АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Правила збирання та зберігання лікарської сировини

Прочитайте:
  1. COBPEMEННЫE ПРАВИЛА ПЕРЕЛИВАНИЯ КРОВИ
  2. II ОБ’ЄМ ТА ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ ІСТОРІЇ ХВОРОБИ
  3. III. Общие правила заполнения рецепта.
  4. III. ПРАВИЛА ВЕДЕНИЯ ДНЕВНИКА
  5. Абсорбція лікарської речовини в організмі.
  6. Активное наблюдение за больным ребенком. Стационар на дому. Правила оформления рецептов, больничных листов.
  7. Будова мікроскопа. Правила роботи з ним
  8. Виведення лікарської речовини з організму.
  9. Види дії лікарської речовини.
  10. Види лікарської рослинної сировини

Збирання сировини здійснюють в період максимального вмісту в них діючих речовин: у бруньках – при їх набряканні, у листках і квітках – при їх цвітінні, у підземних частинах у період достигання плодів, у корі – ранньої весни, у кореневищах, коренях і бульбах – на початку весни, або в кінці осені, шишки зимою.

Рослини збираються в суху погоду, вдень, дотримуючись таких правил:

- підземні частини рослин збирають після достигання насіння та плодів;

- траву зрізають, а не рвуть з корінням;

- кору знімають з молодих гілок після їх зрізання;

- квіти, суцвіття та листя знімають з рослин не обламуючи гілок.

Після збирання сировину очищають від землі, сміття, при необхідності промивають чистою водою і сушать. Висушену рослинну сировину запаковують у тару і біркують.

Зберігають рослинну сировину в сухих, прохолодних, вільних від шкідників та гризунів приміщеннях, які добре провітрюються. Якщо сировина містить ефірні олії та леткі речовини, їх зберігають у скляному посуді з кришкою. Пахучі рослини зберігають окремо.

Рецептура.

Рецептура вивчає правила виписування ліків і технологію виготовлення лікарських форм і галенових препаратів. Завданням її є засвоєння загальних принципів оформлення рецептів і складання рецептурних прописів, уміння виготовляти різні лікарські форми і виписувати рецепти на них.

Для подальшого вивчення рецептури і виготовлення лікарських форм необхідно мати поняття про лікарську речовину, сировину і ліки.

Лікарською називається речовина, яка має лікувальні властивості або - це органічна чи неорганічна сполука, яка має біологічну чи фармакологічну активність і використовується для лікування чи профілактики.

Лікарська сировина – матеріал з якого готують лікарські речовини. Вона буває мінерального, мікробного, синтетичного чи напівсинтетичного походження.

Лікарська форма – це одна або кілька лікарських речовин, яким надана певна форма в результаті спеціальної технологічної обробки в аптеці або на фармакологічному підприємстві.

Лікарський препарат – одна або кілька лікарських речовин певної лікарської форми, яку надають на фармакологічному підприємстві.

Ліки (лікарські засоби) – це препарати або фізіотерапевтичні прийоми (масаж, компреси), які застосовують для лікування.

Фармакопея – єдиний збірник державних стандартів і положень, які нормують якість лікарських препаратів.

Перша фармакопея була видана в 1140 році, а в Росії - 1778 році.

Фармакопея містить вступну частину, два розділи: “Препарати”, “Загальні методи фізико-хімічного, хімічного і біологічного дослідження” і додаток.

У вступній частині вказуються препарати по групах (А, Б).

Фармакопея має законодавчий характер. ЇЇ вимоги, а також інструкції, настанови являються обов’язковими для виготовлення, зберігання і застосування лікарських препаратів.

GЛікарські форми (рецепти), які готуються на заводах або аптеках за прописами фармакопеї, називаються офіцинальними.

GВсі інші форми, які готуються за рецептами, складеними лікарем, або фельдшером називаються магістральними.

Мануал – тимчасовий збірник лікарських засобів, який створений між випусками фармакопеї.

Довідники та прайси утримують інформацію про існуючі та щойно отримані лікарські препарати вітчизняного та зарубіжного походження.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 601 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)