АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Смаковий аналізатор

Прочитайте:
  1. D. Аналізатор спектру шуму
  2. Аналізатора)?
  3. Вестибулярний аналізатор
  4. Зоровий аналізатор
  5. Зоровий аналізатор
  6. Інтерорецептивний (вісцеральний) аналізатор
  7. МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ СЛУХОВОГО АНАЛІЗАТОРА
  8. Нюховий аналізатор
  9. Поняття про аналізатори. Шкіра, будова. Шкіра як рецепторне поле. Види рецепторів шкіри
  10. Слуховий аналізатор

 

Відчуття смаку, як і нюху, ґрунтується на явищі хеморецепції, однак від­чуття смаку виникає під час попадання речовин у ротову порожнину. Біологічна роль смакових відчуттів полягає насамперед в оцінці їстівності їжі. Смакові від­чуття відіграють роль і у травленні, оскільки вони рефлекторно зв'язані з секреці­єю травних ферментів.

Клітини, чутливі до харчових речовин, називають смаковими рецептора­ми. Вони мають різне розміщення: на щупальцях (у слимаків і восьминогів), на ногах (у багатьох двокрилих і лускокрилих). Найчастіше смакові рецептори знаходяться у ротовій порожнині, де беруть участь в оцінці якості їжі.

Для смакових рецепторів необхідна значно більша концентрація стимулюючих молекул, ніж для нюхових. Щоб речовина викликала смакове відчуття, вона повинна розчинитись у рідкому середовищі порожнини рота. Якщо покласти сухі кристали на суху поверхню язика смакові відчуття не виникають.

Коли ми споживаємо їжу, смакові відчуття являють собою суміш смакових якої їси Тестуючи смак людини чистими хімічними сполуками, виявили, що є 4 смакові відчуття - солодкого, кислого, солоного і гіркого. Кожне з них виникає ПІД час подразнення певних ділянок язика. Кінчик язика найкраще розрізняє солодке, бокові частини - кисле і солодке, а корінь - гірке. У вищих хребетних смакові рецептори розміщені на м'якому піднебінні, надгортаннику та у глотці.

Смакові рецептори формують так звані смакові цибулини, які на язиці входять до складу сосочків. В одному сосочку нараховується близько ста цибу­лин, а п цілому їхня кількість досягає 10 тис. Кожну цибулину утворює приблизно 10 видовжених клітин, серед яких розрізняють опорні і рецепторні. На апікальній поверхні рецепторних клітин знаходиться кілька мікроворсинок, які через смакову пору цибулини контактують з ротовою порожниною. До базальних кінців смакових рецепторів підходять смакові волокна лицьового, язикоглоткового і блукаючого нервів. Рецепторні клітини живуть приблизно 10 днів (Г.Шеперд, 1987). Отже, у смакових цибулинах відбувається постійне оновлення рецепторних клітин. Вважають, що молекули речовин зв'язуються з мембраною мікроворсинок рецепторних клітин, у результаті чого виникає рецепторний потенціал. Деполяризація рецепторної клітини зумовлює вивільнення медіатора, який збуджує смакові нервові волокна.

Солоний смак створюється NaС1 та деякими іншими солями. Кислий смак спричиняють кислоти, солодкий - глюкоза і близькі сполуки, гіркий - багато рослинних алкалоїдів. Смакові відчуття, мабуть, однакові у всіх ссавців (Х.Альтнер, Й.Бекх, 1996). З віком смакові відчуття знижуються. Вживання ко­феїну і куріння знижують смакові відчуття. Розвивається адаптація до смакових подразників.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 455 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)