АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

В. Підготовча 2 страница

Прочитайте:
  1. B)новокаинмен жансыздандыру 1 страница
  2. B)новокаинмен жансыздандыру 2 страница
  3. B)новокаинмен жансыздандыру 3 страница
  4. B)новокаинмен жансыздандыру 4 страница
  5. B)новокаинмен жансыздандыру 5 страница
  6. B)новокаинмен жансыздандыру 6 страница
  7. B)новокаинмен жансыздандыру 7 страница
  8. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 1 страница
  9. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 10 страница
  10. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 2 страница

C. Гіперфосфатемія

D. Гіперпротеїнемія

Е. Гіпербілірубінемія

7. Дівчинка 12 років скаржиться на переймоподібні болі внизу живота більше справа, що з’явилися раптово під час занять з фізкультури, нудоту, блювання, t°=38,5°С. Пальпаторно симптом Щоткіна позитивний у правійздухвинній ділянці. Яке обстеження є найбільш інформативним для встановлення діагнозу?

A. Загальний аналіз крові

B. Загальний аналіз сечі

C. Рентгенодослідження черевної порожнини

D. УЗД*

Е. Ректальне дослідження

8. Хлопчик 7 років перебуває на ліку­ванні протягом місяця. При госпіталі­зації спостерігалися виражені набряки, протеїнурія - 7,1 г/л, білок в добовій се­чі - 4,2 г. В біохімічному аналізі кро­ві утримується гіпопротеїнемія (43,2 г/л), гіперхолестеринемія (9,2 ммоль/л). Який з вказаних варіантів гломеруло­нефриту найвірогідніше має місце у хворого?

А. Нефротичний*

B. Некритичний

C. Гематуричний

D. Ізольований сечовий

Е. Змішаний

9. У дитини 6 років відмічаються ді­лянки «облисіння» на волосистій части­ні голови. При огляді: одиничні великі осередки, в яких волосся обламане на одному рівні - 6-8 мм від поверхні шкі­ри. Який попередній діагноз?

А.Мікроспорія

B. Інфільтративно-нагнійна трихофітія

C. Себорея

D.Поверхнева трихофітія*

Е. Круговидне облисіння

10. У дівчинки 2 -х років у анамнезі по­вторні пневмонії, що проходять з яви­щами обструкції. У легенях вислухо­вуються різнокаліберні вологі та сухі хрипи, дихання послаблене. Важко від­харкується густий в'язкий секрет. Від­значена наявність "барабанних пали­чок", відставання у фізичному розви­тку. Який попередній діагноз?

A. Бронхіальна астма*

B. Вроджений полікістоз легень

С. Рецидивуючий бронхіт

D. Муковісцидоз, легенева форма

Е. Туберкульоз легень

11. Дівчинка 14 років скаржиться на порушення сну, зниження маси тіла, серцебиття, кардіалгії, стомлюваність. Відзначено гіперплазію щитовидної за­лози II ст, екзофтальм. Які порушен­ня рівнів гормонів найбільш характерні для цього захворювання?

А. Підвищення рівня тиреотропного гормона

В. Підвищення рівня тироксину і трийодтироніну*

C. Підвищення рівня йоду, зв'язаного з білком

D. Зниження рівня тироксину

E. Зниження рівня трийодтироніну

12. У 5-річної дитини гостро виник напад серцебиття, що супроводжувався нудотою, запамороченням, загальною слабкістю. На ЕКГ зафіксована тахікардія з ЧСС- 220/хв. Шлуночкові ком­плекси деформовані та розширені. Зу­бець Р відсутній. Який першочерговий препарат слід призначити для надання невідкладної допомоги? А.Седуксен

В. Лідокаїн *

С. Ізоптин

D.Новокаїнамід

Е. Строфантин

13. У дитини 7 років переймоподібний біль у животі та висипка на спині, но­гах, сідницях і розгинальних поверхнях передпліч. У лабораторних показниках - протеїнурія та мікрогематурія. який найбільш вірогідний діагноз?

А.Анафілактоїдна пурпура *

В. Артеріїт Такаясу

C. Дерматоміозит

D. Постстрептококовий гломерулоне­фрит

E. Системний червоний вовчак

14. Хлопчик 7 років перебуває на ліку­ванні протягом місяця. При госпіталі­зації спостерігалися виражені набряки, протеїнурія- 7,1 г/л, білок у добовій сечі-4,2 г. У біохімічному аналізі крові утри­мується гіпопротеїнемія (43,2 г/л), гіперхолестеринемія (9,2 ммоль/л). Який з вказаних варіантів гломерулонефри­ту найімовірніше має місце у хворого?

A. Гематуричний

B. Нефритичний

C. Ізольований сечовий

D. Змішаний

Е. Нефротичний*

15. У 12-річної дівчинки після вживан­ня двох таблеток аспірину через 4-5 го­дин температура тіла підвищилася до 39 — 40°С. Скаржиться на загальне не­здужання, запаморочення, раптову по­яву червоних плям на шкірі з утворен­ням пухирів або відшаровуванням епі­дермісу, зерозуванням поверхні. Ура­ження на шкірі нагадували опіки дру­гого ступеня. Позитивний симптом Нікольського. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Герпетиформний дерматит Дюринга

B. Бульозний дерматит

C. Поліморфна ексудативна еритема

D. Пухирчатка вульгарна

Е. Гострий епідермальний некроліз*

16. У дитини з хронічним кардитом, НК ІІА, яка знаходиться на лікуванні дигоксином, з'явилися наростання брадікардії, нудота, блювання, запаморочення, порушення сну. На ЕКГ- екстрасисто­лія, РО- 0,18. Яка найбільш вірогідна причина даного стану?

A. Гіпокаліємія

B. Гостра кишкова інфекція

C. Атріовентрикулярна блокада І ступе­ня

D. Передозування або непереносимість серцевих глікозидів*

Е. Набряк легень

17. У дитини 2,5 місяців з'явилися гіпо­тонія м'язів, пітливість, облисіння по­тилиці. Поряд з масажем та лікувальною гімнастикою призначений вітамін D. Вкажіть його дозування та кратність прийому:

A. 3000 МО щоденно*

B. 1000 МО щоденно

C. 1000 МО через день

D. 500 МО через день

E. 500 МО щоденно

18. Дитина народилася з масою 3250 г та довжиною тіла 52 см. У віці 1,5 мі­сяців фактична маса достатня (4350 г), психофізичний розвиток відповідає ві­кові. Дитина знаходиться на природно­му вигодовуванні, періодично відзнача­ються зригування. Чим зумовлені зри­гування у дитини?

A. Атрезія стравоходу

B. Пілороспазм

C. Гострий гастроентерит

D. Аерофагія*

E. Пілоростеноз

19. Дитина 1,5 років захворіла гостро: озноб, підвищення температури тіла до 40,1°С, згодом швидке зниження до 36.2°С, на шкірі рясний геморагі­чний висип, багряно-ціанотичні плями. Кінцівки холодні, риси обличчя заго­стрені. Діагноз: менінгококова інфе­кція, блискавична форма, інфекційно-токсичний шок. Який антибактеріаль­ний препарат слід використати на догоспітальному етапі?

A. Сульфамонометоксин

B. Пеніцилін

C. Гентаміцин

D. Лінкоміцин

E. Левоміцетину сукцинат розчинний*

20. У дитини 3-х років, яку доставлено до лікарні, реєструється сопорозний стан, різке зниження тонусу м'язів, пригнічення сухожилкових та періостальних рефле­ксів; виявлено міоз, зниження реакції зі­ниць на світло. Корнеальні рефлекси збе­режені. Пульс частий, послаблений. АТ-80/50 мм рт.ст. Батьки підозрюють, що ди­тина проковтнула таблетовані ліки. Отру­єнню якими таблетованими ліками відпо­відає така клінічна картина?

A. в -адреноміметики

B. Транквілізатори*

C. Барбітурати

D.Гіпотензивні препарати

Е. Атропіноподібні препарати

21. У хворого 15-ти років під час прохо­дження медичної комісії зафіксовано АТ-170/85 мм рт.ст. Скарг немає. Об'єктивно: м'язи нижніх кінцівок погано розвинені, пульсація на артеріях ступень послаблена. Межі серця розширені вліво, при аускуль­тації - акцент другого тону над аортою, систолічний шум. У крові - без змін. У се­чі: питома вага - 1020, лейк.- 2-4 у п/з, ер.-0-1 у п/з, кристали сечової кислоти. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Ренопаренхіматозна гіпертензія

B. Вегетосудинна дистонія

C. Коарктація аорти*

D.Вазоренальна гіпертензія

Е. Есенційна гіпертензія

22. У хлопчика 16-ти років, без клінічної симптоматики, при аускультації серця ви­явили акцент II тону та систолічний шум над легеневою артерією. Тони серця зву­чні, ритмічні. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Функціональний шум*

B. Стеноз клапана легеневої артерії

C. Недостатність клапана легеневої арте­рії

D. Дефект міжпередсердної перегородки

E. Незарощення Боталової протоки

23. У новонародженого з пупкової ран­ки гнійні виділення, шкіра навколо пу­пка припухла. Об'єктивно: шкіра бліда, з жовто-сірим відтінком, генералізована геморагічна висипка. Температура тіла носить гектичний характер. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Геморагічна хвороба новонароджених

B. Гемолітична хвороба новонароджених

C. Сепсис*

D. Тромбоцитопатія

E. Омфаліт

24. На огляді у педіатра дівчинка 9-ти років з інтермітуючими свистячими хрипами в анамнезі. Останнім часом препаратів не приймала. Об'єктивно: неспокій і періоральний ціаноз. Від­значається розширення міжреберних проміжків. При аускультації: дихання послаблене, сухі розсіяні хрипи, які чу­ти на відстані. Дитина госпіталізована. Що з перерахованого НЕ ПОКАЗА­НЕ для надання невідкладної допомо­ги дитині?

A. Оксигенотерапія

B. Еуфілін в/в

C. Інгаляції сальбутамола

D. Інгаляції кромоліну*

Е. Кортикостероїди в/в

25. Дитина 4-х місяців госпіталізована до хірургічного відділення через 8 го­дин з нападами неспокою протягом 2-3 хвилин, з інтервалами 10 хвилин. Від­мічалося одноразове блювання. Об'є­ктивно: стан дитини важкий. Під час пальпації живіт м'який, в правій клу­бовій ділянці визначається пухлино­подібне утворення. При ректальному огляді - на пальці кров. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Пухлина Вільмса

B. Шлунково-кишкова кровотеча

C. Ілеопекальна інвагінація*

D.Пілоростеноз

Е. Глистна інвазія

26. У дівчинки 2-х років в анамнезі повторні пневмонії, що протікають з явищами обструкції. У легенях вислу­ховуються різнокаліберні вологі та су­хі хрипи, дихання ослаблене. З утру­дненням відхаркується в'язкий секрет. Відзначено наявність "барабанних па­личок", відставання у фізичному роз­витку. Який найбільш вірогідний діа­гноз у цієї дитини?

A. Вроджений полікістоз легень

B. Муковісцедоз, легенева форма*

C. Рецидивний бронхіт

D. Бронхіальна астма

E. Туберкульоз легень

27. Дитині 2 роки. Захворіла впер­ше. Хворіє другий день: £ - 37,4 °С, су­хий кашель, ЧД - 30/хв. Над легенями ясний перкуторний звук. Аускультативно - жорстке дихання, розсіяні сухі хрипи. На рентгенограмі посилення легеневого малюнка. Який діагноз імо­вірний?

А. Обструктивний бронхіт *

С. Гострий (простий) бронхіт

В. Природжений стридор

Д. Пневмонія

Е. Бронхіоліт

28. У дитини 7 років легенева па­тологія у вигляді рецидивуючого об­структивного бронхіту, спостерігаєть­ся з 2-х річного віку. В 7 років вперше розвинувся приступ ядухи, на рент­генограмі - емфізема. Яка патологія найбільш імовірна?

А. Первинна легенева гіпертензія

В. Альвеоліт

С. Обструктивний бронхіт

Д. Природжена вада серця

Е. Бронхіальна астма*

29. Дитина 13-ти років скаржить­ся на біль у надлобковій області, час­те сечовипускання малими порціями сечі. Лихоманка - 37,7 °С. В аналізі сечі: протеїнурія - 0,033 г/л, еритро­цити - свіжі, суцільно в препараті, солі-оксалати - незначна кількість. Який діагноз найбільш імовірний?

А. Дизметаболічна нефропатія

В. Гострий цистит*

С. Гострий гломерулонефрит

Д. Гострий пієлонефрит

Е. Сечокам'яна хвороба

30. Дівчинка 11 років, активно за­ймається спортом. Скарг не пред'яв­ляє. Під час проведення планової диспансеризації виявлено на ЕКГ неповну блокаду правої ніжки пучка Пса. Вияв­лені зміни дозволяють діагностувати:

А. Гіпертрофію міокарда перед­сердь

В. Синдром вегетативних розладів

С. Варіант нормальної ЕКГ *

Д. Гіпертрофію міокарда шлуночків

Е. Набуту ваду серця

31. У хлопчика 1 року на тре­тій день захворювання (температура 37,6 °С, нежить), приєднались сухий частий кашель, експіраторна задиш­ка. При об'єктивному обстеженні над легенями спостерігається коробко­вий відтінок перкуторного звуку, при аускультації - велика кількість сухих свистячих та середньоміхурцевих хри­пів. Найбільш імовірний діагноз:

А. Ларинготрахеїт

В. Гострий простий бронхіт

С. Пневмонія

Д. Бронхіоліт

Е. Гострий обструктивний бронхіт*

32. Хлопчику 3 місяці, вигодо­вується коров'ячим молоком. Добре набирає масу, профілактика рахіту ві­таміном В не проводилась. Дитина по­тіє, потилиця сплощена, краніотабес, волосся на потилиці викачане, погано спить. У крові - високий рівень луж­ної фосфатази. Ваш діагноз?

А. Гіпервітаміноз В

В. Рахіт легкий, початковий період, гострий перебіг

С. Рахіт легкий, період розпалу, підгострий перебіг

Д. Рахіт легкий, період розпалу, го­стрий перебіг*

Е. Рахіт середньотяжкий, період розпалу, гострий перебіг

33. Хворий 9 років скаржиться на приступоподібний сухий кашель, біль­ше вночі. Об'єктивно: експіраторна задишка з участю допоміжної муску­латури, вимушене положення в ліжку. Перкуторно - коробковий звук, аускультативно - жорстке дихання, сухі свистячі та дзижчачі хрипи. В гемограмі: лейкоцитоз, анеозинофілія. Який імовірний діагноз?

А. Бронхіальна астма*

В. Обструктивний бронхіт

С. Рецидивуючий бронхіт

Д. Бронхіоліт

Е. Астматичний бронхіт

34. У хлопчика 10 років при аус­культації серця вислуховується систо­лічний шум з епіцентром у II міжребер'ї праворуч від грудини. Шум добре проводиться в ділянку яремної ямки та судин шиї. На ЕКГ - ознаки гіпер­трофії та систолічного перевантажен­ня лівого шлуночка. Ваш діагноз?

А. Дефект міжшлуночкової пере­тинки

В. Неревматичний кардит

С. Коарктація аорти

Д. Гіпертрофічна кардіоміопатія

Е. Стеноз отвору аорти*

35. Дитина 10 місяців потрапила до лікарні в тяжкому стані з експіра­торною задишкою та сухим кашлем. Відомо, що хворіє тиждень - був не­жить, температура - 38,0 °С. При об­стеженні - над легенями перкуторно -тимпаніт, аускультативно - багато су­хих свистячих та поодиноких вологих хрипів з обох сторін. Ваш діагноз?

А. Бронхіальна астма

В. Пневмонія

С. Гострий обструктивний бронхіт*

Д. Кашлюк

Е. Гострий бронхіт

36. Дитині 4 міс. Знаходиться на штучному вигодовуванні. Який метод розрахунку добового об'єму їжі слід вибрати?

А. Об'ємно-ваговий*

В. Зайцевої

С. Тура

Д. Фінкельштейна

Е. Калорійний

37. Хвора Л., 13 років, скаржиться на біль у суглобах, підвищення темпе­ратури тіла до 38°С, загальне незду­жання. Захворіла гостро тиждень тому. При огляді: плямисто-папульозний висип на переніссі і обличчі. Суглоби не змінені. ЧСС - 100 /хв., тони серця послаблені, систолічний шум на вер­хівці, АТ -100/80 мм рт. ст. Аналіз кро­ві: Ер - 2,7х1012/л, Л - 3,6х109/л, Тр -120х109/л, ШОЕ - 45 мм/год. С-реактивний білок (+++), ДФА - 320 од., загальний аналіз сечі: білок - 0,065 г/л, Ер - 15-20 в п/з, Л - 10-15 в й/з. Вка­жіть найбільш імовірний діагноз:

А. Вузлуватий поліартеріїт

В. Дерматоміозит

С. Ревматизм, активна фаза

Д. Системний червоний вовчак*

Е. Геморагічний васкуліт

38. Дитині чотири роки. Хворіє протягом 3 тижнів. Захворіла гостро з підйому температури до 39 °С. Про­тягом доби температура змінювалась на 2-2,5 °С, зниження супроводжува­лось проливними потами. Періодич­но з'являвся рожевий висип різної форми та локалізації. Боліли та на­брякали суглоби (колінні, гомілково-стопні, променевозап'ясткові), дитина не спиралась на ноги, не могла брати предмети. Об'єктивно: температура -39 °С, печінка +3 см, селезінка +2 см, пальпуються всі групи лімфовузлів. Гомілковостопні суглоби набряклі, болісні, контури їх згладжені. Аналіз крові: НЬ - 112 г/л, Ер - 3,9х 1012/л, Л -12,9хЮ9/л,е-6%,п/я-1%,с/я-48%, л - 35 %, м - 10 %. ШОЕ - 54 мм/год. Вкажіть найбільш імовірний діагноз:

А. Системний червоний вовчак

В. ЮРА*

С. Реактивний артрит

Д. Ревматизм

Е. Сепсис

39. Хвора Б., 7 років. Скаржиться на плями в ділянці спини білуватого кольору, що з'явились 1 міс. тому на спині, декілька днів тому - в ділянці попереку і на обличчі. При огляді шкі­ра і видимі слизові оболонки блідо-рожеві, на спині, в ділянці попереку різної величини білі плями, в ділянці лоба - біла лінія. В уражених місцях малюнок шкіри відсутній, складка не збирається, виражена щільність шкі­ри. Тони серця звучні, ритмічні, ЧСС -86 /хв. Загальний аналіз крові: Л -6,9х109/л, ШОЕ - 8 мм/год. Вкажіть найбільш імовірний діагноз:

А. Порушення пігментного обміну

В. Вітиліго

С. Різнокольоровий лишай

Д. Поверхнева стрептодермія

Е. Склеродермія*

40. Хлопчик 8 років, спостеріга­ється з приводу затримки зросту. На­родився в асфіксії з масою тіла 2800. В школі навчається добре. Батьки се­реднього зросту. Об'єктивно: зріст -107 см, маса тіла - 23 кг, вираз облич­чя ляльковий. Волосся тонке, шкіра суха з іктеричним відтінком. Підшкір­но-жирова клітковина розвинута до­бре на шиї, грудях, животі. М'язи роз­винуті недостатньо. Вкажіть найбільш імовірний діагноз:

А. Хондродистрофія

В. Краніофарингіома

С. Гіпофізарний нанізм*

Д. Синдром Дауна

Е. Синдром Фанконі

41. Хворому 7 років. Скаржиться на періодичну появу фурункулів на шкірі. Фурункули періодично турбу­ють протягом місяця, 6 міс. тому пере­ніс тяжку форму грипу. Об'єктивно: внутрішні органи без патології. Вміст цукру в крові - 6,6 ммоль/л, ГТТ на­тще - 6,16 ммоль/л, через ЗО хв. після їжі - 7,7 ммоль/л, через 60 хв. - 12,1 ммоль/л, через 90 хв. - 10,54 ммоль/л, через 120 хв. - 7,7 ммоль/л. Вкажіть найбільш імовірний діагноз:

А. Цукровий діабет*

В. Порушення толерантності до глюкози

С. Хвороба Іценка - Кушинга

Д. Транзиторна глюкозурія

Е. Гнійничкова інфекція шкіри

42. До лікаря звернулась мати з хлопчиком 13 років зі скаргами на почуття постійного голоду у дитини, надлишкову вагу. Хлопчик споживає багато солодощів, пиріжків, рухаєть­ся замало. Народився з масою тіла 4700. При огляді: маса дитини - 64 кг, зріст - 158 см. Жирові складки добре виражені на шиї, животі, грудях. Тони серця послаблені. Який імовірний діа­гноз?

А. Синдром Іценка - Кушинга

В. Конституційно-ендогенне ожи­ріння*

С. Глікогеноз

Д. Синдром Моріака

Е. Діенцефальний синдром

43. Дівчинка 12-ти років, захворі­ла 2 тижні тому. З'явились скарги на біль у поперековій ділянці, підвищен­ня температури тіла до 37,5-37,8 °С, загальну слабкість, зниження апетиту. При огляді спостерігається блідість шкіри, ЧСС - 98 /хв. Аналіз сечі: пи­тома вага - 1017, білок - 0,066 г/л, Ер 6-8 в п/з, Л - 40-60 в п/з. Виберіть найбільш імовірний діагноз:

А. Інтерстиціальний нефрит

В. Гострий гломерулонефрит

С. Гострий цистит

Д. Гострий вульвіт

Е. Гострий пієлонефрит*

44. У дитини 6 років виразкова хвороба дванадцятипалої кишки. Вка­жіть, який антибактеріальний засіб слід включити разом з метронідазолом і де-нолом для ерадикації геліко-бактерної інфекції:

А. Бісептол

В. Тетрациклін

С. Олеандоміцин

Д. Амоксицилін*

Е. Сульфадиметоксин

45. Дитина 9-ти років поступила в стаціонар зі скаргами на набряки під очима, головний біль, підвищення температури до 38,2 °С, біль у попере­ковій ділянці, колір сечі у вигляді "м'ясних помиїв", підвищення артері­ального тиску до 130/80 ммрт. ст. В аналізі сечі білок - 0,165 г/л. Біохімія крові: загальний білок - 78 г/л. По­ставлено діагноз: гострий гломеруло­нефрит. Вкажіть клінічну форму за­хворювання:

А. Ізольований сечовий синдром

В. Нефротичний синдром

С. Нефритичний синдром *

Д. Нефротичний синдром з гемату­рією і гіпертензією

Е. -

46. Хлопчик 12 років, поступив до стаціонару зі скаргами на підвищення температури тіла до 38,5 °С, головний біль, слабкість, геморагічний висип на шкірі тулуба і кінцівок. Тиждень тому переніс ГРВІ. При огляді - хлопчик в'ялий, шкіра та слизові оболонки різ­ко бліді. На шкірі тулуба та кінцівок геморагічний висип - екхімози. Ди­хання везикулярне. Тони серця гучні, систолічний шум на верхівці та V точ­ці. Лімфатичні вузли, печінка, селе­зінка не збільшені. Аналіз крові: Ер -1,8 х!012/л, НЬ - 54 г/л, КП - 1,0, ре-тикулоцити - 1 %о, Л - 3,8х 109/л, Тр -50х109/л, ШОЕ - 42 мм/год. Вкажіть найбільш імовірний діагноз:

А. Гостра гіпопластична анемія*

В. Ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура

С. Гострий лейкоз

Д. Дефіцитна анемія

Е. Тромбастенія

47. Дитина раптово втратила сві­домість, з'явилась різка блідість шкі­ри і слизових оболонок, поширення зіниць. Реєструються окремі судомні вдихи. Пульс на променевій та сонній артерії не визначається. Вкажіть пер­шочергові заходи:

А. Забезпечити доступ до централь­ної вени

В. Терміново запросити досвідче­ного лікаря для консультації

С. Опустити голову та підійняти ноги хворого

Д. Терміново провести ЕКГ-дослідження

Е. Реанімація за системою АВСД*

48. Дитина 8 років, що страждає на протязі 3-х років цукровим діабе­том, доставлена у відділення в стані гіперглікемічної коми. Первинну дозу інсуліну ви призначите із розрахунку:

А. 0,05 ОД/кг маси тіла в годину

В. 0,1-0,2 ОД/кг маси тіла в годину *

С. 0,2-0,3 ОД/кг маси тіла в годину

Д. 0,3-0,4 ОД/кг маси тіла в годину

Е. 0,4-0,5 ОД/кг маси тіла в годину

49. Дівчинка 12 років потрапила до стаціонару із школи, де під час уро­ку знепритомніла, почалися судоми. Протягом декількох років страждає на цукровий діабет. Об'єктивно: дівчин­ка непритомна, судом немає, менінгеальні знаки відсутні. На шкірі рук та стегон численні сліди після ін'єкцій. Глюкоза крові - 1,6 ммоль/л. В якому стані перебуває дівчинка?

А. Гіперосмолярна кома

В. Гіперглікемічна кома

С. Гіпоглікемічна кома*

Д. Молочнокисла кома

Е. Наднирникова недостатність

50. У немовляти, з оцінкою по шкалі Апгар при народженні - 7 балів, при повторному огляді через годину звертає на себе увагу підвищене збу­дження і рухове занепокоєння. Немов­ля безпричинно кричить, пронизливо скрикує, стогне, дихання поверхневе, тонус м'язів знижений, колінний і п'ятковий рефлекси мляві. Шкіра блі­да, виражений периоральний ціаноз. Очі відкриті, спрямовані в одну точку (симптом відкритих очей), періодич­но з'являється збіжна косоокість. Про яку патологію можна думати?

А. Крововилив у наднирники

В. Асфіксія немовляти важкого сту­пеня

С. Пологова травма спинного мозку

Д. Внутрічерепна пологова травма*

Е. Пневмопатія немовляти

51. У доношеного немовляти з 3-го по 10 день життя відзначалася жовтяниця. Загальний стан залишав­ся задовільним. Максимальний рі­вень білірубіну в крові у цей період -102 мкмоль/л, з них 8,2 мкмоль/л за рахунок кон'югованого. Розвиток якого стану найбільш імовірний у цієї ди­тини?

А. Атрезія жовчовивідних шляхів

В. Фізіологічна жовтяниця*

С. Гемолітична хвороба немовлят

Д. Спадкоємна гемолітична мікросфероцитарна анемія

Е. Фетальний гепатит

52. У новонародженої дитини на третій день життя на передній части­ні грудної клітки з'явилася червона, щільна, гаряча на дотик, болюча при пальпації пляма з чіткими межами. Протягом декількох годин вона зна­чно збільшилася в розмірі, наступно­го дня колір її став синьо-багряним і виникло розм'якшення в центрі. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Рожисте запалення немовлят

В. Пухирчатка немовлят

С. Ексфоліативний дерматит Ріттера

Д. Псевдофурункульоз

Е. Некротична флегмона немовлят*

53. У роділлі 26 років народилась жива дитина вагою 4000 г, довжиною 54 см. Шкіра обличчя та кінцівок ціанотична, тіло рожеве; дитина дихає, крик слабкий; ЧСС - 100/хв.; пере­важає тонус згинальних м'язів; на по­дразнення відповідає гримасою. Якою має бути оцінка новонародженого за шкалою Апгар?

А. 8 балів

В. 6 балів

С. 7 балів

Д.5 балів*

Е. 9 балів

54. У доношеної дитини від 1-ї неускладненої вагітності, обтяжених пологів, мала місце кефалогематома. На 2 добу з'явилась жовтяниця, на 3-ю -зміни в неврологічному стані: ністагм, синдром Грефе. Сеча жовта, кал золотисто-жовтого кольору. Група крові матері - А(ІІ) Rh(-), дитини - А(ІІ) Rh(+). На 3 добу гемоглобін у дити­ни 200 г/л, Ер - 6,1х1012/л, біліру­бін у крові - 58 мкмоль/л за рахунок незв'язаної фракції, Нt - 0,57. Чим по­яснити жовтяницю у дитини?

А. Черепно-мозковою пологовою травмою*

В. Фізіологічною жовтяницею

С. Гемолітичною хворобою новона­роджених

В. Атрезією жовчовивідних шляхів

Е. Фетальним гепатитом

55. Після народження дитина блі­да, має неритмічне дихання, яке не поліпшується на тлі оксигенотерапії. Пульс слабкий і швидкий, артеріаль­ний тиск важко виміряти. Набряків не­має. Яка найвірогідніше причина цих симптомів? І

А. Застійна серцева недостатність

В. Асфіксія*

С. Внутрішньочерепний кровови­лив

Д. Внутрішньоутробний сепсис

Е. Внутрішньоутробна пневмонія

56. Дитина віком 12 годин наро­дилася від другої вагітності на тлі ток­сикозу у жінки, яка хворіє хронічним аднекситом. Маса - 2900 г, довжина -52 см. Оцінка за Апгар: 4-6 б. Об'єк­тивно: стан дитини важкий. Крик тихий, природжені рефлекси пригнічені, м'язовий тонус знижений. Шкіра із сіруватим відтінком, акроціаноз. Дихан­ня поверхневе, неритмічне, 70/хв. Аускультативно - послаблене дихання, вологі різнокаліберні хрипи. ЧСС -140/хв. Печінка - +2 см. Меконій від­ходив. Який попередній діагноз?

А. Пізня постнатальна пневмонія

В. Рання постнатальна пневмонія

С. Внутрішньоутробна пневмонія *

Д. Сепсис

Е. Первинні розсіяні ателектази

57. Дитина народилася глибоко не­доношеною. Після народження у дити­ни наростають симптоми ДН, загаль­ний набряк, дрібноміхурцеві вологі хрипи над нижньою долею правої леге­ні. З другої доби приєднались множин­ні шкірні екстравазати, кривава піна з рота. На рентгенограмі органів грудної клітки - ателектаз нижньої долі правої легені. Гемоглобін крові - 100 г/л, гематокрит - 0,45 г/л. Який діагноз най­більш імовірний?

А. Природжена пневмонія

В. Синдром дисемінованого внутрішньосудинного згортання

С. Набряк легень

О. Хвороба гіалінових мембран

Е. Набряково-геморагічний син­дром*

58. Дитині 2 дні. Народилась доно­шеною з ознаками внутрішньоутробного інфікування, в зв'язку з чим ди­тині призначено антибіотики. Вкажіть, чому інтервал між введенням антибіо­тиків у новонароджених дітей більший у порівнянні зі старшими дітьми і до­рослими, а дози - нижчі?

А. У новонароджених більш низь­ка концентрація білка і альбумінів у крові

В. У новонароджених більш низь­кий рівень клубочкової фільтрації*

С. У новонароджених знижена ак­тивність глюкуронілтрансферази

Д. У новонароджених знижений рН крові

Е. У новонароджених більш висо­кий гематокрит

59. У дитини, що знаходиться в стаціонарі з приводу септикопіємічної форми пупкового сепсису, установле­на стафілококова природа захворю­вання. Який найбільш оптимальний вид специфічної терапії?

А. Трансфузії нативної плазми

В. Стафілококовий анатоксин

С. Антистафілококовий імуноглобулін*

Д. Переливання крові

Е. Стафілококовий бактеріофаг

60. У новонародженої дитини пра­ва рука приведена до тулуба, розігнута у всіх суглобах, ротована усередину в плечі, пронована в передпліччя, кисть у стані долонного згинання. Відсутні спонтанні рухи в плечовому і ліктьо­вому суглобах, пасивні рухи безболіс­ні. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Верхній проксимальний тип аку­шерського парезу Дюшена - Ерба *

В. Нижній дистальний тип акушер­ського парезу Дежерина - Клюмпке

С. Тотальний тип акушерського па­резу

Д. Остеомієліт правої плечової кістки

Е. Поліомієліт

 

Варіант 3

1. У хлопчика 10 років хронічний вірусний гепатит В з вираженою активністю процесу. Загальний білірубін- 70мкмоль/л. Непрямий- 26мкмоль/л, прямий- 44мкмоль/л, АСТ- 6,2ммоль/год, АЛТ- 4.8ммоль/год.л. Який механізм полягає в основі підвищення рівня трансаміназ у цього хворого?

А. Внутрішньопечінковий холестаз

В. Цитоліз гепатоцитів *

С. Порушення синтетичної функції печінки

D. Порушення кон’югації білірубіну

Е. Гіперспленізм

2. При оцінці фізичного розвитку хлопчика 8 років по шкалам регресії встановлено, що він має середні показники довжини тіла – 132см, при цьому маса тіла дорівнює 32,8кг та обсяг грудної клітки (ОГК) – 68см. Часткова сигма (сигма -R) маси тіла становить +0.95см сигма - R та часткова сигма ОГК +1,27 сигма - R. Яка загальна оцінка фізичного розвитку хлопчика?

А. Фізичний розвиток хлопчика середній за зростом, вище середнього – за масою тіла та високий – за ОГК

В. Фізичний розвиток хлопчика вище середнього при середньому зрості

С. Фізичний розвиток хлопчика вище середнього

D. Фізичний розвиток хлопчика середній при ОГК вище середнього*

Е. Фізичний розвиток хлопчика середній

3. У дитини 5 років на 8 день захворювання, яке супроводжуються підвищенням температури тіла, везикульозним висипом, переважно на шкірі тулуба та волосистої частини голови, зявився сильний головний біль, блювота, атаксія, загальмованість, дискоординація рухів, тремор кінцівок. Другою хвилею гарячи діагностовано енцефаліт. Ускладненням якого захворювання може бути енцефаліт у цієї дитини?


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 654 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.035 сек.)