АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Локальний потенціал

Прочитайте:
  1. Зміни збудливості клітини при розвитку одиничного потенціалу дії.
  2. Мембранний потенціал спокою
  3. Мембранний потенціал спокою.
  4. Потенціал дії, його параметри, механізми походження та фізіологічна роль.
  5. Потенціал спокою, його параметри, механізми походження та фізіологічна роль.
  6. Потенціал спокою, його параметри, механізми походження та фізіологічна роль.
  7. Потенціали дії
  8. Потенціали дії
  9. Поширення потенціалів дії

 

Коли амплітуда кателектротону досягає певної величини (більше половини критичної деполяризації), до пасивної деполяризації мембрани додається активна відповідь у формі локального потенціалу, або місцевої підпорогової відповіді. Локальний потенціал описали вперше А.Ходжкін і Д.Катц (1939).

За своїми властивостями локальний потенціал значно відрізняється від потенціалу дії. Він не має чіткого порога виникнення і розвивається, коли сила подразнення становить 0,5-0,9 порога для потенціалу дії. Його амплітуда зале­жить від сили подразнення і не підпорядковується закону "все або нічого". Він поширюється з затуханням амплітуди на незначну відстань (до 3 мм). Його роз­виток не супроводжується фазою абсолютноїрефрактерності.

Висхідна частина локального потенціалу розвивається за рахунок активації натрієвої проникності мембрани, але це підвищення ще не має регенеративного характеру. Низхідна частина зумовлена інактивацією натрієвої проникності і активацією калієвої.

Локальний потенціал відіграє важливу роль у розвитку деполяризації мемб­рани до критичного рівня, яка складається з амплітуди кателектротону і ампліту­ди локального потенціалу. Коли їх сума досягає критичного рівня, локальний по­тенціал переростає у потенціал дії. Отже, катод подразнює збудливу тканину під час замикання кола тому, що за рахунок розвитку кателектротону і локального потенціалу деполяризує мембрану до критичного рівня.

 

4.7. Закон "все або нічого"

 

Одержавши у відповідь на порогове подразнення потенціал дії, надпорогові, імпульси не викликають зростання його амплітуди, а тільки зменшенії» патент Ного, або прихованого періоду виникнення. Надпорогові імпульси великої мит і причиняють потенціал дії без латентного періоду, оскільки електротонічні і де нопяризація мембрани переходить відразу у висхідну частину потенціалу дії. На залежність амплітуди потенціалу дії від сили подразника відома під назвою зако­ну "все або нічого". Згідно з цим законом, підпорогові подразники не виклика­ють потенціал дії (нічого); при пороговому подразненні Генерується потенціал дії максимальної амплітуди (все), яка не зростає із збільшенням сили подразненнях (все).

Закон "все або нічого" відкрив Г.Боудич (1871) в процесі дослідження скоротливих властивостей серцевого м'яза. Пізніше його використали для пояснення генерації потенціалів дії. Не слід абсолютизувати цей закон, оскільки при підпороговому подразненні розвивається локальний потенціал.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 897 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)