АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фізіологічний електротон

Прочитайте:
  1. Вкажіть який фізіологічний процес організму людини підвищує парасимпатична нервова система
  2. Вкажіть, який фізіологічний процес відбувається в дихальній системі під час зовнішньго дихання
  3. Під час переходу через перехрестя людина зупиняється, побачивши червоний колір світлофора. Який фізіологічний процес відбувається при цьому в корі великих півкуль ?
  4. Рівень шуму в бібліотеці кардіологічного санаторію становить 40 дБА. Який психофізіологічний ефект є найбільш можливим у читачів бібліотеки?

 

Фізіологічним електротоном називають зміни збудливості в області прикладання до нерва або м 'яза катода і анода підпорогового постійного електричного струму. Під час короткочасної дії струму катод підвищує, а анод знижує ібудливість. Ці зміни збудливості чітко виражені безпосередньо під катодом і анодом і поступово затухають з віддаленням від них.

Електротонічні зміни збудливості відкрив Е.Пфлюгер (1859), проте їх при­рода стала зрозумілою значно пізніше. Фізіологічний електротон пов'язаний з па­сивними змінами мембранного потенціалу (фізичний електротон) під впливом катода і анода. Необхідно зауважити, що при короткочасній дії постійного елект­ричного струму пасивно змінюється тільки мембранний потенціал і не зазнає шін критичний рівень деполяризації. Унаслідок цього за рахунок розвитку каелектротонічної деполяризації мембранний потенціал наближається до критичного рівня і збудливість зростає. За рахунок розвитку анелектротонічної і дерполяризації мембранний потенціал, навпаки, віддаляється від критичного рівня і збудливість пригнічується.

Під час тривалої дії постійного струму розвиваються протилежні зміни збудливості: під катодом початкове підвищення збудливості змінюється на її пригнічення, а під анодом спочатку знижена збудливість поступово підвищуєть­ся. Пригнічення збудливості внаслідок тривалої дії катода постійного струму від­крив Б.Ф.Вериго (1883), назвавши його катодичною депресією.

Суть цих вторинних змін збудливості з'ясувалась недавно. Тривала дія постійного електричного струму впливає не тільки на мембранний потенціал, а й на критичний рівень деполяризації. Тривала деполяризація мембрани пригнічує збудливість через сильне зміщення критичного рівня деполяризації у позитивну область, що пов'язано з інактивацією потенціалозалежних натрієвих каналів.

Якщо анелектротон триває довго, збудливість підвищується через зміщення критичного рівня деполяризації у негативну область, що пов'язують з ліквідацією стаціонарної інактивації частини потенціалозалежних натрієвих каналів.

Якщо гіперполяризуючий струм досить сильний і тривалий, його вимикання супроводжується розвитком анод-вимикального потенціалу дії. Зумовлено це тим, що спадання амплітуди анелектротону є деполяризацією мембрани до змі­щеного критичного рівня. Цим і пояснюється подразнююча дія анода під час розмикання кола постійного електричного струму (полярний закон).

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1180 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)