АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Форма рецептурного бланка 1 для виписування тваринам лікарських засобів загального призначення (розмір 105 х 150)

Прочитайте:
  1. A. Эпидемический энцефалит, хроническая форма.
  2. C) обмен наследственной информации между гомологичными хромосомами
  3. C. Необоснованная выдача информации, если она не была подвергнута гласности.
  4. D) децидуальді трансформация
  5. E. Тормозящим влиянием ретикулярной формации
  6. V Контактная информация: место нахождения кафедры (адрес, корпус, аудитория), телефоны, электронный адрес
  7. А. Поздняя форма нейросифилиса.
  8. Акушерські інструменти, їх призначення.
  9. Альдегиды - формальдегиды (формалин) – торговое название формидрон, действует на вирусы и простейшие, обладает дезинфицирующим, антисептическим дезодорирующим действием.
  10. Анатомия и физиология ретикулярной формации, ствола мозга.

Рецепт – це звернення лікаря або фельдшера до аптеки про виготовлення і відпуск ліків для лікування хворих тварин. Він є офіційним документом, тому особи що його виписують несуть відповідальність.

При виписуванні треба додержуватися таких правил:

- рецепти пишуть на бланку розміром 105 Х 150 мм спеціальної форми латинською мовою, крім заголовка, сигнатури і підпису лікаря, що пишуться українською мовою. Писати потрібно чітким почерком, чорнилом, або кульковою ручкою, без виправлень і помилок, на бланку рецепта ставиться штамп лікувальної установи.

- кожну лікарську речовину пишуть у родовому відмітку з прописної літери і нового рядка.

- масу речовин у грамах зазначають у кінці рядка арабськими цифрами у вигляді десяткового дробу (1,0, 6,0, 2,5), а для рідких речовин у мілілітрах. В окремих випадках кількість речовини зазначають в краплях або в одиницях дії (ОД).

- на одному бланку можна виписати 1 – 2 рецепти, тоді їх відділяють значком # і кожний наступний рецепт починають словом Recipe (візьми), а закінчують сигнатурою. Незалежно від кількості рецептів на бланку рецепт має один заголовок і підписують його один раз. Наркотичні засоби, із списку А записують на бланках суворої звітності, причому одну лікарську форму пишуть на одному бланку.

- якщо пропис другого рецепта не вміщується на одному боці бланка, його продовжують на звороті, написавши внизу справа Verte! (переверни).

- для термінового відпуску ліків лікар вгорі на рецепті пише Cito! (швидко), або Antidotum (протиотрута), або “Statim” (негайно).

- якщо беруть однакову кількість кількох лікарських речовин і їх прописи стоять послідовно то дозу пишуть тільки після останньої речовини, поставивши перед дозою аа (апа – порівну).

- рецепт пишуть в певній послідовності відповідно до складових частин його.

- рецепти на наркотичні і отруйні речовини дійсні протягом 5 днів, на снотворні -10, а на інші препарати – не більше як 2 місяці після виписування.

- фельдшери ветеринарної медицини мають право виписувати рецепти на лікарські засоби, зазначивши свою посаду, завіривши рецепт своїм підписом і печаткою.

- рецепт виписаний з порушенням вимог правил вважається недійсним.

Рецепти бувають прості й складні, скорочені та розгорнуті, дозовані та не дозовані, офіцинальні та магістральні.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 434 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)