АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

В. Підготовча 5 страница

Прочитайте:
  1. B)новокаинмен жансыздандыру 1 страница
  2. B)новокаинмен жансыздандыру 2 страница
  3. B)новокаинмен жансыздандыру 3 страница
  4. B)новокаинмен жансыздандыру 4 страница
  5. B)новокаинмен жансыздандыру 5 страница
  6. B)новокаинмен жансыздандыру 6 страница
  7. B)новокаинмен жансыздандыру 7 страница
  8. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 1 страница
  9. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 10 страница
  10. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 2 страница

А. Поліміозит

В. Дерматоміозит*

С. Реактивний поліартрит

D. Атопічний дерматит

Е. Системний червоний вовчак

8. У дитини 2 років, яка хворіє на ГРВІ, вночі несподівано з'явилася задишка із затрудненим вдихом. Об’єктивно: шкі­ра бліда, периоральний ціаноз, легкий акроціаноз. Дихання гучне, ЧДР - 32/хв. При диханні відмічається втягування яремної, над- та підключичних ямок. При аускультації дихання жорстке. То­ни серця ясні, звучні, ЧСС - 120/хв. Яка причина ускладнення перебігу ГРВІ?

А.Стенозуючий ларинготрахеїт II ст.*

B. Бронхіоліт

C. Стороннє тіло дихальних шляхів

D. Обструктивний бронхіт

E. Бронхіальна астма

9. Дитина 6 місяців потрапила в хірур­гічну клініку через 16 годин з момен­ту захворювання, яке розпочалося ра­птово. Стала неспокійною, терла ніж­ками, відмовлялася від їжі. Напад не­спокою був короткочасним. Хлопчик заспокоївся і заснув. Прокинувся че­рез 20-25 хв., з'явилися блювання і по­вторний різкий неспокій. Дитина бліда, адинамічна. Пелюшка вимащена тем­но-червоним виділенням. Який попе­редній діагноз?

А. Інвагінація кишечника

B. Глистна кишкова непрохідність

C. Пухлина черевної порожнини *

D. Ентероколіт

Е. Дивертикуліт Меккеля

10. Хлопчик народився на 32-му ти­жні гестації. Через 2 години після на­родження з'явились дихальні розлади. Важкість СДР за шкалою Сільвермана - 5 балів. В динаміці дихальні розлади зростають, дихальна недостатність не ліквідується при проведенні СДППТ за Мартином-Буйєром. На рентгенограмі: в легенях відзначається ретикулярно-нодозна сітка, повітряна бронхограма. Чим зумовлений синдром дихальних розладів?

А. Хворобою гіалінових мембран*

B. Сегментарними ателектазами

C. Природженою емфіземою легень

D. Набряково-геморагічним синдромом

E. Бронхолегеневою дисплазією

11. У 9-річного хлопчика отримані на­ступні дані: довжина тіла - 127 см (-0,36), маса тіла - 28,2 кг (+0,96), окру­жність грудної клітки - 64,9 см (+0,66), ЖМЛ - 1520 мл (-0,16). Якою буде ком­плексна оцінка фізичного розвитку ди­тини?

А. Різко дисгармонійний

В.Гармонічний

C. Дисгармонійний*

D. Нижче середнього

E. Надмірний

12. Хворий 55 років скаржиться на "кість протягом 2-х місяців, біль правій половині грудної клітки, ка­шель, виділення харкотиння з прожил­ками крові. Рентгенологічно: інтенсив­на тінь трикутної форми на ділянці ни­жньої частки, зв'язана з середостінням. Про яке захворювання слід подумати?

А.Плевропневмонія

B. Туберкульоз легень

С. Інфаркт легень

D. Бронхоектатична хвороба

Е. Рак легень*

13. Під час медичного огляду учня 3-го класу встановлено дисгармонійний фі­зичний розвиток. Об'єктивно: біологі­чний вік відповідає календарному, має місце компенсований хронічний брон­хіт. Клінічні функціональні зміни з бо­ку інших органів відсутні. До якої групи здоров'я відноситься учень?

А. IV група

В.V група

С. І група

D. ІІІгрупа *

Е. II група

14. Хлопчик 8 років був вкушений до­машньою собакою. В анамнезі у дити­ни були зроблені всі планові щеплен­ня. Собака була щеплена проти сказу. При огляді: на стегні в наявності ра­на довжиною 1 см, оброблена та закрита пластирем. Які додаткові профілакти­чні дії потрібні?

А.Прийом пеніцілину протягом 2 днів

В.Прийом антибіотиків недоцільний*

С.Одноразовий прийом цефалексину

D. Прийом пеніцілину протягом 5 днів

E. Прийом еритроміцину протягом 5 днів

15. У дівчинки 3-х років протягом 2-х діб спостерігається підвищення темпе­ратури тіла до 38°С, нежить, сухий по­верхневий кашель, кволість, зниження апетиту. Пальпаторних змін над леге­нями не виявлено. Перкуторний звук з коробковим відтінком, аускультативно - пуерильне дихання, хрипів немає. У крові - лейкопенія, лімфоцитоз, при­скорена ШЗЕ. Який найбільш вірогі­дний діагноз?

A. Гострий обструктивний бронхіт

В. Рецидивний бронхіт, фаза загострен­ня

C. Двобічна дрібновогнищева пневмонія

D. Гострий простий бронхіт

Е. Гострий простий трахеїт*

16. Хлопчик 7 років перебуває на ліку­ванні протягом місяця. При госпіталі­зації спостерігалися виражені набряки, протеїнурія - 7Д г/л, білок у добовій се­чі - 4,2 г. У біохімічному аналізі кро­ві утримується гіпопротеїнеЯія (43.2 г/л), гіперхолестеринемія (9.2 ммоль/л). Який з вказаних варіантів має місце у

хворого?

A. Нефротичний*

B. Гематуричний

C. Змішаний

D. Ізольований сечовий

Е. Нефритичний

17. Новонародженому з підозрою на внутрішньочерепну пологову травму проведено люмбальну пункцію. Було отримано кров'янистий ліквор. Який крововилив має місце в цьому випад­ку?

A. Субарахноїдальний*

B. Епідуральний

C. Кефалогематома

D. Супратенторіальний

Е. Субтенторіальний

18. У дитини 14 років, що страждає на вегето-судинну дистонію пуберта­тного періоду, розвинувся симпато-адреналовий криз. Який з препаратів показаний для купірування кризу?

A. Обзидан*

B. Амізил

C. Но-шпа

D. Корглікон

E. Еуфілін

19. До шкільного лікаря звернулася дівчина 13 років. Вперше з'явилися по­мірні кров'янисті виділення із статевих шляхів 2 доби тому. Вторинні статеві ознаки розвинені. Яка найбільш вірогі­дна причина кров'янистих виділень?

A. Гемофілія

B. Менархе

C. Хвороба Верльгофа

D. Рак ендометрію

E. Ювенільна кровотеча*

20. У хлопчика 1 року виникло защемлен­ня пахвинної грижі. Об'єктивно: гіперемія та пастозність тканин грижового випину. Який метод лікування оптимальний?

A. Комплекс консервативних заходів, розрахованих на самовправлення грижі

B. Ручне вправлення грижі

C. Негайне оперативне втручання *

D.Призначення барбітуратів

Е. Негайне вправлення грижі під коротко­часним наркозом

21. Дитині 2 дні. Народилася доношеною з ознаками внутрішньоутробного інфіку­вання, у зв'язку з чим дитині призначено антибіотики. Вкажіть, чому інтервал між введенням антибіотиків у новонародже­них дітей більший у порівнянні зі старши­ми дітьми та дорослими, а дози - нижчі?

A. У новонароджених більш низька кон­центрація білку та альбумінів у крові

B. У новонароджених знижена активність глюкуронілтрансферази

C. У новонароджених знижений рН крові

D.У новонароджених більш високий гема­токрит

Е. У новонароджених більш низький рі­вень клубочкової фільтрації*

22. У дитини 2-х місяців, народженої з вагою 5100 г, визначаються жовтяниця, хриплий крик, пупкова грижа, відставан­ня у фізичному розвитку. Печінка +2 см, селезінка не збільшена. В анамнезі - за­тримка відпадання пуповинного залишку. У крові: Hb-120 г/л, ер.- 4, 5 • 1012/л, ШЗЕ-3 мм/год. Білірубін сироватки загальний -28 мкмоль/л, непрямий - 20 мкмоль/л, пря­мий - 8 мкмоль/л. Про яке захворювання слід думати в першу чергу?

A. Цитомегаловірусна інфекція

B. Природжений гепатит

C. Гемолітична анемія

D. Природжений гіпотиреоз*

E. Кон'югаційна жовтяниця

23. Хлопчик 8-ми років скаржиться на постійний кашель з виділенням зеленува­того харкотиння, задишку при фізичному навантаженні. Вперше захворів у віці 1 рік 8 місяців двобічною пневмонією, яка мала затяжний перебіг. В подальшому спосте­рігалися рецидиви хвороби 5-6 разів на рік, в періоди ремісії стійко утримував­ся вологий кашель. Результати якого об­стеження будуть найбільш вагомими для встановлення остаточного діагнозу?

A. Рентгенографія органів грудної клітки

B. Бронхографія*

C. Бронхоскопія

D.Спірографія

Е. Бак посів харкотиння

24. Дівчинка 10-ти років скаржиться на біль у животі, який виникає і посилюються після вживання грубої абогострої їжі, відрижку кислим, печію, часті закрепи, головний біль дратівливість. Хворіє 12 місяців. Харчування нерегулярне, “в сухом'ятку”. Об’єктивно: дівчинка задовільного відживлення. Язик вологий з білим нальотом біля кореня. Живіт м'який, болісний в епігастрії. Який з методів дослідзення найбільш вірогідно допоможе діагностувати захворювання?

А. Езофагогастродуоденофіброскопія*

B. Біохімічний аналіз крові

C. Контрастна рентгеноскопія

D. Фракційне дослідження шлункового соку

Е. Інтрагастральна рН-метрія

25. У хлопчика 1 року виникло за­щемлення пахвинної грижі. Об'єктив­но: гіперемія та пастозність тканин грижового випину. Який метод ліку­вання оптимальний?

А.Комплекс консервативних заходів, розрахованих на самовправлення грижі

B. Негайне вправлення грижі під коро­ткочасним наркозом

C. Призначення барбітуратів

D.Негайне оперативне втручання *

Е. Ручне вправлення грижі

26: Дівчинка 10-ти років надійшла до стаціонару для чергового обстеження і лікування. Хворіє протягом двох ро­ків. Тиждень тому після ГРВІ з'явилась слабкість, головний біль, набряки на ногах і в ділянці попереку, на обличчі. і°- 37.6 ° С,АТ- 105/65 мм рт.ст, ЧСС-86/хв. Втрата білка за добу - 6 г, ШЗЕ-44 мм/год. загальний білок - 45 г/л, а - глобуліни - 27%. Який основний пато­генетичний механізм захворювання?

A. Нестероїдні протизапальні препара­ти

B. Глюкокортикоїди*

C. Антибіотики

D.Діуретики

Е. Антикоагулянти

27. У новонародженого О., 7 днів, на шкірі тулуба на тлі еритеми з'яви­лись бульозні елементи, покришка на­пружена, вміст серозно-гнійний; наяв­ні поодинокі ерозії діаметром до 1,5 см, дно їх соковите, краї фестончаті. На­явне підвищення температури тіла до 37,7С. Лейкоцитоз, прискорення ШОЕ. Який діагноз?

А. Злоякісний бульозний епідермоліз

В.Сифілітичний пемфігус

С. Бульозний епіднрмоліз

Д. Епідемічний пемфігус новонароджених*

Е. Вульгарна міхурниця

28. У пацієнтки 14р., в аногенітальній ділянці наявні згруповані, дольчасті розростання на вузькій ніжці, м’якої консистенції, тілесного кольору, що нагадують півнячий гребінь. Встановлено діагноз-гострокінцеві кондиломи. Який етіологічний чинник розвитку захворювання.

А. Papovaviridae*

B. Chlamydia trachomatis

C. CMV

D. Ureaplasma urealyticum

E. Trichomonas vaginalis

29. При огляді дитячого садка у хлопчика 5 р. виявлено в ділянці во­лосистої частини голови округле вог­нище, в якому обламане волосся на різних рівнях, волосся втратило свій блиск, еластичність, частково зігнуте та закручене, "пеньки" волосся вкриті сірувато-білим нальотом. Шкіра в ді­лянці ураження дещо гіперемована, на­явне незначне лущення. Встановлено діагноз: поверхнева трихофітія воло­систої частини голови. Який збудник частіше викликає дане захворювання?

А. Тrichophyton tеnsurаns

В. Тrichophyton violасеum*

С. Тrichophyton gурsеum

Д. Тrichophyton faviforme

Е. Тrichophyton рliсаtile

30. У пацієнта Н., 9 р., на кистях наявні незапальні дермальні папули кольору нормальної шкіри, округлої форми, чітко відмежовані, поверхня жорстка, гіперкератотична. Встанов­лено діагноз: звичайні бородавки. Яку мазь необхідно застосувати із профі­лактичною метою після лікування?

А. Мазі з глюкокортикостероїдами

В. Мазі з антибіотиками

С. Противірусні мазі*

Д. Протигрибкові мазі

Е. Кератопластичні мазі

31. Дитині 1 рік. Знаходиться на нераціональному штучному вигодо­вуванні молоком і кашами. При обсте­женні виявлено зниження гемоглобіну до 72 г/л, низький кольоровий показ­ник, гіпохромія еритроцитів. Встанов­лено діагноз: залізодефіцитна анемія. Тактика лікаря у відношенні профі­лактичних щеплень.

А. Не прищеплювати 1 рік

В. Не прищеплювати 6 місяців

С. Провести щеплення, потім при­значити лікування

Д. Провести гемотрансфузію, по­тім щеплення

Е. Щепити після лікування*

32. У дитини 6 років через 10 днів після перенесеної ангіни на шкірі верхніх і нижніх кінцівок з’явилася симе­трично розташована папульозно-ге­морагічна висипка розмірами від З до 5 мм в діаметрі; припухлість і біль в гомілковоступневих суглобах. У клі­нічному аналізі крові: Ер - 3,9х1012/л, НЬ - 124 г/л, КП - 0,9, Тр - 250х109/л, Л - 15,0х109/л, п/я - 7 %, е - 8 %, с - 70 %, л - 12 %, м - 3 %, ШОЕ -25 мм/год. Що лежить в основі розви­тку геморагічного синдрому?

А. Зниження кількості тромбоцитів

В. Ураження судинної стінки *

С. Зниження концентрації плазмо­вих факторів згортання крові

Д. Відсутність ретракції кров'яного згустка

Е. Порушення адгезії тромбоцитів

33. Дівчинка 8 років, госпіталізо­вана до стаціонару в зв'язку з блідістю шкіри, появою жовтяниці, темним ко­льором сечі. При огляді знайдено гепатоспленомегалію. В клінічному ана­лізі крові: НЬ - 54 г/л, Ер - 1,1х1012/л, КП - 1,0, ретикулоцити - 20 %, Тр -200x109/л, Л - 12,0х109/л, е - 3 %, п/я - 7 %, с/я - 70 %, л - 16 %, м - 4, ШОЕ - 22 мм/год., білірубін прямий -10 мкмоль/л, непрямий - 62 ммоль/л, тимолова проба - 3 од. Проба Кумбса пряма - позитивна, непряма - пози­тивна. Яке лікування необхідно при­значити?

А. Десферал

В. Спленектомія

С. Імунодепресанти*

Д. Фенобарбітал

Е. Карсил

34. Місячна дитина стала неспокійною, підвищилась пітливість голови. Із анамнезу життя: з дня народженн (5 вересня) вигодовується коров'ячим молоком. При огляді помітний краніотабес. Лікарем призначений курс УФ опромінювання. Чи потребує дитин препаратів ергокальциферолу?

А. Через 2-2,5 місяці після закінчення курсу УФО*

В. Не потребує

С. У поєднанні з УФ-опромінюваиням

Д. Одразу після закінчення курс УФО

Е. Через 1 місяць після закінченнкурсу УФО

35. Дівчинка 11 років госпіталізована до пульмонологічного відділення. Із анамнезу відомо: хворіє протягом 3-х місяців. При огляді: блідість шкіри, іктеричність склер, помірна задишка, "іржаве" мокротиння. В аналі: крові: гіпохромна анемія. Попереднії діагноз: ідіопатичний гемосидероз легенів. Яке дослідження потрібно провести для підтвердження діагнозу?

А. Визначення вмісту загального білірубіну та його фракцій у сироватці крові

В. Рентгенографія органів грудної порожнини

С. Спірографічне дослідження

Д. Дослідження мокротиння на наявність сидерофагів*

Е. Бронхоскопія

36. Дитина 2-х місяців, народилася восени з масою тіла 1900 г. Вигодовується материнським молоком Профілактику рахіту треба проводиті ергокальциферолом у щоденній дозі:

А. 2000-3000 МО

В. 100-200 МО

С. 400-500 МО

Д. 300-400 МО

Е. 1000-1200 МО*

37. У хлопчика 10 років при аус­культації серця вислуховується систо­лічний шум над всією ділянкою серця з епіцентром на основі. Другий тон над аортою посилений. Чітко вислухову­ється систолічний шум в міжлопатковому просторі ліворуч. Рентгенологіч­но та на ЕКГ визначається гіпертрофія лівого шлуночка. Ваш діагноз?

А. Інфекційний ендокардит

В. Неревматичний кардит

С. Коарктація аорти*

Д. Тетрада Фалло

Е. Відкрита артеріальна протока

38. Дитині 7 років. Із 2-річного віку діагностовано цукровий діабет, отримує планово інсулінотерапію. Зранку після ін'єкції інсуліну до 13.00 години дитина нічого не їла. О 15.00 у дитини з'явився холодний піт, блі­дість, тремор язика та рук. Що є при­чиною цього стану?

А. Гіперглікемія

В. Гіпоглікемія*

С. Тиреотоксикоз

Д. Гіпоксія

Е. Гіперкальціємія

39. Дитині віком 10 місяців з ме­тою зниження температури давали сироп парацетамолу, через 2 годи­ни температура не знизилася і мати дала дитині аспірин в дозі 0,1г. Через 20 хвилин у дитини з'явився набряк лиця, папульозний висип, утруднене дихання. З анамнезу відомо, що ді­дусь хлопчика не переносить аспірин. Якщо це набряк Квінке, то що необхід­но призначити дитині першочергово?

А. Серцеві глікозиди

В. Анальгін в/м

С. Еуфілін в/в

Д. Глюкокортикоїди в/в*

Е. Антигістамінні ентерально

40. У приймальне відділення по­ступила дитина 12 років зі скаргами на млявість, зниження маси тіла, ма­лопродуктивний кашель, задишку при фізичному навантаженні. З історії хво­роби відомо, що хлопчик впродовж 2 місяців перебував на канікулах у сіль­ській місцевості, допомагав у збиранні сіна. Аускультативно у базальних від­ділах дрібноміхурцеві хрипи. Рентге­нологічно: сотоподібний малюнок з розсіяними вогнищами дрібних тіней. Результати бактеріологічних дослі­джень: Тhermophilus асtіпотусetеs, чиї антигени призвели до порушення ста­ну дитини. Який Ваш діагноз?

А. Екзогенний алергічний альвеолі*

В. Бронхіальна астма

С. Бронхіоліт

Д. Муковісцидоз

Е. Синдром Картагенера

41. Дитині 3 місяці, у зв'язку з від­сутністю у матері грудного молока, з 2,5 місяців у харчування введена су­міш "Малиш". Мати відзначає, що, не дивлячись на ретельний догляд, у ди­тини з'явилося стійке почервоніння у складках шкіри. Через 3-4 дні на що­ках і підборідді з'явилися сверблячі ділянки гіперемованої шкіри, які на­повнені серозним ексудатом, підсиха­ючим у кірочки та струпи, і утворення жовтих кірок, себорейної луски на во­лосистій частині голови. Діагноз?

А. Нервово-артритичний діатез

В. Ексудативно-катаральний діатез *

С. Лімфатико-гіпопластичний діатез

Д. Алергічний (атопічний)діатез

Е. Стафілодермія

42. 13-річна дівчинка звернулася на прийом до лікаря-алерголога в листо­паді місяці. З анамнезу відомо, що про­тягом 3 років щорічно в сезон полінації (квітень - серпень) спостерігаються симптоми риніту та кон'юнктивіту. На даний час дитина здорова. Які обсте­ження необхідно призначити дитині для встановлення клінічного діагнозу?

А. Риноскопічне дослідження

В. Імунологічні дослідження

С. Специфічна алергодіагностика *

Д. Бактеріологічні дослідження

Е. Рентгенологічне обстеження

43. Дитина 8 років захворіла го­стро: температура тіла 39°С, болі в по­перековій ділянці, болючість при сечо­випусканні. При огляді: ознаки інток­сикації, позитивний симптом Пастернацького з обох боків, більше зліва. Яке захворювання є найбільш імовірним?

А. Ниркова колька

В. Грип

С. Гострий цистит

Д. Гострий гломерулонефрит

Е. Гострий пієлонефрит *.

44. Дівчинка 13 років скаржить­ся на головний біль, головокружіння, відчуття пульсації в голові, шум у вухах, носові кровотечі, серцебиття, біль в ділянці серця, задишку. При огляді відмічається надмірний розвиток верхньої частини тіла. Блідість шкірних покривів, при пальпації виявлено ослаблення пульсу на стегнових артеріях. Артеріальний тиск на верхніх кінцівках 125/60 мм рт. ст., на нижніх 120/60 мм рт. ст. Систолічний шум в лівій підключичній ямці і на рівні грудного хребця. Який з перерахованих діагнозів найбільш імовірний?

А. Дефект міжшлуночкової перегородки

В. Коарктація аорти *

С. Відкрита артеріальна протока

Д. Стеноз устя легеневої артерії

Е. Стеноз устя аорти

45. Дитина з тетрадою Фалло під час приступу задишки приймає в мушене положення - сідає навколішки, підтягуючи коліна до грудей. При цьому покращується її самопочуття. Яка найбільш імовірна причина покращення стану дитини при такому вимушеному положенні?

А. Зменшується потік крові через легеневу артерію

В. Збільшується потік крові через аорту

С. Збільшується потік крові через легеневу артерію*

В. Збільшується об'єм циркулючої крові

Е. Зменшується об'єм циркулючої крові

46. До дільничного педіатра звер­нулася мама 4,5-місячної дівчинки за порадою стосовно частоти проведення дитині гігієнічних ванн. Яка частота проведення гігієнічних ванн є най­більш придатною у цьому віці?

А. 1 раз на 10 днів

В. 1 раз на 2 дні

С. 1 раз на 3 дні

Д.1 раз на тиждень

Е. 1 раз на день*

47. Дитина поступила в стаціонар з гострим інфекційно-алергічним міокардитом. На 2 добу перебування у стаціонарі у дитини розвинувся приступ пароксизмальної тахікардії. Який медикамент є препаратом вибору для зняття приступу?

А. Фіноптин (ізоптин)*

В. Норадреналін

С. Серцеві глікозиди

Д. Морфін

Е. Хінідин

48. У дитини спостерігається рап­тове припинення дихання, посиніння шкірних покривів, зникнення пульсу на магістральних судинах та звуження зіниць. Ваші першочергові заходи?

А. Внутрішньовенне введення еу­філіну

В. Штучна вентиляція легень, за­критий масаж серця*

С. Промивання шлунка

Д. Оксигенотерапія

Е. Внутрішньосерцеве введення ад­реналіну

49. Через декілька хвилин після внутрішньом'язового введення пені­циліну дитині б років стан її різко по­гіршився. Спочатку відмічалася різка слабкість, нудота, блідість, холодний піт. Відмічалася кропивниця. У матері хворої дитини спостерігалася медика­ментозна алергія на антибактеріальні препарати. Які невідкладні заходи ви проведете в першу чергу?

А. Парентеральне введення еуфі­ліну

В. Промити шлунок

С. Місце ін'єкції обколоти 0,5 мл 1 % розчином адреналіну *

Д. Церукал

Е. Дати понюхати нашатирний спирт

50. Доношена дівчинка від II ва­гітності. Пологи в лицевому передлежанні. Після народження неспокійна, свідомість не порушена, клонічні судо­ми. М'язовий тонус підвищений, сухо­жильні рефлекси високі, фізіологічні рефлекси підвищені. Велике тім'яч­ко напружене, пульсує. Позитивний симптом Грефе. Який синдром уражен­ня ЦНС зумовив тяжкість стану?

А. Синдром порушення вітальних функцій

В. Синдром лікворної гіпертензії*

С. Синдром спинального шоку

Д. Синдром мозкової коми

Е. Синдром вогнищевих розладів

51. Дівчинка у віці 36 годин. На­родилась у сідничному передлежанні, оцінка за шкалою Апгар 4/6 балів. Вага 4000 г. Адинамічна, м'язова гіпотонія (більше в ручках). Рефлекси спинального автоматизму не виклика­ються. На огляд реагує болісним кри­ком. ЧД - 70/хв., втягування посту­пливих місць грудної клітки. Дихання пуерильне. Епізоди брадиаритмії. Для лікування дихальних розладів най­більш необхідно:

А. Призначення серцевих глікозидів

В. Призначення антибіотиків

С. Санація трахеобронхіального де­рева

Д. Введення сурфактанту

Е. Іммобілізація шийного відділу хребта*

52. Доношений хлопчик 5 діб жит­тя з клінічними проявами кардиту, сер­цевої недостатності. При якій частоті серцевих скорочень введення серцевих глікозидів найбільш раціональне?

А, 100 на хвилину

В. 130 на хвилину

С. 120 на хвилину

Д.160 на хвилину*

Е. 80 на хвилину

53. Доношена дівчинка у віці 7 діб. Оцінка за шкалою Апгар 6/7 балів. Вага - 3400 г, зріст - 50 см. Окруж­ність голови - 36 см, грудей - 35 см. З народження в неврологічному статусі: неспокій, поверхневий сон, тремор кін­цівок та підборіддя, м'язова дистонія, підвищення безумовних рефлексів. Велике тім'ячко 2,5x2,5 см. Дані нейросонографії без патологічних змін. Неврологічні прояви зменшились на 7 добу. Найбільш імовірний синдром пошкодження ЦНС:

А. Гідроцефальний

В. Гіпертензійний

С. Гіперзбудливості *

Д. Судомний

Е. Коматозний

54. При огляді новонароджено­го запідозрено фенілкетонурію. Яке скринінгове дослідження необхідно провести для підтвердження діагнозу?

А. Проба Фелінга *

В. Визначення статевого хроматину

С. Дослідження дерматогліфіки

Д. Проведення нейросонограми го­ловного мозку

Е. Визначення каріотипу

55. У немовляти (пологи патоло­гічні) з першого дня життя відсутні активні рухи в правій руці. Стан по­рушений. Рефлекс Моро справа не ви­кликається. Різко знижені сухожильно-периостальні рефлекси на ураже­ній руці. Імовірніше всього, у дитини:

А. Внутрічерепна родова травма

В. Травматичний плексит, дисталь­ний тип

С. Остеомієліт правої плечової кістки

Д. Травматичний перелом правої плечової кістки

Е. Травматичний плексит, тоталь­ний тип*

56. У дитини, народженої в тер­мін 32 тижні, через 4 години після народження з'явилася клініка СДР. При огляді - кров'янисто-пінисте виділення з рота, аускультативно - у легенях ослаблене дихання, розсіяні крепітуючі і незвучні дрібнопухирчасті хрипи. Рентгенологічно - зменшення розмі­рів легеневих полів, "розмита" рентгенологічна картина. Укажіть найбільш імовірний діагноз:

А. Первинні ателектази

В. Набряково-геморагічний синдром*

С. Хвороба гіалінових мембран

Д. Транзиторне тахіпное

Е. Внутрішньоутробна пневмонія

57. У дитини група крові В(ІІІ) Rh-негативна, у матері А(ІІ) Rh-позитивна. На 12 добу рівень загально­го білірубіну - 150 мкмоль/л, пря­мого - 7,8 мкмоль/л, непрямого -142,2 мкмоль/л. Стан не порушений. Укажіть найбільш імовірний діагноз у дитини.

А. Механічна жовтяниця

В. Гемолітична хвороба немовлят, жовтянична форма, резус-конфлікт

С. Гемолітична хвороба немовлят, жовтянична форма, групова несу­місність

Д. Кон'югаційна жовтяниця*

Е. Фізіологічна жовтяниця

58. Немовля народилося від V ва­гітності (попередні вагітності перери­валися у першому триместрі), що пе­ребігала з ґестозом, анемією вагітних, у матері хронічний сальпінгоофорит. При народженні у дитини спостеріга­лися аномалія розвитку очей (приро­джена катаракта лівого ока), агенезія зовнішнього слухового отвору, при­роджена вада серця. Внаслідок чого найбільш можливе виникнення зазна­чених аномалій розвитку?

А. Внутрішньоутробна інфекція*

В. Генні аномалії

С. Хромосомні аномалії

Д. Вплив професійної шкідливості

Е. Вплив екологічно забрудненого середовища

59. Дівчинка народилась на 35-му тижні ґестації. Маса при народжені 2450г, довжина тіла - 46 см. Період адаптації протікав гладко. Виписуєть­ся додому на 8-му добу життя з масою 2500 г. Знаходиться на грудному вигодовуванні. В якій групі здоров'я слід спостерігати цю дитину?

А. І

В. ІІА*

С. ІІБ

Д. III

Е. IV

60. Дитина 30 днів, народилася недоношеною, вага при народженні 2300 г. У матері агалактія. Яку з штучних молочних сумі­шей лікар може призначити для цієї дитини як найбільш оптимальну?

А. "Лофенолак"

В. 5 % манна каша

С. "Прособі"

Д. "Малиш"

Е. "Малютка"*

 

 

Варіант 6

1. У хлопчика 14-ти років, що протягом трьох років періодично скаржиться на біль в епігастрії натще, нудоту та печію, під час гастродуоденоскопії визначено ознаки гастродуоденіту та виразковий дефект слизової оболонки дванадцятипалої кишки. Який з препаратів буде найбільш ефективним у лікуванні цієї дитини?

А. Папаверин

В. Но-шпа

С. Де-нол *

D. Альмагель

Е. Атропін

2. Дитина 7 років хворіє близько двох тижнів: зявилась нежить, приймав краплі в ніс. Страждає на харчову алергію. Звернувся до ЛОР- лікаря з приводу гнійно-кровянистих виділень з носа, мацерації крил носа та верхньої губи. При риноскопії на носовій перетинці білісувато-сірі острівці. Слизова ротоглотки не змінена. Яке захворювання найбільш імовірне?

А. Алергічний риніт

В. Дифтерія носа*

С. Гайморит

D. Аденовірусна інфекція

Е. Риновірусна інфекція

3. Дитині 4 роки. 5-й день хвороби. Скарги на кашель, висип на шкірі. Т- 38,2С, брезклість обличчя, світлобоязнь, кон’юнктивіт. На обличчі, шиї, верхній половині грудної клітки яскравий плямисто-папульозний, місцями злитий сип. Зів гіперемований. З носа – серозно-гнійні виділення. В легенях – сухі хрипи. Ваш попередній діагноз?

А. Ентеровірусна екзантема

В. Кір*

С. Аденовірусна інфекція

D. Краснуха

Е. Скарлатина

4. Дільничному педіатру доручено провести аналіз смертності немовлят. Що він повинен взяти за одиницю спо­стереження у вивченні дитячої смертності?

А.Дитину, що померла у перші 6 днів

В. Дитину, що померла після 28 днів життя

С. Дитину, що померла у віці до 1 року*

D. Дитину, що померла під час пологів

Е. Дитину що померла на першому місяці життя

5. Дитина народилася з оцінкою за шкалою Апгар 8-9 балів. Коли її слід прикласти до грудей?

А. Після обробки пуповини


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 467 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.037 сек.)