АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ІІ варіант. Дівчинка 12 років звернулася до фельдшера ФАПу зі скаргами на біль у ділянці промежини, кровотечу зі статевих шляхів

Прочитайте:
  1. Анафілактичний шок. Патогенез, клінічні варіанти перебігу, невідкладна допомога.
  2. В якому варіанті вказані організми, жіночі особини яких є гомогаметними за статевими хромосомами?
  3. В якому з варіантів розміщення трьох пар алельних генів у хромосомах (останні позначені лініями) вони передаються у спадок як за законом Менделя, так і за законом Моргана?
  4. В якому з перелічених варіантів вказані органоїди, які визначають цитоплазматичну спадковість?
  5. ВАРІАНТ
  6. ВАРІАНТ
  7. Варіант 1
  8. Варіант 1
  9. Варіант 2
  10. Варіант 3

 

1.

Дівчинка 12 років звернулася до фельдшера ФАПу зі скаргами на біль у ділянці промежини, кровотечу зі статевих шляхів. Із анамнезу: 12 годин тому забилася, впавши з велосипеда. Об’єктивно: у ділянці правої малої соромітної губи наявна рана, що слабо кровоточить, пальпаторно до 3мм завглибшки і 2 см завдовжки. Встановіть діагноз.

A Дисфункційна маткова кровотеча

B Позаматкова вагітність

C Травма зовнішніх статевих органів

D Метроендометрит

E Передчасне статеве дозрівання

2.

Жінка 28 років, скаржиться на біль унизу живота, сукровичні виділення, які з’явилися через 3 дні після проведеного аборту. Температура тіла – 38,7оС, ЧСС – 100 за 1 хв. Об’єктивно: живіт м’який, чутливий в нижніх відділах, симптоми подразнення очеревини відсутні. Патології зовнішніх статевих органів немає. Тіло матки дещо збільшене, м’якої консистенції, болюче, придатки не пальпуються, виділення кров’янисті з неприємним запахом. Встановіть діагноз.

A Гострий аднексит

B Післяабортний ендометрит

C Пельвіоперитоніт

D Параметрит

E Піосальпінкс

3.

Хвора, 35 років, звернулася до фельдшера ФАПу зі скаргами на незначні кровянисті виділення зі статевих шляхів, які зявилися після затримки менструації на 3 тижні, біль унизу живота. Вагітностей до цього не було. Обєктивно: шкіра та слизові оболонки бліді, ЧСС – 98 за 1 хв, АТ – 100/60 мм рт.ст. Бімануально: матка дещо збільшена в розмірах, болюча при рухах, праворуч пальпується збільшене та різко болюче утворення, заднє склепіння випнуте, різко болюче. Встановіть ймовірний діагноз.

A Гострий аднексит

B Апоплексія яєчника

C Гострий ендометрит

D Порушена позаматкова вагітність

E Перекрут ніжки кісти яєчника

4.

Дівчина, 16 років, має нерегулярні статеві стосунки. Який метод контрацепції повинен порадити їй фельдшер ФАПу.

A Презервативи

B ВМК

C Добровільна хірургічна стерилізація

D КОК

E Природні методи контрацепції

5.

У першовагітної в терміні вагітності 38 тижнів 3 години тому почалися перейми, через 10 хвилин по 30-35 секунд. Положення плода повздовжнє, голівка плода притиснута до входу в малий таз. Навколоплідні води не відходили. У якому періоді пологів перебуває роділля?

A Другий період пологів

B Третій період пологів

C Провісники пологів

D Загроза передчасних пологів

E Перший період пологів

6.

Жінка 22 років звернулась до фельдшера на ФАП зі скаргами на затримку менструації до 2 місяців. При гінекологічному дослідженні: ціаноз слизової оболонки піхви та шийки матки. Матка збільшена до розмірів гусиного яйця, розм’якшена, особливо в області перешийка, безболісна. Який найбільш імовірний діагноз?

A Вагітність 8 тижнів

B Вагітність 12 тижнів

C Позаматкова вагітність

D Порушення менструального циклу.

E Фіброма матки

7.

Вагітна М., звернулась на ФАП Вагітність перша, 38 тижнів, положення плода повздовжнє, передлежить голівка, притиснута до входу в малий таз, ІІ позиція. Ввечері поскаржилась, що погано чує рухи дитини. Де найкраще вислухати серцебиття плода?

A Зліва вище пупка

B Зліва нижче пупка

C Справа нижче пупка

D Справа вище пупка

E В ділянці пупка

 

8.

Жінка звернулась на ФАП зі скаргами на жовтуваті з неприємним запахом виділення з піхви. Вкажіть, яку допомогу має надати фельдшер для вирішення проблеми пацієнтки.

A Зробити піхвову ванночку

B Поставити піхвовий тампон

C Взяти мазок на цитологію

D Взяти мазок з піхви на флору

E Взяти мазок на гормональне дзеркало

9.

Вагітна у терміні вагітності 37 тижнів скаржиться на відсутність рухів плода з вечора попереднього дня. Метод обстеження, який дозволяє визначити стан плода?

A Опитування пацієнтки

B Визначення положення плода

C Вимірювання артеріального тиску

D Проведення внутрішнього дослідження

E Аускультація серцебиття плода

 

10.

На прийом до фельдшера ФАПу звернулась вагітна, термін вагітності 35 тижнів, зі скаргами на набряки, головний біль, погіршення зору, що з’явились напередодні. АТ 160/90-170/100 мм.рт.ст. Виражені набряки на ногах, животі, обличчі. Ваш попередній діагноз.

A Прееклампсія ІІІ ступеня

B Епілепсія

C Пухлини матки

D Гіпоглікемічна кома

E Гостра ниркова недостатність

 

11.

На прийомі до фельдшера ФАПу пацієнтка 37 років, яка скаржиться на загальне нездужання, біль та відчуття розпирання у лівій статевій губі. Об’єктивно: Т – 37,6оС. Зовнішні статеві органи гіперемовані, ліва велика статева губа набрякла, гіперемована, різко болюча. Виділення з піхви гнійні. З приводу якого захворювання необхідно скерувати пацієнтку у гінекологічний стаціонар?

A Гострий вульвовагініт

B Кіста бартолінової залози

C Гострий бартолініт

D Рак вульви

E Гематома лівої статевої губи

 

12.

Фельдшера ФАПу викликали до роділлі 27 років зі скаргами на перейми, які почались 12 годин тому. Перейми слабкі, короткотривалі, повторюються через кожні 10 -15 хвилин. Серцебиття плода 140 уд. за хв. ритмічне. Піхвове дослідження: шийка згладжена, розкриття 4 см, плодовий міхур цілий, головка плода притиснута до входу

в малий таз. Про яке ускладнення пологів йде мова?

A Провісники пологів

B Первинна слабкість пологової діяльності

C Вторинна слабкість пологової діяльності

D Дискоординована пологова діяльність

E Надмірна пологова діяльність

13.

У вагітної А., 24р., при зовнішньому акушерському дослідженні фельдшер визначив, що зліва промацується спинка плода, справа – дрібні частини, передлегла частина плода щільна округла з виразними контурами. Вкажіть положення, передлежання та позицію плода.

A Повздовжнє положення плода, І позиція, головне передлежання

B Косе положення плоду, І позиція

C Повздовжнє положення, ІІ позиція, головне передлежання

D Повздовжнє положення, І позиція, тазове передлежання

E Повздовжнє положення, ІІ позиція, тазове передлежання

14.

Фельдшера викликали до породіллі В., 32 р., на 9 добу після пологів з’явилися розлитий біль у животі, підвищення температури тіла до 39,5оС, гикавка, нудота, блювання. Об’єктивно: при пальпації живіт здутий, напружений, симптом Щоткіна-Блюмберга позитивний. Вкажіть якому захворюванню відповідає дана клінічна картина?

A Пельвіоперитоніту

B Метроендометриту

C Розлитому перитоніту

D Тромбофлебіту вен таза

E Непрохідність кишок

15.

Пацієнтка 25 р. за рекомендацією фельдшера ФАПу вимірювала базальну температуру протягом 3-х менструальних циклів. Огляд результатів виявив чітку двофазну криву. Про що це свідчить?

A Маткову вагітність

B Позаматкову вагітність

C Ановуляторний цикл

D Атрезію фолікула

E Нормальний менструальний цикл

16.

На ФАП звернулась вагітна в терміні 16 тижнів зі скаргами на ниючий біль внизу

живота та поперековій ділянці. Загальний стан не порушений. АТ 120/80 мм.рт.ст. на обох руках. Пульс 82 уд. за.хв. ритмічний. При огляді: тіло матки в підвищеному тонусі, чутливе при пальпації.Ваш попередній діагноз.

A Загроза викидня

B Викидень, що розпочався

C Загроза передчасних пологів

D Викидень в розпалі

E Загроза розриву матки

 

17.

На ФАП звернулась першовагітна зі скаргами на блювання 5-6 разів на день, нудоту, порушення сну, підвищену втомлюваність. При обстеженні встановлено вагітність І, 6-8 тижнів. Назвіть ускладення?

A Отруєння

B Гастрит

C Порушення режиму харчування

D Блювання вагітної

E Слинотеча

18.

Першовагітна в терміні 36 тижнів звернулась на ФАП. Із анамнезу з’ясовано, що три роки тому перенесла травму кісток тазу. При зовнішньому акушерському обстеженні і вимірюванні зовнішніх розмірів тазу отримали такі розміри: 23-26-28-18 см. Якій формі вузького тазу відповідають такі розміри?

A Простий плоский таз

B Інфантильний таз

C Загальнорівномірнозвужений таз

D Плоскорахітичний таз

E Коксалгічний таз

19.

До фельдшера звернулась жінка 29 років зі скаргами на раптовий біль внизу живота, що іррадіює у пряму кишку, крижі. Біль супровод-жується втратою свідомості. Затримка монстру-ації 5 тижнів. Пульс 90уд.за хв. АТ 90/60мм рт.ст. Живіт різко болючий у нижніх відділах, пози-тивні симптоми подразнення очеревини. Який набір інструментів для уточнення діагнозу потрібно приготувати?

A Для зондування порожнини матки

B Для пункції черевної порожнини через заднє склепіння

C Для діагностичного вишкрібання порожнини матки

D Для біопсії шийки матки

E Для метросальпінгографії

20.

У вагітної жінки з вузьким тазом другого ступеню виникла ситуація загрози розриву матки. Назвіть першочергові дії фельдшера.

A Зняти пологову діяльність

B Епізіотомія

C Стимуляці пологової діяльності

D Акушерські щипці

E Кесарів розтин

21.

При проведенні тестів функціональної діагнос-тики у жінки 20 років виявлені позитивні симптоми «Зіниці», «Папороті», підвищення базальної температури. Про що свідчать ці показники?

A Про вагітність

B Про загрозу викидня

C Про скоре настання менструації

D Про недавнє закінчення менструації

E Про настання овуляції

22.

Пацієнтка 22 роки звернулася з приводу попередження небажаної вагітності. Жінка у шлюбі, має двох дітей. Гінекологічних захворювань не виявлено. Який метод контрацепції найдоцільніше рекомендувати?

A Хірургічний

B Посткоїтальний

C ВМЗ

D Гормональний

E Барєрний

23.

В медпункт звернулася жінка зі скаргами на свербіж зовнішніх статевих органів. Мутні сироподібні виділення з піхви. Який попередній діагноз?

A Кандидоз

B Гонорея

C Пельвіоперетоніт

D Трихомонадний кольпіт

E Ендометріт

 

Жінка 35 років скаржиться на піхвові виділення з неприємним запахом. При бактеріологічному дослідженні виявлено велику кількість трихомонад. Попередній діагноз?

A Гонорея

B Трихомоніаз

C Хламадіоз

D Гардренельоз

E Грибковий кольпіт

Жінка 20 років, непритомний стан, затримка місячних 6 тижнів. Виявлено ціаноз піхви, болючість та нависання заднього склепіння піхви. Попередній діагноз?

A Порушена позаматкова вагітність

B Гострий аднексид

C Апоплексія яєчника

D Ранній мимовільний викидень

E Перекрут кістоми яєчника

Пацієнтка 26 років три дні тому зробила штучний аборт. Скарги на біль внизу черева, кровянисто – гнійні виділення, лихоманку, температура тіла 38°с. Для якого захворювання це характерно?

A Кольпіту

B Аднексиду

C Ендометриту після штучного аборту

D Гострого апендициту

E Коліту

Ви фельдшер здоровпункту. При обстеженні у пацієнтки виявлено дисплазію шийки матки. До яких процесів відноситься дана патологія?

A Злоякісного захворювання тіла матки

B Доброякісних пухлин

C Злоякісного захворювання шийки матки

D Передракових станів

E Трофобластичної хвороби

 

На прийомі в здоровпункті пацієнтка 37 р., яка скаржиться на загальне нездужання, біль та відчуття розпирання у лівій статевій губі. Об’єктивно: tо – 37,6оС. Зовнішні статеві органи гіперемовані, ліва велика статева статева губа набрякла, гіперемована, різко болюча. Виділення з піхви гнійні. З приводу якого захворювання необхідно скерувати пацієнтку у гінекологічний стаціонар?

A Гострий бартолініт

B Гематома лівої статевої губи

C Гострий вульвовагініт

D Кіста бартолінової залози

E Рак вульви

В здоровпункт звернулась пацієнтка зі скаргами на переймоподібний біль низом живота, кров’янисті виділення з піхви. При проведенні огляду у дзеркалах в церві кальному каналі визначається плідне яйце. Яку невідкладну допомогу має надати фельдшер?

A Видалити плідне яйце

B Терміново госпіталізувати

C Ввести кровоспинні препарати

D Ввести спазмолітичні препарати

E Затомпонувати піхву

При проведенні огляду у здоровпункті пацієнтка скаржиться на значні пінисті виділення з піхви, свербіння в ділянці зовнішніх статевих органів. Для якого захворювання характерні такі скарги?

A Раку шийки матки

B Фіброміоми матки

C Трихомонадного кольпіту

D Вагітності

E Ерозії шийки матки

Ви фельдшер ШМД. При госпіталізації роділлі в акушерський стаціонар почались пологи. З якого моменту пологів виконують акушерську ручну допомогу при головному передлежанні плода?

A З моменту врізування голівки

B З І моменту

C З ІІ моменту

D З моменту прорізування голівки

E З ІV моменту

Ви фельдшер ШМД. Виклик до вагітної. Жінка в терміні вагітності 36 тижніів. Раптово виник приступ судом. Що з переліченого у першу чергу треба зробити?

A Дати інгаляційний наркоз

B Ввести седативні засоби

C Ввести гіпотензивні засоби

D Викликати лікаря

E Ввести роторозширювач та зафіксувати язик

Ви фельдшер ШМД. У пацієнтки 25 р., маткова кровотеча нез’ясованого походження. АТ 90/50 мм рт. ст. Який захід невідкладної долікарської допомоги треба провести для транспортування хворої в стаціонар?

A Мобілізація вени

B Ввести хлористий калій

C Катетеризація сечового міхура

D Ввести кровоспинні засоби

E Ввести скорочуючи матку засоби

Ви фельдшер ШМД. Виклик до жінки з діагнозом фіброміома матки, виникла інтенсивна кровотеча. Ваші першочергові дії.

A Дати кровоспинні препарати, забезпечити спостереження вдома

B Госпіталізація в гінекологічне відділення

C Призначити консультацію гінеколога

D Призначити ліжковий режим

E Призначити седативні засоби

При проведенні допологової консультації вагітної жінки фельдшер ФАПу розповідає про принципи грудного вигодовування дитини. Як Ви маєте відповісти на питання вагітної про терміни початку виділення молока?

A Через 2 години після пологів

B До пологів

C На 2-3 добу після пологів

D На 5 добу після пологів

E Через тиждень після пологів

До ФАПу прийшла пацієнтка зі скаргами на безпліддя протягом 3-х років регулярного статевого життя без використання засобів контрацепції. З якого методу дослідження найдоцільніше розпочати обстеження?

A Аналіз сперми статевого партнера

B Бактеріоскопічного

C Рентгенологічного

D Ультразвукового

E Дослідження функції яєчників

Ви фельдшер ФАПу. У пацієнтки під час огляду шийки матки у дзеркалах знайдено яскраво-червону пляму на задній губі, що кровоточить при дотику. Який метод діагностики найдоцільніше застосувати у даному випадку?

A Дворучне дослідження

B Біопсію

C Бактеріоскопічне дослідження

D Кольпоскопію

E Бактеріологічне дослідження

До фельдшера ФАПУ 10 липня 20011 року звернулась жінка у якої тест на вагітність позитивний. У неї регулярний 28-денний цикл. Остання менструація була з 2 по 4 травня 2011 року. Який гаданий термін пологів?

A 1 лютого 2012 р.

B 14 лютого 2012 р.

C 21 лютого 2012 р.

D 27 лютого 2012 р.

E 9 лютого 2012 р.

Фельдшер ШМД госпіталізував породіллю 29 років після перших нормальних пологів. Пологи термінові з народженням нормальної дитини закінчились розривом промежини 2 ступеня, яка була зашита кетгутовими та шовковими швами. Об’єктивно: матка на 2 поперечні пальці нижче пупка, краї чіткі. На промежині шви з гнійним нашаруваннями. Який попередній діагноз?

A Параметрит

B Післяпологова виразка

C Метроендометрит

D Субінволюція матки

E Пельвиоперитоніт.

Фельдшер ШМД доставив вагітну на ношах. Вагітність – третя, термін-8 тижнів. Дві попередні вагітності перервані у зв’язку з гестозом. Вагітність бажана. Вагітна виснажена, шкірні покриви сухі, з рота запах ацетону. Блювота до 20 разів на добу. Лікування не отримувала. Який найбільш імовірний діагноз?

A Харчова токсикоінфекція

B Помірна блювота вагітних

C Блювота вагітних важкого ступеня

D Загострення хронічного холециститу

E Загострення хронічного гастриту

Ви фельдшер ФАПУ у вагітної 29 тижнів вагітності спостерігаються генералізовані

набряки. АТ – 190/100 мм рт. ст., протеїнурія - 3,0 г/л, гіпотрофія плода III ступеня. Який найбільш імовірний діагноз?

A Преекламсія важкого ступеня

B Гіпертонічна хвороба II ст.

C Преекламсія легкого ступеня

D Преекламсія середнього ступеня

E Хронічний піелонефрит

Вагітна 30 років звернулась до фельдшера ФАПУ і була взята на облік по вагітності. При пельвіометрії визначено:26-27-30-17 см. Дайте характеристику розмірам таза?

A Поперечнозвужений

B Простий плоский

C Загальнорівномірнозвужений

D Плоскорахітичний

E Загальнозвужений

Ви фельдшер ШМД. У вагітної в терміні 35-36 тижнів визначаються виражені набряки на ногах і передній черевній стінці. АТ-180/100, 175/90 мм рт.ст. З боку внутрішніх органів патології не виявлено. Чим ускладнився перебіг даної вагітності?

A Набряки вагітних

B Преекламсія легкого ступеня

C Преекламсія середнього ступеня

D Гіпертонія вагітних

E Пієлонефрит вагітних

Фельдшер ШМД госпіталізував вагітну 25 років із скаргами на ниючий біль насподі живота й у попереку. Термін вагітності 9-10 тижнів. В анамнезі 2 штучні аборти. При піхвовому дослідженні: шийка матки довжиною 3 см, канал шийки матки закритий, матка збільшена відповідно терміну вагітності, виділення слизові, незначні. Який діагноз найбільше ймовірний

A Загроза самовільного викидня

B Аборт у ходу

C Самовільний викидень,що почався

D Вагітність що не розвивається

E Міхурцевий занесок

Ви фельдшер ШМД. У породіллі після народження плаценти почалась кровотеча. При огляді дитячого місця на плодовій оболонці виявлена обірвана судина. Пологові шляхи оглянули - цілі. Про яку патологію йде мова?

A Розрив судини пуповини

B Коагулопатична кровотеча

C Гіпотонічна маткова кровотеча

D Затримка плідних оболонок в порожнині матки

E Затримка в порожнині матки додаткової частини плаценти

Ви фельдшер ФАПУ до вас звернулась вагітна у терміні 36 тижнів вагітності. При обстеженні положення плода поздовжнє, голівка малим сегментом у вході в малий таз. Серцебиття плода ясне, ритмічне, 140/хв, зліва нижче пупка. Голівка плоду малим сегментом у вході в малий таз. Вкажіть позицію плоду?

A Перша позиція, задній вид

B Перша позиція

C Друга позиція

D Друга позиція, задній вид

E Високе пряме стояння стрілоподібного шва

Ви фельдшер ФАПУ. Після народження немовляти, в третьому періоді пологів, при натисканні ребром долоні над лоном відмічене втягування пуповини в піхву. Яку ознаку використано фельдшером для визначення відокремлення плаценти?

A Альфельда

B Шредера

C Чукалова- Кюстнера

D Креде-Лазаревича

E Гентера

Фельдшер ФАПУ при вимірах таза у вагітної зростом 160 см і масою 58 кг встановлені такі розміри тазу: 26-29-31-20 см. Якому тазу відповідають вказані розміри?

A Другий ступінь звуження

B Перший ступінь звуження

C Третій ступінь звуження

D Розміри таза нормальні

E Четвертий ступінь звуження

Фельдшер ШМД приймає треті вчасні пологи на дому у роділлі вагою 70 кг. Народився хлопчик, вагою 4.200, довжина 50 см. Загальна крововтрата – 450,5 мл. Фізіологічний об’єм крововтрати у даної породіллі становить:

A 500,0 мл

B 400,0 мл

C 350,0 мл

D 300,0 мл

E 450,0 мл

Фельдшер ШМД госпіталізував вагітну в терміні 32 тижні, яка скаржиться на кров’янисті виділення з піхви зі згустками, які з’явилися під час випорожнень. Голівка плода біля дна матки. Серцебиття плода – 140/хв., ритмічне. Пологової діяльність немає. Виділення кров’янисті, яскраві, значні. Який найбільш імовірній діагноз?

A Передлежання плаценти

B Розрив матки

C Низьке прикріплення плаценти

D Загроза передчасних пологів

E Відшарування нормально розташованої плаценти

Обстежуючи вагітну, фельдшер виявив, що матка збільшена до 5-6 тижнів вагітності, асиметрична, в лівому куті матки пальпується випинання. Матка м’якої консистенції, але підчас дослідження скоротилась і ущільнилась. Після припинення подразнення знову стала м’якою. Які ознаки вагітності виявив фельдшер?

A Горвіца - Гегара

B Снєгірьова і Гентера

C Губарэва і Гаусса

D Гентера і Піскачека

E Піскачека і Снєгірьова

Вагітна в терміні 38 тижнів вагітності, з періодичними болями внизу живота та

крижовій ділянці. Фельдшером ШМД діагностовано двійню. Першій плід знаходиться у ніжному передлежанні, другий – в поперечному. Яким буде план розродження?

A Пологи через природні пологові шляхи

B Призначення коригуючи гімнастику

C Вилучення першого плода за ніжку,

другого – зовнішньо –внутрішній акушерській поворот

D Плановий кесарів розтин

E Провести зовнішній поворот за Архангельским

Пацієнтка 22 років звернулась до фельдшера зі скаргами на затримку менструації. Останні місячні були 2 місяці тому. При огляді слизова оболонка піхви і шийки матки синюшна, матка в anteflexio, збільшена до розмірів 8 тижнів вагітності, змінює свою консистенцію, розм’якшена. В перешийок матки розм’якшений. Який найбільш імовірний діагноз?

A Вагітність 8 тижнів

B Міома матки

C Вагітність 10 тижнів

D Пухирний занесок

E Вагітність 12 тижнів

До фельдшера ФАПУ звернулась хвора 43 років зі скаргами на контактні кровотечі протягом останніх 6 місяців. Бімануально: шийка матки збільшена у розмірі, обмежена у рухливості. У дзеркалах – шийка матки у вигляді цвітної капусти. Проби Хробака та Шиллера – позитивні. Який найбільш імовірній діагноз?

A Лейкоплакія

B Шийкова вагітність

C Рак шийки матки

D Поліп шийки матки

E Фіброїд, що народжується

 

Фельдшер ШМД госпіталізував хвору 29 років в стаціонар зі скаргами на гострі болі в низу живота, блювання, часте сечовипускання. При огляді: живіт помірно здутий, симптом Щоткіна – Блюмберга – позитивний. Пульс 88/хв., температура – 37оС. В анамнезі кіста яєчника справа. Остання менструація своєчасна без особливостей. Який найбільш імовірний діагноз?

A Апоплексія яєчника

B Кишкова непрохідність

C Ниркова колька

D Перекрут ніжки кісти яєчника

E Гостре запалення придатків матки

Фельдшером ШМД госпіталізована до гінекологічного відділення хвору 25 років зі скаргами на підвищення температури до 38,5оС, болі в низу живота, гнійні виділення з піхви. Захворіла гостро через тиждень після штучного аборту. Об’єктивно: пульс 100/хв., АТ- 110/70 мм рт. ст., живіт м’який, болючій у нижніх відділах. Гінекологічній статус: матка збільшена у розмірах, м’яка, болюча, придатки без змін склепіння вагіни вільні. Виділення з піхви значні, гнійні. Який діагноз найбільш імовірний?

A Септицемія

B Гострий метроендометрит

C Гострий аднексит

D Пельвіоперитоніт

E Лохіометра

Фельдшером ШМД доставлено жінку 26 років у приймальне відділення із скаргами на раптовий біль в нижній частині живота, слабкість, втрату свідомості вдома. Попередньої менструації не було Hb- 106 г/л пульс – 120/хв.; АТ – 80/50 мм рт. ст. болісність та симптоми подразнення очеревини внизу справа. Який діагноз найбільш

імовірний?

A Гострий апендицит

B Правосторонній гострий аднексит

C Порушена позаматкова вагітність

D Перекрут ніжки кістоми яєчника

E Апоплексія яєчника

До фельдшера ФАПУ звернулась дівчина 14 років зі скаргами на кров’янисті виділення протягом 10 днів, які з’явились після 3- місячної затримки. Менархе у 13 років. Менструальний цикл - не регулярний. Гемоглобін – 90 г/л. Який діагноз найбільш імовірний?

A Ювенільна маткова кровотеча

B Злоякісне захворювання крові

C Рак тіла матки

D Поліп шийки матки

E Гормонопродукуюча пухлина матки

До фельдшера ФАПУ звернулась дівчина 13 років вперше з’явились помірні кров’янисті виділення з статевих шляхів 2 доби тому. Вторинні статеві ознаки розвинені. Яка найбільш імовірна причина кров’янистих виділень?

A Рак єндометрію

B Ювенільна кровотеча

C Гемофілія

D Хвороба Верльгофа

E Менархе

До фельдшеру ФАПУ звернулась жінка 28 років, має двох дітей. Найближчім часом народжувати дитину не планує. Соматичної та гінекологічної патології немає. Який метод контрацепції для неї найкращий?

A Природне планування сім’ї

B ВМЗ

C Шийкові ковпачки

D Презервативи

E Комбіновані протизаплідні засоби

Хвора 28 років звернулась до фельдшера ФАПУ з приводу первинного безпліддя. В шлюбі 6 років. Раніше за медичною допомогою з приводу безпліддя не зверталась. Яка повинна бути послідовність обстеження?

A Базальна температура, гормональне дзеркало

B Метросальпінгографія, базальна температура, кольпоцитограма

C Спермограмма, базальна температура, метросальпінгографія

D Базальна температура, діагностична лапороскопія

E Базальна температура, УЗД, діагностичне вишкрібання

Фельдшер ШМД госпіталізував хвору 64 роки з матковою кровотечею і анемією. Після 12- річної відсутності менструації 7-8 місяців тому спочатку появились серозно-водянисті виділення з піхви, потім серозно - кров’янисті, типу «м’ясних помиїв», з’явились болі в низу живота. Яка патологія найбільш ймовірна?

A Рак матки

B Неповний аборт

C Міхуровий занесок

D Хоріонепітеліома

E Внутрішній генеральний ендометріоз

Фельдшер ШМД у гінекологічній стаціонар доставив жінку зі скаргами на різкі болі в нижніх відділах живота, підвищення температури тіла до 37оС, гноєподібні виділення з піхви. Статеве життя безладне. При бімануальному дослідженні визначаються болісні придатки матки, гноєподібні білі. Для встановлення діагнозу доцільно:

A Кольпоскопія

B Вишкрібання слизової оболонки матки

C Зондування матки

D Бактеріологічне дослідження виділень із статевих шляхів

E Цитологічне дослідження піхвових балів

Фельдшер при огляді вагітної виявив набряки на нижніх кінцівках та передній черевній стінці. Артеріальний тиск 170/100 мм рт. ст. Добова протеїнурія - 1г/на добу. Для якого ускладнення вагітності характерні дані ознаки?

A Прееклампсія середньої тяжкості

B Набряки вагітних

C Легка прееклампсія

D Тяжка прееклампсія

E Еклампсія

У пацієнтки на 6-му тижні вагітності, з’явилися ознаки раннього токсикозу. Назвіть симптоми, характерні для даного ускладнення.

A Набряки, альбумінурія

B Блювання, слинотеча

C Гіпертензія, набряки

D Головний біль

E Збільшення маси тіла

Роділля 25 років народила живого доношеного хлопчика, масою 3600 г. Пройшло 15хвилин послідового періоду. Ознак відокремлення посліду немає. Яка максимальна тривалість послідового періоду?

A 15 хвилин

B 60 хвилин

C 45 хвилин

D 30 хвилин

E 40 хвилин

Пацієнтка 64р., звернулась до фельдшера ФАПу зі скаргами на серозно-кров'янисті (типу м'ясних помиїв) виділення з піхви. Менопауза 12 років. Про яку патологію йде мова?

A Рак тіла матки

B Рак яєчників

C Пухирний занесок

D Хоріонепітеліома

E Генітальний ендометріоз

Фельдшер ФАПу проводить черговий огляд вагітної в терміні 30 тижнів вагітності. Вкажіть дії фельдшера для діагностики прихованих набряків.

A Визначити зріст вагітної

B Виміряти АТ

C Контроль маси тіла вагітної в динаміці

D Взяти мазок на ступінь чистоти піхви

E Виписати направлення на загальний аналіз сечі

Фельдшер ФАПу обстежує вагітну та встановлює термін вагітності. Назвіть достовірну ознаку вагітності.

A Ціаноз слизової оболонки піхви

B Збільшення молочних залоз

C Відсутність менструації

D Вислуховування серцевих тонів плода

E Пігментація шкіри обличчя

Фельдшер обстежує вагітну та визначає очікувану масу плода: обвід живота 100 см, висота дна матки – 36 см:

A 3600 г

B 2700 г

C 3000 г

D 3200 г

E 2500 г

До якого віку дівчини гінекологічне обстеження обов’язково проводять у присутності матері:

A До 3 років

B До 7 років

C До 18 років

D Доки не настане менархе

E До 14 років

Фельдшер при обстеженні вагітної вислуховує серцебиття плода на рівні пупка. Вкажіть положення плода.

A Повздовжнє

B Косе

C Поперечне

D Пряме

E Перше

Пацієнтка 24 років скаржиться на гострий біль у лівій здухвинній ділянці з іррадіацією в пряму кишку, який виник раптово після статевого акту. Остання менструація була 2 тижні тому. При пальпації визначаються біль та позитивні симптоми подразнення очеревини зліва. Який попередній діагноз поставить фельдшер ШМД?

A Апоплексія лівого яєчника

B Загроза переривання вагітності

C Трубний аборт

D Розрив маткової труби

E Сальпінгоофорит

До фельдшера ФАПу звернулася жінка 25 років для проходження профілактичного огляду. При огляді в дзеркалах навколо зовнішнього вічка визначається почервоніння з нечіткими контурами діаметром - 1,5 см. Проба Шиллера позитивна. Про яке захворювання слід думати?

A Поліп церві кального каналу

B Ектропіон шийки матки

C Рак шийки матки

D Ерозія шийки матки

E Рак тіла матки

Фельдшер ФАПу при проведенні профілак-тичного огляду у жінки виявив дисплазію шийки матки. До яких процесів відносять дану патологію?

A Злоякісні захворювання шийки матки

B Передракові стани

C Злоякісні захворювання тіла матки

D Трофобластична хвороба

E Доброякісні пухлини

До фельдшера ФАПу звернулася жінка, яка не вагітніє впродовж 5 років. В анамнезі – двобічна тубектомія. Яка форма безплідності у даної пацієнтки?

A Маткова

B Яечникова

C Ендокринна

D Трубна

E Інфекційна

До фельдшера ФАПу звернулася жінка 30 р.зі скаргами на свербіж у ділянки зовнішніх статевих органів, гнійні піністі виділення з неприємним запахом. Для якого захворювання це характерно?

A Кандидоз

B Хламідіоз

C Гонорея

D Мікоплазмоз

E Трихомоніаз

Фельдшер ФАПу був викликаний додому до жінки 23 р., яка скаржиться на сильні болі внизу живота, нудоту, запаморочення. Жінка бліда, на обличчі холодний піт, АТ – 90/ 50 мм рт.ст, РS – 100 уд за 1 хв. Остання менструація була 6 тижнів тому. Який

вірогідний діагноз?

A Порушена позаматкова вагітність

B Апоплексія яєчника

C Аборт в ходу

D Загроза аборту

E Розрив кісти яєчника

Жінка 25 років звернулася до фельдшера ФАПу зі скаргами на відсутність менструації. Повідомила, що 5 місяців тому у неї відбулися фізіологічні пологи. Дитина виключно на грудному вигодовуванні. При вагінальному обстеженні матка нормальних розмірів. Про який стан свідчить дана клінічна картина?

A Первинна аменорея

B Опсоменорея

C Фізіологічна аменорея

D Альгодисменорея

E Менорагія

Фельдшер ФАПу при обстеженні вагітної встановив, що спинка плода розташована з лівого боку матки, над входом в малий таз пальпується щільна, «балотуюча», велика частина плода. Вкажіть положення, позицію, передлежання плода.

A Поздовжне, ІІ, головне

B Поздовжне, І, тазове

C Поздовжне, І, головне

D Поздовжне, ІІ, тазове

E Поперечне, ІІ позиція

Фельдшер ФАПу обстежував жінку з терміном вагітності 24 тижні. Запідозрів багатоплідну вагітність. Який метод обстеження підтвердить діагноз?

A Вислуховування серцебиття плода в двох точках

B Вимірювання АТ та пульсу жінки

C Вислуховування серцебиття плода в одній точке

D Вимірювання розмірів таза

E Вимірювання ОЖ, ВДМ

До фельдшера ФАПу звернулася вагітна жінка з приводу визначення дати передбачуваних пологів. Остання менструація – 10.06. Назвіть дату очікуваних пологів.

A 10.03

B 17.08

C 20.04

D 10.02

E 17.03

Фельдшер ШМД приймає позалікарняні пологи. Перейми тривають 6 годин, навколоплідні води не відходили. Передлежить голівка плода, при-тиснута до входу в малий таз. Вкажіть період пологів.

A Другий

B Перший

C Третій

D Провісники

E Післяпологовий період

Фельдшер ШМД приймає позалікарняні пологи. У роділлі ІІІ період пологів. Через 10 хвилин дно матки відхилилося у бік правого підребір'я. Вкажіть ознаку відшарування плаценти.

A Кюстнера-Чукалова

B Альфельда

C Шредера

D Довженка

E Абуладзе

Фельдшера ШМД викликали до жінки, у якої були пологи 5 днів тому, яка скаржиться на підвищення температури тіла до 37,5оС, гнійно-кров'янисті виділення із статевих шляхів. Про яке ускладненя післяпологового періоду йде мова?

A Ендометрит

B Лохіометра

C Аднексит

D Перітоніт

E Післяпологова виразка

Фельдшер ШМД у ранньому післяпологовому періоді за призначенням лікаря внутрішньо-м'язево ввів 1 мл (5 ОД) окситоцину. Що буде критерієм оцінки результатів такого втручання?

A Прискорення пульсу

B Підвищення артеріального тиску

C Зниження тонусу матки

D Підвищення тонусу матки

E Зниження артеріального тиску

Ви фельдшер ФАПУ. У вагітної під час проведення зовнішнього обстеження

прийомами Леопольда встановлено: положення плоду поздовжнє, головне

передлежання, друга позиція. Вкажіть місце чіткого вислуховування серцебиття

плоду.

A Зліва вище пупка

B На рівні пупка

C Справа нижче пупка

D Справа вище пупка

E Зліва нижче пупка

Вкажіть об'єм долікарської допомоги при кровотечі із шийки матки, зумовленої

злоякісною пухлиною:

A Провести піхвову ванночку

B Ввести гінекологічний тампон

C Термінова госпіталізація

D Провести тампонаду піхви

E Обробити йодом

Ви фельдшер швидкої допомоги. Вас викликали до пацієнтки з пухлиною додатків матки, у якої виник гострий біль у нижніх відділах живота. Вкажіть тактику фельдшера:

A Повідомити лікаря

B Заспокоїти

C Тепло на низ живота

D Ввести знеболюючий засіб

E Госпіталізація в гінекологічне відділення

Ви фельдшер ФАПу. До Вас звернулася вагітна в терміні вагітності 8 тижнів, у якої

після фізичного навантаження розпочався переймоподібний біль та значні кров’янистівиділення. Тактика фельдшера.

A Введення скоротливих препаратів

B Госпіталізація в гінекологічне відділення

C Введення спазмолітиків

D Накладання швів на шийку матки

E Холод на низ живота

Ви фельдшер ШМД. Вас викликали до вагітної 18 тижнів, яка скаржиться на ниючий біль внизу живота. Пальпаторно визначили підвищений тонус матки. Попередній діагноз?

A Загрожуючий аборт

B Неповний аборт

C Повний аборт

D Аборт в ходу

E -

Ви фельдшер ФАПу. До Вас звернулася вагітна 26-27 тижнів, набряки гомілок, передньої черевної стінки. АТ-160\105 мм рт.ст., протеїнурія-0,1 г\л. Ваш діагноз?

A Протеінурія

B Нефропатія ІІ ступеня

C Гіпертонічна хвороба

D Прееклампсія ІІ ступеня

E Еклампсія

93.

У хворої з вульвовагінітом отримана наступна картина піхвового мазку: лейкоцити покривають все поле зору, кокова мікрофлора, клітини злущеного епітелію, трихомонади. Яке захворювання можна запідозрити?

A Трихомонадний кольпіт

B Неспецифічний кольпіт

C Кандидомікоз

D Гонорея нижнього відділу

E Генітальний герпес

 


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 1335 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.112 сек.)