АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Дивізійний спосіб

Прочитайте:
  1. D. Це спосіб, при якому передню черевну стінку беруть двома руками в повздовжню складку, після чого просять роділлю потужитись
  2. Поняття про здоровий спосіб життя
  3. СПОСІБ ВИКОРИСТАННЯ
  4. Тема 3.5. Здоровий спосіб життя та його складові
  5. Який спосіб частіше використовують для стерилізації металевих інструментів?

Rp.: Analgini 18.0

Farinae secalinae et

Aquae coctae q. s.

M.f. bolі N 6.

S. Внутрішньо по одному болюсу в день.

 

 

Пілюлі – щільна дозована лікарська форма для внутрішнього застосування у вигляді кульок. Виготовляється з однорідної пластичної маси. Маса пілюль від 0,1 г до 0,5 г. Пілюлі складаються з лікарських і формотворних речовин. З формотворних речовин беруть порошки коренів алтею (Pulvis radicis Althaeae) і кульбаби (Pulvis radicis Taraxaci), а також воду, цукровий сироп, рідкі екстракти, гліцерин.

Виготовляють пілюлі в аптеках ручним способом. Відважують лікарську речовину, розтирають її у ступці до найдрібнішого стану, потім добре змішують з формотворною масою. Ця маса повинна добре формуватися в пілюлі. Для виготовлення пілюльної маси формотворних сухих речовин беруть з розрахунку половини маси пілюль. Формотворні речовини добре змішують з лікарськими, додаючи при цьому невеликими порціями воду. Одержану масу викачують у вигляді палички рівномірної товщини, а потім розрізують різаком пілюльної машини на однакові частини, з яких формують кулькоподібні пілюлі. Готові пілюлі обсипають порошком лікоподію (Licopodium) або крохмалем (Amylum) і відпускають в коробках або паперових пакетах. Пілюлі повинні розпадатися у воді при температурі 37ºС протягом години.

Застосовують пілюлі всередину дрібним тваринам.

GВиписують їх диспензаційним та дивізійним методами як і болюси.

Збори – суміш висушених і грубо подрібнених різних частин лікарських рослин (листків, кореневищ, квітів, плодів). Зрідка до зборів додають мінеральні солі чи ефірні олії. Застосовують збори зовні (припарки, примочки) і всередину з кормом або для виготовлення настоїв, відварів.

При виписуванні зборів перелічують усі лікарські речовини (рослини), що входять до збору. Відпускають у пакетах (коробках). Офіцинальні збори (жовчо-, сечо-, потогінний) виписують за скороченою формою, зазначаючи його назву та кількість.



Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 426 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)