АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Поняття про рецептор, рецепторну ділянку, класифікацію рецепторів

Прочитайте:
  1. E. блокада сигма-опіатних рецепторів
  2. II. Дайте визначення поняттям.
  3. Головні поняття фармакокінетики.
  4. Дайте визначення поняття “бактеріальний токсикоз”.
  5. Дайте поняття визначенню еметропія
  6. ЗАГАЛЬНЕ ПОНЯТТЯ ПРО КІСТЯК. ЗАГАЛЬНИЙ ПЕРЕГЛЯД ЙОГО ВІДДІЛЮ. СУГЛОБИ» ТИПИ СУГЛОБІВ
  7. Збір анамнезу у дитини та її батьків. Оцінка загального стану хворої дитини. Поняття:діагноз, симптом, синдром.
  8. Критерії і методи оцінки зовнішнього дихання. Поняття про рестриктивний і обструктивний типи порушень вентиляції.
  9. Критичні періоди розвитку дитини. Поняття про акселерацію та ретардацію.
  10. М'ЯЗОВА СИСТЕМА ЛЮДИНИ. її ВІДДІЛИ І ФУНКЦІЇ. ЗАГАЛЬНЕ ПОНЯТТЯ ПРО М'ЯЗИ

Головною частиною периферичного відділу сенсорних систем є рецептори – „вікна” ЦНС. Рецептор – це спеціалізована клітина чи її частина, яка сприймає подразнення і перетворює його в код. Таке визначення зумовлене тим, що в ряді випадків подразнення сприймає вся клітина (хеморецептори каро- тидного синуса), в інших – лише її частини – мікроворсинки (смакові, нюхові), або вільні нервові закінчення (больові, температурні).

Рецептори утворюють рецепторні ділянки – сукупність точок периферії, подразнення яких викликає подразнення однієї і тієї ж клітини.

Функції рецептора: сприйняття подразнення, первинне розрізнення, формування коду. Особливостя- ми рецепторів є, по-перше, те, що джерелом енергії для їх діяльності служить потенційна енергія, яка накопичена в них у результаті обмінних процесів. По-друге, вони вибірково чутливі до адекватних подразників, тобто володіють специфічністю. По-третє, на виході з них чи з рецепторної клітини виникає електрична активність у вигляді локального потенціалу, який, у результаті, перетворюється в потенціал дії (ПД).

Класифікація рецепторів

1. За місцем розташування їх поділяють на: екстерорецептори, які забезпечують зв’язок із зовнішнім середовищем і вісцерорецептори, які сприймають сигнали від внутрішніх органів. Різновидністю останніх є пропріорецептори, які сприймають зміни положення частин тіла.

2. За типом модальності подразнення рецептори поділяють на механо-, термо-, хемо-, фоно-, фо- торецептори.

3. За якістю відчуття виділяють: слухові, зорові, смакові, нюхові, больові.

4. За віддаленістю від подразника їх поділяють на дистантні (фоно-, фоторецептори) і контактні

(тактильні, смакові).

5. За способом реагувати на один чи більше число подразників: моносенсорні (фоторецептори) і полісенсорні (механотермоноцицептори).

6. За наявністю чи відсутністю їх активності без дії подразнення їх поділяють на фоновоактивні, які мають постійно той чи інший рівень активності (вестибуло- і пропріорецептори) і „мовчазні”- ті, які відповідають активністю лише на подразнення (больові рецептори).

7. За здатністю до адаптації виділяють: рецептори, що швидко адаптуються (тільця Пачіні), погано адаптуються (вестибулярні, пропріоцептивні) і такі, що майже не адаптуються (больові).

8. За величиною порогу поділять на низькопорогові (фоно-, фоторецептори) і високопорогові (деякі механорецептори легень).

9. За особливостями їх активації - на первинночутливі чи первинні і вторинночутливі чи вторинні. Первинні – такі, у яких подразнення діє безпосередньо на відросток нервової сенсорної клітини (нюхові, больові, температурні, тактильні, пропріоцептивні). Вторинні - такі, у яких між подразником і нервовою клітиною знаходиться спеціалізована (не нервова) рецепторна клітина (смакові, слухові, вестибулярні, зорові), тому дія подразника є опосередкованою.


 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 530 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)