АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Поняття та ознаки порушень митних правил

Прочитайте:
  1. A) Правильно
  2. I.Пароксизмальная форма /как правило,
  3. II. Основные правила работы с микроскопом
  4. II.1.1. Неправильное глотание и привычка давления языком на зубы.
  5. II.1.1.А. Неправильное искусственное вскармливание (Наиболее часто встречающие ошибки).
  6. II.ПРАВИЛА ПРАВОПИСАНИЯ
  7. III.1.2. Неправильное положение туловища.
  8. IV правило (три слева, три справа)
  9. А) правил гигиены промежности
  10. А. Общие правила

Під порушенням митних правил відповідно до ст. 319 МК необхідно розуміти адміністративне правопорушення, яке стано­вить протиправні, винні (умисні або з необережності) дії чи бездіяльність, що посягають на встановлений законодавством України порядок переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України, і за які МК передбачена адмі­ністративна відповідальність.

Крім того, ч. 2 зазначеної статті визначає, що адміністра­тивна відповідальність за правопорушення, передбачені МК, настає у разі, якщо ці правопорушення не тягнуть кримінальну відповідальність.

Основними характеристиками порушень митних правил слід вважати такі:

1. Це один з різновидів адміністративного правопорушення, гобто порушення митних правил є адміністративними проступками, які посідають самостійне місце у структурі адміністративних правопорушень, при цьому маючи власний об'єкт посягання.

Порушенням митних правил може виступати лише діяння, гобто тільки винна дія чи бездіяльність. Це означає, що за думки, почуття, емоції, переживання тощо, якщо вони не знайшли зовнішнього виразу, особу не можна притягнути до адміністративної відповідальності.

Протиправність. Під протиправністю проступку необхідно розуміти заборону дій, яка передбачена конкретною нормою. Отже, якщо відсутня норма, що забороняє ті або інші дії або бездіяльність особи, то відсутня адміністративна відповідальність за їх вчинення.

Існують два основних підходи до визначення змісту проти- правності адміністративного правопорушення:

протиправність означає, що діяння полягає в порушенні приписів правових норм, за що встановлена юридична відпо­відальність;

протиправність полягає в забороні вчинення певних ді­янь шляхом установлення за них юридичної відповідальності.

Винність, тобто це свідомий вольовий акт протиправної поведінки. Вина полягає в психічному ставленні суб'єкта до протиправного діяння і його негативних наслідків та може бути умисною або з необережністю.

Адміністративна караність проступку як ознака полягає в тому, що за його вчинення особа повинна нести лише адмі­ністративну відповідальність. Необхідно зауважити, що з цього пра­вила існують деякі винятки. Наприклад, якщо митні правила порушила неповнолітня особа віком від 16 до 18 років, до неї застосовується не адміністративне стягнення, а інші заходи впливу.

Об'єктом посягання порушень митних правил є порядок переміщення товарів та транспортних засобів через митний кордон України, тобто комплекс організаційно-правових захо­дів, спрямованих на перетин митного кордону України товарів та транспортних заходів.

Суспільна шкідливість або суспільна небезпечність. Питання щодо співвідношення шкідливості та небезпечнос­ті адміністративного проступку є дискусійним ще із середини XX століття. Аналіз показує, що сучасна українська адміністра- тивно-правова теорія має три погляди щодо його вирішення. Перший погляд (Л.В. Коваль) полягає в тому, що поняття "суспільна небезпека" є загальним. Характеристики загального: а) ступінь і б) кількість. Ступінь визначається питомою вагою шкоди, кількість — повторністю та рецидивом. Другий погляд (І.П. Голосніченко) полягає в тому, що загальним є поняття "шкідливість". Зростання або зниження питомої ваги шкідли­вості утворює відповідну ступінь суспільної небезпеки. Третій погляд (Є.В. Додін) полягає в тому, що поняття "суспільна небезпека" є загальним. Характеристики загального: а) характер що має якісний зміст, і б) ступінь, що має кількісний зміст. Зростання або зниження питомої ваги кількісних показників відповідно до показників діалектики впливає на якісний зміст, тобто на характер.


4.Види порушень митних правил (+конспект лекцій)

Стаття 329. Порушення режиму зони митного контролю -Переміщення через межі зони митного контролю і в межах цієї зони товарів, транспортних засобів, громадян, у тому числі посадових осіб органів державної влади (крім митних органів), які не перетинають митний кордон України, а також проведення в зоні митного контролю господарських робіт без дозволу митного органу або вчинення інших дій, якими порушується встановлений законодавством режим зони митного контролю.Ті самі дії за наявності товарів, транспортних засобів - безпосередніх предметів порушення митних правил тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 330. Неподання митному органу документів, необхідних для здійснення митного контролю - Неподання митному органу в установлений законодавством строк документів, передбачених відповідно до цього Кодексу для здійснення митного контролю товарів, транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, незалежно від подання письмової декларації.

Стаття 331. Видача товарів, транспортних засобів без дозволу митного органу або їх втрата -Видача без дозволу митного органу або втрата товарів, транспортних засобів, що знаходяться під митним контролем.

Стаття 332. Недоставлення до митного органу товарів, транспортних засобів, документів - Недоставлення до митного органу товарів, транспортних засобів, що перебувають під митним контролем і перевозяться з одного митного органу до іншого, а так само прийнятих для передачі митному органу митних або інших документів на ці товари, транспортні засоби Стаття 333. Незупинення транспортного засобу - Незупинення в зоні митного контролю транспортного засобу, що переміщується через митний кордон України.

Стаття 334. Відправлення транспортного засобу без дозволу митного органу - Відправлення без дозволу митного органу транспортного засобу, що перебуває під митним контролем.

Стаття 335. Причалювання до суден, що перебувають під митним контролем - Причалювання до судна, що перебуває під митним контролем, інших суден та інших плавучих засобів без дозволу митного органу.

Стаття 336. Неправомірні операції з товарами, транспортними засобами, що перебувають під митним контролем, зміна їх стану, користування та розпорядження ними - Здійснення операцій з товарами, транспортними засобами, що перебувають під митним контролем, а саме зміна їх стану, користування та розпорядження ними без дозволу митного органу, за винятком операцій, зазначених у статтях 331, 337 цього Кодексу.

Стаття 337. Вантажні та інші операції, що проводяться без дозволу митного органу -Навантаження, вивантаження, перевантаження, усунення пошкоджень упаковки, розпакування, переупакування товарів, що перебувають під митним контролем, або зміна ідентифікаційних знаків чи маркування на цих товарах чи їх упаковці без дозволу митного органу.

Стаття 338. Пошкодження або втрата митного забезпечення - Пошкодження або втрата пломб, печаток чи інших засобів митного забезпечення, зазначених у товаросупровідних документах.

Стаття 339. Порушення порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю - Порушення встановленого відповідно до цього Кодексу порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю, тобто наявність під час проведення митного контролю в особи, яка формою проходження митного контролю обрала проходження через таку зону (коридор), товарів, заборонених або обмежених до переміщення через митний кордон України, або товарів у кількостях, що перевищують неоподатковувану норму переміщення через митний кордон України.

Стаття 340. Недекларування товарів, транспортних засобів - Недекларування товарів, транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, тобто незаявлення за встановленою формою точних відомостей (наявність, найменування або назва, кількість тощо) про товари, транспортні засоби, які підлягають обов'язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України.

Стаття 341. Пересилання через митний кордон України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях товарів, заборонених до такого пересилання - Пересилання через митний кордон України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях товарів, заборонених до такого пересилання.

Стаття 342. Перешкоджання посадовій особі митного органу в доступі до товарів, транспортних засобів і документів - Перешкоджання посадовій особі митного органу під час здійснення нею митного контролю або провадження в справах про контрабанду та порушення митних правил у доступі до товарів, транспортних засобів і документів, а також непред'явлення в установлений законодавством строк без поважних причин таких товарів, транспортних засобів і документів посадовій особі митного органу чи призначеному нею експерту або спеціалісту.

Стаття 343. Неподання митному органу звітності щодо товарів, які перебувають під митним контролем або на територіях спеціальних митних зон - Неподання митному органу особами, зазначеними в статті 320 цього Кодексу, передбаченої законодавством звітності щодо товарів, які перебувають під митним контролем або на територіях спеціальних митних зон і ввозяться, вивозяться, зберігаються, переробляються, виготовляються, купуються та реалізуються без попереднього дозволу митного органу, а також порушення порядку ведення звітності щодо таких товарів.

Стаття 344. Неподання митному органу документів та зразків товарів для проведення дослідження (аналізу, експертизи) - Неподання у випадках, передбачених законодавством, на вимогу митного органу відповідних документів та зразків товарів, необхідних для проведення дослідження (аналізу, експертизи).

Стаття 345. Переміщення товарів через митний кордон України з порушенням прав інтелектуальної власності - Ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території товарів, призначених для виробничої або іншої підприємницької діяльності, з порушенням охоронюваних законом прав інтелектуальної власності.

Стаття 346. Порушення порядку зберігання товарів на митних ліцензійних складах та здійснення операцій із цими товарами - Порушення встановленого законодавством порядку розміщення товарів на митних ліцензійних складах для зберігання, недотримання встановлених цим Кодексом строків, умов і порядку зберігання зазначених товарів, а так само проведення операцій з товарами, що зберігаються на митних ліцензійних складах, без дозволу митного органу.

Стаття 347. Порушення встановленого порядку знищення (руйнування) товарів - Порушення встановленого законодавством порядку знищення (руйнування) товарів, що перебувають під митним контролем, тобто порушення встановлених цим Кодексом та іншими законами України умов, заборон та обмежень щодо знищення (руйнування) таких товарів.

Стаття 348. Порушення зобов'язання про зворотне вивезення чи зворотне ввезення товарів - Невивезення за митний кордон України товарів, які були тимчасово ввезені на митну територію України під зобов'язання про зворотне вивезення, або неввезення на митну територію України товарів, які були тимчасово вивезені за митний кордон України під зобов'язання про зворотне ввезення, у строк, зазначений у зобов'язанні про зворотне вивезення (зворотне ввезення) таких товарів.

Стаття 349. Порушення зобов'язання про транзит - Невивезення за митний кордон України товарів, транспортних засобів, ввезених з метою транзиту через територію України, в строки, встановлені митним органом.

Стаття 350. Порушення встановленого маршруту переміщення товарів - Ухилення від встановленого Кабінетом Міністрів України маршруту переміщення товарів територією України.

Стаття 351. Дії, спрямовані на переміщення товарів, транспортних засобів через митний кордон України поза митним контролем - Дії, спрямовані на переміщення товарів, транспортних засобів через митний кордон України поза митним контролем, тобто їх переміщення через митний кордон України поза місцем розташування митного органу або поза часом здійснення митного оформлення, або з використанням незаконного звільнення від митного контролю внаслідок зловживання службовим становищем посадовими особами митного органу.

Стаття 352. Дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю - Дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, тобто з використанням спеціально виготовлених сховищ (тайників) та інших засобів або способів, що утруднюють виявлення таких товарів, або шляхом надання одним товарам вигляду інших, або з поданням митному органу як підстави для переміщення товарів підроблених документів чи одержаних незаконним шляхом, або таких, що містять неправдиві дані.

Стаття 353. Зберігання, перевезення чи придбання товарів, транспортних засобів, ввезених на митну територію України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю - Зберігання, перевезення, придбання чи використання товарів, транспортних засобів, ввезених на митну територію України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю.

Стаття 354. Використання товарів, стосовно яких надано пільги щодо сплати податків і зборів, в інших цілях - Використання товарів, стосовно яких надано пільги щодо сплати податків і зборів, в інших цілях, ніж ті, у зв'язку з якими було надано такі пільги.

Стаття 355. Дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати податків і зборів або зменшення їх розміру - Заявлення в митній декларації неправдивих відомостей та надання митному органу документів з такими відомостями як підстави для звільнення від сплати податків і зборів або зменшення їх розміру або несплата податків і зборів у строк, встановлений законодавством, а також інші протиправні дії, що спричинили недобори податків і зборів, за відсутності ознак злочину.

 


Система адміністративних стягнень, що застосовуються за порушення митних правил. Основні і додаткові адміністративні стягнення. Загальні правила накладення стягнень за порушення митних правил.

Адміністративна відповідальність реалізується шляхом застосування до винних осіб адміністративних стягнень, тобто у своїй сукупності вони й становлять систему заходів адміністративної відповідальності.

Адміністративне стягнення, яке застосовується за порушення митних правил, — це захід відповідальності, що зафіксований в санкції порушеної митно-правової норми чи норми, яка забезпечує її захист, що застосовується в адмі­ністративному порядку митними органами або судом до особи, яка вчинила порушення митних правила.

Систему адміністративних стягнень закріплено в ст. 322 МК, в якій їх перераховано з врахуванням зростання суворості. За порушення митних правил можуть бути накладені такі стяг­нення:

попередження;

штраф;

конфіскація товарів — безпосередніх предметів порушення митних правил, товарів із спеціально виготовленими сховищами (тайниками), що використовувалися для приховування безпосередніх предметів порушення митних правил від митного контролю, транспортних засобів, що використовувалися для переміщення безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України.

Попередження полягає в офіційному осуді вчиненого проступку і застереженні правопорушника від його повторення. Це найменш суворе адміністративне стягнення, що застосовується за незначні порушення митних правил. Рішення про застосування попередження згідно зі ст. 324 МК приймається керівником або заступником керівника мит­ного органу. Водночас не виключається прийняття рішення про накладення попередження і суддею у тих справах, суб'єктом яких є неповнолітня особа віком від 16 до 18 років, оскільки цю категорію справ розглядають виключно суди незалежно від кваліфікації (ч. 2 ст. 386 МК) або у зв'язку з оскарженням та опротестуванням постанови у справі.Попередження вважається тільки тоді адміністративним стяг­ненням, якщо воно оформлене у відповідному порядку письмо­вою постановою, яка повинна бути оголошена правопоруш­нику. Слід наголосити на тому, що для відповідної правової оцінки попередження важливо враховувати той факт, що в багатьох випадках його застосування обтяжує становище винного при вчиненні ним повторного протягом року адміністративного проступку, оскільки на нього може бути накладено більш серйоз­не стягнення — штраф.

Штраф — найбільш поширений вид адміністративного стяг­нення майнового характеру. Він накладається на правопоруш­ників в адміністративному або судовому порядку у випадках і межах, передбачених МК.Розмір штрафу визначається в кратному відношенні від офіційно встановленого розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Що стосується посадових осіб підприємств, на відміну від громадян, чинним законодавством встановлені більш високі розміри штрафів. Адміністративні штрафи можуть встановлюватись у відносно визначеному розмірі (за наявності верхньої межі) або з визначенням нижчого та верхнього рівнів у випадках підвищеної суспільної шкідливості діяння.

Конфіскація як стягнення за порушення митних правил полягає у примусовому вилученні товарів, транспортних засобів і безоплатній передачі їх у власність держави. Конфіскація поширюється на:

безпосередні предмети порушень митних правил,

товари із спеціально виготовленими сховищами (тайни­ками), що використовувалися для приховування безпосередніх предметів порушення митних правил від митного контролю, при цьому під товарами необхідно розуміти будь-яке рухоме майно (у тому числі валютні цінності, культурні цінності), еле­ктричну, теплову та інші види енергії, а також транспортні засоби, за винятком транспортних засобів, що використову­ються виключно для перевезення пасажирів і товарів через митний кордон України;

транспортні засоби, що використовувалися для перемі­щення безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України. При цьому транспортними засобами визнаються будь-які засоби авіаційного, водного, залізничного, автомобільного транспорту, що використовується виключно для перевезення пасажирів і товарів через митний кордон України.

Відповідно до ч. 6 ст. 41 Конституції України конфіскація майна може бути застосована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, встановлених законом. цей вид стяг­нення характеризується тим, що конфіскується не все майно, яке належить або не належить порушнику, не будь-які товари, що мають митну вартість, а лише предмети, що пов'язані із вчиненням порушення митних правил.

Адміністративні стягнення поділяються на основні і додаткові. Основні стягнення можуть накладатися лише самос­тійно, забороняється накладати за одне правопорушення два або більше основних стягнень. Як основні можуть застосову­ватися всі адміністративні стягнення, перераховані в ст. 322 МК. Конфіскація в окремих випадках може застосовуватися і як основний, і як додатковий вид стягнення. Накладення одно­часно основного та додаткового адміністративного стягнення посилює каральний та виховний вплив на особу правопорушника.

Під час накладення адміністративних стягнення за порушення митних правил необхідно додержуватися наступних правил:

1.Стягнення за адміністративні правопорушення наклада­ється в межах, встановлених нормативним актом, який передбачає відповідальність за вчинене правопорушення в точній відповідності з МК.

2. Стягнення накладається в точно визначених законом межах. Не допускається застосування стягнення нижче нижчої межі, передбаченої санкцією відповідної статті, а також переви­щення його максимального розміру.

3. Конфіскація як додатковий вид стягнення може наклада­тися лише у випадках, коли її застосування прямо передбачене законом. Не допускається застосування додаткового без основ­ного стягнення.

4. При накладенні адміністративного стягнення мають бути дотримані всі інші вимоги адміністративного та митного законо­давства. Маються на увазі: а) характер вчиненого правопорушення;

б) особа порушника;

в) ступінь його вини;

г) майновий стан;

д) обставини, що пом'якшують і обтяжують відповідальність.

5. В разі вчинення однією особою двох або більше адміністративних порушень адміністративне стягнення накладається за кожне правопорушення окремо.

6. За одне і те саме порушення митних правил може накла­датися тільки основне або основне і додаткове стягнення.

7. При накладенні накладені не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а за трива­ючого правопорушення — два місяці з дня його виявлення адміністративного стягнення за порушення митних правил необхідно враховувати положення ст. 328 МК, яка визначає три часові межі застосування адміністративних стягнень: загальний (2 місяці), скорочений (1 місяць) та безстроково. За загальним правилом адміністративні стягнення у вигляді попередження, штрафу можуть бути.

8. Конфіскація може бути застосована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, що визначаються МК та іншими законами України.

9. При накладенні стягнення у вигляді конфіскації також необхідно звертати увагу на те, що витрати митного органу, пов'язані із зберіганням товарів, транспортних засобів, щодо яких прийнято постанову про конфіскацію, повинні бути від­шкодовані особою, яка вчинила порушення митних гравші.

10. Якщо особа, яка була піддана адміністративному стяг­ненню, протягом року з дня закінчення виконання стягнення не вчинила нового адміністративного правопорушення, то ця особа вважається такою, що не була піддана адміністративному стягненню.


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 1125 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.009 сек.)