількість естрогенів і невелику кількість андроге- нів. Естрогени (17β-естрадіол, естрон і естріол) контролюють розвиток вторинних жіночих статевих ознак, регулюють статевий цикл (передовуляцiйний перiод - овуляцiя - пiсляовуляцiйний перiод - перiод спокою), підт- римують ріст фолікулів, зумовлюють вплив на формування емоційної сфери. Яєчники також утворюють прогестерон, який забезпечує нормальний перебіг вагітності, знижуючи чутливість матки до окситоцину.

Чоловічі статеві залози (яєчка) виробляють велику кількість андрогенів, найбільше тестостерону, а також естрогени. Біологічна роль андрогенів – розвиток чоловічих вторинних статевих ознак, розвиток статевого апарата, стимуляція росту, підтримка сперматогенезу. Їх синтез регулюють гонадотропні гор- мони гіпофіза. Андрогени пригнічують виділення ЛГ гіпофізом.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 425 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)