АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Зовнішня та внутрішня будова печінки. Вплив алкоголю на печінку.

Прочитайте:
  1. A. виробляє рилізинг-фактор, що впливає на синтез ФСГ і ЛГ
  2. Анатомічна будова ВНС.
  3. Анатомічна будова кореня.
  4. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  5. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  6. Анатомічна будова листка.
  7. Анатомічна будова мозочка.
  8. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.
  9. Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.
  10. Анатомічна будова та рефлеки середнього мозку.

Печінка являє собою об'ємистий залозистий орган (маса близько 1500 г).

Функції печінки різноманітні. Вона є передусім великої травної залозою, що виробляє жовч, яка за вивідному протоку надходить до дванадцятипалої кишки.

Їй властива бар'єрна функція: отруйні продукти білкового обміну, що доставляються в печінку з кров'ю, в печінці нейтралізуються; крім того, ендотелій печінкових капілярів і зірчасті ретикулоендотеліоцитів мають фагоцитарних властивостями, що важливо для знешкодження всмоктуються у кишечнику речовин.

Печінка бере участь у всіх видах обміну; Зокрема, всмоктується слизовою оболонкою кишечника вуглеводи перетворюються в печінці в глікоген(«Депо» глікогену).

Печінки приписують також гормональні функції.

В ембріональному періоді їй властива функція кровотворення, Так як вона виробляє еритроцити.

Таким чином, печінка є одночасно органом травлення, кровообігу і обміну речовин всіх видів, включаючи гормональний.

Розташована печінка безпосередньо під діафрагмою, у верхній частині черевної порожнини справа, так що лише порівняно невелика частина органу заходить у дорослого вліво від середньої лінії; у новонародженого вона займає більшу частину черевної порожнини, рівняючись 1/20 маси всього тіла, тоді як у дорослої то ж відношення знижується приблизно до 1/50.

У печінці розрізняють дві частки: праву, і меншу ліву, які на діафрагмальній поверхні відокремлені одна від одного серповидною зв'язкою печінки. У вільному краї цієї зв'язки закладений щільний фіброзний тяж - кругова зв'язка печінки, яка тягнеться від пупка, і являє собою зарослу пупкову вену. Кругла зв'язка перегинається через нижній край печінки, утворюючи вирізку, і лягає на вісцеральної поверхні печінки в ліву подовжню борозну, яка на цій поверхні є кордоном між правою і лівою частками печінки.

Права частка печінки на вісцеральної поверхні підрозділяється на вторинні частки двома борознами, або поглибленнями. Одна з них йде паралельно лівій поздовжній борозні і в передньому відділі, де розташовується жовчний міхур; задній відділ борозни, більш глибокий, містить в собі нижню порожнисту вену.

Печінка на більшій частині свого протягу покрита очеревиною, за винятком частини її задньої поверхні, де печінка безпосередньо прилягає до діафрагми.

Будова печінки. Під серозною оболонкою печінки знаходиться тонка фіброзна оболонка. Вона в області воріт печінки разом з судинами входить в речовину печінки і продовжується в тонкі прошарки сполучної тканини, що оточує дольки печінки, lobuli hepatis.

У людини часточки слабо відокремлені один від одного. Печінкові клітини в часточці групуються у вигляді пластинок, які розташовуються радіально від осьової частини дольки до периферії. Всередині часточок в стінці печінкових капілярів, крім ендотеліоцитів, є зірчасті клітини, що володіють фагоцитарних властивостями. Часточки оточені міждольковими венами, що представляють собою гілки ворітної вени, і міждольковими артеріальними гілочками.

Між печінковими клітинами, йдуть жовчні проток. Виходячи з часточки, вони впадають в міждолькові протоки. З кожної частини печінки виходить вивідний проток.

Загальний печінковий протік складається найчастіше з двох проток, але іноді з трьох, чотирьох і навіть п'яти.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 782 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)