АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

М’язи, які здійснюють рухи у колінному суглобі.

Прочитайте:
  1. М’язиякі здійснюють рухи в плечовому суглобі.
  2. Стаття 21. Соціальні послуги та виплати, які здійснюються та відшкодовуються Фондом соціального страхування від нещасних випадків

М'язи та їх сухожилля, навколо колінного суглобу, проходять як зі сторони стегна, так і з боку гомілки. Топографічно їх можна розділити на три групи. До передньої групи відносяться м'язи-згиначі стегна: чотириглавий м'яз стегна і кравецький м'яз. Медіальну групу становлять м'язи, що приводять стегно: тонкий м'яз і великий привідний м'яз. До задньої групи відносяться розгиначі стегна: двоголовий м'яз стегна, напівсухожильний і напівперетинчастий м'язи.

Чотириглавий м'яз стегна - один з найбільш масивних м'язів людського тіла. Він розташовується на передній поверхні стегна і має чотири головки, які розглядають як самостійні м'язи: прямий м'яз стегна, латеральний широкий м'яз, медіальний широкий м'яз і проміжний широкий м'яз.

Функція чотириголового м'яза стегна полягає в розгинанні гомілки і згинанні стегна.

Кравецький м'яз - найбільший довгий м'яз людського тіла. Він починається від передньої верхньої клубової ості, проходить спереду тазостегнового суглоба, донизу і досередини спершу по передній, а потім по внутрішній поверхні стегна, обходить колінний суглоб з внутрішньої сторони і прикріплюється до горбистості берцової кістки.

Функція цього м'яза: згинання стегна і згинання гомілки.

Тонкий м'яз починається від нижньої гілки лобкової кістки і, спускаючись вниз у вигляді досить тонкого м'язового тяжа, прикріплюється до горбистості біль-шеберцовой кістки. З усіх привідних м'язів - це єдиний двосуглобовий м'яз. Функція тонкого м'яза полягає в тому, що вона, проходячи біля колінного суглоба, кілька ззаду і всередині від його поперечної осі, призводить стегно і сприяє згинанню гомілки в колінному суглобі.

Велика привідний м'яз - найбільш великий з м'язів, що приводять стегно. Він починається від сідничного бугра і зовнішньої поверхні гілки Куприк, а прикріплюється до шорсткою лінії стегна і медіального надмищелку стегнової кістки. Основна функція м'яза - приведення стегна. Крім того, вона відіграє велику роль як м'яз, розгинає стегно або таз по відношенню до стегна

Напівсухожильний м'яз розташований на внутрішній стороні задньої поверхні стегна. Він має загальний початок з довгою головкою двоголового м'яза стегна на сідничному бугрі. Напівсухожильний м'яз проходить близько колінного суглоба ззаду і всередині і прикріплюється до горбистості великоберцової кістки, беручи участь в утворенні поверхневої гусячої лапки. Функція цього м'яза полягає в розгинанні стегна, згинанні гомілки і її пронації, яка в найбільшій мірі можлива при зігнутою гомілки.

Напівперетинчастий м'яз починається на сідничному бугрі, проходить до гомілки і прикріплюється до підсуставного краю медіального виростків великогомілкової кістки. Крім того, сухожилля цього м'яза дає відгалуження до косою підколінної зв'язці і до фасції підколінної м'язи. Три пучка сухожилля йдуть до трьох названих утворень, складають так звану глибоку гусячу лапку. Функція полуперетинчатого ​​м'язи полягає в розгинанні стегна і згинанні гомілки. Як і попередня м'яз, вона бере участь у міру згинання гомілки в її пронації.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 715 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)