АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Балансовий метод

Прочитайте:
  1. A- Ручной метод
  2. Cовременные методы лечения миомы матки
  3. I. Иммунология. Определение, задачи, методы. История развитии иммунологии.
  4. I. Методические указания по составлению акта (заключения) судебно-психиатрической экспертизы
  5. I. МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  6. I. Науково-методичне обгрунтування теми
  7. I. НАУЧНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ ОБОСНОВАНИЕ ТЕМЫ
  8. I. Научно-методическое обоснование темы
  9. I. Научно-методическое обоснование темы.
  10. I. Научно-методическое обоснование темы.

 

Сутність балансового методу в макроекономічному плануванні полягає в застосуванні прийомів і розрахунків, які уможливлюють установлення зв’язку та узгодження між потребами й засобами для їх забезпечення. Завданням розробки балансу є досягнення оптимальної відповідності (рівняння) між сукупністю потреб і загальною сумою джерел їх задоволення:

i = SП j,

де: Р i ресурси i -виду;П j потреби j -виду.

Отже, кожен баланс являє собою дві взаємозв’язані групи показників (частин, розділів балансу). Перша узагальнює ресурси в розрізі джерел, друга характеризує потреби за напрямками їх використання. Залежно від виду балансу ресурсна частина може мати назви: «доходи», «попит», «надходження»; а та частина, яка характеризує потреби, — «витрати», «пропозиція», «розподіл».

Класифікація балансів здійснюється за багатьма ознаками. За масштабами об’єкта планування виділяють народногосподарські, галузеві, регіональні і т. п. баланси. За часовою ознакою — статичні й динамічні баланси. За одиницями виміру — натуральні (матеріальні), вартісні (фінансові), трудові баланси і т. д.

Балансові розрахунки в макроекономічному плануванні перед­бачають широке використання соціально-економічних норм і нормативів.

 

Інформаційною базою для прийняття управлінських рішень з питань ефективного використання фінансових ресурсів є зведений баланс фінансових ресурсів держави. В Україні цей баланс входить до складу ДПЕСР України, його вміщено в розділі «Основні баланси національної економіки». Метою розроблення балансу є визначення обсягів фінансових ресурсів держави на прогнозний період, можливостей використання їх для фінансування економічних і соціальних програм розвитку, а також встановлення оптимальних напрямів їх розподілу та використання. Зведений баланс фінансових ресурсів України складається щорічно.

Таблиця Зведений баланс фінансових ресурсів україни

Ресурси Видатки
Джерела надходжень млн грн. Напрями використання млн грн.
1. Доходи бюджетів 2. Ресурси підприємств та організацій 3. Доходи державних позабюджетних фондів 4. Довгострокові кредитні ресурси на розвиток економіки, надані банками України 5. Кошти іноземних інвесторів 6. Кредити міжнародних фінансових організацій та кредити, отримані на довгостроковій основі 7. Брак фінансових ресурсів   1. Видатки бюджетів 2. Видатки підприємств та організацій 3. Видатки державних позабюджетних фондів 4. Видатки на реалізацію національних програм розвитку економіки за рахунок довгострокових кредитів 5. Витрати іноземних інвесторів на розвиток економіки України 6. Використано кредитів міжнародних фінансових організацій 7. Перевищення ресурсів над витратами  
Усього   Усього  

 

Баланс грошових доходів і витрат населення (БГДіВН) характеризує обсяги і джерела грошових доходів і витрат населення, а також грошовий обіг між домашніми господарствами та підприємствами (установами, організаціями) інших секторів економіки.

Таблиця - Схема балансу грошових доходів і витрат населення

Доходи Витрати
Стаття млн грн. Стаття млн грн.
1. Оплата праці 2. Доходи від підприємницької діяльності фізичних осіб 3. Грошові доходи від сільськогосподарських підприємств 4. Надходження від продажу продуктів сільського господарства 5. Пенсії, стипендії, грошові допомоги та інші трансфертні платежі 6. Доходи від продажу іноземної валюти 7. Доходи від цінних паперів 8. Інші доходи   1. Закупівля товарів та оплата послуг 2. Обов’язкові платежі та добровільні внески 3. Приріст заощаджень у вкла­дах 4. Витрати на придбання цінних паперів 5. Витрати на придбання іноземної валюти 6. Інші витрати  
Разом   Разом  
Перевищення витрат над дохо­дами      
Усього   Усього  

 

 

Схема балансу ринку праці наведено у табл. 10.2. Цей баланс характеризує пропозицію та попит робочої сили (попит і пропозицію робочих місць).

 

Таблиця - Схема балансу ринку праці

Пропозиція робочої сили   Попит на робочу силу  
Стаття тис. чол. Стаття тис. чол.
1. Кількість безробітних на початок року 2. Чисельність звільнених з галузей економіки 3. Чисельність звільнених з причин плинності кадрів 4. Чисельність випускників навчальних закладів 5. Чисельність осіб, зайнятих у домашньому господарстві 6. Чисельність незайнятих осіб інших категорій   1. Кількість вакантних робочих місць на початок року 2. Кількість робочих місць, що звільняться у зв’язку із виходом працівників на пенсію, призовом у Збройні Сили, природним рухом населення тощо 3. Створення нових робочих місць за рахунок інвестицій 4. Збільшення робочих місць за рахунок використання гнучких форм зайнятості населення 5. Збільшення робочих місць за рахунок підвищення коефіцієнта змінності роботи підприємств 6. Збільшення попиту за рахунок інших факторів  
Разом   Разом  
    Перевищення пропозиції над попитом  
Усього   Усього  

 

 

Міжгалузевий баланс — це узгоджена система балансів, інтегрована в СНР, яка докладніше, ніж СНР, характе­ризує виробництво й використання товарів і послуг, утворення, розподіл і використання доходів. Ця система таблиць відображає процеси, які відбуваються в сучасній економіці; дає змогу обчис­лювати основні макроекономічні показники СНР та аналізувати взаємозв'язки між видами економічної діяльності або галузями економіки; виявляти найважливіші економічні пропорції; вивча­ти структурні зрушення й особливості ціноутворення.

Таблиця МГБ складається з трьох основних частин (квадрантів): І квадрант — проміжне споживан­ня; II квадрант — кінцеве використання; III квадрант — валова додана вартість

 

Таблиця - Загальна схема МГБ

  Проміжне споживання Разом Кінцеве використання Усього
  Види еко­номічної діяльності Витрати на кінцеве споживання Валове нагрома­дження капіталу Разом    
           
Проміж­не спо­живання Види еконо­мічної діяль­ності   І квадрант   II квадрант  
 
Разом            
Валова додана вар­тість Оплата праці працівникам IIIквадрант          
Валовий прибуток          
Разом            
               
Випуск пр одукції            
                     

 

І квадрант — це «шахова» таблиця, яка відображає виробничі зв'язки між окремим видами економічної діяльності. У стовпчиках і рядках І квадранта записуються 38 видів економічної діяльності. У стовпчиках І квадранта по кожному виду економічної діяльності відображаються витрати на виробництво продукції, виконання ро­біт і послуг, а в рядках — використання товарів і послуг на проміж­не споживання окремих видів економічної діяльності.

У II квадранті рядки відображають кінцеве використання то­варів і послуг кожним видом економічної діяльності. Стовпчики цього квадранта подають категорії кінцевого використання: ви­трати на кінцеве споживання домашніх господарств, некомерційних організацій, які обслуговують домашні господарства, сектору загального державного управління; валове нагромадження основ­ного капіталу, зміну запасів матеріальних оборотних засобів, чи­стого придбання цінностей, а також експорту та імпорту (зі зна­ком «-») товарів і послуг.

III квадрант характеризує вартісну структуру ВВП. Стовпчики НІ квадранта відповідають видам економічної діяльності, а рядки — вартісним компонентам ВВП, до яких належать оплата праці най­маних працівників, валовий прибуток (змішаний дохід), податки, за винятком субсидій, пов'язані з виробництвом.

Отже, у кожному стовпчику таблиці «Витрати-випуск» відобра­жено вартісний склад валового випуску продукції за видами еконо­мічної діяльності за елементами проміжного споживання (І квад­рант) і валової доданої вартості (III квадрант). Сума валового випус­ку та імпорту становить вартісну оцінку наявних ресурсів товарів і послуг кожної галузі. У рядках відображені напрями використання продукції, виробленої окремими видами економічної діяльності, на проміжне споживання (І квадрант) та кінцеве використання (II квад­рант). Для кожного виду економічної діяльності обсяг випуску про­дукції дорівнює обсягу використання продукції.

 

Для побудови МГБ необхідно відбити по кожній галузі рахунок доходів та витрат.

Таблиця - Загальний вид рахунку галузі має такий вигляд

Використання млн.грн Ресурси млн.грн
Запаси готової продукції на початок року   Отримано за продукцію продану населенню.  
Куплено матеріалів у галузі №____   Отримано за продукцію продану галузі №____  
Куплено матеріалів у галузі №____   Отримано за продукцію продану галузі №____  
….   ….  
Виплачено заробітна плата працівникам   Запаси готової продукції на кінець року  
Усього витрат   Усього отримано  
Прибуток   Збиток  
Разом   Разом  

 

Прибутки або збитки розраховуються к різниця між усіма доходами і усіма витратами. Якщо одна галузь придбала матеріали у іншій, то для іншої галузі це буде дохід від реалізації. Валове нагромадження визначається як різниця між запасами на кінець і запасами на початок року.

У кожній галузі ресурси (у стовпцях) дорівнюють їх використанню (у рядках).

 

Задача 10

Скласти баланс грошових доходів і витрат населення та визначити перевищення доходів над витратами або витрат над доходами.

Вихідні дані:

1. Обов’язкові платежі та добровільні внески — 9600 млн грн.

2. Витрати населення на придбання іноземної валюти та доходи від продажу іноземної валюти — відповідно 10 500 млн і 9000 млн грн.

3. Пенсії, грошові допомоги, стипендії та інші трансфертні платежі — 13 605 млн грн.

4. Виручка від продажу продуктів сільського господарства — 2480 млн грн.

5. Грошові доходи від колективних сільськогосподарських підприємств — 125 млн грн.

6. Приріст заощаджень у вкладах і придбання цінних паперів — 1200 млн грн.

7. Інші грошові доходи та витрати населення — відповідно 7800 млн і 1000 млн грн.

8. Оплата праці робітників і службовців, включаючи робітників кооперативів і суб’єктів підприємницької діяльності — 28 960 млн грн.

9. Стипендії — 170 млн грн.

10. Купівля товарів і оплата послуг — 39 170 млн грн.

 

Задача 11

Визначити чисельність трудових ресурсів у прогнозному році

Вихідні дані:

1. Чисельність населення у базовому році — 50 000 тис. чол.

2. Чисельність населення у непрацездатному віці становить 46 % загальної чисельності населення у прогнозному році.

3. Чисельність населення у віці до 16 років у прогнозному році становить 15 500 тис. чол.

4. Питома вага працюючих у прогнозному році: серед осіб пенсійного віку — 18 %, серед підлітків молодше 16 років — 0,8 %.

5. Чисельність непрацюючих працездатного віку, що отримують пенсії на пільгових умовах, у прогнозному році — 350 тис. чол.

6. Чисельність непрацюючих інвалідів І та ІІ груп у працездат­ному віці у прогнозному році — 270 тис. чол.

7. Сальдо міграції трудових ресурсів у прогнозному році:
–25 тис. чол.

8. Темп зростання населення у прогнозному році в порівнянні з базовим — 98 %.

 

Задача 12

Скласти баланс ринку праці і визначити чисельність безробітних на кінець року.

Вихідні дані:

1. Збільшення кількості робочих місць за рахунок підвищення коефіцієнта змінності роботи підприємств — 4 тис. чол.

2. Чисельність випускників навчальних закладів — 105 тис. чол.

3. Чисельність осіб, звільнених з народного господарства — 235 тис. чол.

4. Чисельність підлітків молодше 16 років — 218 тис. чол.

5. Створення нових робочих місць за рахунок інвестицій — 265 тис. чол.

6. Чисельність незайнятих осіб інших категорій — 290 тис. чол.

7. Кількість робочих місць, звільнених у зв’язку із виходом працівників на пенсію, призовом у Збройні Сили України та іншими обставинами — 352 тис. чол.

8. Збільшення кількості робочих місць за рахунок використання гнучких форм зайнятості населення — 8 тис. чол.

9. Чисельність безробітних на початок року — 68 тис. чол.

10. Збільшення попиту на робочу силу за рахунок інших факторів — 62 тис. чол.

Задача 13

Скласти зведений баланс фінансових ресурсів держави і визначити суми ресурсів, видатків та перевищень ресурсів над видатками або видатків над ресурсами.

Вихідні дані:

1. Видатки бюджетів і державних позабюджетних фондів становлять відповідно 29,2 млрд і 12,2 млрд грн.

2. Доходи бюджетів і державних позабюджетних фондів становлять відповідно 27,3 млрд і 9,8 млрд грн.

3. Доходи та видатки державних підприємств становлять відповідно 29,8 млрд і 28,3 млрд грн.

4. Сума коштів іноземних інвесторів дорівнюватиме сумі витрат іноземних інвесторів на розвиток економіки і становитиме по 2,8 млрд грн.

5. Довгострокові кредити на розвиток економіки, надані банками України, та кредити міжнародних фінансових організацій становлять відповідно 1,2 млрд і 3,7 млрд грн.

6. Витрати на реалізацію програм розвитку економіки за рахунок довгострокових кредитів, наданих банками України, та використання кредитів міжнародних фінансових організацій становлять відповідно 1,1 млрд і 3,7 млрд грн.

 

Задача 14

Економіка країни складається з чотирьох галузей. Планові економічні показники, які характеризують кожну галузь

Галузь 1: запаси готової продукції на початок року 70; куплено матеріалів у галузі 2 740; куплено матеріалів у галузі 3 480; виплачено заробітної плати працівникам 530; отримано за продукцію продану населенню 810; запаси готової продукції на кінець періоду 70.

Галузь 2: запаси готової продукції на початок року 0; куплено матеріалів у галузі 1 780; куплено матеріалів у галузі 3 560; виплачено заробітної плати працівникам 580; отримано за продукцію продану населенню 860; запаси готової продукції на кінець періоду 60.

Галузь 3: запаси готової продукції на початок року 0; куплено матеріалів у галузі 1 220; куплено матеріалів у галузі 2 880; виплачено заробітної плати працівникам 830; отримано за продукцію продану населенню 270; запаси готової продукції на кінець періоду 0.

 

Необхідно відбити рахунки кожної галузі, для кожної галузі визначити прибутки або збитки, а також відбити міжгалузеві зв‘язки за допомогою міжгалузевого балансу, та знайти додану вартість кожної галузі і економіки в цілому. Проаналізуйте міжгалузевий баланс економіки країни.

 

 


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 899 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.011 сек.)