АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Г. Аденоматоз.

За кордоном і в нашій країні найбільш визнаною серед цитологів і кліні­цистів є класифікація цитограм піхвових мазків по Паланіколау (1947). Вона недостатньо повно відображає сутність патологічного процесу, однак повніс­тю підходить для цитологічного скринінгу. Дана класифікація включає п'ять класів або типів мазка.

1-й клас — атипові клітини відсутні, нормальна цитологічна картина.

2-й клас — зміни клітинних елементів, зумовлені запальним процесом в піхві або шийці матки.

3-й клас — існують поодинокі клітини зі зміненими співвідношеннями ядра і цитоплазми, що відповідають дисплазіям (CIN) — слабкій (CIN І), помірній (CIN ІІ) і тяжкій (CIN ІІІ).

4-й клас — виявляються поодинокі клітини з ознаками злоякісності і від­повідають станам підозри на рак шийки матки.

5-й клас — в мазку є численні атипові клітини, дана картина відповідає раку шийки матки.

На теперішній час класифікація Папаніколау вже не може повністю задо­вольнити потреби клініки. Нова класифікація (термінологія Бетезди) дозволяє цитологу дати більш детальну характеристику паталогічного процесу в мате­ріалі із шийки матки.

Веthеsdа System (1991)

Форма відповіді

а) оцінка якості препарата

б) основні категорії

в) описовий діагноз

Оцінка якості препарата

Матеріал повноцінний

Цитологічна оцінка можлива, але обмежена (вказати причину).

Матеріал неповноцінний (вказати причину)

Основні категорії

В межах норми

Доброякісні зміни клітин: дивись описовий діагноз.

Паталогія епітеальних клітин: дивись описовий діагноз

Описовий діагноз

Доброякісні зміни клітин Інфекції:

Тгісhomonas vaginalis, гриби, морфологічно відповідні Саndida sрр. Переважання кокобацил із зміною нормальної мікрофлори піхви Бактерії морфологічно відповідні Асtіnоmyсеs sрр. Клітинні зміни, характерні для Негреs sіmрlех virus та інші.

Реактивні зміни

Реактивні зміни, пов’язані з:

Запаленням (включаючи репаративнї)

Атрофія із запаленням („атрофічний вагініт")

Променеві зміни

Зміни, повязані із внутріматковою спіраллю.

Інші

Оцінити патологію епітеліальних клітин.

Клітини плоского епітелію:

Клітини плоского епітелія з атипією неясного значення: Оцінити (клітини плоского епітелія з атипією неясного значення при мо­жливості повинні бути визначені як подібні з реактивними, репаративними або передраковими процесами)

Слабовиражена патологія клітин плоского епітелія, яка включає: Слабу дисплозію (CIN І). Зміни клітин, які повязані з папіломовірусною інфекцією раніше визначаємі, як койлоцітоз, койлоцитарна атипія, кондило-матозна атипія, включені в категорію слабовиражених змін клітин плоского епітелію.

Виражена паталогія клітин плоского епітелію, яка включає:

Помірну дисплазію (CIN ІІ)

Виражену дисплазію (Сг іп situ) (CIN ІІІ)

Плоскоклітинний рак

Клітини залозистого епітелія:

Клітини ендометрія, цитологічно доброякісні у жінок в постменопаузі

Клітини залозистого епітелія з атипією неясного значення:

Оцінити (клітини залозистого епітелія з атипією неясного значення при

можливості повинні бути визначені як подібні з реактивними, репаративними

або передраковими процесами)

Аденокарцінома ектоцервікса

Ендометріальна аденокарцінома

Аденокарціома позаматкового походження

Аденокарціома без визначення органної приналежності

Інші злоякісні пухлини (вказати)

Гормональна оцінка

(проводиться тільки по вагінальним мазкам)

Гормональний тип мазка відповідає віку і клінічним даним.

Гормональний тип мазка не відповідає віку і клінічним даним.

Гормональна оцінка не мож­лива (вказати причину).

 

У 1968 році R. Richart замінив термін «дисплазія і преінвазивна карцинома» на термін "цервікальна інтраепітеліальна неоплазія" (сегуісаl іпtгаеріthelial пеорlаsіа (CIN)). В 1975 році на II Міжнародному конгресі по патології шийки матки і кольпоскопії цей тер­мін було рекомендовано для застосування на заміну термінів "дисплазія і преінвазивна карцинома". Залежно від глибини ураження багатошарового плоского епітелію виділяють легку (CIN І), помірну (CIN ІІ) та тяжку дисплазію (CIN ІІІ). CIN ІІІ відповідає нетільки важкій дисплазій але й преінвазивній карциномі.

При легкій дисплазії (CIN І) в мазку переважають клітини базального та пара-базального шарів, клітинний та ядерний поліморфізм, збільшення мітотичної активності. Такі зміни відбуваються в глибоких шарах багатошарового плоско­го епітелію, при цьому клітини проміжного та поверхневого шарів залишають­ся незмінними.

Середня ступінь дисплазії (CIN ІІ) характеризується ураженням 1/2—1/3 товщини багатошарового плоского епітелію. При цитологічному дослідженні в мазках виявляються клітини базального, парабазального та проміжних шарів. Типо­вим є незначний ядерно-цитоплазматичний зсув: ядра великі, груба структура хроматину. Поряд із зміненими клітинами в мазках зустрічаються незміненІ поверхневі та проміжні клітини.

При тяжкій дисплазії (CIN ІІІ) епітелію шийки матки гіперплазовані клітини базального та парабального шарів займають майже всю товщину багатошарового плоского епітелію. Відмічається виражений поліморфізм ядер. Ядра великі, овальні або витягнуті, гіперхромні: мають місце патологічні мітози. Відмічається одноти­пність змін ядра і цитоплазми у всіх клітинах. Отже, передрак шийки матки визначається на основі одержаних гістологічних даних.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 562 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)