АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розгорнутий пропис

Прочитайте:
  1. Рецептурные прописи

Rp.: Sulfuris 15.0

Vaselini ad 50.0

M.f. unguentum

D. S. Зовнішнє.

 

Пасти – це різновидність мазі, що містить не менше як 25% порошкоподібних речовин.

Пасти належать до не дозованих лікарських форм, тому в прописі зазначають загальну їх кількість. Магістральні пасти виписують тільки в розгорнутій формі із зазначенням усіх інгредієнтів та їх кількості. Рецепт (після пропису) закінчують словами – змішай щоб утворилась паста. Якщо порошкоподібних речовин у пасті менше ніж 25%, до неї додають тальк, білу глину, крохмаль.

Технологія виготовлення пасти така сама, як і мазі. Розчинні лікарські речовини спочатку розчиняють у відповідній рідині, а нерозчинні – розтирають в найдрібніший порошок. Якщо порошкоподібних речовин кілька, в тому числі й індиферентних, то їх спочатку змішують. Основу пасти розплавляють на водяні бані, наполовину остуджують, а потім змішують з діючими речовинами, які знаходяться в нагрітій ступці, і розтирають суміш до однорідної маси.

Пасти характеризуються вираженою підсушувальною, адсорбуючою і протизапальною дією. Застосовуються вони зовні. Пропис рецептів такий як і мазей.

 

Лініменти – рідка мазь, призначена для зовнішнього застосування. Більшість лініментів – це однорідні суміші у вигляді густих рідин. Ними можуть бути емульсії, суспензії. Вони можуть бути у вигляді студенистої маси, що плавиться при температурі тіла.

Виготовляють лініменти змішуванням складових частин у ступці або речовин, що легко змішуються, у склянках.

Для виготовлення їх найчастіше використовують: розчин аміаку, скипидар, хлороформ, олію блекоти, камфорний спирт.

 

G Офіцинальні лініменти виписують за скороченою формою

Свині

Rp.: Linimenti Synthomycini 5%- 50.0

D.s. Зовнішньє. Наносити на поверхню рани два рази в день.

 

G Магістральні лініменти виписують у розгорнутій формі

Rp.: Sulfuris 15.0

Chloroformii 30.0

Vaselini ad 50.0

M.f. linimentum

D. S. Зовнішнє.

 

Кашки – м’яка лікарська форма, призначається для внутрішнього застосування. Має консистенцію густого меду.

До складу кашки входять лікарські і формотворні речовини. З формотворних використовують ті самі речовини, що і при виготовленні болюсів, пілюль, зокрема житнє борошно, порошок алтейного кореню, воду.

Виготовляють кашки перед вживанням, а в окремих випадках за 1 – 2 дні до приймання. Зберігають у сухому прохолодному місці в банках. Для виготовлення їх спочатку змішують порошкоподібні лікарські і формотворні речовини в ступці. Потім додають рідкі формотворні речовини і знову змішують до однорідної маси. Кількість формотворних речовин у рецепті не зазначають, а пишуть скільки потрібно, а далі щоб утворилась кашка.

Консистенція кашки може бути густа, як м’якуш хліба, або рідка, як свіжий мед.

Дають кашки частіше свиням, м’ясоїдним тваринам, рідше коням і рогатій худобі за допомогою шпателя на корінь язика.

 

GВиписують кашки у розгорнутій формі.

Приклад виписування кашки:

Rp.: Analgini 3.0

Farinae secalinae et

Aquae coctae q. s.

M.f. electuarium molle

D. S. Внутрішньо.

Супозиторії – дозовані лікарські форми. Вони тверді при кімнатній температурі і розплавляються при температурі тіла тварини.

Розрізняють супозиторії ректальні (свічки) suppositoria rectalis, вагінальні suppositoria vaginalia, палички bacilli.

Супозиторії бувають різної форми: циліндричної або конічної – для введення в пряму кишку; кулясті або яйцеподібні – для введення у вагіну; паличкоподібні – для введення у сечівник.

Як формотворну основу для виготовлення супозиторіїв використовують масло какао (Oleum Cacao), офіцинальну основу бутирол (Butirolum), желатино – гліцеринову суміші. Лікарські речовини в супозиторіях застосовують для місцевої, а в ректальних супозиторіях – інколи для резорбтивної дії.

Тепер більшість супозиторіїв випускають у готовому вигляді.

GСупозиторії, що випускаються фармацевтичною промисловістю, як і всі офіцинальні лікарські форми, виписують у скороченій формі. При цьому пропис починається з назви лікарської форми. Після прийменника cum (з) пишуть назву лікарської речовини та її дозу. Рецепт закінчується приписом D.t.d N і сигнатурою.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 458 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)