АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

МАГІЧНА МЕДИЦИНА

Прочитайте:
  1. АЙЮРВЕДИЧЕСКАЯ МЕДИЦИНА
  2. АЛЬТЕРНАТИВНАЯ МЕДИЦИНА
  3. Анонс по конференции «Био: Молодежь. Медицина. Май»
  4. БЕЗОПАСНОСТЬ ЖИЗНЕДЕЯТЕЛЬНОСТИ И МЕДИЦИНА КАТАСТРОФ
  5. Внутренняя медицина
  6. Внутренняя медицина
  7. ВОЕННО-ПОЛЕВАЯ ТЕРАПИЯ И РАДИАЦИОННАЯ МЕДИЦИНА
  8. Доказательная медицина. Систематические обзоры. Метаанализ
  9. Древняя медицина
  10. Жалпы медицина

Ковальчук. Народознавство.

Народна медицина українців належить до маловивчених сторінок біографії нашого народу» Лише останнім часом офіційна наука зацікавилась нетради­ційними методами лікування, які здавна були в ар­сеналі знахарів, бабок-шептух та інших неосвічених ескулапів. У цьому розділі ми торкнемось тільки ме­дицини магічної, оскільки українське травознавство досить широко представлене у науковій літературі а інші способи лікування народними методами зараз досліджуються солідними науковими установами і маємо надію, у недалекому майбутньому займуть належне місце у медичній практиці.

Народна медицина тісно пов'язана з народною ма­гією, тому неможливо говорити про одне, не згадуючи про інше. Оскільки теорії магії присвячено цілий роз­діл «Народна магія», ми будемо лише побіжно зга­дувати про неї, не вдаючись до глибинного аналізу. Найперше, магічна медицина українців має три напрямки: перший — лікування за допомогою магіч­них замовлянь, дій і предметів; другий — лікування чарівним зіллям; третій напрямок є поєднанням пер­ших двох. Розглянемо лікування чарівним зіллям. Воно близько стоїть до народного травознавства, але має чимало нашарувань забобонних — трансформо­ваних язичницьких молитв-подяк, прохань тощо. Магічне травознавство характерне для епох давно­минулих і практично не збереглось до нашого часу, на відміну від лікування суто трав'яного, без містич­ного забарвлення, хоча раніше ці способи лікування не мислились один без одного.

Трави збирались у свій «сильний» час, тобто в пе­ріод цвітіння. Вважалось, що найкращий час для збирання звіробою, полину, кропиви, лопуха, лю­бистку, м'яти, деревію, ромашки, безсмертника, мате­ринки, пустирника та деяких інших — ніч на Івана Купала. Перед тим як вирушати до лісу за зіллям чи ягодами, потрібно було помитись, одягти чисту сороч­ку. Прийшовши в гущавину, туди, «де не чути крику півня», треба було роздягтися і збирати трави чи ко­пати коріння. Якщо лишити на собі одяг, трави втра­тять свою магічну силу. Збираючи зілля, співали тихим голосом пісні або шепотіли замовляння на кшталт такого: «Святий Авраам на це зілля орав, а Бог садив, а Спас родив, Мати Божа поливала і на поміч це зілля давала». Інколи в заклинаннях нази­валось ім'я хворого, для якого призначені були трави, інколи розкидали довкола себе гроші, цілували трави або землю, словом, дякували землі за магічну силу трав, коріння і ягід. Із зібраного зілля готували від­вари, настойки, перетирали на порошок, використову­вали для підкурювання. Причому вважалось, що однаково добре діють трави на людей і на худобу, тому від «лихого ока» обкурювали і худобу, і хлів, і хату, і хвору людину.

Такою ж магічною була ніч на Симона Зілота (11 травня), в цю ніч так само, як і на Купала, і з та­кою самою атрибутикою збиралось лікарське зілля.

Для лікування деяких шкіряних хвороб, а також бо­лів у суглобах була ніч на Юрія, аж до сходу сонця, Роса о цій порі, вважалось, має цілющі властивості:

немічним потрібно добряче викачатись у росянистій траві, і всі болячки минуться.

Лікувальні властивості роси, згаданих трав і пра вильність вибору часу для їхнього використання і збирання підтверджені медициною. Отже, багатові­кові спостереження народних цілителів стверджують і необхідність певних словесних магічних замовлянь? Зовсім ні. Справа в тому, що переконаність людей у лікувальній силі деяких трав призводила до певного обожнювання їх, а відтак і до магічних дій, пов'яза­них з використанням певної рослинної сировини. Аби переконатись, наскільки безпідставним буває магічне травознавство, наведемо такі приклади.

 

Вважалось, що трава-плакун, зібрана на Івана Кувала і викопана без ножа і заступа, відганяв від дому нечисту силу, допомагає зняти закляття зі скарбу.

Нечуй-вітер — трава, що приносить щастя рибал­кам і успіх тим, хто переправляється через ріки. Але знайти цю траву можуть лише сліпі у ніч з 31 грудня на 1 січня.

Сон-трава — найкращий засіб для присипання, якщо класти його під подушку на ніч. Тирлич росте і збирається тільки у Києві, в ніч на Івана Купала на Лисій горі, але знайти його може лише той, хто рані­ше здобув плакун.

Розрив-трава (ломикамінь) допомагає відкривати скарби на будь-якій глибині. Дається в руки лише тим, хто має плакун і цвіт папороті.

Осика — гілля осики використовувалось для охо­рони домівок, городів, худоби від нечистої сили.

 

Деякі хвороби лікувались магічними травами і магічними діями.

Проти «вроків», хвороби від «лихого» ока чаклуни застосовують такий метод: беруть склянку води; ніким не питої, додають три жаринки з печі, освя­ченої солі; дують над нею тричі, плюють тричі ліво­руч, кроплять тричі хворого, дають три ковтки, витирають груди проти серця та обличчя сорочкою» за­лишки води виливають під припічок.

Від наврочень використовують різного роду замов­ляння, наприклад:

«Помагаєш, вода явленна, очищаєш, вода явлен­на, луки, береги і середину. Очищай ти, вода явленна, від пристріту придуманого, і стріченого, і водяного, і вітряного, і жіноцького, і мужицького, і дівоцького, і парубоцького; йдіть ви, вроки, на сороки, на луки, на очерета, на болота, на море». Після цього дають хворому напитися святої води.

 

Але найдійовішим лікуванням від пристріту і від переляку вважалось викачування яйцем. Перед са­мим лікуванням потрібно було виконати обов'язко­вий магічний ритуал очищення душі: прочитати «Отче наш» і «Богородице Діво...» тричі по три рази кожну молитву, як і саме замовляння, щоб у резуль­таті таких читань виявилось 27. Потім брали кружку і ніж, ножем хрестили кружку, мовлячи:

«Кринице Тетяна, вода Уляна, очищаєш кремінь і камінь, очисть раба Божого (ім'я). Викачую слабість, від пристріту (ім'я). Боже, щастям, здоров'ям його наді­ли. Дай, Господи, щастя й здоров'я на три рази».

Потім беруть куряче яйце, до хворого підходять хрестячись із такими словами: «Йшла Пресвята Діва до білого тіла переляк качать».

Потім яйцем від го­лови до ніг качати зі словами: «Я приступив качать, переляк вимовлять, вимовляю, Божим духом нади­хаю, і подую, і покачаю, всіх святих на поміч запрошаю. Марія Мати Божа, Ісус Христос, поблагословіте і поможіте вимовлять і на поміч стать. Чи це пристріт жіночий, чи парубочий, чи страж, чи жах, чи вітром навіяло, чи сонцеві напекло. Іди собі на болота, очере­та, там тобі бувати, там тобі гуляти, каміння кидати-пісок пересипати, (ім'я) не займати, червоної кровонь-ки не пити, жовтих костів не ламати. Йди собі на оче­рета, на болота, там тобі водою перемивати, рожден­ного, хрещеного раба Божого (ім'я) не займати.

Марія, Мати Божа, Ісус Христос, Господи, допомо­жіть в помочі стати, святою рукою захищати і спасати. Дай, Господи, здоров'ячка. Святий понеділок, святий вівторок, свята середа, святий четвер, свята п'ятниця, свята субота і неділя. З неділі — місяць, з місяця рік, з роком щоб на все життя Господіь, дни здоров'я».

Після цього треба оперезати собі груди, приказуючи: «Я перепоясуюсь, щастям, здоров’ям наділлю, Господа Бога, всіх, святих на поміч запрошую, дай, Боже, сили». Сотім ножем треба хрестити тіло хворого зі словами: "Я тебе посічу і порубаю, и над тобою силу маю і (ім'я) обороняю. Господи, допоможи».

Після цього ножем розбити яйце, яким викачувався переляк, і вилити в кружку, до половини заповнену водою. Тим таки ножем треба хрестити хворого, при­казуючи: «Йшла Пресвята Діва до білого тіла з золо­тим хрестом, з гострим ножем, хрест в руках, хрест в головах, ангели на боках. Ангели, храніте цю душу з вечора до світу навіки». Знову перехреститись ножем, злизнути з нього і тричі сплюнути, сказавши при цьому: «скачись-полічись».

 

Так докладно ми описали це лікування не випад­ково, саме у ньому відчутне поєднання язичницького ставлення до природи і християнського впливу. Ще давнішими можна вважати замовляння від зубного болю і від гризоти. Це звернення до Місяця — першо­го божества із небесної тріади, та до Гризя, який у народній міфології асоціюється не лише з болем у суглобах, а й зі станом невдоволення, депресії, стра­ху, переживання, непевності в собі тощо. Якщо Гризь заволодіє людиною, це неминуче призведе до тяжких хвороб. Гризь, або Гризачка — одна із тринадцяти до­ньок Мари, черв'якоподібна потвора з хижими зубами.

Отже, від зубного болю потрібно звернутись до Мі­сяця: «Місяцю-місяцевич, срібні ріжки, золоті ніжки. Зійди, місяцю, вгамуй зубний біль, віднеси біль лихий під небеса, моя скорбота не мала, не тяжка, а твоя сила могутня. Мені суму не перетерпіти. Ось зуб, ось два, ось три, ось чотири — все твоє, бери. Візьми мою лиху хворобу, а мені дай здоров'я міцне, як сталь, а біль віднеси з собою за хмари далеко. Амінь».

Від болю в суглобах чи ногах і від душевної гри­зоти кличуть хлопчика чи дівчинку — познахірочку, тобто народженого першим або останнім з дітей, дають йому кусати ногу, руку чи груди, промовляю­чи: «Гризь-Гризище, вовк тебе знище, щоб як напав, так і пропав, тобі, сучок, не розвиватись, а тобі, Гризь, в (душу, серце, руки, спину, ноги) не вселятись».

Надзвичайно цікаві замовляння від крові та плачу дитини, в них відчутні мотиви обожнювання водойм та дерев — одні з найдавніших у формуванні релі­гійних уявлень українців.

Замовляння від крові: «Текло три ріки під калино­вий міст: перша водяна, друга молочна, третя крива­ва. Я водяну ізоп'ю, молочну споживу, а криваву іспиню, із сірого коня кров ізгоню», або «Ішли ліки через три ріки, і лозу рубали, і рожу саджали — і рожа не прийнялась, і кров уйнялась». При цьому рукою над раною потрібно виконувати хрестоподібні рухи.

Плач хлопчика замовляють такими словами: «Ду­бе, дубе ти чорний. У тебе, дубе, білая береза, у тебе дубочки-синочки, а у березочки дочки. Тобі, дуб і береза, шуміть та рости, а рожденному та хрещеному рабу Божому (ім'я) спать та рости».

 

У цих замовляннях особливо відчутний основний принцип народної магії — за допомогою словесних формул зробити уявне реальним, а бажане — дійсним, передати хворому властивості дерева, яке асоціювалось із міццю та здоров'ям, або ж припинити дії створенням уявної картини смерті рослини (рожа не прийнялась — кров уйнялась).

 

Завершуючи розповідь про магічну медицину, на­ведемо рецепт напою безсмертя. Запевняємо, що напій, безсумнівно, корисний, шкоди не завдасть нікому.

Взяти по одній столовій ложці листя кропиви, валер'яни, волоського горіха, буквиці лікарської, листя і цвіту конвалії; по півложки листя та цвіту материн­ки, цвіту алтеї, листя звіробою та спориша; по три чверті столової ложки листя барвінку, цвіту ромаш­ки, буркуну, мати-й-мачухи, липи; чайну ложку кінської м'яти, а також пів чайної ложки золототи­сячника і 10—15 плодів шипшини.

Рослини повинні бути зібрані у свій «сильний час» і висушені в тіні. Перед приготуванням напою їх тре­ба розтерти в порошок, просіяти через мілке сито, потім залити чотирма склянками окропу (вода має бути джерельною), настоювати півгодини, процідити через марлю. Напій приймати протягом дня, розді­ливши на 7 частин, за 30 хвилин до і через годину після вживання їжі, останню частину п'ють перед сном.

Деякі хвороби в народі лікуються способами, які нічого не мають спільного з раціональною медичною практикою і побудовані винятково на основі забобо­нів, побутової магії. Так, наприклад, куряча сліпота лікувалась розведеною з водою золою від спаленої на свічці нитки. Переляк дитини від птаха чи твари­ни — обкурюванням шерстю чи пір'ям тієї істоти, яка завдала переляку. Лихоманка виліковується таким способом; з волоського горіха виймається зерно, по­тім великого павука саджають у скоринку, скріп­люють обидві половинки воском, зв'язують навхрест ниткою і вішають на шию хворому. Страх від грому і грози виліковують хлібом із цвіллю, який потрібно їсти під час грози, тощо.

Отже, народна магічна медицина увібрала в себе лікувальні прийоми і способи навіювання, оскільки ритуал приготування зілля, словесні формули-заклинання, сама обстановка, яка створювалась, впливали на хворого гіпнотично. Наукове тлумачення магічних дій можливе лише після проведення глибокого до­слідження з використанням знань з усіх галузей медицини.

 

Наулко. Культура і побут

Народна медицина та ветеринарія. Досить різноманіт­ними і в багатьох випадках оригінальними були медичні знання українців. У них знайшли відбиття як раціональні, так і ірраціональні напрями, а у засобах лікування протягом століть мало місце поєднання раціональних методів з магічними діями.

Дуже поширеними були ліки рослинного походження (лише в Карпатах біля 350 видів дикоростучих рослин мають лікувальні властивості). В Україні здавна добре знали лікувальну дію багатьох культурних (часник, цибуля, морква, кавуни тощо) і дикоростучих (горицвіт, подорож­ник, полин, м'ята, материнка, валеріана, підбіл, конвалія, чебрець, кропива, лопух, чистотіл, оман, безсмертник, золототисячник) рослин, крім того — цвіту, бруньок, листя, коріння або плодів берези, липи, дуба, калини тощо. Зби­рання трав розпочиналося в день Семена Зілота (10 трав­ня ст. ст.), коли вони зацвітали, і продовжувалося у червні, особливо на Іванів день (23 червня).

Протягом століть знавці народної медицини виявили лікувальні властивості багатьох рослин: горицвіту — при хворобах серця, сушені — при гіпертонії тощо; звіробій вживали як протибактеріальний засіб, капустяне листя — як жарознижуючий, липовий та бузиновий цвіт — як пото­гінний. При простудних захворюваннях пили відвар алтею, як ранозагоююче — листя деревію, подорожника, гірчака; настій кореня лопуха вважався ефективним навіть при лікуванні початкових форм раку.

Крім трав, широко застосовувалися ліки тваринного походження (топлене свиняче сало, козячий жир, жир бор­суків та їжаків, кров), а також різні мінерали — так званий синій камінь, бурштин, пісок, сіль, нафту, срібло, мідь тощо. Від ряду хвороб, особливо простуди, завжди вживали мед та кип'ячене молоко. При тих чи інших захво­рюваннях вдавалися до дієти, знаючи лікувальні власти­вості, наприклад, печінки та моркви — при курячій слі­поті, свинячого сала — при сухотах, квашеної капусти, цибулі, часнику, хріну — при цинзі, кавунів та петрушки — при кам'яній хворобі нирок тощо.

У народній практиці існували і такі методи, як масаж, нанни, холодні обгортання, прогрівання, кровопускання. Народні костоправи нерідко досягали високої майстерності, зокрема при лікуванні попереку, випадання позвешків. Повитухи були достатньо обізнані в акушерстві. А щодо окремих видів лікувальної магії як своєрідного засобу психотерапії, то вони посідають належне місце і в сучасній медицині.

Українці здавна розумілися на догляді за домашніми шарикам* і знали способи їх лікування. Вони класифіку­вали захворювання тварин та птахів, дали назви хворобам, пиная шли ефективно діючі ліки. Зокрема, універсальними ліками у народній ветеринарії українців були дьоготь і квас. При захворюванні худоби на сибірку (сибірську язву) їй вливали в горло до трьох пляшок сирівцю, у якому розводили селітру та нашатирний спирт. При лікуванні від чумки до сирівцю додавали зерна льону та конопель, а також іржаве залізо і варили. Потім у цю суміш вкидали дьоготь, часник та мідний купорос. Ящур лікували, нати­раючи худобі язик мідним купоросом. Рани засипали тов­ченим листям сухого ренника. Розповсюджені були також масаж (наприклад, при об'їданні), ганяння худоби. Відомо було й кровопускання, що досягалося розрізанням вушних вен. Хірургічним втручанням лікували коней від ряду хвороб — мишки, телію, залізняки. При хворобах птиці їй давали їсти вугілля, крейду. Під час висиджування потом­ства самок тримали на дуже раціональній дієті. Загалом можна говорити, що, мабуть, не було жодної хвороби у тварин, якій селянин не міг би запобігти.

 

Павлюк. Укр. народознавство

§ 6. Медицина і ветеринарія

Народна медицина виникла, очевидно, ще в доісторичні часи. Уже первісна людина, керуючись інстинктом самозбереження, змушена була надавати собі лікарську допомогу при різного роду травмах та захворюваннях. І, цілком природно, засоби для цього шукала в навколишній природі, насамперед у сві­ті рослин.

Деякі рослини увійшли до арсеналу лікарських на основі спостережень за тваринами, які при нездужанні споживали ту чи іншу рослину. Обробка сировини збагачувала знаннями про нові лікувальні властивості засобів рослинного й тва­ринного походження. При оброблені шкір, наприклад, дізнавалися про в'яжучі властивості дубової та вербової кори. Первісна емпірична народна медицина розвивалась під впливом практики, спостережень над природою, збагачува­лась та передавалась із покоління в покоління. З накопичен­ням цього досвіду утворилася певна група людей, для яких лікування стало фахом, основним заняттям і засобом існування. Такий «професійний» прошарок виникає у період Київської Русі; він представлений давньоруськими «волх­вами», «відунами», у практиці яких широко використовува­лись лікарські рослини, мінерали, тваринні організми. Паралельно з раціональними методами лікування, що накопичувались у процесі багатовікового досвіду, побутували магічні способи зцілення недуги. Людина не розумілася на законах природи, була безпорадною перед її стихією. Тому вона населяла світ природи уявними істотами, духами. У давні часи хвороби персоніфікувалися, тобто сприймалися як живі істоти, що, в свою чергу, породжувало магічні способи лікування.

З усіх раціональних методів найбільш поширеним було лікування засобами рослинного походження. Види рослинних ліків і технологія їх виготовлення були досить різноманіт­ними. З лікувальною метою використовували квіти, траву і сік свіжих рослин, рослинні відвари, водні та спиртові настої, порошки (з висушеної рослини або кореня), мазі, компреси. Серед рослин, які застосовувалися в народній медицині, побутували валер'яна («одолян»), звіробій, материнка, м'ята, ромашка, горицвіт, арніка тощо.

Широко відомими у народній фітотерапії були лісові ягоди: чорниці («афени»), брусниця («гогори»), малина, суниці. Повсюдно в Україні збирали плоди, листя, кору, цвіт усіляких кущів та дерев: липи, калини, шипшини, глоду, сосни, вільхи, дуба, берези та ін. Ягоди калини віддавна вважались перевіреним засобом від остуди, різкої зміни артеріального тиску тощо. Надзвичайно різноманітними було застосування сосни, смереки, зокрема бруньок, хвої і живиці. Живицю використовували при лікуванні захворювань печінки. Для лікування ран готували відвари з кори дуба, верби, прикладали до них ясенове або букове листя, чи листя подорожника. При болях голови на чоло клали листя буряка, свіжої капусти чи кружельцями сиру картоплю. Терту картоплю вживали у вигляді компресів при наривах та опіках. Різноманітним був арсенал лікувальних засобів тваринного походження. Масло, особливо овече, споживали з гарячим молоком або горілкою при остуді, використовували для натирання; свинячий, ведмежий, собачий, гусячий, лисячий і, передусім, борсучий жири допомагали при кашлі, захворю­ванні бронхів. У народному лікуванні застосовували кров, жовч, серце, шкіру тварин.

Значно рідше послуговувалися ліками мінерального походження (земля, пісок, сіль, нафта) та металами (мідь, ртуть, залізо, золото). Пісок і сіль вважались добрими фізіотерапевтичними засобами; їх прикладали у вигляді гарячих компресів.

З лікувальною метою використовували і продукти згоряння (попіл, сажу) як засоби, що сприяють зсіданню крові. У народній медицині раціональні засоби, визнані сучасною наукою як доцільні й ефективні, поєднувались з магічними діями. Найпоширенішим магічним впливом користувалася словесна магія. Замовляннями («примівками») лікували епілепсію, ревматизм, шлункові захворювання, нариви («рожу»), знімали «вроки» тощо. Словесна магія, як правило, застосовувалась паралельно з іншими видами очисної магії, зокрема з уживанням води (омивання, купання, кроплення свяченою водою), вогню (підкурювання), різних механічних дій з метою «залякати хворобу» тощо.

Досить різноманітними були знання в галузі народної ветеринарії. При лікуванні худоби поєднували раціональні способи з магічними. Поширеними були рослинні й тваринні ліки. Так, при розладах травлення у домашніх тварин рекомендували відвар дубової кори, кмин, чир вівсяний, горілку. Коли худобу здувало, її напували відваром льону, молоком, горілкою, а в особливо тяжких випадках пробивали бік («голоднявку»). Хворих на «мотилицю» овець напували розсолом з капусти, протягом трьох днів давали конопляну полову, а також сіль і червоний перець.

Отже, народна медицина українців — це складний комплекс, у якому поєднувались позитивні емпіричні знання із засобами лікувальної магії.

 


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 711 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)