АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

У хворого з гіпертонічною хворобою при систематичному лікуванні антигіпертензивним засобом з”явився кашель. Який з перелічених засобів може бути причиною цього побічного ефекту?

Прочитайте:
  1. D. обстежити хворого, встановити діагноз.
  2. В ізоляторі оздоровчого табору знаходиться дитина 10 років з діагнозом “Кишкова інфекція”. Яке обстеження треба провести протягом 72-х годин від встановлення цього діагнозу?
  3. В наслідок правцевої інтоксикації у хворого розвилися судоми. Яким шляхом, найбільш вірогідно, зумовлено проникнення правцевого токсину у ЦНС?
  4. В результаті інсульту у хворого зникла здатність розуміти усну мову. Де локалізується осередок ураження?
  5. В результаті інсульту у хворого зникла здатність читати. Де локалізується осередок ураження?
  6. Використання лікарських засобів для прискорення відновлення спортсменів, лікування і профілактики станів перенапруги різних систем організму.
  7. Віддалені за кліматичними умовами від постійного місця проживання хворого (виберіть всі
  8. Вказати механізм, який є причиною прискорення ШОЕ у вагітних жінок.
  9. Деонтологія догляду. Роль молодшого медичного персоналу в психосоматичній підготовці хворого до операції. Організація дозвілля хворих.
  10. Дитина 3 років перебуває на лікуванні в інфекційному відділенні з приводу дизентерії. Яку найбільш типову ознаку виявить медсестра при обстеженні хворого?

A. *Еналаприл

B. Дихлотіазид

C. Празозин

D. Клофелін

E. Верапаміл

Жінка 50 років звернулась до поліклініки зі скаргами на головний біль, нудоту. Обстеження виявило початкову стадію гіпертонічної хвороби. Лікар-інтерн намагався виписати їй резерпін, але лікар-консультант заперечив це, вказавши на наявність супутнього захворювання. Який патологічний процес є протипоказанням до призначення резерпіну?

A. *Виразкова хвороба шлунку

B. Холецистит

C. Нефрит

D. Міокардит

E. Панкреатит

У тварини викликаний експериментальний гіпертензивний синдром, обумовлений активацією ренін-ангіотензивної системи.Якою речовиною можна специфічно протидіяти цьому явищу?

A.* Каптоприлом

B. Еуфілином

C. Празозином

D. Нітросорбідом

E. Ізадрином

При обстеженнi хворого з явищами гiпертензiї з'ясувалось, що йому найбiльш доцiльно застосувати препарат, дiючий на артерiальний тиск через систему ренiн-ангiотензiну. Який це препарат?

A.* Каптоприл

B. Октадин

C. Дибазол

D. Анаприлiн

E. Апресин

У хворого 55 років виявлено гіпертонічну хворобу з підвищеним рівнем реніну в крові. Якому гіпотензивному препарату слід надати перевагу при лікуванні хворого?

A. * Еналаприл

B. Клофелін

C. Магнію сульфат

D. Папаверин

E. Празозин

Жінка 52 років, що хворіє на цукровий діабет, звернулася до лікаря із скаргами на головні болі, стомлюваність, безсоння. При огляді встановлений високий рівень АТ 200/100 мм.рт.ст. Який препарат найбільш доцільно використати для швидкої нормалізаці артеріального тиску?

A. *Каптоприл

B. Резерпін

C. Празозин

D. Папаверин

E. Анаприлін

Хворому,що страждає на гіпертонічну хворобу (АТ - 200/110 мм рт. ст.), серед комплексної терапії лікар призначив анаприлін (пропранолол). Через 2 тижні від початку прийому цього препарату він став жалітись на відчуття задухи, важке дихання. Поясніть можливу причину ускладнень і вашу тактику в даній ситуації.

A.* Блокада β2-адренорецепторів. Призначити селективний β1-адреноблокатор

B. Блокада β1-адренорецепторів. Призначити селективний β2-адреноблокатор

C. Міотропна бронхоспастична дія. Призначити еуфілін

D. Збудження М-холінорецепторів. Призначити атропін

E. Алергічна реакція. Препарат відмінити, призначити антигістамінні засоби

У хворого з гіпертонічою хворобою після прийому гіпотензивного засобу та прийняття вертикального положення розвинувся паморочний стан. Який з препаратів міг викликати подібний ефект?

A.* Бензогексоній

B. Резерпін

C. Ніфедипін

D. Магнію сульфат

E. Папаверину гідрохлорид

Хворий з гіпертонічною хворобою тривалий час приймав лікарський препарат. Через деякий час у нього з’явилось відчуття втоми, сухості в роті, сонливості, закрепи. Для якого препарату характерні такі побічні ефекти?

A. * Клофелін

B. Каптоприл

C. Папаверин

D. Ніфедипін

E. Дибазол

В терапевтичне відділення поступив хворий з підвищеним артеріальним тиском, який викликаний спазмом периферичних судин.Який гіпотензивний препарат з групи альфа-адреноблокаторів, найбільш доцільно призначити хворому?

A. * Празозин

B. Каптоприл

C. Аміназин

D. Анаприлін

E. Клофелін

Хвора гіпертонічною хворобою тривалий час лікувалася гіпотензивними засобами. В останній час стан хворої погіршився. З”явились нудота, набряк вік та губ, уртикарні висипи на шкірі, блювання, брадикардія, діарея. Який препарат слід призначити?

A. *Резерпін

B. Клофелін

C. Бензогексоній

D. Анаприлін

E. Дибазол

39. Жінка 52 років звернулася до лікаря із скаргами на головні болі, стомлюваність, безсоння. При огляді встановлений високий рівень АТ 200\100 мм.рт.ст. Який препарат найбільш доцільно використати для швидкої нормалізації артеріального тиску?

A. *Клофелін

B. Резерпін

C. Дихлотіазид

D. Каптоприл

E. Празозин

Хворий 73 років звернувся до лікаря зі скаргами на головні болі, погіршення пам”яті. При обстежанні аналіз крові показав підвищенний вміст холестерину і ліпротеїдів низької щільності. Встановлений діагноз: атеросклероз судин головного мозку. Вкажіть, який з перелічених препаратів найбільш показаний хворому?

A. *Ловастатин

B. Дибазол

C. Німодипін

D. Міноксидил

E. Капотен

Хворому з початковою стадією гіпертонічної хвороби був призначений діуретик по 0,025 гр. 2 рази на день. Через 7-8 днів АТ дещо знизився, але він став спостерігати болі в ділянці серця, м”язову слабкість, тремор в кінцівках. Аналіз крові показав зміни електролітного балансу в сторону гіпокаліємії. Який з вказаних препаратів міг викликати таке явище?

A. *Дихлотіазид

B. Спіронолактон

C. Триамтерен

D. Амілорид

E. Маннітол

Хворому в зв”язку зі значним підвищенням АТ була зроблена п/к ін”єкція гіпотензивного засобу. Через деякий час під час наміру встати з ліжка хворий відчував головокружіння, темніння в очах і втратив свідомість. Який з перелічених гіпотензивних засобів може викликати розвиток ортостатичного колапсу?

A. *Бензогексоній

B. Папаверин

C. Дибазол

D. Фуросемід

E. Но-шпа


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 960 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)