АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

В. Підготовча 3 страница

Прочитайте:
  1. B)новокаинмен жансыздандыру 1 страница
  2. B)новокаинмен жансыздандыру 2 страница
  3. B)новокаинмен жансыздандыру 3 страница
  4. B)новокаинмен жансыздандыру 4 страница
  5. B)новокаинмен жансыздандыру 5 страница
  6. B)новокаинмен жансыздандыру 6 страница
  7. B)новокаинмен жансыздандыру 7 страница
  8. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 1 страница
  9. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 10 страница
  10. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 2 страница

А. Герметична інфекція

В. Ентеровірусна інфекція

С. Краснуха

D. Кір

Е. Вітряна віспа*

4.У хлопчика 4 років через 2 тижні після ангіни з’явились набряки, головний біль, протягом доби три рази відзначалась блювота. Об’єктивно: підвищення АТ, сеча кольору м’ясних помиїв. Який найбільш ймовірний діагноз?

А. Інтерстиціальний нефрит

В. Цистит

С. Пієлонефрит

D. Уретрит

Е. Гломерулонефрит*

5. У хлопчика 4 років через два тижні після ангіни з’явилися набряки, головний біль, протягом доби 3 рази відзначалося блювання. Об’єктивно: підвищення АТ, сеча кольору м’ясних помиїв. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Уретрит

B. Гломерулонефрит*

C. Пієлонефрит

D. Інтерстиціальний цистит

E. Цистит

6. Визначте вік здорової дитини, яка може сидіти за мінімальної підтрим­ки, дотягатися до іграшки, розміщеної в межах досяжності, перевертатися зі спини на живіт, але не утримувати ігра­шку великим та вказівним пальцями:

А. 2місяці

B. 4 місяці

C. 9 місяців

D. 1 рік

Е. 6 місяців*

7. У дитини 2 роки, яка надійшла до стаціонару з приводу пневмонії, на шкірі пігментні плями. Із анамнезу відомо, що перед пневмонією в дитини спостерігалися лихоманка, висипання. Яке захворювання перенесла дитина?

А. ЕСНО- екзантему

В. Кір*

С. Краснуху

D. Вітряну віспу

Е. Скарлатину

8. Дитина 4 років хворіє 5-й день. Скарги на кашель, висип на шкірі, t0 - 38, 2°С, одутлість обличчя, світлобо­язнь, кон'юнктивіт. На обличчі, шиї, верхній половині грудної клітки яскра­вий плямисто-папульозний висип, що місцями зливається. Зів гіперемований. З носа - серозно-гнійне виділення. В легенях - сухі хрипи. Який найбільш ві­рогідний попередній діагноз?

А.Кір

B. Скарлатина

C. Ентеровірусна екзантема *

D. Краснуха

Е. Аденовірусна інфекція

9. Протягом 2-х годин після народжен­ня плода стан роділлі добрий: матка щільна, куляста, дно її на рівні пупка, кровотечі немає. Затискач, накладе­ний на відтинок пуповини, знаходиться на попередньому рівні, при глибокому вдиху і при натискуванні ребром долоні над симфізом пуповина втягується в пі­хву. Кров'янистих виділень зі статевих шляхів немає. Якою буде подальша та­ктика лікаря?

A. Провести кюретаж порожнини ма­тки

B. Внутрішньовенно ввести окситоцин*

C. Застосувати способ Абуладзе

D.Застосувати способ Креде-Лазаревича

Е. Провести ручне відокремлення пла­центи

10. На ЕКГ у 14-річної дитини з серце­вою недостатністю, яка перебуває на стаціонарному лікуванні, були виявле­ні зміни у вигляді коритоподібного змі­щення сегмента SТ нижче ізолінії та ча­сті шлуночкові екстрасистоли. Яка най­більш вірогідна причина таких змін?

A. Міокардіодистрофія

B. Передозування препаратів калію

C.Передозування серцевих глікозидів

D. Кардит

Е. Міокардіосклероз*

11. Хлопець 15 років з дитинства стра­ждає на атопічний дерматит з алергією на м'ясо ракоподібних. Останні 3 міся­ці, після покупки акваріумних рибок, з'явилися риніт, кон'юнктивіт, свербін­ня у носі. Рівень якого імунологічного показника треба визначити у хворого?

A. IgJ

В. IgА

С.IgE

D.lgM*

Е. Циркулюючі імунні комплекси

12. Новонароджена дитина після поло­гів загальмована, рухи повільні. Наро­дилася з нормальною вагою від 4-ї вагі­тності у матері 28 років. Вагітність пе­ребігала без ускладнень, пологи швид­кі, було застосовано місцеву анестезію та в/в введення промедолу. Що з запро­понованого слід зробити для поліпшен­ня стану новонародженого?

А. Запросити на консультацію невропа­толога

В. Ввести налоксон *

С. Ввести вітамін К

D.Досліджувати концентрацію еле­ктролітів сироватки крові

Е. Провести інфузію 10% розчину глюкози

13. Дівчина 18 років скаржиться на слабкість, запаморочення, зниження апетиту, меноррагії. Об'єктивно: на шкірі верхніх кінцівок петехії різно­го кольору. У крові: НЬ- 105 г/л, ер.-3,2* 1012/л, КП- 0,95, тромб.-20 * 109/л. Час зсідання крові за Лі-Уайтом- 5'; тривалість кровотечі за Дюком- 8', проби щипка та джгута (+). Який діа­гноз найбільш вірогідний?

А. Тромбоцитопенічна пурпура *

В. Гемофілія

C. Залізодефіцитна анемія

D. Геморагічний діатез

E. Хвороба Маркіафави-Мікелі

14. Хлопчик 15 років двічі переніс важкий анафілактичний шок після бджолиних укусів. Що з перерахованого є набільш ефективним методом профі­лактики?

A. Обмеження знаходження поза приміщенням протягом літніх місяців

В.Десенсибілізація екстрактом бджоли­ної отрути*

С.Тривале профілактичне лікування антигістамінними препаратами

D. Призначення кортикостероїдів про­тягом літа

E. Захисний одяг

15. Хворий 6 років скаржиться на зна­чну слабкість. Захворів гостро з підвищенням температури тіла, незду­жанням, болем у суглобах та за ходом м'язів ніг. Об'єктивно: фіолетово-синюшна еритема навколо очей та над колінними суглобами. ЧСС- 120/хв., тони серця ослаблені. У крові: лейк.-12 * 109/л, ШЗЕ- 40 мм/год. Який най­більш вірогідний діагноз?

A. Ревматоїдний артрит

B. Атопічний дерматит

C. Системний червоний вовчак

D. Реактивний поліартрит

Е.Дерматоміозит*

16. Доношена дитина перенесла анте- та інтранатальну гіпоксію, народила­ся в асфіксії (оцінка за шкалою Апгар 2-5 балів). Після народження у дити­ни прогресує збудження, відзначаються блювання, ністагм, судоми, косоокість, спонтанні рефлекси Моро та Бабінського. Яка локалізація внутрішньоче­репного крововиливу найбільш вірогі­дна?

A. Крововиливи в шлуночки мозку

B. Субдуральний крововилив

C. Субарахноїдальний крововилив

D. Перивентрикулярні крововиливи*

Е. Дрібні крововиливи в тканину мозку

17. Хворий 18 років надійшов до стаціо­нару на 7-й день хвороби зі скаргами на головний біль, загальну слабкість, під­вищення температури тіла, біль у горлі. Об'єктивно: збільшення всіх груп лім­фовузлів до 1-3 см в діаметрі. Під час пальпації: лімфовузли щільнуваті, ела­стичні, малоболісні, не спаяні між со­бою. На збільшених мигдаликах - гній­ні нашарування. Печінка +3 см. У кро­ві: лейкоцитоз, відносний лімфомоноцитоз, віроцити - 15%. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Аденовірусна інфекція

B. Ангіна

C. Гострий лімфолейкоз

D. Дифтерія

Е. Інфекційний мононуклеоз*

18. До хірургічного відділення наді­йшов хлопчик у першу добу після на­родження з пінистими виділеннями з носа та рота, нападами ціанозу. Рентге­нологічно: сліпий кінець стравоходу на рівні II грудного хребця, газовий міхур шлунка під лівим куполом діафрагми. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Атрезія стравоходу, трахео-стравохідна нориця*

B. Атрезія стравоходу без нориці

C. Бронхо-стравохідна нориця

D. Параезофагеальна грижа стравохі­дного отвору діафрагми

E. Атрезія стравоходу тотальна

19. У дитини 3-х років спостерігається утруднене дихання, відмова від їжі, t°- 40°С, гугнявість голосу. Впродовж 10 днів були явища риніту. Об'єктивно: м'яке піднебіння симетричне, гіперемія та вибухання сферичної форми задньої стінки глотки, більше праворуч. По пе­редньому краю грудниноключичносо-скоподібного м'яза, за кутом нижньої щелепи, припухлість, болісна під час пальпації. Дихання утруднене, помір­ний стридор. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Дифтерія ротоглотки

B. Правостороння аденофлегмона шиї

C. Заглотковий абсцес*

D. Правосторонній паратонзиліт

E. Правосторонній паратонзилярний абсцес

20. У дитини 3-х місяців після декількох днів занепокоєння, анорексія, субфебрилітету з'явилися жовтяниця, гепатоспленомегалія; сеча темно-жовтого кольору, знебарвлення калу. У віці 1 місяць були гемотрансфузїї. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Гемолітична анемія

B. Вірусний гепатит В*

C. Кон'югаційна жовтяниця

D.Атрезія біліарних шляхів

21. Підліток 13-ти років, який страждає на гемофілію А, після бійки у школі по­трапив до лікарні. Діагностовано правобі­чний гемартроз колінного суглоба, позао-черевинна гематома. Що слід призначити хворому в першу чергу?

A. Відмиті тромбоцити

B. Свіжозаморожена плазма*

C. Суха плазма

D.Альбумін плацентарний

Е. Амінокапронова кислота

22. У дівчинки 3-х років спостерігаються підвищення температури тіла до 38°С, що триває другу добу, нежить, сухий поверх­невий кашель, кволість, зниження апети­ту. Пальпаторних змін над легенями не ви­явлено. Перкуторний звук з коробковим відтінком, аускультативно - пуерильне ди­хання, хрипів немає. В крові: лейкопенія, лімфоцитоз, прискорена ШЗЕ. Який най­більш вірогідний діагноз?

A. Рецидивний бронхіт, фаза загострення

B. Гострий простий трахеїт*

C. Гострий обструктивний бронхіт

D. Гострий простий бронхіт

E. Двобічна дрібновогнищева пневмонія

23. Дитина народилася з масою 3250 г та довжиною тіла 52 см. У віці 1,5 місяців фа­ктична маса достатня (4350 г), психофізи­чний розвиток відповідає вікові. Дитина знаходиться на природному вигодовуван­ні, періодично відзначаються зригування. Чим зумовлені зригування у дитини?

A. Пілороспазм

B. Атрезія стравоходу

C. Аерофагія*

D. Гострий гастроентерит

E. Пілоростеноз

24. У новонародженого з пупкової ранки гнійні виділення, шкіра навко­ло пупка припухла. Об'єктивно: шкіра бліда, з жовто-сірим відтінком, генералізована геморагічна висипка. Тем­пература тіла носить гектичний хара­ктер. Який діагноз найбільш вірогі­дний?

А. Гемолітична хвороба новонародже­них

B. Омфаліт

D. Тромбоцитопатія

Е. Сепсис*

25. Дівчинка 13-ти років скаржиться на підвищення температури тіла до фебрильних цифр протягом місяця, біль у суглобах, періодичний висип на шкірі. При обстеженні в крові вста­новлено стійке підвищення ШЗЕ, LЕ-клітини. Який найбільш вірогідний ді­агноз?

A. Ревматизм

B. Ювенільний ревматоїдний артрит

С.Системний червоний вівчак*

D.Гострий лімфобластний лейкоз

Е. Системна склеродермія

26. У дитини з тетрадою Фалло має місце:

A. Підвищення пульсового тиску

B. Посилення кровообігу у малому колі кровообігу

C. Нормальне насичення киснем (РаО2) у лівому шлуночку

D.Підвищення тиску у правому шлуно­чку*

Е. Нормальний градієнт тиску на леге­невому клапані

27. У дитини 2-х місяців межі серця розширені вліво, II тон посилений над легеневим стовбуром, безперервний, систоло-діастолічний шум машинно­го характеру в ІІ-ІІІ міжребер'ї зліва по краю грудини, який проводиться на судини шиї. ЧСС - 150/хв. АТ -105/30 мм рт. ст. На ЕКГ - ознаки гі­пертрофії лівого шлуночка. Яка приро­джена вада серця найбільш імовірна?

А. Відкритий атріовентрикулярний канал

В. Дефект міжшлуночкової перего­родки

С. Дефект міжпередсердної перего­родки

Д. Комплекс Ейзенменгера

Е. Відкрита артеріальна протока*

28. У дитини 3-х років після ГРВІ погіршився загальний стан, з'явилась швидка втомлюваність. Шкіра бліда, межі серця поширені вліво, І тон на верхівці глухий, ніжний систолічний шум над верхівкою. На ЕКГ - озна­ки перевантаження лівого шлуночка. Який найбільш імовірний діагноз? А. Застійна кардіоміопатія

В. Ревматичний кардит

С. Неревматичний кардит *

Д. Природжений кардит

Е. Набута вада серця

29. Дитина 12-ти років зі скаргами на напади частого серцебиття. Під час огляду - блідість, пульсація яремних він, ЧСС - 210 /хв. На ЕКГ - суправентрикулярна тахікардія. Який лі­кувальний метод слід використати у першу чергу?

А. В/в введення АТФ

В. В/в введення новокаїнаміду

С. В/в введення ізоптина

Д. Механічний вплив на п. Vаgus*

Е. Електроімпульсна терапія

30. Хлопчик 12-ти років знахо­диться під диспансерним наглядом у кардіоревматолога з діагнозом і рев­матизм, активна фаза, ревмокардит з ураженням мітрального клапана. На протязі якого часу слід проводити вто­ринну біциліно-медикаментозну про­філактику?

А. З роки

В. 5 років*

С. 1 рік

Д.1 місяць

Е. 6 місяців

31. Батьки дитини 10 місяців з діа­гнозом "відкрита артеріальна протока" звернулись до клініки зі скаргами на погіршення стану дитини, відмову від їжі, появу задишки. Під час огляду -тахікардія, систоло-діастолічний шум у II м/р зліва, незвучні вологі хрипи у нижніх долях легенів. Який механізм розвитку серцевої недостатності?

А. Підвищення обсягу циркулюю­чої крові

В. Енергетично-динамічний

С. Зниження коронарного крово­обігу

Д. Підвищена проникність судин

Е. Гемодинамічний*

32. Дівчинка 9 років скаржиться на підвищення температури тіла до 37,5 °С, головний біль, млявість, слаб­кість, зниження апетиту, біль у живо­ті, часті і болісні сечовиділення. Був запідозрений гострий пієлонефрит. У клінічному аналізі сечі: питома вага -1018, білка немає, Л - 10-15 у п/з. Який з методів дослідження вірогідно допоможе підтвердити діагноз інфек­ції сечової системи?

А. Загальноклінічний аналіз крові

В. Проба Реберга

С. Проба Зимницького

Д. Бактеріологічний посів сечі*

Е. Проведення клінічних аналізів сечі в динаміці

33. Дівчинка 9 років у 2- місяч­ному віці перенесла пневмонію, у З роки - кір у важкій формі. Перенесла важкий грип з високою температурою. Упродовж 3 днів на фоні лихоманки відчувала страх, була неспокійною, бачила ' чортів із противними мордами, які "щось говорили". Після знижен­ня температури та поліпшення само­почуття на 7 день пішла в школу, але швидко стомлювалася, боліла голова, через 4 дні ввечері побачила на стіні в малюнках шпалери змій, тарганів, з'явилися "голоси", знову стала неспо­кійною, в зв'язку з чим була госпіта­лізована у психіатричну лікарню. Що потрібно було призначити хворій для профілактики повторного деліріозно-го стану інфекційного ґенезу?

А. Транквілізатори*

В. Дезінтоксикаційну терапію

С. Антидепресанти

Д. Загальнозміцнювальну терапію

Е. Ноотропи

34. Під час обстеження дитини виявлено, що вона може тривало спо­стерігати за яскравою іграшкою, усмі­хається. В положенні на животі - пі­діймає та утримує голову. Не сидить. Вік дитини, виходячи з ЇЇ психосома­тичного розвитку, відповідає:

А. 4 міс.

В. 2 міс.*

С. 5 міс.

Д. 6 міс.

Е. 7 міс.

35. Підчас огляду дитини 1,5 років виявлено, що вона захворіла гостро: підвищилась температура до 39 °С, з'я­вилась блювота до 5 разів. Досліджен­ня нервової системи виявило позитивні симптоми Керніга, Брудзинського. Пе­рераховані симптоми відносяться до:

А. Синдрому рухових розладів

В. Синдрому дискоординації

С. Менінгеальних знаків*

Д. Енцефалічного синдрому

Е. Ознак інфекційного токсикозу

36. Після бесіди з матір'ю 7-місячного хлопчика, який знаходиться на природному вигодовуванні, педіатр з'ясував, що годують його 7 разів на добу. Яка кількість годувань установ­лена для дитини даного віку?

А. 7 разів

В. З рази

С. 4 рази

Д. 6 разів

Е. 5 разів*

37. У дівчинки 11 років (в анамне­зі часті ангіни) захворювання мало по­ступовий розвиток. З'явились дратів­ливість, неуважність, гіперкінези. При обстеженні виявили порушення коор­динації рухів, гіпотонію м'язів, гіпер-рефлексію. Для якого захворювання характерні такі зміни з боку централь­ної нервової системи?

А. Системний червоний вовчак

В. Ревматизм *

С. Системна склеродермія

Д. Вузликовий периартеріїт

Е. Вегетосудинна дисфункція

38. Хлопчик 12 років, скаржиться на голодні нічні болі в животі, закрепи, печія. Хворіє більше двох років. Яке захворювання найбільш імовірне?

А. Хронічний гастрит

В. Гострий гастрит

С. Виразкова хвороба дванадцяти­палої кишки*

Д. Дискінезія жовчовивідних шля­хів

Е. Виразкова хвороба шлунка

39. Дитина 9 років. Хворіє три роки. Скарги на біль у животі, більше справа, субфебрилітет. Печінка +2 см. Позитивний симптом Кера. Випорож­нення нестійкі. В аналізах крові - під­вищення ШОЕ. Яке захворювання обумовлює таку клінічну картину:

А. Хронічний холецистит *

В. Хронічний ентероколіт

С. Неспецифічний виразковий коліт

Д. Дискінезія жовчновивідних шля­хів

Е. Гостра кишкова інфекція

40. Дитина 8 років хворіє 3 роки. Скаржиться на випорожнення з кров'ю та слизом до 5-6 разів на добу, зменшення маси тіла, слабкість. Посів калу на патогенну флору негативний. В аналізах крові - анемія, збільшення швидкості зсідання еритроцитів. Ваш передбачуваний діагноз?

А. Хронічний панкреатит

В. Дискінезія жовчновивідних шля­хів

С. Виразкова хвороба

Д. Неспецифічний виразковий коліт*

Е. Сальмонельоз

41. Хворий Д, 10 років, страждає на бронхіальну астму легкого ступе­ня. При диспансерному спостереженні треба рекомендувати:

А. Заборонити поїздки до моря

В. Заборонити загартування

С. Заборонити заняття в спортив­них секціях

Д. Заборонити санаторне лікування

Е. Заборонити алергізуючі продук­ти харчування*

42. Хлопчик 9 років скаржиться на періодично виникаючі приступи утрудненого дихання при контакті з кішкою. Такий стан має розвиток 2-3 рази на рік, триває від декількох хви­лин до 1,5-2 годин. Приступ прохо­дить самостійно. Який ступінь тяжко­сті бронхіальної астми у дитини?

А. З ступінь

В. 2 ступінь

С. 1 ступінь*

Д.4 ступінь

Е. -

43. Хлопчику 10 днів. Млявий, адинамічний. Кричить рідко, голос грубий, низький. Язик великий, рот відкритий. Наявний гіпертелоризм. Шкіра щільна, суха, іктерична. Бра­дикардія. Печінка виступає на 2 см з-під краю реберної дуги, селезінка не пальпується. Запори. У крові: Ер -3,4хЮ12/л, НЬ- 125 г/л. Група крові і резус-фактор дитини і матері збіга­ються. Каріотип: 46, ХУ. Установіть можливий діагноз:

А. Гемолітична хвороба немовляти

В. Природжений гіпотиреоз*

С. Хвороба Дауна

Д. Залізодефіцитна анемія

Е. Доліхосигма

44. У стаціонар надійшла дівчин­ка 5 років із гнійним пансинуситом; незважаючи на проведене лікування, поліпшення не відзначається, зберіга­ються болі, гнійні виділення, субфе­брилітет. При обстеженні виявлено: кандидоз піхви, одиничні телеангіоектазії на шкірі обличчя, вушних ра­ковин, розширення судин бульбарної кон'юнктиви. Батьки - ліквідатори на-припустити?

А. Синдром Ді-Джорджі

В. Ретикулярна дисгенезія

С. Синдром Віскотта - Олдрича

Д. Синдром Луї – Барра*

Е. Синдром Незелофа

45. У доношеної дитини є кефалогематома. На 2 добу з'явилась жовтя­ниця, на 3 добу - змінився невроло­гічний стан - ністагм, симптом Грефе. Сеча жовта, випорожнення жовто­го кольору. Група крові матері А(ІІ) ШІ(+), дитини А(П) КЬ(+). На третю добу білірубін в крові - 58 мкмоль/л за рахунок непрямої фракції. Чим по­яснити жовтяницю дитини?

А. Черепно-мозковим крововиливом *

В. Фізіологічною жовтяницею

С. Гемолітичною хворобою новона­роджених

Д. Фетальним гепатитом

Е. Атрезією жовчовивідних шляхів

46. У хворого 12 років періодично (весна, осінь) виникають напади за­духи, кашель, спочатку сухий, а піз­ніше вологий. Обличчя бліде, трохи набрякле, грудна клітина здута і роз­ширена у передньо-задньому розмірі, ЧД - 32/хв. Чути сухі хрипи. Імовір­ний діагноз?

А. Рецидивуючий бронхіт

В. Бронхіальна астма*

С. Гостре респіраторне захворю­вання

Д. Пневмонія

Е. Муковісцидоз

47. У дівчинки 13 років під час уро­ку фізкультури у школі з'явилися скар­ги на слабкість, запаморочення, часто­та серцевих скорочень понад 140 /хв. Викликаний лікар швидкої допомоги зареєстрував на електрокардіограмі пароксизмальну надшлуночкову тахікар­дію. Який захід невідкладної допомоги необхідно провести першим?

А. Механічні (рефлекторні) дії*

В. Електроімпульсна терапія

С. 0,05 % розчин строфантину в/в

Д. 0,1 % розчин обзидану в/в

Е. 1 % розчин лідокаїну

48. У хлопчика двох років, що на протязі 3 діб хворіє на гостру пнев­монію з токсичним синдромом, на фоні підвищення температури тіла до 40°С розвинулися тоніко-клонічні су­доми. Який захід невідкладної допо­моги необхідно провести першим?

А. Гексенал 5 % в/м

В. Дроперидол 0,25 % в/м

С. Сульфат магнію 25 % в/м

Д. Седуксен 0,5 % в/м або в/в *

Е. Манітол 20 % в/в крапельне

49. У дівчинки, що має тетраду Фалло, після психоемоційного збу­дження розвився задухо-ціанотичний приступ. У цьому стані мати з дити­ною звернулася до педіатра, що про­водив прийом у дитячій поліклініці. Який захід невідкладної допомоги необхідно провести першим?

А. Калію хлорид 4 % в/в

В. Корглікон 0,06 % в/в

С. Інтубація трахеї

Д. Папаверин 2 % в/м

Е. Обзидан реr os або в/в*

50. Дитина народилася на 38-му тижні ґестації. Яка маса тіла при народженні може свідчити про її недо­ношеність?

А. Менше 2500,0 г

В. Менше 3000,0 г

С. Менше 2800,0 г

Д. Ця дитина незалежно від маси тіла вважається доношеною*

Е. Менше 2000,0 г

51. У недоношеного немовляти з назофарінгеальним зондом на першу добу життя виникла блювота черво­ною кров'ю. Тест Апта позитивний. Згортуваність крові за Лі - Уайтом -6 хв. Яка найбільш імовірна причина кровотечі?

А. Коагулопатія

В. Травма при введенні зонда

С. Геморагічна хвороба немовлят

Д. ДВС-синдром

Е. Заковтування материнської крові*

52. На 3-й день життя в новонаро­дженої дитини відзначене підвищення температури тіла до 38,5°С. Об'єк­тивно: неспокійна, слизові оболонки і шкірні покриви сухі. Яка найбільш до­цільна тактика ведення хворого?

А. Призначення літичної суміші

В. 0,1 мл 50 % розчину анальгіну в/м

С. Звільнити дитину від пелюшок, додатково призначити усередину 5 % розчин глюкози до 100 мл *

Д. Інфузійна терапія

Е. Антибіотик

53. У пологовому будинку в ди­тини на 3-й день життя з'явилася ге­морагічна висипка, блювота з кров'ю, випорожнення чорного кольору. Об­стеження виявило анемію, подовжен­ня часу згортання крові, гіпопротромбінемію, нормальну кількість тромбо­цитів. Яка оптимальна терапевтична тактика лікування цього хворого?

А. Етамзилат натрію

В. Вітамін К*

С. Е-амінокапронова кислота

В. Фібриноген

Е. Глюконат кальцію

54. У дитини при народженні від­криті велике і мале тім'ячка. До якого віку у цієї дитини повинне закритися мале тім'ячко?

А. До 6-го місяця

В. До 10-12 тижнів після наро­дження

С. До 4-го місяця

Д. До 4-8 тижнів після народження*

Е. До 1-1,5 років

55. Дитині 16 днів, через гіпогалактію у матері необхідне призначен­ня докорму. Яку суміш варто призна­чити?

А. "Малютка" *

В. "Малиш"

С. Кефір

Д. Незбиране коров'яче молоко

Е. Ацидофільне молоко

56. Пологи завершилися живою, доношеною дівчинкою, без асфіксії. Об'єктивно: дитина млява, шкіра блі­да, злегка жовтувата. Набряків не­має. Живіт м'який, печінка і селезінка збільшені. Дослідження крові на резус-належність показали, що в матері група крові - А(ІІ), Rh(-), у дитини - A(ІІ), Rh(+). Яку патологію немовля­ти можна припустити?

А. Порушення мозкового кровообігу

В. Гемолітична хвороба немовляти *

С. Аномалії розвитку паренхіма­тозних органів

Д. Фізіологічна жовтяниця

Е. Внутрішньочерепна мозкова травма

57. Доношена дитина масою 3150г народилася від другої вагітності. Першу вагітність перервано штучним абортом. У матері - Rh(-) негативна кров, у дитини - Rh(+) позитивна. У новонародженого через 1 годину взя­та пуповинна кров на білірубін. Пер­ший аналіз - 60 мкмоль/л, другий -71 мкмоль/л. Який приріст білірубіну в сироватці крові є показанням для замінного переливання крові?

А. 2-4 мкмоль/л

В. 10-11 мкмоль/л

С. 5-7 мкмоль/л *

Д. 7-10 мкмоль/л

Е. 12-15 мкмоль/л

58. Доношена дитина вагою 3100 г народилася від третьої вагітності. Пер­ша вагітність - штучний аборт, друга - самовільний викидень у 12-13 тижнів. Оцінка дитини за шкалою Апгар - 9 балів. Плацента велика, масою 800 г. В першу добу з'явилося жовтушне за­барвлення шкіри, дитина в'яла. У ма­тері В(ІІІ) Rh-негативна група крові, у дитини - А(ІІ) Rh-позитивна. Збіль­шена печінка та селезінка. В пуповин-ній крові - білірубін - 80 мкмоль/л; НЬ - 116 г/л, Ер - 2,0 х 1012/л, наявність молодих форм еритроцитів – норма еритробластів. Яка найдоцільніша лі­кувальна тактика у даному випадку?

А. Використання ентеросорбентів

В. Фототерапія

С. Дезінтоксикація

Д. Покращення кон'югаційної функ­ції печінки

Е. ОЗПК*

59. Стан новонародженого через добу після народження погіршився. Із анамнезу відомо, що у матері - 0(І) Rh(-) група крові, у батька - А(П) Rh(+). Перша вагітність закінчилась самовільним викиднем. Дитина блі­да, в'яла, судомні тремтіння кінцівок, збільшена печінка. З'явилось іктеричний колір шкіри, слизових оболонок. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Внутрішньоутробне інфікування

В. Гемолітична хвороба новонаро­жених*

С. Інфекційний гепатит

Д. Внутрішньочерепна травма

Е. Транзиторна гіпербілірубінемія

60. У дитини віком 2 доби, наро­дженої на 32 тижні вагітності з вагою 1700 г наростають зміни з боку ди­хальної системи, які з'явились через 8 годин після народження. У матері дитини 3-я вагітність, другі пологи, абортів не було. Попередня народже­на дитина загинула від синдрому ди­хальних розладів. Об'єктивно: оцінка за шкалою Сільвермана 6 балів, ди­хання з порушеним ритмом, апное, звучний видих, кивання головою при диханні, зниження тонусу м'язів. При аускультації дихання помірно послаб­лене, багато хрипів з обох боків. При рентгенологічному дослідженні вста­новлено нодозно-ретикульозну сітку. Чим обумовлений синдром дихальних розладів у дитини?

А. Ателектазами легенів

В. Діафрагмальною грижею

С. Синдромом гіалінових мембран*

Д. Внутрішньоутробною пневмонією

Е. Набряково-геморагічним син­дромом

 

 

Варіант 4

1. Дитина 5 років протягом 3-х діб хворіє на ГРВІ. Раптово вночі стала неспокійною; дихання часте, гучне, з нападами „гавкаючого” кашлю. Дитина кидається у пошуках полегшення дихання. Який попередній діагноз?

А. Алергічний набряк горлянки

В. Стороннє тіло горлянки

С. Астматичний бронхіт

D. Гострий стенозуючий ларинготрахеобронхіт*

Е. Дифтерія

2. Новонароджений від вагітності з важким гестозом другої половини, народився на 41 тижні гестації, з вагою 2400г, зростом 50см. Об’єктивно: шкіра брезкла, підшкірно-жирова клітковина тонка, м’язова гіпотонія, рефлекси періоду новонародженості знижені. Внутрішні органи без патологічних змін. Як оцінити дану дитину?

А. Переношений

В. Недоношений

С. Незрілий

D. Доношений з нормальною масою тіла

Е. Доношений із затримкою внутрішньоутробного розвитку*

3. Мати 10-місячної дитини скаржиться на значну блідість, поганий апетит, збільшений живіт малюка. У неонеатальному віці дитина лікувалась у стаціонарі з приводу жовтяниці та анемії. Об’єктивно: шкіра бліда із жовтяничним відтінком, зубів немає, живіт збільшений, пальпується селезінка. Hb- 90г/л, ер.-3,0*1012 /л, КП- 0,9, мікросфероцитоз, ретикулоцитоз до 20%, білірубін сироватки – 37мкм/л, непрямий- 28мкм/л. Який тип анемії має місце?

А. Спадковий еліптоцитоз

В. Гемолітична анемія*

С. Білководефіцитна анемія

D. Залізодефіцитна анемія

Е. В12 –дефіцитна анемія

4. У 5-річної дівчинки з транзиторним імунодефіцитом за Т-системою протягом двох місяців спостерігається клінічна картина правобічної пневмонії. Про який перебіг пневмонії слід думати в даному випадку?

А. Хронічний

В. Хвилеподібний

С. Гострий

D. Рецидивуючий

Е. Затяжний*

5. У дитини 26 днів з діагнозом пупковий сепсис відзначаються набряк правого плеча, відсутність активних рухів у плечовому суглобі, звисання правої кисті. Стан погіршився за останню добу, що виявилося у відмові від грудей, неспокої, плачі при повиванні, підвищенні температури до 38,8 С. Який найбільш ймовірний діагноз?


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 452 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.038 сек.)