АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЕНДОКРИННА СИСТЕМА

Прочитайте:
  1. Cечова система. 1 заняття
  2. III.С целью систематизации знаний составьте таблицу по предлагаемой схеме.
  3. V2: 5 Дыхательная система
  4. V3: Вегетативная нервная система
  5. VI. Система навчаючих завдань
  6. VIII пара ЧМН - преддверно-улитковый нерв, слуховая и вестибулярная система; нистагм, вестибулярное головокружение, вестибулярная,атаксия, синдром Меньера.
  7. VІІІ. СИСТЕМА ПОТОЧНОГО І ПІДСУМКОВОГО
  8. Автономна (вегетативна) нервова система
  9. АВТОНОМНАЯ НЕРВНАЯ СИСТЕМА
  10. Автономная нервная система

 

Крім нервової регуляції, в організмі тварин існує й гормональна регуляція діяльності. ГОРМОНИ - це біологічно активні речовини, які мають білкову природу й виробляються ЗАЛОЗАМИ ВНУТРІШНЬОЇ СЕКРЕЦІЇ (скорочено - ЖВС). Свою назву ці залози отримали за те, що вони виділяють продукти секреції безпосередньо у кров, а не у протоки, які ведуть на поверхню тіла чи до одного з внутрішніх органів (як у органів ЗОВНІШНЬОЇ СЕКРЕЦІЇ). Функція гормонів, які виробляються таким чином, полягає в цілеспрямованому впливі на певні органи і тканини, нерідко досить далеко віддалені від самої залози. При цьому у всіх випадках гормони присутні у крові у дуже незначній кількості і виявити їх можна лише з допомогою спеціальних методик.

Всі гормони описуються за наступною схемою: по-перше, якою ендокринною залозою вони секретуються, по-друге, чи перешкоджає нормальному розвитку або нормальній функції якихось органів видалення такої залози (ефект може бути і стимулюючим і гальмівним) і, по-третє, чи відновлює нормальні розміри і функціональні властивості змінених органів штучне введення гормону (при відсутності даної ендокринної залози).

У еволюційному ряді безхребетних тварин ЖВС (ендокринні залози) вперше з’являються у кільчастих червів. В них вони тісно пов’язані з нервовою системою. У комах гормони ендокринних залоз регулюють обмін речовин і розвиток комах, а також пов’язані з ними процеси - личиночний ріст, линьку, діапаузу (гальмування розвитку), статеве дозрівання, поведінку тощо. Краще всього вивчені чотири вида ендокринних залоз комах: НЕЙРОСЕКРЕТОРНІ КЛІТИНИ, МЕЖУЮЧІ ТІЛА, КАРДИНАЛЬНІ ТІЛА і ПЕРЕДНЕГРУДНІ ЗАЛОЗИ (мал....). Гормони нейросекреторних клітин регулюють діяльність всіх інших ендокринних залоз і відіграють роль пускового механізму, який впливає на межуючі і кардинальні тіла, гормони яких впливають на життєдіяльність організму комахи (регулюють дихальний обмін, стимулюють утворення ліпідів, впливають на статеву систему тощо). Переднегрудні залози є тільки у личинок і лялечок комах. Їх гормони стимулюють линьку у личинок та ріст їх тіла.

В цілому ендокринні залози комах діють узгоджено, як єдина ендокринна система, яка контролюється нервовою системою. В свою чергу діяльність нервової системи залежить від зовнішніх умов. Через нервову систему зовнішні подразники стимулюють або пригнічують нейросекрецію, а отже і діяльність всієї ендокринної системи. Таким чином, дійсно встановлено, що діяльність ендокринної системи є основним фізіологічним механізмом метаморфозу комах.

Наявність нейросекреторних клітин і ендокринних органів відмічено також у раків і ряду інших безхребетних тварин.

У хребетних тварин також є залози внутрішньої секреції, які виробляють відповідні гормони. Одні з них проявляють дуже широку загальну дію на організм. До їх числа відносяться декілька гормонів, які секретуються КОРКОВОЮ РЕЧОВИНОЮ НАДНИРНИКІВ. Ці гормони регулюють іонний баланс, білковий та вуглеводний обміни, підвищують загальний рівень активності тварини. Вони приймають участь у заживленні ран й у виробленні імунітету. ЩИТОВИДНА ЗАЛОЗА секретує гормон ТИРОКСИН, який підвищує інтенсивність основного обміну речовин у тварини, відіграє важливу роль у метаморфозі амфібій. Ендокринні клітини, які входять до складу ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ (вона, як вам вже відомо, містить і клітини, які виділяють до кишечника травні ферменти), виробляють гормон ІНСУЛІН, який необхідний для кращого засвоєння глюкози клітинами тіла.

Ще однією дуже важливою залозою внутрішньої секреції є ГІПОФІЗ, який розташовується у центрі головного мозку і тісно пов’язаний з ГІПОТАЛАМУСОМ, при який ми вже згадували. Ця залоза виробляє декілька гормонів, які впливають на роботу інших залоз внутрішньої секреції (надниркових залоз, щитовидної залози), на ріст організму (гормон РОСТУ), а також на роботу статевих залоз.

Статеві залози само по собі також є залозами внутрішньої секреції. ЯЄЧНИКИ самок ссавців періодично виробляють ЕСТРОГЕНИ та ПРОГЕСТЕРОНИ. Ці гормони діють спільно, готуючи матку до прийняття заплідненої яйцеклітини і підтримуючи її в стані, придатному для збереження та живлення ембріону. СІМ’ЯНИКИ самців виробляють ТЕСТОСТЕРОН. Всі ці гормони впливають і на розвиток вторинних статевих ознак, таких як розподіл волосяного покриву і жирових відкладень, стан зовнішніх статевих органів, здатність сприйняття гамет іншої статі тощо. Важливою ендокринною залозою є й ПЛАЦЕНТА. У деяких ссавців вона виробляє гормони, які впливають на роботу статевих залоз.

 

Взаємна координація діяльності окремих органів ендокринною системою, яка знаходиться під контролем нервової системи, сприяє виникненню складного нейрогуморального апарату. Він координує всі процеси в організмі, в тому числі особливості поведінки і реакції на фактори зовнішнього середовища. У хребетних тварин завдяки цьому встановлюються більш складні взаємозв’язки з середовищем існування і підвищується ГОМЕОСТАЗ - внутрішня стійкість організму при мінливих зовнішніх діях. Велику роль відіграє нервово-гуморальний апарат і в регуляції внутрішньовидових та міжвидових відносин в природних угрупованнях.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 959 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)