АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

E. блокада сигма-опіатних рецепторів

Прочитайте:
  1. А. Блокадалар
  2. Механорецепторів
  3. Новокаиновая блокада
  4. Новокаиновая блокада при переломе ребер.
  5. Паравертебралды блокада жасау
  6. Поняття про аналізатори. Шкіра, будова. Шкіра як рецепторне поле. Види рецепторів шкіри
  7. Поняття про рецептор, рецепторну ділянку, класифікацію рецепторів
  8. Предсердно-желудочковая блокада
  9. Характеристика сучасних антагоністів рецепторів ангіотензину II

59. До приймального відділення доставлений хворий зі скаргами на різко виражений біль у попереку справа. З анамнезу з’ясовано, що хворий страждає на сечокам’яну хворобу. Який з анальгетиків доцільно застосувати для пригнічення больового синдрому викликаного спазмом гладенької мускулатури?

А.* Промедол

В. Морфіну гідрохлорид

С. Трамадолу гідрохлорид

D. Атропіну сульфат

Е. Диклофенак натрію

83. У хворого із сечокам’яною хворобою виникли нестерпні спастичні болі. Для попередження больового шоку йому ввели разом з атропіном наркотичний аналгетик, що має спазмолітичний ефект. Який це був препарат?

А. * Промедол

В. Налорфін

С. Трамадол

D. Етилморфіну гідрохлорид

Е. Морфіну гідрохлорид

84. Хвора 63 років з артритом на тлі лікування ацетилсаліциловою кислотою (аспірін) поскаржилась на нудоту, тяжкість в епігастрії. Лікар відмінив аспірін і призначив протизапальний засібіз групи селективних інгібіторів ЦОГ2. Назвіть потрібний для хворої препарат.

А. * Целококсиб

В. Індометацін

С. Бутадіон

D. Вольтарен (ортофен)

Е. Ібупрофен

85. До відділення інтенсивної терапії доставили наркомана з передозуванням наркотичним анальгетиком. Застосовані реанімаційні заходи виявились неефективними. Внаслідок чого скоріш за все настала смерть?

А. * Пригнічення дихального центра

В. Ниркова недостатність

С. Печінкова недостатність

D. Колапс

Е. Бронхоспазм

 

64. При інфаркті міокарду була проведена нейролептанальгезія. Який препарат з групи нейролептиків найчастіше застосовується спільно з фентанілом?

a. *Дроперидол

b. Етаперазин

c. Левомепромазин

d. Клозапін

e. сульпірид

65. Хвора протягом двох тижнів приймала призначену невропатологом мікстуру з приводу неврастенії. Самопочуття хворої декілька покращилось, однак незабаром з'явились скарги на нежить, кон'юктивіт, шкірні висипи, в'ялість та послаблення пам'яті. Препарат якої групи міг визвати подібну побічну дію?

a. *Солі брому

b. Препарати валеріани

c. Препарати пустинника

d. Адаптогени

e. Препарати хмелю

66. Хвора протягом двох тижнів приймала призначену невропатологом мікстуру з приводу неврастенії. Самопочуття хворої декілька покращилось, однак незабаром з'явились скарги на нежить, кон'юктивіт, шкірні висипи, в'ялість та послаблення пам'яті. Був встановлений діагноз "бромізм". Що доцільно призначити для послаблення симптомів?

a. * Натрію хлорид

b. Розчин глюкози 5\%

c. Аспаркам

d. Поліглюкін

e. Послаблюючи засоби

67. Жінка після перенесеного нервового потрясіння погано спить. Якому з перерахованих снодійних засобів слід віддати перевагу для лікування безсоння?

a. *Нітразепам

b. Фенобарбітал

c. Етамінал-натрій

d. Барбаміл

e. Барбітал

68. Для зняття марення і галюцинацій у хворої на шизофренію лікар використав аміназин. Який механізм антипсихотичної дії препарату?

a. "Блокада адренергічних і дофамінергічних процесів в ЦНС

b. Стимуляція адренергічних і дофамінергічних процесів в ЦНС

c. Стимуляція холінергічних процесів в ЦНС

d. Блокада холінергічних процесів в ЦНС

e. Інгібування зворотнього нейронального захоплення МАО.

69. При оперативному втручанні для загальної анестезії використано комбінацію інгаляційного анестетика і похідного барбітурової кислоти. Яку з перелічених комбінацій препаратів

a. *Тіопентал натрію + фторотан

b. Промедол + фторотан

c. Азоту закис + кеталар

d. Фторотан + фентаніл

e. Дроперидол + ефір

70. Хворому при безсонні, викликаному емоційними розладами, лікар призначив засіб, що викликає сон за рахунок транквілізуючої дії. Який снодійний препарат був призначений

a. * Нітразепам

b. Фенобарбітал

c. Хлоралгідрат

d. Етамінал-натрій

e. Бромізовал

71. Після тривалого застосування аміназину в зв'язку з розвитком побічних ефектів лікар призначив пацієнту інший препарат з групи нейролептиків. Який з перерахованих препаратів належить до групи нейролептиків?

a. *Трифтазин

b. Фентаніл

c. Дифенін

d. Сибазон

e. Натрію бромід

72. Для проведення оперативного втручання необхідно використати метод загального охолодження. При застосуванні якого препарату у комбінації з фізичним охолодженням спостерігається виразна гіпотермія?

a. * Аміназин

b. Ацетилсаліцилова кислота

c. Морфін

d. Дроперидол

e. Галоперидол

73. Хворий 37 років, що страждає на облітеруючий ендартеріїт судин нижніх кінцівок, одержує фенілін в добовій дозі 60 мг/кг. В зв'язку з проявами судомного синдрому (в анамнезі ЧМТ) призначений фенобарбітал, після відміни якого у хворого виникла носова кровотеча. Дане ускладнення пов'язане з:

a. * Індукцією фенобарбіталом ферментів мікросомального окислення в печінці

b. Аліфатичним гідроксилюванням фенобарбіталу

c. Кон'югацією феніліну з глюкуроновою кислотою

d. Окислювальним дезамінуванням феніліну

e. Гальмуванням фенобарбіталом мікросомального окислення в печінці

74. Студент звернувся до лікаря з проханням допомогти йому перебороти страх перед стоматологічними маніпуляціями. Лікар порадив йому прийняти препарат;

a. *Діазепам

b. Аміназин

c. Дроперидол

d. Дімедрол

e. Пірацетам

75. Пацієнт 68 років звернувся у поліклініку із скаргами на розлади психіки, котрі він пов'язує із тривалим вживанням фенобарбіталу. Який препарат слід йому призначити в якості заміни?

a. *Нітразепам

b. Барбаміл

c. Хлоралгідрат

d. Натрію оксибутират

e. Галоперидол

76. До приймального відділеня був доставлений хворий у непритомному стані з різким пригніченням дихання та серцевої діяльності, зниженням сухожильних рефлексів. За словами супроводжуючої його дружини він в останній час страждав на безсоння та приймав на ніч снодійні засоби. Який лікарський препарат необхідно ввести хворому для невідкладної допомоги?

a. *Бемегрид

b. Унітиол

c. Дипіроксим

d. Атропіну сульфат

e. Протаміну сульфат

77. Хірург використав 70 \% розчин спирту етилового для обробки рук перед оперативним втручанням. Який основний механізм антисептичної дії препарату?

a. "Дегідратація білків протоплазми мікроорганізмів

b. Блокада сульфгідрильних груп ферментних систем мікроорганізмів

c. Окислення органічних компонентів протоплазми мікроорганізмів

d. Взаємодія з аміногрупами білків протоплазми мікроорганізмів

e. Взаємодія з гідроксильними групами ферментних мікроорганізмів

78. 3 метою зігрівання після переохолодження хворий використав розчин етилового спирту всередину. Як впливає спирт етиловий на терморегуляцію?

a. *3більшується тепловиділення

b. Зменшується тепловиділення

c. Збільшується теплопродукція

d. Зменшується теплопродукція

e. Зменшується тепловиділення і теплопродукція

79. В наркологічному відділенні психоневрологічної лікарні хворому призначено тетурам. Яке з перерахованих захворювань може бути показанням до його застосування.?

a. "Алкоголізм

b. Гостре отруєння спиртом етиловим

c. Наркоманія

d. Гостре отруєння морфіном

e. Алкогольний психоз

80. Хворий 18-ти років звернувся до лікаря зі скаргами на безсоння, що проявляється у важкому засипанні. В результаті цього він не висипається і на слідуючий день почуває втому, важко засвоює учбовий матеріал. Лікар встановив, що безсоння пов'язане з неврозоподібним станом. Зробіть раціональний вибір снодійного засобу:

a. * Нітразепам

b. Бромізовал

c. Хлоралгідрат

d. Фенобарбітал

e. Етамінал-натрій

81. Для проведення термінового оперативного втручання хворому в хірургічне відділення викликали анестезіолога, який вирішив провести нейролептаналгезію. Яка з перелічених комбінацій препаратів використовується для цього?

a. *Дроперидол + фентаніл

b. Промедол + сібазон

c. Аналгін + діазепам

d. Галоперидол + фентаніл

e. Дроперидол + сібазон

82. При інфаркті міокарду була проведена нейролептанальгезія. Який препарат з групи нейролептиків найчастіше застосовується спільно з фентанілом?

a. * Дроперидол

b. Трифтазин

c. Аміназин

d. Клозапін

e. сульпірид

83. Хворий на епілепсію протягом довгого часу одержує фенобарбітал в добовій дозі 0,4. В останній час у нього стали частішими напади, спостерігається пригнічений настрій. Чим викликане погіршення стану хворого?

a. * Індукція ферментів монооксигеназної системи печінки

b. Пригнічення ферментів монооксигеназної системи печінки

c. Активація ліполізу

d. Активація глюконеогенезу

e. Пригнічення гліколізу

84. Хвора протягом двох тижнів приймала призначену невропатологом мікстуру з приводу неврастенії. Самопочуття хворої декілька покращилось, однак незабаром з'явились скарги на нежить, кон'юктивіт, шкірні висипи, в'ялість та послаблення пам'яті. Препарат якої групи міг визвати подібну побічну дію?

a. * Солі брому

b. Препарати валеріани

c. Препарати пустирника

d. Адаптогени

e. Препарати хмелю

85. В поліклініку звернулася за допомогою жінка із скаргами на поганий настрій, безсоння, болі в серці. Який засіб для лікування неврозу слід призначити хворій?

a. *Діазепам

b. Аміназин

c. Дроперидол

d. Трифтазин

e. Фенобарбітал

86. Хворому на шизофренію було призначено аміназин. Який з перерахованих фармакодинамічиих ефектів є підставою для його призначення даному хворому?

a. *Антипсихотичний

b. Проти блювотний

c. Гіпотермічний

d. Міорелаксуючий

e. Гіпотензивний

87. Хворий протягом двох тижнів отримував лікарську терапію з приводу психозу. Стан хворого поліпшився, однак невдовзі з'явилась ригідність, тремор, гіпокінезія. Який з перелічених препаратів виклакае вказані ускладення?

a. Аміназин

b. Дифенін

c. Сиднокарб

d. Імізин

e. Хлордіазепоксид

88. Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на страх, відчуття неспокою, внутрішньої напруги, що виникли після душевної травми. Який препарат слід йому призначити?

a. * Діазепам

b. Мікстуру Павлова

c. Настоянку валеріани

d. Настоянку собачої кропиви

e. Етамінал-натрію

89. В клініку швидкої допомоги доставлено хворого з легким отруєнням снодійними. Який препарат потрібно негайно ввести хворому?

a. * Бемегрид

b. Прозерин

c. Ацеклідин

d. Дипіроксим

e. Кордіамін

90. В психіатричній клініці при тривалому лікуванні у хворого появилися симптоми паркінсонізму. Який препарат вводили

a. * Аміназин

b. Мезапам

c. Натрію бромід

d. Літію карбонат

e. Ніаламід

91. У хворого діагностовано гострий інфаркт міокарду, який супроводжується стійкими болями за грудиною. Неефективність попередньо введених препаратів дала підставу лікарю провести нейролептанальгезію. Який нейролептик використовується для цього виду знеболення?

a. * Дроперидол

b. Метаперазин

c. Галоперидол

d. Резерпин

e. Аміназин

92. Хворий 38 років, що страждає на шизофренію, тривалий час знаходився на лікуванні психотропними засобами. Він звернувся до лікаря із скаргами на порушення координації рухів, тремор у руках, сонливість. Яка група препаратів можуть викликати такий симптомокомплекс?

a. Нейролептики.

b. Аналгетики.

c. Антидепресанти.

d. Психомоторні стимулятори.

e. Адаптогени.

93. В поліклінику звернувся хворий 35 років зі скаргами на тривалу застуду. У хворго спостерігається апатія, нежідь, кашель, сльозотеча. Температура нормальна. На шкірі вугруватий висип. Із анамнезу з'ясовано, що хвори страждає неврозом, він тривалий час приймав препарати для лікування неврозу. Який препарат став причиною ускладнення?

a. Натрію бромід.

b. Діазепам.

c. Настока валеріани.

d. Амізил.

e. Настойка пустирника

94. Хворому з порушеннями психоемоційної сфери та розладом сну був призначений діазепам. Що лежить в основі загальної дії діазепаму?

a. Активація ГАМК-рецепторної системи.

b. Снижения АД.

c. Гальмування лімбічної системи.

d. Збудження ретикулярної формації.

e. Збільшення часу рефлекторної реакції.

95. В психіатричну клінику доставлений хворий 40 років у стані збудження, агресіі, марення. Який препарат слід ввести

a. Аміназин.

b. Амітриптилін

c. Настойку валеріани.

d. Резерпін.

e. Натрію бромід.

96. У хворого на маніакально-депресивний психоз спостерігаються пригнічення психічної і рухової активності, тривожно-депресивний стан. Який препарат необхідно йому призначити для зняття патологічної депресії?

a. Амітриптилін

b. Сиднокарб

c. Кофеїн-бензоат натрію

d. Пірацетам

e. Трифтазин

97. У хронічного алкоголіка розвинувся психоз. Які препарати доцільно при цьому використовувати?

a. Аміназин

b. Атропіна сульфат.

c. Пентамін.

d. Гігроній.

e. Адреналіна гідрохлорід.

98. У хворого після тривалого курсу лікування в'ялопротікаючої шизофренії виникли явища паркінсонізму. Який з нижчеперерахованих препаратів міг викликати дане

a. *Аміназин

b. Сибазон

c. Пірацетам

d. Літію карбонат

e. Галоперидол

99. До лікаря звернувся хворий зі скаргами на нежить, пригнічений настрій, появу "прищів" на шкірі. При опиті з(ясовано, що хворий на протязі трьох тижнів приймав мікстуру, яку йому виписав невропатолог. З вживанням яких препаратів, якої групи пов(язані скарги пацієнта?

a. * Броміди

b. Препарати валеріани

c. Солі літію

d. Транквілизатори

d.Нейролептики

d.В психіатричну клІнику доставлений хворий 40 років у стані збудження, агресії, марення. Який препарат слід ввести

d.*Аміназин.

d.Седуксен (діазепам).

d.Настойку валеріани.

d.Резерпін.

d.Натрію бромід.


d.До жінки, що намагалась покінчити з життям, був викликаний психіатр, який виявив стан ендогенної депресії. Який препарат найбільш доцільно призначити хворій для проведення курсу лікування?

d.Амітриптилін

d.Сиднокарб

d.Етимізол

d.Ноотропіл

d.Кофеїн

d.Хворому для лікування психотичного стану було призначено трифтазин. Який механізм його антипсихотичної дії?

d.*Пригнічення дофамінових Д2-рецепторів

d.Стимуляція бензодіазепінових рецепторів

d.Стимуляція ГАМК-ергічних рецепторів

d.Стимуляція опіатних рецепторів

d.Пригнічення опіатних рецепторів

d.У хворого гострий інфаркт міокарда супроводжується стійкими болями за грудиною. Неефективність попередньовведених препаратів дала основу лікарю провести нейролептанальгезію. Який нейролептик використовують для цього виду знеболення?

d.*Дроперидол

d.Метаперазин

d.Етаперазин

d.Галоперідол

d.Аміназин

d.При щелепно-лицевій операції в стаціонарі, лікар-стоматолог для премедикації, з метою зменшення почуття страху та для потенціювання дії анестетиків, хворому призначив транквілізатор - похідне бензодіазеліну. Який з перерахованих засобів призначив лікар?

d.Діазепам

d.Дроперидол

e. Атропін

f. СульпІрид

g. Аміназин

100. Який з препаратів належить до групи нейролептиків

a. Аміназин

b. Хлозепін

c. Сибазон

d. Натрію бромід

e. Настойка валеріани

101. Який з препаратів належить до групи транквілізаторів?

a. Сибазон

b. Аміназин

c. Галоперидол

d. Натрію бромід

e. Настойка валеріани

102. Який з препаратів належить до седативних засобів?

a. Настойка валеріани

b. Аміназин

c. Галоперидол

d. Сибазон

e. Хлозепін

45. З чим комбінують тетурам при лікуванні алкоголізму?

Спиртом етиловим

Апоморфіном

Ліаміном

Фенобарбіталом

Морфіном

46. При інфаркті міокарду була проведена нейролептанальгезія. Який препарат з групи нейролептиків найчастіше застосовується спільно з фентанілом?

A. Дроперидол

B. Етаперазин

C. Левомепромазин

D. Клозапін

E. Сульпірид

86. Хвора протягом двох тижнів приймала призначену невропатологом мікстуру з приводу неврастенії. Самопочуття хворої декілька покращилось, однак незабаром з’явились скарги на нежить, кон’юктивіт, шкірні висипи, в’ялість та послаблення пам’яті. Препарат якої групи міг визвати подібну побічну дію?

a. Солі брому

b. Препарати валеріани

c. Препарати пустинника

d. Адаптогени

e. Препарати синюхи блакитної

87. З метою зігрівання після переохолодження хворий використав розчин етилового спирту всередину. Як впливає спирт етиловий на терморегуляцію?

a. Збільшується тепловиділення

b. Зменшується тепловиділення

c. Збільшується теплопродукція

d. Зменшується теплопродукція

e. Зменшується тепловиділення і теплопродукція

88. Для зняття марення і галюцинацій у хворої на шизофренію лікар використав аміназин. Який механізм антипсихотичної дії препарату?

a. Інгібування адренергічних і дофамінергічних процесів в ЦНС

b. Стимуляція адренергічних і дофамінергічних процесів в ЦНС

c. Стимуляція холінергічних процесів в ЦНС

d. Інгібування холінергічних процесів в ЦНС

e. Інгібування ферменту моноамінооксидази

89. Для лікування хворого на хронічний алкоголізм лікар призначив тетурам у поєднанні з невеликими дозами алкоголю. Який механізм дії даного препарату?

a. Пригнічення активності ферменту ацетальдегідоксидази

b. Підвищення активності ферменту алкогольдегідрогенази

c. Блокада дофамінових рецепторів

d. Збудження блювотного центру

e. Блокада центральних холінорецепторів

90. Жінка після перенесеного нервового потрясіння погано спить. Якому з перерахованих снодійних засобів слід віддати перевагу для лікування безсоння?

a. *Нітразепам

b. Фенобарбітал

c. Етамінал-натрій

d. Барбаміл

e. Барбітал

91. В аптеку звернувя хворий, який місяць тому придбав за рецептом лікаря феназепам. Хворий наполягав на придбанні ще двох упаковок цього препарату, пояснюючи тим що він без феназепаму погано себе почуває. Провізор порадив хворому звернутися до свого лікаря. Проявом якої небажаної дії препарату можна розцінювати вищезазначені скарги хворого?

a. Залежності

b. Ідеосинкразії

c. Післядії

d. Кумуляції

e. Звикання

92. До лікаря звернулась хвора зі скаргами на загальну слабкість, апатію, порушення пам’яті, риніт, кон’юнктивіт, висип на шкірі тулуба. При співбесіді з хворою стало відомо, що вона тривалий час приймає заспокійливий засіб. Проконсультуйте фармацевта, який засіб викликав побічні ефекти.

a. Натрію бромід

b. Корвалдин

c. Трифтазин

d. Феназепам

e. Корвалол

93. У хворого на шизофренію виникли стійкі галюцінації. Порадьте лікарю-інтерну, препарат з якої групи доцільно призначити пацієнту.

a. Нейролептики

b. Транквілізатори

c. Наркотичні анальгетики

d. Седативні

e. Антидипресанти

94. Хворій М. 35 років з діагнозом істерія був призначений препарат з групи “типових” транквілізаторів. Проконсультуйте лікаря-інтерна, який препарат призначили хворій?

a. Феназепам

b. Мепротан

c. Амізил

d. Мебікар

e. Тріоксазин

95. При тривалому застосуванні фенобарбіталу у хворого з епілепсією розвинулася толерантність до препарату. Що лежить в основі розвитку даного явища?

a. Прискорення біотрансформації

b. Послаблення процесу всмоктування

c. Підвищення чутливості рецепторів

d. Пригнічення біотрансформації

e. Накопичення речовини в організмі

96. Хворому на шизофренію лікар призначив препарат із групи нейролептичних засобів, похідних бутирофенону. Назвіть препарат.

a. галоперидол

b. азалептин

c. аміназин

d. етаперазин

e. ноотропіл

97. У автобусі жінці 20-30 років стало погано, вона втратила свідомість, з’явились судоми, які не припинялись. Швидка допомога констатувала епілептичний стан. Який препарат треба ввести хворій з метою купування епілептичного стану?

a. діазепам

b. етосуксемід

c. циклодол

d. карбамазепін

e. вольпроат натрію

98. Чим відрізняються седативні засоби від нейролептиків і транквілізаторів по впливу на вищу нервову діяльність.

a. Седативні засоби не змінюють проявів психічної діяльності

b. Седативні засоби проявляють спазмолітичну та заспокійливу дію

c. Седативні засоби змінюють нейрохімічні процеси

d. Седативні засоби покращують кровообіг у ЦНС

e. Седативні засоби підвищують чутливість структур мозку до дофамічну

99. Хворому 36 років на гострий психоз з явищами марення та галюцинацій було призначено лікарський засіб з антипсихотичною дією. Який це препарат?

a. *аміназин

b. цитітон

c. кофеїн-бензоат натрію

d. пірацетам

e. настойка женьшеню

100. Хворій 40 років з явищами неврозу, яка скаржиться на постійне почуття страху та тривоги, було призначено препарат з анксіолітичною дією. Який це препарат?

a. *діазепам

b. цитітон

c. кофеїн-бензоат натрію

d. пірацетам

e. настойка женьшеню

101. Жінка 45 років звернулася до лікаря зі скаргами на підвищену збудливість, роздратованість, безсоння. Було призначено препарат із транквілізаторів:

a. *діазепам

b. кофеїн

c. аміназин

d. амітриптилін

e. димедрол

102. До лікарні звернулася хвора із скаргами на безсоння. Лікар призначив препарат із групи похідних бензодіазепіну. Назвіть препарат:

a. нітразепам

b. фенобарбітал

c. етамінал натрію

d. настоянка валеріани

e. натрію оксибутірат

103. На фоні прийому алкоголю у хворого, який отримує аміназин для лікування маніакально-депресивного психозу, з’явилися явища різкого пригнічення центральної нервової системи. З чим це може бути пов’язане?

a. *потенціювання ефектів

b. звикання

c. кумуляція

d. алергія

e. ідіосинкразія

104. У наркоманів після закінчення дії наркотику виникають тяжкі психічні, неврологічні і соматичні порушення. Як називається цей симптомокомплекс?

a. *Абстинентний синдром

b. Тахіфілаксія

c. Сенсибілізація

d. Кумуляція

e. Синдром "обкрадання"

105. В наркологічному відділенні психоневрологічної лікарні хворому призначено тетурам. Яке з перерахованих захворювань може бути показанням до його застосування.?

a. *Алкоголізм

b. Гостре отруєння спиртом етиловим

c. Наркоманія

d. Гостре отруєння морфіном

e. Алкогольний психоз

106. Що необхідно ввести хворому при отруєнні барбітуратами (кисл.)?

a. NaHCO3

b. Розчин гідрохлориду аргініну

c. Вітаміни

d. Антибіотики

e. Фізіологічний розчин

107. Вагітна жінка хвилювалася перед пологами і на протязі тижня приймала транквілізатор. У новонародженого спостерігалось розслаблення смоктального ефекту. Яка дія реалізується при цьому?

a. Фетотоксична

b. Алергізуюча

c. Ембріотоксична

d. Канцерогенна

e. Тератогенна

108. До лікаря звернувся хворий зі скаргами на нездужання, пригноблене настрій, появу “прищів“ на шкірі. При опитуванні з'ясувалося, що хворий протягом останніх 3 тижнів приймав мікстуру, прописану невропатологом. З прийомом препаратів якої групи зв'язані скарги пацієнта?

a. Броміди

b. Препарати валеріани

c. Солі літію

d. Транквілізатори

e. Нейролептики

109. З метою полегшення процесу засипання хворий прийняв декілька таблеток фенобарбіталу. Незабаром він втратив свідомість, артеріальний тиск знизився, дихання різко ослаблене. Який специфічний антагоніст слід застосувати?

a. Бемегрид

b. Кофеїн

c. Лобелін

d. Резерпін

e. Етімізол

110. У приймальне відділення надійшов хворий з алкогольним отруєнням. Лікар призначив провести пацієнту форсований діурез. Який сечогінний засіб необхідно використовувати?

a. Фуросемід

b. Спіронолактон

c. Діакарб

d. Еуфілін

e. Амілорид

111. Жінка 35 років звернулась до лікаря із скаргами на дратливість, швидку стомлюваність, підвищену сенситивність, безсоння. Для усунення неврозу лікар призначив пацієнтці транквілізатор діазепам. Вкажіть фармакодинамічний ефект діазепаму, що дав змогу застосувати його за цих обставин.

a. Анксіолітичний

b. Протисудомний

c. Психостимулюючий

d. Міорелаксантний

e. Антипсихотичний

112. Хворому із порушенням сну лікар призначив препарата із групи барбітуратів. Через деякий час хворий відчув, що снодійний ефект від застосування препарату зменшився. Як називається це явище?

a. Толерантність

b. Кумуляція

c. Тахіфілаксія

d. Ідіосинкразія

e. Лікарська залежність

113. Хвора 50 років страждає на безсоння. Протягом 3 місяців вона приймала різні снодійні засоби: етамінал натрію, фенобарбітал, барбаміл. Після відміни препаратів хвора стала дратівливою, відновилось безсоння, з`явились агресивність, втрата апетиту, тремор кінцівок. Як називають ускладнення, що виникли у хворої?

a. Перехресна фізична і психічна залежність

b. Тахіфілаксія

c. Перехресна психічна лікарська залежність

d. Звикання до препаратів

e. Функціональна кумуляція

114. У хворих, що тривалий час приймають нейролептики, частим ускладненням є паркінсонізм. При появі перших ознак цього захворювання препарат відміняють. Який препарат із групи нейролептиків тривалий час не викликає явищ паркінсонізму і його можна використати для заміни лікарського засобу, що викликав паркінсонізм?

a. Клозапін

b. Трифтазин

c. Аміназин

d. Феназепам

e. Натрію вальпроат

115. Хворому з набряком легень на фоні гострої серцевої недостатності ввели інгаляційно 30 % спирт етиловий. З якою метою це зробили?

a. Для зниження поверхневого натягу пухирчиків піни і переводу її в рідину

b. Для знеболювання

c. Для стимуляції енергетичного обміну

d. Як заспокійливий засіб

e. Для посилення секреції слинних і шлункових залоз

116. Хворій, у якої в останній час відмічається підвищена збудливість, дратівливість, плаксивість, безсоння, призначили феназепам. Який ймовірний механізм дії препарату?

a. *Стимуляція бензодиазепінових рецепторів

b. Стимуляція ГАМК-рецепторів

c. Стимуляція beta-адренорецепторів

d. Стимуляція М-холінорецепторів

e. Стимуляція Н-холінорецепторів

117. Хвора 50 років страждає на безсоння. Протягом 3 місяців вона приймала різні снодійні засоби: етамінал натрію, фенобарбітал, барбаміл. Після відміни препаратів хвора стала дратівливою, відновилось безсоння, з`явились агресивність, втрата апетиту, тремор кінцівок. Як називають ускладнення, що виникли у хворої?

a. Перехресна фізична і психічна залежність

b. Тахіфілаксія

c. Перехресна психічна лікарська залежність

d. Звикання до препаратів

e. Функціональна кумуляція

118. Хворому з набряком легень на фоні гострої серцевої недостатності ввели інгаляційно 30 % спирт етиловий. З якою метою це зробили?

a. Для зниження поверхневого натягу пухирчиків піни і переводу її в рідину

b. Для знеболювання

c. Для стимуляції енергетичного обміну

d. Як заспокійливий засіб

e. Для посилення секреції слинних і шлункових залоз

119. Хворій, у якої в останній час відмічається підвищена збудливість, дратівливість, плаксивість, безсоння, призначили феназепам. Який ймовірний механізм дії препарату?

a. *Стимуляція бензодиазепінових рецепторів

b. Стимуляція ГАМК-рецепторів

c. Стимуляція beta-адренорецепторів

d. Стимуляція М-холінорецепторів

e. Стимуляція Н-холінорецепторів

120. При інфаркті міокарду була проведена нейролептанальгезія. Який препарат з групи нейролептиків найчастіше застосовується спільно з фентанілом?

a. *Дроперидол

b. Етаперазин

c. Левомепромазин

d. Клозапін

e. сульпірид

121. При інфаркті міокарду була проведена нейролептанальгезія. Який препарат з групи наркотичних анальгетиків найчастіше застосовується спільно з дроперидолом?

a. *Фентаніл

b. Пентазоцин

c. Омнопон

d. Морфін

e. Промедол

122. Хвора протягом двох тижнів приймала призначену невропатологом мікстуру з приводу неврастенії. Самопочуття хворої декілька покращилось, однак незабаром з’явились скарги на нежить, кон’юктивіт, шкірні висипи, в’ялість та послаблення пам’яті. Препарат якої групи міг визвати подібну побічну дію?

a. *Солі брому

b. Препарати валеріани

c. Препарати пустинника

d. Адаптогени

e. --

123. Хвора протягом двох тижнів приймала призначену невропатологом мікстуру з приводу неврастенії. Самопочуття хворої декілька покращилось, однак незабаром з’явились скарги на нежить, кон’юктивіт, шкірні висипи, в’ялість та послаблення пам’яті. Був встановлений діагноз “бромізм”. Що доцільно призначити для послаблення симптомів?

a. *Натрію хлорид

b. Розчин глюкози 5\%

c. Аспаркам

d. Поліглюкін

e. --

124. Жінка після перенесеного нервового потрясіння погано спить. Якому з перерахованих снодійних засобів слід віддати перевагу для лікування безсоння?

a. *Нітразепам

b. Фенобарбітал

c. Етамінал-натрій

d. Барбаміл

e. Барбітал

125. З метою зігрівання після переохолодження хворий використав розчин етилового спирту всередину. Як впливає спирт етиловий на терморегуляцію?

a. *Збільшується тепловиділення

b. Зменшується тепловиділення

c. Збільшується теплопродукція

d. Зменшується теплопродукція

e. Зменшується тепловиділення і теплопродукція

126. Для зняття марення і галюцинацій у хворої на шизофренію лікар використав аміназин. Який механізм антипсихотичної дії препарату?

a. *Блокада адренергічних і дофамінергічних процесів в ЦНС

b. Стимуляція адренергічних і дофамінергічних процесів в ЦНС

c. Стимуляція холінергічних процесів в ЦНС

d. Блокада холінергічних процесів в ЦНС

e. Інгібування зворотнього нейронального захоплення МАО.

127. Для лікування хворого на хронічний алкоголізм лікар призначив тетурам у поєднанні з невеликими дозами алкоголю. Який механізм дії даного препарату?

a. *Пригнічення активності ферменту ацетальдегідоксидази

b. Підвищення активності ферменту алкогольдегідрогенази

c. Блокада дофамінових рецепторів

d. Збудження блювотного центру

e. Блокада центральних холінорецепторів

128. В наркологічному відділенні психоневрологічної лікарні хворому призначено тетурам. Яке з перерахованих захворювань може бути показанням до його застосування.?

a. *Алкоголізм

b. Гостре отруєння спиртом етиловим

c. Наркоманія

d. Гостре отруєння морфіном

e. Алкогольний психоз

129. Хворому при безсонні, викликаному емоційними розладами, лікар призначив засіб, що викликає сон за рахунок транквілізуючої дії. Який снодійний препарат був призначений пацієнту?

a. Нітразепам

b. Фенобарбітал

c. Хлоралгідрат

d. Етамінал-натрій

e. Бромізовал

130. Після обстеження пацієнта лікар рекомендував йому засіб з групи препаратів, що застосовують при неврозах та неврозоподібних станах, підвищеній збудливості та дратівливості. Препарат якої групи призначено хворому?

a. Седативні

b. Анксіолітики

c. Антидепресанти

d. Антипсихотичні

e. Психостимулятори

131. Після тривалого застосування аміназину в зв’язку з розвитком побічних ефектів лікар призначив пацієнту інший препарат з групи нейролептиків. Який з перерахованих препаратів належить до цієї групи засобів?

a. Галоперидол

b. Фентаніл

c. Дифенін

d. Сибазон

e. Натрію бромід

132. Для проведення оперативного втручання необхідно використати метод загального охолодження. При застосуванні якого препарату у комбінації з фізичним охолодженням спостерігається виразна гіпотермія?

a. Аміназин

b. Ацетилсаліцилова кислота

c. Морфін

d. Дроперидол

e. Галоперидол

133. У медичної сестри посля дворічної роботи в психіатричному відділенні на руках розвинувся нейродерматит. Який препарат викликає цю побічну дію у медичного персонала?

a. Аміназін

b. Трифтазін

c. Галоперідол

d. Дроперідол

e. Сибазон

134. Відомо, що одна і та сама доза алкоголю викликає різні ступені алкогольного сп’яніння у різних людей Це пов’язано з:

a. *Генетично зумовленими особливостями синтезу алкогольдегідрогенази.

b. Пригніченням синтезу інсуліну

c. Активацією мікросомальних ферментів печінки

d. Низькою активністю псевдохолінестерази

e. Високим вмістом бета-ліпопротеїдів в сироватці крові

 

135. Студент звернувся до лікаря з проханням допомогти йому перебороти страх перед стоматологічними маніпуляціями. Лікар порадив йому прийняти препарат:

a. *Діазепам

b. Аміназин

c. Дроперидол

d. Дімедрол

e. Пірацетам

136. Пацієнт 68 років звернувся у поліклініку із скаргами на розлади психіки, котрі він пов’язує із тривалим вживанням фенобарбіталу. Який препарат слід йому призначити в якості снодійного засобу?

a. *Нітразепам

b. Барбаміл

c. Хлорал-гідрат

d. Натрію оксибутират

e. Галоперидол

137. Хворий 18-ти років звернувся до лікаря зі скаргами на безсоння, що проявляється у важкому засипанні. В результаті цього він не висипається і на слідуючий день почуває втому, важко засвоює учбовий матеріал. Лікар встановив, що безсоння пов’язане з неврозоподібним станом. Зробіть раціональний вибір снодійного засобу:

a. Нітразепам

b. Бромізовал

c. Хлоралгідрат

d. Фенобарбітал

e. Етамінал-натрій

138. Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на дратливість, безсоння, швидку втомлюваність. Як седативний засіб йому був призначений лікарський препарат. Вказані симптоми швидко зникли, але хворий продовжував приймати ліки з профілактичною метою. Через деякий час у нього з’явився кашель, нежить, кон’юктивіт, дерматит. Хворий став відмічати сонливість, погіршення пам’яті. Лікар поставив діагноз комуляції даного лікарського препарату і призначив лікування хлоридом натрію та вживання великої кількості рідини для пиття. Який препарат приймав хворий?

a. Натрію бромід

b. Настойка кропиви собачої

c. Настойка валеріани

d. Дімедрол

e. Діазепам

139. Хворому з явищами гострого психозу, що супроводжується маринням і галюцинаціями, лікар ввів внутрішньовенно лікарскій препарат. Явища психозу були швидко усунені, але коли хворий встав з ліжка, він раптово зблід і втратив свідомість. Поставлено діагноз: ортостатичний колапс. Який з перерахованих препаратів найчастіше викликає вказане ускладнення?

a. Аміназин

b. Хлозепід

c. Етапіразин

d. Трифтазин

e. Сибазон

140. Хворому з психічними розладами призначений препарат з високою антипсихотичною дією. Після тривалого використання з`явились явища паркінсонізму. Який це препарат?

a. *Аміназин


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 692 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.12 сек.)