АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

В. Підготовча 4 страница

Прочитайте:
  1. B)новокаинмен жансыздандыру 1 страница
  2. B)новокаинмен жансыздандыру 2 страница
  3. B)новокаинмен жансыздандыру 3 страница
  4. B)новокаинмен жансыздандыру 4 страница
  5. B)новокаинмен жансыздандыру 5 страница
  6. B)новокаинмен жансыздандыру 6 страница
  7. B)новокаинмен жансыздандыру 7 страница
  8. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 1 страница
  9. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 10 страница
  10. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 2 страница

A. Епіфізарний остеомієліт плечової кістки*

B. Перелом ключиці

C.Флегмона плеча

D.Травматичний трахеобронхіт

E. Перелом плечової кістки

6. У дитини 1,5 місяців у тім'яно-скроневій ділянці справа з народження відзначається пухлиноподібне утворен­ня темно-багряного кольору, яке виви­щується над поверхнею шкіри, не зни­кає при натискуванні, розмірами 2-3 см. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Кавернозна гемангіома*

B. Пігментна пляма

C. Лімфангіома

D. Ангіофіброма

Е.Вроджена судинна пляма

7. Батько хлопчика 6 років скаржи­ться педіатру на малу масу та низький зріст дитини, "заїди"в куточках рота, наявність гнійничкових захворювань на шкірі, часте сечовипускання. Об'єктивно: рум’янець на щоках, сухість сли­зових та шкіри, зниження тургору та гнійничкове ураження шкіри. Яке до­слідження буде найбільш доцільним у даному випадку?

A. Загальний аналіз сечі

B. Аналіз крові на цукор*

C. Визначення вмісту в крові загального ТЗ та Т4

D. УЗД наднирників

Е. Ультрасонографія підшлункової залози

8. Для функціонального стану дитини при народженні: серцебиття ясне, 136/хв., дихання самостійне, але без першого крику, шкіра обличчя і тіла рожева, кінцівок – синя, рухи активні,при подразненні підошв дитина відсмикнула ніжку, зявилася гримаса на обличчі, дитина почала голосно кричати. Який стан новонародженого за шкалою Апгар?

А. 5 балів

В. 8 балів*

С. 10 балів

D. 6 балів

Е. 9 балів

9. У дівчинки 3-х років спостерігаю­ться підвищення температури тіла до 38°С, що триває другу добу, нежить, су­хий поверхневий кашель, кволість, зни­ження апетиту. Пальпаторних змін над легенями не виявлено. Перкуторний звук з коробковим відтінком, аускультативно - пуерильне дихання, хрипів не­має. В крові - лейкопенія, лімфоцитоз, прискорене ШЗЕ. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Рецидивуючий бронхіт, фаза заго­стрення

B. Гострий простий бронхіт*

C. Гострий обструктивний бронхіт

D. Двобічна дрібновогнищева пневмонія

Е. Гострий простий трахеїт

10. У 13-річного хлопчика раптово різ­ко погіршився стан, з'явилися задишка, блідість шкіри із ціанозом. АТ - 80/55 мм рт.ст, Рs - 128/хв, тони серця посла­блені. На ЕКГ: дифузні м'язові зміни, політопна екстрасистолія. На рентге­нограмі: різке розширення меж серця у всі боки. Два тижні тому спостерігала­ся медикаментозна реакція на введення аналгіну Який найбільш імовірний діа­гноз?

A. Ексудативний перикардит*

B. Гіпертрофічна кардіоміопатія

C. Ідіопатичний міокардит Абрамова-Фідлера

D.Ендокардіальний фіброеластоз

Е. Ревматичний міокардит

11. У хлопчика 10 років хронічний ві­русний гепатит В з вираженою актив­ністю процесу. Загальний білірубін -70 мкмоль/л. непрямий - 26 мкмоль/л, прямий - 44 мкмоль/л, ACT - 6,2 ммоль/год*л, АЛТ - 4,8 ммоль/год*л. Який механізм лежить в основі підви­щення рівня трансаміназ у цього хворого

А.Цитоліз гепатоцитів*

B. Гіперспленізм

C. Порушення синтетичної функції печінки

D. Внутрішньопечінковий холестаз

E. Порушення кон'югації білірубіну

12. Дитина віком 1 тиждень надійшла до приймального відділення у зв'язку з гострим початком хвороби. Об-но: блювання з домішками жовчі. Оглядо­вий знімок черевної порожнини вказує на обструкцію дванадцятипалої кишки. За допомогою барієвої клізми виявле­но диспозицію сліпої кишки. Який най­більш вірогідний діагноз? A. Гіпертрофічний стеноз пілоричного відділу шлунку

В.Вроджена патологія кишечнику (порушення ротації кишечнику) *

C. Інвагінація кишечнику

D. Атрезія порожньої кишки

Е. Гострий апендицит

13. Доношена дитини перенесла анте-та інтранатальну гіпоксію, народила­ся в асфіксії (оцінка за шкалою Апгар 2-5 балів). Після народження у дити­ни прогресує збудження, відзначаються блювання, ністагм, судоми, косоокість, спонтанні рефлекси Моро та Бабинського. Яка локалізація внутрішньо­черепного крововиливу найбільш віро­гідна?

A. Перивентрикулярні крововиливи

B. Крововиливи в шлуночки мозку

C. Дрібні крововиливи в тканину мозку

D. Субдуральний крововилив

Е.Субарахноїдальний крововилив*

14. У хлопчика 8 років, що страждає на гемофілію А, через 8 годин після падіння виникла масивна кровотеча з лунки зуба, що випав. Вкажіть прові­дний метод терапії:

А. Дицинон

В. Переливання еритроцитарної маси

С. Введення кріопреципітату*

D. Вікасол

E. Переливання свіжозамороженої плазми

15. У дитини, яка народилася на 8-му місяці вагітності, виявлено мікроцефа­лію, катаракту, ваду серця. Мати дитини на 2-му місяці вагітності хворіла: був нетривалий підйом температури до 37,5°С. збільшення лімфатичних вузлів та дрібноплямистий висип на обличчі, тулубі та кінцівках, який пройшов без залишкових явищ. Яке захворювання перенесла мати під час вагітності?

A. Цитомегаловірусна інфекція

B. Токсоплазмоз

С. Краснуха*

D. Герпетична інфекція

Е. Хламідійна інфекція

16. У жінки 40 років, на 40-му тижні 6-ї патологічної вагітності (загроза зриву, гестоз І типу II половини), від 3-х поло­гів народився хлопчик в асфіксії. Стан дитини важкий, вага 2 кг, ознаки недо­зрілості, синдром гідроцефалії. Шкіра бліда, з жовтяничним відтінком, акроціаноз. Тони серця глухі, грубий систо­лічний шум в усіх точках аускультації. Живіт збільшений, печінка +3 см. Сеча насичена, кал світлий. Окулістом вияв­лено хоріоретиніт. Який найбільш віро­гідний діагноз?

A. Вроджений токсоплазмоз*

B. Сепсис

C. Вроджена вада серця

D. Вроджений гепатит

Е. Гемолітична хвороба новонародже­ного

17. Дівчинка 13 років скаржиться на підвищення температури тіла до фе-брильних цифр протягом місяця, біль у суглобах, періодичний висип на шкі­рі. При обстеженні в крові встановле­но стійке підвищення ШЗЕ, LЕ-клітини Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Системний червоний вовчак*

B. Системна склеродермія

C. Ювенільний ревматоїдний артрит

D. Ревматизм

Е. Гострий лімфобластний лейкоз

18. У дитини дошкільного віку вста­новлено гармонійний фізичний розви­ток та відповідність біологічного віку календарному. Хронічних захворювань немає. Протягом року 5 разів хворів на гострі захворювання. До якої групи здоров'я слід віднести цю дитину?

A. IV

B. III

С. І

D. V*

Е. ІІ

19. Підліток 16 років скаржиться на слабкість, запаморочення, відчуття важкості в лівому підребер'ї. Об'єктив­но: шкіра та видимі слизові жовтяничні. Вежовий череп. Печінка +2 см, нижній полюс селезінки на рівні пупка. У кро­ві: ер.- 2. 7 * 1012/л, НЬ- 88 г/л, лейк.-•5.6 * 109/л, ШЗЕ- 15 мм/год. Вкажіть найбільш вірогідну зміну рівня біліру­біну в цього хворого:

A. Підвищення вільного та зв'язаного білірубінів

B. Зниження зв'язаного білірубіну

C. Підвищення вільного білірубіну

D. Підвищення зв'язаного білірубіну

E. Зниження вільного білірубіну*

20. У хлопчика 10-ти років встановлений діагноз цукровий діабет. Під час огляду відмічається запах ацетону з рота. В кро­ві: цукор - 20,5 ммоль/л. В сечі: цукор - 20 г/л, ацетон - (+++). Чим можна пояснити появу ацетону у видихаємому повітрі та сечі?

A. Порушення процесів фосфорилювання глюкози

B. Послаблення процесів гліколізу

C. Порушення кислотно-лужного балансу

D. Посилений розпад кетогенних аміноки­слот та ліпідів*

E. Порушення водно-електролітного ба­лансу

21. Мати новонародженої дитини стра­ждає на хронічний пієлонефрит. Перед пологами перенесла ГРВІ. Пологи термі­нові, тривалий безводний період. На 2-й день у дитини з'явилося еритематозне ви­сипання, у подальшому - пухирі розміром близько 1 см, наповнені серозно-гнійним вмістом. Симптом Нікольського - пози­тивний. Після розтинання пухирів з'явля­ються ерозії. Дитина млява, температура тіла субфебрильна. Який найбільш вірогі­дний діагноз?

A. Пухирчатка новонародженого*

B. Псевдофурункульоз

C. Везикулопустульоз

D.Дерматит Ріттера

Е. Сепсис

22. Студент 18-ти років протягом 7-ми днів скаржиться на слабкість, темпера­туру тіла до 37,8°С, слизові виділення з носа, біль у горлі під час ковтання, відчут­тя "піску"в очах. Об'єктивно: збільшення задньошийних, кутовощелепних лімфову­злів, набряк та ін'єкція судин кон'юнктив, гіперемія слизової оболонки ротоглотки, гіпертрофія мигдаликів, нальоту немає. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Інфекційний мононуклеоз

B. Грип

C. Парагрип

D. Риновірусна інфекція

E. Аденовірусна інфекція*

23. Дитина 2-х місяців, що народилася у строк з масою тіла 3500 г, знаходилася на змішаному вигодовуванні. Фактична маса тіла - 4900 г. Дайте оцінку маси тіла дитини:

A. Гіпотрофія II ступеня

B. Відповідає вікові*

C. На 150 г менше належного

D. Гіпотрофія І ступеня

E. Паратрофія І ступеня

24. Дитина 3-х років захворіла го­стро, підвищилася температура тіла до 39,5°С, стала млявою, повторне блю­вання, головний біль. При огляді вияв­лені позитивні менінгеальні симптоми, проведена люмбальна пункція. Спин­номозкова рідина каламутна, витікає під тиском, вміст білка -1,8 г/л; реакція Панді +++, цукор - 2,2 ммоль/л, хлори­ди -123 ммоль/л, цитоз - 2350 • 106 (80% нейтрофілів, 20% лімфоцитів). Який найбільш вірогідний діагноз?

А. Гнійний менінгіт*

B. Пухлина мозку

C. Субарахноїдальний крововилив

D.Серозний менінгіт туберкульозний

Е. Серозний менінгіт вірусний

25. У хлопчика 10-ти років встанов­лений діагноз цукровий діабет. Під час огляду відмічається запах ацетону з рота. В крові: цукор - 20.5 ммоль/л. В сечі: цукор - 20 г/л, ацетон - (+++). Чим можна пояснити появу ацетону у видихаємому повітрі та сечі?

A. Порушення процесів фосфорилювання глюкози

B. Порушення кислотно-лужного ба­лансу

C. Послаблення процесів гліколізу

D.Посилений розпад кетогенних амі­нокислот та ліпідів*

Е. Порушення водно-електролітного балансу

26. У дитини 2-х місяців, народженої з вагою 5100 г, визначаються жовтяни­ця, хриплий крик, пупкова грижа, від­ставання у фізичному розвитку. Печін­ка +2 см, селезінка не збільшена. Кал та сеча звичайного кольору. В анам­незі - затримка відпадання пуповинного залишку. У крові: НЬ- 120 г/л, ер.-4. 5 • 1012/л, ШЗЕ- 3 мм/год. Білірубін сироватки загальний - 28 мкмоль/л, непрямий - 20 мкмоль/л, прямий - 8 мкмоль/л. Про яке захворювання слід думати в першу чергу?

A. Гемолітична анемія

B. Природжений гепатит

C. Кон'югаційна жовтяниця

D. Цитомегаловірусна інфекція

E. Природжений гіпотиреоз*

27. Дитині 8 місяців. Фізичний і нервово-психічний розвиток відпові­дає віку. До цього часу не хворіла. Яка ймовірна кількість молочних зубів може бути у дитини?

А. З зуби

В. 1 зуб

С. 2 зуби

Д. 4 зуби*

Е. 5 зубів

28. Дитині 2 місяці. Мати зверну­лась до педіатра зі скар­гами на періодичний неспокій дитини, недостатню прибавку у масі, блідість шкірних покривів. При огляді відміча­ється помірна блідість шкіри та види­мих слизових оболонок, витончення підшкірної основи на тулубі, животі. Шкірна складка на рівні пупка дося­гає 0,8 см. Психомоторний розвиток відповідає віку. Яке порушення фізич­ного розвитку в дитини?

А. Гіпотрофія*

В. Паратрофія

С. Гіпостатура

Д. Нанізм

Е. Еутрофія

29. Дитині 3 місяці. Мати звер­нулась в дитячу консультацію за порадою в зв'язку з недостатньою кіль­кістю молока в грудях. Після кількох разових контрольних зважувань ви­явилось, що дитину необхідно догодо­вувати. Які з перерахованих молочних сумішей є найбільш оптимальними для догодовування?

А. "Малятко"

В. Суміш № 2

С. Суміш № З

Д. Цільне коров'яче молоко

Е. "Малюк"*

30. Хлопчик 10 років захворів на гострий гломерулонефрит. Виражені набряки АТ - 110/60 мм рт. ст. Білок в добовій сечі - 4,5 г/л, в біохімічному аналізі крові: загальний білок - 48 г/л; сечовина - 5,2 ммоль/л; креатинін -0,1 ммоль/л, холестерин - 9,4 ммоль/л. Який препарат патогенетичної терапії необхідно призначити дитині?

А. Хлорбутин

В. Лейкераналіз

С. Преднізолон*

Д. Делагіл

Е. Азатіоприн

31. У дитини віком 4 місяці діагнос­товано гіпотрофію II ступеня. Який де­фіцит маси у дитини?

А. 21-30%*

В. 10-20%

С. 31-50%

Д. 5-10%

Е. 51-70%

32. Хлопчик, 10 років. Стан здо­ров'я: скарг немає, самопочуття до­бре, фізичний розвиток нормальний; ЖЄЛ і екскурсія грудної клітки дещо знижені; на протязі учбового року хво­рів гострими респіраторними захво­рюваннями 4 рази. До якої медичної групи по фізичному вихованню слід віднести хлопчика?

А. Лікувальна фізкультура

В. Підготовча

С. Спеціальна

Д. Основна*

Е. Відсторонити від занять

33. Хлопчик 5-ти років погано ходить, швидко втомлюється. Часто скаржиться на головний біль, шум у вухах, носові кровотечі. Гіпотонія та гіпотрофія м'язів ніг; верхній плечо­вий пояс розвинутий відповідно віку. Пульс на променевих артеріях напружений, пульсація на стегнових артеріях слабка. АТ на руках - 120/80 мм рт. ст., на ногах - 60/10 мм рт. ст. При аускультації серця - систолічний шум у II міжребер'ї справа і в міжлопатковій ділянці. Попередній діагноз:

А. Тетрада Фалло

В. Коарктація аорти

С. Відкрита артеріальна протока

Д. Стеноз легеневої артерії*

Е. Стеноз отвору аорти

34. У дитини 2 місяців, яка зна­ходиться на грудному вигодовуванні, на слизовій оболонці губ, щік, ясен з'явився білий плівчастий наліт. Наліт розташований на злегка гіперемованому фоні, частково знімається ваткою. У куточку рота зліва з'явилася неве­личка тріщина. Для лікування цього стану ви порекомендуєте батькам:

А. Ністатин перорально

В. Обробка слизової оболонки маз­зю з інтерфероном

С. Обробка слизової оболонки ан­тибактеріальною маззю

Д. Вітаміни перорально

Е. Обробка слизової оболонки 1 % аніліновими барвниками *

35. Хлопчик 14 років лікується комплексом препаратів з приводу ви­разки шлунка. В останній тиждень скаржиться на закрепи, які найімовір­ніше є наслідком вживання:

А. Обліпихової олії

В. Метоклопраміду

С. Альмагелю*

Д. Ранітидину

Е. Вітаміну U

36. Хлопчик 8 років рік тому пе­рехворів на гепатит В. Останніх два місяці скаржиться на підвищену втом­люваність, порушення сну, погіршен­ня апетиту, нудоту, особливо зранку. Шкірні покриви без жовтяниці, печін­ка та селезінка пальпуються на 1 см нижче реберного краю, не болючі. Ак­тивність АлАТ - 2,2 мкмоль/л. Даний стан можна розцінити як:

А. Розвиток хронічного гепатиту*

В. Рецидив вірусного гепатиту В

С. Дискінезію жовчних ходів

Д. Залишкові явища перенесеного гепатиту В

Е. Розвиток цирозу печінки

37. Хлопчик 2-х років відстає від ровесників у фізичному розви­тку. Об'єктивно: ЧД - 20/хв., ЧСС -104/хв., печінка - + 4 см, селезінка -25x15x10 см. При аускультації - без­перервний систоло-діастолічний шум у ІІ-ІІІ міжреберних проміжках біля грудини, зниження діастолічного ар­теріального тиску. На ЕКГ змін немає. Поставте діагноз.

А. Дефект міжшлуночкової перетинки

В. Відкрита артеріальна протока *

С. Дефект міжпередсердної перетинки

Д. Атрезія тристулкового клапана

Е. Вада аортального клапана

38. Хлопчик 2-х років відстає від ровесників у фізичному розви­тку. Об'єктивно: ЧД - 20/хв., ЧСС -104/хв., печінка - + 4 см, селезінка -25хІ5х10см. При аускультації - без­перервний систолодіастолічний шум у ІІ-ПІ міжреберних проміжках біля грудини, зниження діастолічного ар­теріального тиску. Який метод дослі­дження дозволить встановити оста­точний діагноз?

А. Спірометричне обстеження

В. Електрокардіографічне обсте­ження

С. Ехокардіографічне обстеження

Д. Рентгенологічне обстеження

Е. Рентгено-хірургічне обстеження*

39. У хворого Я., 12 років, діагносто­вана справжня екзема. Який первин­ний морфологічний елемент є голо­вним у клінічній картині?

А. Пухир

В. Пустула

С. Папула

О. Везикула*

Е. Пляма

40. Дитині 5 років. 2 тижні тому пе­ренесла ангіну. Скарги матері на поганий апетит, порушений сон. При об'єк­тивному дослідженні виявлена ЧСС -100/хв. Як слід оцінити цей показник?

А. Брадикардія

В. Тахікардія

С. Вікова норма*

Д. Дихальна аритмія

Е. Пароксизмальна тахікардія

41. Дитина народилася від перших нормальних пологів 36 тижнів гестації. Пологи затяжні, природним шля­хом. У дитини визначається велика кефалогематома. У загальному аналі­зі крові: НЬ - 120г/л, Ер - 3,5х10!2/л, загальний білірубін - 123 мкмоль/л, прямий - 11 мкмоль/л, непрямий -112 мкмоль/л. Чим, на ваш погляд, обумовлена гіпербілірубінемія в дано­му випадку?

А. Гемоліз еритроцитів у гематомі *

В. Внутрішньосудинний гемоліз

С. Порушення кон'югаційної функ­ції печінки

Д. Згущення жовчі

Е. Механічне порушення відтоку жовчі

42. Хлопчику 14 років. Скарги від­сутні. Займається лижним спортом. При диспансеризації в школі показ­ники АТ потрапили в зону 10 центиля. Що слід рекомендувати для подаль­шого обстеження дитини?

А. Направити на ЕКГ

В. Направити на консультацію до кардіоревматолога

С. Зробити УЗД серця

Д. Взяти на диспансерний нагляд

Е. Не підлягає подальшому обсте­женню*

43. Дитині 10 років. Знаходиться на стаціонарному лікуванні в кардіо­логічному відділенні 10 днів з приводу активної фази ревматизму. Режим ліж­ковий. Яке навантаження слід призна­чити для проведення функціональної проби за Шалковим?

А. 10 глибоких присідань за 20 сек.

В. Перехід з горизонтального по­ложення в сидяче 5 раз *

С. 20 глибоких присідань за 30 сек.

Д. Підйом на 20 сходинок

Е. Підйом на 30 сходинок

44. Батьки хлопчика 8 років звер­нулись до педіатра зі скаргами на кво­лість та млявість дитини, відставання у фізичному розвитку, погану пам'ять. Об'єктивно: шкіра бліда з жовтавим відтінком, суха, холодна на дотик, на­брякла, збирається в товсту складку, брадикардія, зниження температури тіла. Яке з досліджень буде найбільш доцільним у зазначеному випадку?

А. УЗД наднирників

В. Проба на толерантність до глю­кози

С. Ультрасонографія щитоподібної залози

Д. Визначення вмісту в крові за­гального ТЗ та Т4 *

Е. Дослідження спонтанної добо­вої секреції інсуліну

45. Мати дівчинки 8 років скар­житься на низький зріст дівчинки та підвищену вагу. Об'єктивно: ожиріння з надлишковим відкладенням жиру на тулубі і обличчі (кругле, місяцеподібне обличчя), вугрі, стриї на стегнах, вни­зу живота. Гірсутизм. Надлишок якого гормону в організмі дитини може ви­кликати зазначені прояви?

А. Кортизол*

В. Тироксин

С. Тестостерон

Д. Інсулін

Е. Глюкагон

46. У дитини 2 років встановлено відставання в фізичному розвитку, де­формації кісток кінцівок, часті респі­раторні інфекції: у сечі - гіпераміноацидурія, фосфатурія та глюкозурія. У крові - наявність метаболічного аци­дозу. Який чинник розвитку подібного стану у дитини?

А. Спадковий фосфат-діабет

В. Хвороба де Тоні - Дебре – Фанконі*

С. Спадкова ниркова глюкозурія

Д. Синдром Альпорта

Е. Рахіт

47. У дівчинки 8 років, що протя­гом трьох років хворіє на цукровий ді­абет, розвилася гіперглікемічна кома. Яка причина могла привести до цього ускладнення?

А. Надмірне введення інсуліну

В. Недостатнє приймання їжі

С. Недостатнє введення інсуліну *

D. Недостатній прийом рідини

Е. Призначення бігуанідів

48. Хлопчик двох років з дефек­том міжшлуночкової перегородки зна­ходиться у кардіологічному відділенні з приводу тотальної серцевої недо­статності. На четверту добу насичення дигоксином у дитини розвинулася пароксизмальна передсердна тахікардія. Спостерігаються ознаки глікозидної інтоксикації. Який засіб є найкращим для лікування цього ускладнення?

А. Хлорид кальцію

В. Хлорид калію*

С. Анаприлін

Д. Фенобарбітал

Е. Лідокаїн

49. Дитина віком 4 років з 2-х річ­ного віку хворіє цукровим діабетом. Скарги на головні болі, болі в животі. Запах ацетону з рота. Шкіра та видимі слизові сухі, "рум'янець" щік. Печінка + 4,5 см. Яка з ком найбільш імовірна?

А. Гіперосмолярна

В. Лактатацидемічна

С. Гіпоглікемічна

Д. Кетоацидотична*

Е. Мозкова

50. Вагітна Р., 26 років, надійшла до пологового будинку в потужному періоді. Дана вагітність друга, перша закін­чилась передчасним пологами мертво­го плоду. Через 30 хвилин від початку потуг народилась жива дівчинка ма­сою 3600 г, крик з'явився відразу, шкіра бліда, субіктерична, визначається збільшення печінки та селезінки. По­слід відшарувався та виділився через 15 хвилин, маса плаценти - 800 г. У ма­тері - резус-негативний тип крові 0(І) групи, у дитини - 0(І) група, резус-позитивний. У крові дитини біліру­бін складає 64 мкмоль/л, гемоглобін-160 г/л. Який з наступних діагнозів най­більш імовірний?

А. Внутрішньоутробне інфікування

В. Внутрішньочерепна пологова травма новонародженого

С. Асфіксія новонародженого важ­кого ступеня

Д. Пологова пухлина

Е. Гемолітична хвороба новонаро­дженого, жовтянично-анемічна форма*

51. Дитина народилася на 8-му місяці вагітності. У неї встановлено мікроцефалію, катаракту, ваду серця. Мати дитини на 2-му місяці вагітності хворіла: був нетривалий підйом тем­ператури до 37,5°С, збільшення лімфатичних вузлів та дрібноплямистий висип на обличчі, тулубі і кінцівках, який пройшов без залишкових явищ. Який найбільш імовірний попередній діагноз у дитини?

А. Хламідійна інфекція

В. Цитомегаловірусна інфекція

С. Герпетична інфекція

Д. Краснуха*

Е. Токсоплазмоз

52. Дівчинка народилась від 5-ї вагітності, 2-х пологів. Мати має А(ІІ) Rh-негативний, дитина - А(ІІ) Rh-позитивний тип крові. Білірубін в пуповинній крові складав 32 мкмоль/л (непр. - 32 мкмоль/л, пр. - 0). Че­рез 5 годин стан дитини погіршився, з'явились симптоми інтоксикації, іктеричність склер, жовтяниця шкіри, в'ялість, фізіологічні рефлекси при­гнічені. Рівень білірубіну підвищився до 110 мкмоль/л (за рахунок непрямої фракції). Ваша терапевтична тактика?

А. Операція замінного переливан­ня крові*

В. Гемотрансфузія, сеанси фототе­рапії

С. Гемодіаліз, форсований діурез

Д. Гемосорбція

Е. Інфузія альбуміну, фенобарбі­тал, холестирамін

53. Хлопчик народився в асфіксії на 40 тижні 6-ї патологічної вагітнос­ті (мала місце загроза зриву, гестоз І типу ІІ-ї половини), 3-х пологів. Ма­тері 40 років. Стан дитини важкий, вага 2 кг, мають місце ознаки незрілості, симптом гідроцефалії. Шкіра бліда, жовта, акроціаноз. Тони серця глухі, грубий систолічний шум в усіх точках аускультації. Живіт збільше­ний, печінка +3 см. Сеча насичена, кал світлий. Окулістом виявлено хоріоретиніт. Ваш попередній діагноз:

А. Уроджений гепатит

В. Гемолітична хвороба новонаро­джених

С. Сепсис

Д. Природжена вада серця

Е. Природжений токсоплазмоз*

54. Дівчинка від третьої вагітності народилася доношеною, із помітною жовтяницею шкіри і слизових оболо­нок. Навколоплідні води зафарбовані в жовто-зелений колір. Запідозрено гемолітичну хворобу новонародже­них. Що з перерахованого підтвердить діагноз найбільш імовірно?

А. Рівень еритроцитів та Нb у пуповинній крові

В. Акушерський анамнез матері

С. Група крові та Rh-належність ма­тері і дитини*

Д. Рівень білірубіну в пуповинній крові

Е. Погодинний приріст білірубіну

55. Доношений новонароджений масою тіла 3800 г, що відповідає термі­ну ґестації, важить на 3-й день життя 3200 г. Втрата маси:

А. Перевищує норму*

В. Менше норми

С. Відповідає нормі

Д. Не можна оцінити

Е. Інший варіант відповіді

56. Новонароджений масою 4300 г народився з утрудненим виведенням плечей після тривалих пологів. При огляді спостерігаються ціаноз, западан­ня грудини та роздування крил носа. Немовля потрібно обстежити в плані:

А. Однобічного паралічу гортанно­го нерва

В. Паралічу Ерба

С. Паралічу Дежерін - Клюмпке

Д. Паралічу діафрагмального нерва *

Е. Двостороннього паралічу гортан­ного нерва

57. В дитини віком 40 годин спо­стерігаються гіперестезія, пригнічен­ня ЦНС, порушення апетиту. Є підо­зра на сепсис. Слід провести диференціальний діагноз із:

А. Гіпокальціємією

В. Гіпоглікемією*

С. Гіпербілірубінемією

Д. Пперкаліємією

Е. Гіпомагніємією

58. У доношеної дитини віком 6 днів на різних ділянках шкіри виявля­ються еритема, мляві міхурі, ерозивні поверхні, тріщини, лущення епідермісу. Немовля має вигляд ошпареного окро­пом. Виявлено позитивний симптом Нікольського. Загальний стан дитини важкий. Виражений неспокій, гіперестезія, фебрильна температура. Найімо­вірніший діагноз у цьому випадку?

А. Епідермоліз*

В. Флегмона новонародженого

С. Псевдофурункульоз Фігнера

Д. Міхурчатка новонародженого

Е. Ексфоліативний дерматит Ріттера

59. У передчасно народженої ди­тини на шкірі стегна виявлено везикулярні висипання. Загальний стан дити­ни не порушений. З яким інфекційним агентом можна пов'язати ці зміни?

А. Стрептокок

В. Бліда спірохета

С. Стафілокок *

Д. Мікоплазма

Е. Лістерія

60. Доношений новонароджений з проявами риніту, гепатоспленомегалією та десквамацією шкіри долонь, стоп і ділянки промежини міг бути інфікованим:

А. Блідою спірохетою*

В. Цитомегаловірусом

С. Вірусом герпесу

Д. Токсоплазмою

Е. Мікоплазмою

 

 

Варіант 5

1. У пологовому будинку під час першого годування у новонародженого було помічено постійне витікання молока з носу. Про яку аномалію розвитку може свідчити цей симптом?

А. Заяча губа

В. Вовча паща*

С. Мікростома

D. Макростома

Е. Бронхіогенні нориці

2. Дівчинка 12 років скаржиться на припухлість на передній поверхні шиї. Лікарем діагностовано гіперплазія щитовидної залози IIступеня, еутиреоз. За результатами УЗД припущено аутоімунний тиреоїдин. Зібрано кров на титр антитіл до тиреоглобуліну. Який титр антитіл буде діагностично вагомим?

А. 1:250

В. 1:150

С. 1:100*

D. 1:200

Е. 1:50

3. У дитини 6місяців спостерігається різке відставання у психомоторному розвитку, бліда шкіра із екзематозними змінами, біляві коси, блакитні очі, напади судом. Який із наступних лабораторних аналізів крові та сечі найбільш вірогідний для визначення діагнозу?

А. Визначення концентрації фенілпірувату*

В. Визначення концентрації валіну

С. Визначення концентрації лейцину

D. Визначення концентрації гістидину

Е. Визначення концентрації триптофану

4. У дитини 2-х років t- 38,5С, блювання, дегідратація 2-3-го ступенів, випорожнення до 10 разів на добу, кал рідкий, смердючий, водянистий, буро-зеленого кольору. У матері виникли подібні симптоми після вживання сирих яєць. Який найбільш ймовірний діагноз?

А. Кампілобактеріоз

В. Ротавірусна інфекція

С. Сальмонельоз*

D. Шигельоз

Е. Ентеровірусна інфекція

5. Дитині 1 року встановлено діагноз целіакія. На який термін необхідно при­значити аглютенову дієту?

А. 6 місяців

В.2 тижні

С. Усе життя*

D З роки

Е. 1 рік

6. Хлопчик 1 року протягом останніх 6 місяців хворіє на рецидивуючу пнев­монію з обструктивним синдромом. Лі­кування малоефективне. Під час прове­дення повторної проби рівень хлоридів потової проби становить 70 ммоль/л. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Обструктивний синдром

В.Муковісцидоз*

С. Хронічний бронхіт

D. Вроджена аномалія легенів

Е. Бронхіальна астма

7. Хворий 6 років скаржиться на зна­чну слабкість. Захворів гостро з підви­щенням температури тіла, нездужан­ням, болем у суглобах і за ходом м'язів ніг. Об'єктивно: фіолетово-синюшна еритема навколо очей і над колінни­ми суглобами. ЧСС 120/хв, тони сер­ця ослаблені. В крові: лейк. 12 * 109/л, ШОЕ 40 мм/год. Який найбільш імовір­ний діагноз?


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 476 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.04 сек.)