АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Особливості топографії внутрішніх органів при виконанні гімнастичних вправ.

Прочитайте:
  1. E. Лікування специфічної інфекції жіночих статевих органів
  2. АНАТОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ІЛЕОЦЕКАЛЬНОГО КУТА ТА АПЕНДИКСА.
  3. Анатомо-фізіологічні особливості дихальних шляхів.
  4. Анатомо-фізіологічні особливості ендокринної системи у дітей раннього віку. Медсестринське обстеження даної системи.
  5. Анатомо-фізіологічні особливості кісткової системи у дітей.
  6. Анатомо-фізіологічні особливості кровi та системи кровотворення.
  7. Анатомо-фізіологічні особливості органів травлення у дітей.
  8. Анатомо-фізіологічні особливості тонкої кишки
  9. Анатомо-фізіологічні особливості.
  10. Анатомо-функціональні особливості дихальної системи

Серце. Зміна форми та розмірів серця супроводжується одночасною зміною гемоциркуляції в організмі. Це спостерігається при виконанні таких вправ, як вис прогнувшись, стійка на кистях, міст (тобто коли змінюється напрямок сили ваги крові по відношенню до серця), а також при виконанні вправ, що викликають підвищення внутригрудного тиску, - упору руки в сторони на кільцях, упору лежачи спереду, кута в упорі та ін При висі на кільцях дуже часто зменшується поперечний розмір серця, і воно приймає подовжену у вертикальному напрямку форму. Це, мабуть, пояснюється натягом навколосерцевої сумки, яка надає на серці тиск з боків.

У всіх положеннях тіла зміни меж серця більше виражені на видиху, ніж на вдиху. Вони супроводжуються зміною площі передньої поверхні серця і об'єму серця.

Діафрагма. Сухожильний центр діафрагми зазвичай зміщується в бік голови і рідко вниз (упор рук в сторони на кільцях, кут в упорі). Найбільш часто краніальному зміщення діафрагми зустрічається при виконанні гімнастичних вправ і пояснюється підвищенням тиску на неї з боку органів черевної порожнини. При відповідному тренуванні людина може довільно регулювати напругу діафрагми і тим самим робити в міру потреби необхідний опір силам, що діють на неї. Наприклад, при виконанні стійки на кистях у новачків діафрагма в порівнянні з серцем зміщується відносно більше, ніж у гімнастів і борців високої кваліфікації.

Шлунок. Зазвичай в основний стійці у спортсменів відзначається косе або вертикальне розташування шлунка. Горизонтальне положення він займає, як правило, при виконанні стійки на кистях, вису прогнувшись, моста. У висі на кільцях нижня частина тіла шлунка зазвичай підтягується догори (до 7,2 см). При виконанні таких вправ, як упор рук в сторони на кільцях, кут в упорі, упор лежачи спереду, при яких створюється підвищений внутрішньочеревний тиск, зазвичай відзначається зменшення тіні шлунка, а також зміну його положення і форми. Найбільше відхилення шлунка від початкового положення спостерігається при виконанні стійки на кистях.

Товста кишка. Висхідна ободова кишка частіше змінює свою довжину і ширину, ніж спадна ободова кишка. Майже при всіх вправах кут правого вигину ободової кишки більше і розташовується нижче, ніж однойменний кут лівого вигину. При виконанні таких вправ, як рівновага лежачи поперек жердини, висхідна ободова кишка і початок правої половини ободової кишки, а також ліва половина ободової кишки з низхідній ободової кишкою розташовуються у вигляді так званої «двостволки» (іноді одночасно справа і зліва). Поява цих сильних перегинів пов'язано з індивідуальними морфологічними особливостями, підвищеним тиском і місцем зіткнення з жердиною.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 474 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)