АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Препарат сприяє виведенню з організму йонів натрію і води, може викликати гіпокаліємію, має діуретичну і гіпотензивну дію.

Прочитайте:
  1. A. Вуглеводи, жири та білки.
  2. D. Відповідь організму на подразнення
  3. E Может применяться любой из перечисленных препаратов
  4. E. Антигістамінні препарати
  5. E. Натрію гідрокарбонат
  6. E. У продуктах та готових стравах не повинно бути токсичних речовин в шкідливих для організму концентраціях
  7. I. Основные этапы приготовления гистологических препаратов
  8. I. САХАРОСНИЖАЮЩИЕ ПРЕПАРАТЫ
  9. II. Препараты из различных фармакологических групп с анальгетическим компонентом действия
  10. XII. ИЗУЧЕНИЕ ВЛИЯНИЯ ПРЕПАРАТА ЭРАКОНД ПРИ НАРУШЕНИИ РЕПРОДУКТИВНОЙ ФУНКЦИИ У МУЖЧИН

6. Міотропний спазмолітичний засіб.має судинорозширювальну, спазмолітичну і гіпотензивну дії. Випускається у таблетках і ампулах. Застосовується при загостреннях ГХ і гіпертензивних кризах.

 

7. Препарат зменшує реабсорбцію іонів натрію, калію, хлору в ниркових канальцях, що супроводжується збільшенням виділення води з організму і зменшенням об'єму циркулюючої крові. Знижує артеріалний тиск, посилює ритм і силу серцевих скорочень. Призначають при набряках різного походження, гіпертонічній хворобі. Він може спричинити гіпокаліємію. Визначте препарат.

 

8. Препарат наперстянки пурпурової. Посилює систолу, подовжує діастолу, гальмує проведення імпульсів провідною системою серця, зменшує автоматизм. Діє тривало, здатний до кумуляції. Застосовується для лікування хронічної серцевої недостатності та миготливої аритмії Визначте препарат.

 

9. Препарат гальмує транспортування іонів кальцію всередину м 'язових клітин серця, що обмежує стимулювальну роль кальцію в скоротливій функції міокарда. Розширює вінцеві судини, зменшує потребу серця в кисні, пригнічує проведення імпульсів від передсердь до шлуночків. Застосовують препарат при аритміях, для запобігання нападів стенокардії. Про який препарат іде мова?

 

 

Ситуаційні задачі:

1. Після вживання таблеток нітрогліцерину під язик при болю за грудиною хвора з хронічною коронарною недостатністю відмітила зникнення цього болю, але відчула запаморочення, серцебиття. Чому виникли ці побічні ефекти?

 

2. Хворий поступив в кардіологічне відділення із скаргами на сильний загрудинний біль, задишку, перебої в діяльності серця. Дома приймав валідол, але ефекту не було. Симптоми з’явились після зловживання алкоголем. Діагностовано гострий інфаркт міокарда лівого шлуночка. Який комплекс лікувальних заходів необхідно використати в даного хворого?

 

3. Хвора для лікування ГХ протягом 3-х тижнів приймала клофелін. Після раптової відміни препарату у неї виник гіпертензивний криз. Як можна було запобігти цьому ускладненню?

 

4. У хворого 43 років зі скаргами на різкий пульсуючий головний біль, біль в ділянці серця, АТ 200/120 мм.рт.ст лікар діагностував гіпертензивний криз. Які препарати потрібно призначити для комплексної терапії цього стану?

 

5. У лікарню поступила дитина 4 років у коматозному стані, з пргніченням дихання, порушенням серцевої діяльності, зниженням АТ. Відомо, що вона помилково з’їла 5 таблеток снодійного засобу з групи барбітуратів. Необхідно провести форсований діурез. Які препарати потрібно використати? Який шлях їх введення? Чому в даній ситуації необхідно додатково вводити розчин натрію гідрокарбонату?

 

6. Хворого Р., 60 років, госпіталізовано в терапевтичне відділення зі скаргами на слабкість, швидку втомлюваність, головний біль, запаморочення, миготіння «мушок» в очах, біль у ділянці серця, поруше-'ІІ. Хворіє 2 роки. Стан поступово погіршується. Артеріальний 220/110 мм рт. ст. Яке захворювання у пацієнта? Призначте комбіновану терапію.

 

7. Ви працюєте в приймальному відділенні. Госпіталізовано людину з симтомами гіпертензивного кризу. Які засоби невідкладної допомоги доцільно застосувати? Вкажіть способи введення.

 

8. Під час гіпертензивного кризу разом з антигіпертензивними засобами хворому призначили сечогінний засіб. Для чого?

 

9. У комплексі лікування гіпертонічної хвороби пацієнту призначили дихлотіазид. Яке ускладнення може розвинутися за його застосування? З якими препаратами необхідно комбінувати тіазидні сечогінні засоби для запобігання цьому ускладненню?

 

10. Хворий Р., 49 р., скаржиться на біль у ділянці серця та за грудиною з іррадіацією в ліве плече, руку. Біль нападоподібний, виникає під час швидкої ходьби, супроводжується відчуттям страху, в стані спокою швидко минає. Хворіє 2 міс. Протягом останнього тижня напади почастішали. Яке захворювання у пацієнта? Призначте засоби для припинення та профілактики нападів.

 

11. Хворий П., 62 р., госпіталізований зі скаргами на сильний біль за грудниною стискального характеру з іррадіацією в ліве плече і руку. Пульс неритмічний (6—8 екстрасистол за хвилину). Діагноз — гострий інфаркт міокарда, часта шлуночкова екстрасистолія. Які лікарські засоби варто призначити для припинення болю та зняття аритмії за цього стану?

 

12. Хвора В., 58 р., перебуває на стаціонарному лікуванні з діагнозом: ІХС, миготлива аритмія, хронічна недостатність кровообігу. Отримує дигоксин і гіпотіазид. На 7-му добу лікування на тлі незначного поліпшення з'явилися нудота, блювання, діарея, безсоння, шлуночкова екстрасистолія, миготлива аритмія, пульс сповільнений, артеріальний тиск — 120/70 мм рт. ст. Лікар констатував розвиток глікозидної інтоксикації. Яка оптимальна тактика лікування в цьому разі:

а) зменшення дози дигоксину; б) відміна дигоксину; в) призначеня унітіолу; г) введення внутрішньовенне панангіну; д) введення внігрішньовенно 10 % розчину кальцію хлориду; е) призначення внутрішньовенно лідокаїну.

 

13. У хворого нападоподібний стискаючий пекучий біль за грудиною з іррадіацією в ліву руку, під ліву лопатку, в ліву половину шиї і голови. Призначте препарат для усунення ангінозного нападу. Зазначте механізм дії та способи введення.

 

14. У хворого екстрасистолія, що розвинулася на тлі інтоксикації серцевими глікозидами. Який протиаритмічний засіб доцільно застосовувати в цьому разі? Зазначте його дію та спосіб уведення.

 

15. У хворого початкова стадія гіпертонічної хвороби. Призначте йому антигіпертензивний препарат для монотерапії. Поясніть механізм дії та спосіб уведення.

 

16. У хворої хронічна ішемічна хвороба серця перебігає на тлі підвищеної агрегації тромбоцитів крові. Які лікарські засоби ви призначите в цьому разі?

 

17. Допоможіть хворому, що страждає хронічною серцевою недостатністю і виразковою хворобою шлунка, вибрати найбільш раціональний шлях введення та відповідну йому лікарську форму серцевого глікозида. Виписати даний препарат.

 

18. У хворого під час виконання важкої фізичної роботи виникають загрудинні болі. Які препарати й у якій лікарській формі потрібно порадити для лікування цьому хворому?

Виписати один з запропонованих Вами препаратів.

 

19. Хворому із гіпертензивним кризом лікарем швидкої допомоги призначений гангліоблокатор бензогексоній для повільного внутрішньовенного введення. Через годину після ін'єкції хворий встав, після чого відчув запаморочення, нудоту, серцебиття, і втратив свідомість. Яке ускладнення розвинулось? Як можна було йому запобігти? Виписати даний препарат.

 

20. Препарат з групи серцевих глікозидів строфантин не всмоктується з шлункового тракту, при парентеральному його введенні ефекти розвиваються швидко, але підшкірні і внутрішньом'язові ін'єкції болючі внаслідок подразнюючої дії. Виводиться з організму за 1-1,5 доби. Який шлях введення строфантину є найбільш доцільним? Виписати препарат

 

Завдання №7.

Виконати індивідуальне контрольне завдання. Можливий варіант.

1.Виписати в рецептах: Строфантин, анаприлін, сустак, молсидомін.

2.Які характерні ознаки інтоксикації при передозуванні препаратів наперстянки?

3.Чому нітрогліцерин не можна застосовувати при підвищеному внутрішньочерепному тиску?

а - викликає тахікардію;

б - викликає запаморочення;

в - підвищує внутрішньочерепний тиск;

г - знижує артеріальний тиск;

д - підвищує внутрішньоочний тиск.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1312 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.012 сек.)