АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

М’язиякі здійснюють рухи в плечовому суглобі.

Прочитайте:
  1. М’язи, які здійснюють рухи у колінному суглобі.
  2. Стаття 21. Соціальні послуги та виплати, які здійснюються та відшкодовуються Фондом соціального страхування від нещасних випадків
  3. ТЕМА: М'язи та фасції пояса верхньої кінцівки та плеча. Пахвова ямка. Аналіз рухів у плечовому суглобі (на живому).

М'язи, що діють на плечовий суглоб, можна розділити на три анатомічно-функціональні групи: м'язи плечового поясу, м'язи грудей і спини і м'язи плеча.

М'язи плечового поясу. Чотири м'язи з цієї групи: надостний, підостний, малий круглий і підлопатковий - утворюють так звану м'язову капсулу плечового суглоба, або обертальної манжети плеча. Надостний м'яз починається від стінок надостної ямки, прямує назовні, заповнюючи її, і прикріплюється до великого горбка плечової кістки, одночасно зростаючись волокнами свого сухожилля із задньою поверхнею капсули плечового суглоба. Віо задіяний у відведенні руки до максимального кута. Підостний і малий круглий м'яз починаються від задньої поверхні лопатки нижче її ості і прикріплюються до задньої поверхні великого горбка плечової кістки під місцем прикріплення надостного м'яза. Їх спільна дія полягає в розгинанні і зовнішньому обертанні плеча. Разом ці два м'язи забезпечують приблизно 80% від загальної сили зовнішнього обертання наведеного плеча. Підостний м'яз більш активний, коли рука опущена, а мала кругла - коли рука піднята на 90°. Підлопаткова м'яз - єдина передня частина обертальної манжети плечового суглоба; вона починається від передньої поверхні лопатки, прикріплюється до малого горбка плечової кістки і здійснює її внутрішнє обертання, а якщо рука відведена в сторону, приводить руку до тулуба, одночасно відхиляючи її вперед. Сухожилля підлопаткових м'язи вплітається в суглобову капсулу і зміцнює плечовий суглоб попереду.

М'язи грудей і спини. Великий грудний м'яз починається двома широкими частинами: ключичною і грудинно-реберною, розділеними борозною, - і звужується у напрямку до плеча, прикріплюючись до гребеня великого горбка плечової кістки нижніми пучками вище, ніж верхніми. Завдяки своїй силі вона і найширша м'яз спини зміцнюють плечовий суглоб, але вони ж можуть сприяти і вивиху в ньому. Показано, що при горизонтальному відведенні руки нижні пучки грудино-реберної частини великого грудного м'яза натягаються до межі, а оскільки передні підвивихи плеча виникають, зокрема, від різкого горизонтального відведення руки, не виключено, що безпосередньою причиною підвивиху стає пасивна тяга волокон великий грудної м'язи і найширшої м'язи спини.

М'язи плеча. Обидві головки двоголового м'яза плеча беруть свій початок від лопатки. Коротка головка починається від клювовидного відростка лопатки загальним сухожиллям з клювовидно-плечовим м'язом. Довга голівка починається трохи вище краю суглобової западини лопатки - від надсуглобового горбка і задньоверхньої частини суглобової губи; її сухожилля проходить через порожнину плечового суглоба над передньою поверхнею головки плечової кістки і, покинувши суглоб, спускається по міжбугорковій борозні, і прикрите поперечної зв'язкою плечової кістки. Обидві голівки об'єднуються в довге м'язову черевце, яке прикріплюється до горбистості променевої кістки. Таким чином двоголовий м'яз плеча дістає можливість діяти як на плечовій, так і на ліктьовий суглоб. Загальновідомо, що він згинає руку в ліктьовому суглобі та обертає передпліччя назовні.

 

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 718 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)