АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Патологічні зміни вищої нервової діяльності людини

Прочитайте:
  1. A. Критичні зміни кровоплину у артеріях пуповини
  2. C. Пригнічення серцевої діяльності
  3. А. Забезпечення пози людини
  4. А. Центр серцево-судинної діяльності
  5. АВТОНОМНА ЧАСТИНА ПЕРИФЕРІЙНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ.
  6. АНАТОМІЯ, ФІЗІОЛОГІЯ І ГІГІЄНА НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ
  7. Антропогенні зміни.
  8. АФО нервової системи. Нервово-психічний розвиток та критерії його оцінки.
  9. АФО центральної нервової системи
  10. Біологічне значення нервової системи (systems nervosum)

 

Про аномальні типи поведінки людини, які пов'язували з вселенням улю­дину злих духів, відомо давно. У різних народів існували релігійні ритуалі для вигнання з людини демонів. Тільки у середині XVI ст. почали висловлювати дум­ку, що душевні, або психічні, розлади є медичною проблемою. Нині люди з, сер­йозними розладами психіки перебувають під наглядом психіатрів.

Але й у переважної кількості людей спостерігається нормальне коливання настрою та періодичний наплив дивних станів (неврози), які істотно відрізняють­ся від серйозних порушень психіки (психози).

Неврози - це розлади поведінки, для яких характерні тривога, боязливість або ірраціональні дії. Вони наявні приблизно у 5 % населення (Ф.Блум і соавт., 1988). І.П.Павлов експериментально спричиняв неврози в собак і встановив три основні причини їхнього виникнення: перенапруження збудження, гальмуван­ня та рухливості. Виявилось, що ці фактори є причиною неврозів і в людини.

Перенапруження збудження виникає під час хвилювань, життєвих неприємностей, труднощів, перевтоми. Тривалі заборони і обмеження зумовлюють перенапруження гальмування. Раптова зміна динамічного стереотипу і звичок, конфлікт між: бажаннями і їх задоволенням зумовлюють перенапруження рухливості нервових процесів.

Найбільш типовими неврозами людини є неврастенія, невроз нав'язливих станів, істерія і психастенія.

Неврастенія характеризується підвищеною збудливістю і втомлюваністю, розладами нічного сну. Невроз нав'язливих станів проявляється у формі нав'язливих спогадів, страхів, сумнівів, бажань, непотрібних дій. Цей невроз найчастіше зустрічається у людей з тривожно-підозрілим характером. Нав'язливі стани спостерігаються іу здорових людей, але вони швидко зникають, а у хворих тривають місяці і роки. У істериків надзвичайно підвищена чутливість до зовні­шніх подразників, переживання у них емоційні, а настрій нестійкий. Типовими проявами істерії є істеричний припадок, вегетативні та сенсорні розлади.

Істеричні припадки тривають від кількох хвилин до кількох годин. Такі припадки спричиняють зовнішні подразники, що травмують психіку, або спогади про неприємні ситуації. Свідомість при цьому не втрачається. Сенсомоторні розлади проявляються у вигляді парезів, гіперкінезів (тремтіння рук, ніг, усього тіла), розладів мови (заїкання, втрата голосу). Вегетативні розлади характерні переважно для шлунково-кишкового тракту (гикавка, блювання і т.д.).

Психастеніки сумніваються у всьому, вони сором'язливі і вразливі, часто хвилюються, аналізують кожен свій вчинок, неохоче починають розмову, перебування у незнайомому товаристві діє на них гнітюче. Вони червоніють, обличчя вкривається плямами, пітніють руки. Тільки серед добре знайомих людей і на са­моті поводять себе нормально.

Психози - це глибокі порушення свідомості і різкі зміни поведінки людини, що виникають унаслідок сильних стресових ситуацій або органічних ушкоджень нейронів головного мозку з розладами пізнавальної, емоційної та вольової діяльності.

Розділ 10


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 554 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)