АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

РЕСПІРАТОРНІ АЛЕРГОЗИ. БРОНХІАЛЬНА АСТМА

Прочитайте:
  1. II. ЛЕЧЕНИЕ АСТМАТИЧЕСКОГО СТАТУСА
  2. L Бронхиальная астма
  3. TflO» скрыто, латентно (предастма, начальная пра-
  4. Аллергический ринит и астма
  5. Анафилаксия и бронхиальная астма
  6. АСПИРИН И АСПИРИ НОВАЯ АСТМА
  7. Аспириновая астма
  8. Аспириновая бронхиальная астма
  9. Аспіринова астма
  10. АСТМА БРОНХИАЛЬНАЯ

1.

10-річна дитина поступила на лікування в стаціонар з діагнозом: бронхіальна астма. атопічна форма, важкий перебіг. Приступний період. Астматичний статус. Визначити максимально терапевтичну добову дозу еуфіліну.

A. 20-24 мг /кг *

B. 25-30мг /кг

C. 10-15 мг /кг

D. 30-34 мг /кг

E. 5-10 мг /кг

2.

13-річна дівчинка звернулася на прийом до лікаря-алерголога в листопаді місяці. З анамнезу відомо, що протягом 3 років щорічно в сезон полі нації (квітень-серпень) спостерігаються симптоми риніту та кон‘юнктивіту. На даний час дитина здорова. Які обстеження необхідно призначити дитині для встановлення клінічного діагнозу?

A. Риноскопічне дослідження.

B. Імунологічні дослідження

C. Специфічна алергодіагностика *

D. Бактеріологічні дослідження

E. Рентгенологічне обстеження

3.

Больная Ж., 13 лет, переведена из терапевтического отделения в реанимационное в состоянии астматического статуса I ст. (по Г.И.Юреневу) с жалобами на экспираторную одышку, сердцебиение, головную боль. При осмотре: положение вынужденное (сидит с упором на локти), возбуждена, дыхание шумное (42 в 1 мин.) с участием дополнительных мышц, акроцианоз, экскурсия легких ограничена. При аускультации – множество сухих хрипов, в задненижних отделах легких дыхание резко ослаблено. Тахикардия (120/130 в 1 мин.), экстрасистолия. АД 160/100 мм рт.ст., Ра О2 (альвеолярное напряжение) 40 мм рт.ст., рН 7,28. Консервативная терапия эуфиллином, тавегилом, гормональными препаратами (200 мг преднизолона) эффекта не дала, улучшение наступило лишь после фторотанкислородного наркоза. Какие причины могут вызвать это состояние?

A. Астматический статус *

B. Пневмоторакс

C. Тромбоз сосудов легких

D. Острая пневмония

E. Все перечисленные

4.

Девочка 10 лет доставлена в клинику с жалобами на внезапно появившуюся одышку, переходящую в удушье, ощущение "комка в горле", тремор кистей рук, страх смерти. Приступ развился впервые в связи с сильным волнением. Ранее ничем не болела. Объективно: ЧДД 28 в минуту, пульс 114 в минуту, ритмичный, АД 140/85 мм рт.ст. Дыхание везикулярное, учащенное, поверхностное с удлиненным выдохом. Границы сердца перкуторно не изменены. Тоны сердца громкие, ритмичные. Каков наиболее вероятный диагноз?

A. Сердечная астма

B. Гипертонический криз

C. Бронхиальная астма

D. Тиреотоксикоз

E. Нейроциркуляторная дистония *

5.

Девочка 14 лет в течение пяти последних лет страдает бронхиальной астмой с обострениями, которые возникают обычно в период цветения амброзии и тополя. ОРВИ болеет не более 2 раз в году. Какой из перечисленных патогенетических механизмов развития является ведущим при данном заболевании у ребенка?

A. Нейрогенный

B. Аутоиммунный

C. Микробно-воспалительный

D. Ig Е-реагинзависимый *

E. Иммунокомплексный

6.

Дитина 7 років хворіє на бронхіальну астму Під час огляду - в стані астматичного нападу. З якого з цих препаратів ви почнете лікування?

A. антигістамінних препаратів

B. преднізолону

C. еуфіліну внутрішньом’язово

D. антибіотиків

E. інгаляції адреноміметиків *

7.

Дитина 7 років хворіє на бронхіальну астму: 3 роки з нападами задухи 2-3 рази на тиждень. Під час огляду - стан загострення хвороби, астматичний стан 1 ступеню. Визначить найбільш адекватні стартові дози еуфіліну і преднізолону?

A. 6 мг/кг еуфіліну, 3 мг/кг преднізолону

B. 12 мг/кг еуфіліну, 5 мг/кг преднізолону

C. 6 мг/кг еуфіліну, 1 мг/кг преднізолону *

D. 3 мг/кг еуфіліну, 5 мг/кг преднізолону

E. 3 мг/кг еуфіліну, 2 мг/кг преднізолону

8.

Дитина хворіє на бронхіальну астму протягом 5 років. Мати помітила, що напади ядухи часто виникають після контакту дитини з домашніми тваринами (котами, собаками). В сім'ї хлопчика 8 років живе кіт. Першочерговим в лікувально-профілактичному плані стосовно даної дитини є:

A. санаторно-курортне лікування

B. застосування гіпоалергенної дієти

C. неспецифічна гіпосенсибілізація

D. санація житла *

E. специфічна гіпосенсибілізація

9.

Дитині 6 років: експіраторна задишка, дистанційні хрипи, ПШВ 70 % від норми, хлориди поту 15 ммоль/л. Найбільш імовірно це:

A. С-м Хаммена – Річа

B. Муковісцидоз

C. ГРВІ, гострий бронхіт

D. Бронхіальна астма *

E. С-м Картагенера

10.

Для контрольного огляду і отримання рекомендацій в поліклініку звернулася дитина 7 років. Хворіє на бронхіальну астму протягом 4 років, приступи ядухи виникають здебільшого у весняно-літній період. За результатам алергопроб - підвищена чутливість до пуху тополі, польових трав. Яка найбільш вірогідна рекомендація лікаря?

A. Проведення санаторно-курортного лікування.

B. Проведення фізіотерапії.

C. Проведення специфічної гіпосенсибілізації. *

D. Проведення фітотерапії.

E. Проведення голкорефлексотерапії.

11.

Мати 7-річного хлопчика скаржиться на напади сухого кашлю, задуху та ціаноз у дитини, що спостерігається в нічний час. Цим епізодам передують нежить, чихання, свербіння в носі. В ранньому дитинстві хлопчик хворів на атопічний дерматит, а від народження - на часті ГРВІ. При огляді у нього дещо здута грудна клітка, коробковий відтінок перкуторного звуку. В аналізі крові - абсолютна кількість еозинофілів складає 0,35 Г/л. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Рецидивуючий бронхіт, нестійка ремісія

B. Бронхіальна астма, атопічна форма *

C. ГРВІ, RS-етіології клінічне, бронхіоліт

D. Гострий обструктивний бронхіт

E. Кашлюк, період спазматичного кашлю

12.

Ребенок 5 лет болен бронхиальной астмой в течении 2-х лет. Ночью возник приступ удушья, шумное дыхание, слышимое на расстоянии, в акте дыхания участвует вспомогательная мускулатура, сухой кашель, экспираторная одышка. Какой препарат необходим для снятия приступа?

A. но-шпа

B. алупент *

C. горчичники на грудную клетку

D. содовые ингаляции

E. кордиамин

13.

У 12 річної дівчинки яка хворіє протягом 6 років на бронхіальну астму розвинувся приступ ядухи. Які медикаменти першочергово слід призначити дитині?

A. Кортикостероїди

B. Антибіотики

C. Муколітики

D. Антигістамінні

E. Інгаляційні бета-2-агоністи *

14.

У 2-х річної дівчинки, спостерігаються напади приступоподібного кашлю. Ціаноз, задуха, здуття грудної клітки, «візинг». На підставі клініко-інструментального обстеження встановлений діагноз: бронхіальна астма, атопічна форма. Яка добова доза теофіліну є максимальною для даної хворої?

A. 24 мг/кг *

B. 18 мг/кг

C. 16 мг/кг

D. 12 мг/кг

E. 10 мг/кг

15.

У 6 річної дитини з бронхіальною астмою I-шого ступеня тяжкості після перенесеної ГРВІ, з’являється нечастий кашель, експіраторна задишка. Показники пікфлуометрії зменшились на 20%. Якому із нижче приведених бета-2 агоністів Ви віддасте перевагу?

A. Адреналін

B. Атровент

C. Фліксотид

D. Алупент.

E. Вентолін*

16.

У 6-річної дитини мають місце короткочасні напади задухи, які повторюються 2-3 рази на рік і ліквідуються за декілька хвилин. Дитина була на ранньому штучному вигодовуванні, мали місце періодичні прояви атопічного дерматиту, алергічна реакція на пеніцилін. Кашель сухий, експіраторна задишка, ЧД 32 за одну хвилину. При аускультації дихання жорстке, сухі свистячі хрипи з обох сторін. Тони серця помірно приглушені, ритмічні, Ps 110 уд/хв. В інших системах відхилень не виявлено. У фізичному розвитку дитина не відстає. Який Ваш діагноз?

A. Астматичному бронхіті

B. Рецидивуючий обструктивний бронхіт

C. Гострий обструктивий бронхіт

E. Гострий бронхіоліт

D. Бронхіальна астма *

17.

У 7-річного хлопчика з вагою 25 кг розвинувся важкий приступ бронхіальної астми на тлі гострого респіраторного захворювання. Інгаляційні препарати виявилися малоефективними. Вкажіть дозу адреналіну, яку будете вводити хворому.

A. 0,5 мг*

B. 2,5 мг

C. 0,1мг

D. 0,05 мг

E. 0,25 мг

18.

У 9-річної дитини нечасті приступи ядухи (до 10 разів на рік), які знімаються інгаляційними бронхолітичними препаратами. Встановлено діагноз – бронхіальна астма, атопічна форма, легкий перебіг. Які препарати слід призначити в якості тривалої базисної терапії?

A. Еуфілін

B. Інгаляційні кортикостероїди

C. Інтал *

D. Антигістамінні препарати

E. Бронхолітики

19.

У дитини 7 років легенева патологія у вигляді рецидивуючого обструктивного бронхіту, спостерігається з 2-х річного віку. В 7 років вперше розвинувся приступ ядухи, на рентгенограмі емфізема. Яка патологія найбільш імовірна?

A. Первинна легенева гіпертензія

B. Альвеоліт

C. Обструктивний бронхіт

D. Вроджена вада серця

E. Бронхіальна астма *

20.

У мальчика 10 лет бронхиальная астма, атопическая форма, легкое, персистирующее течение, период обострения. Какой вариант терапии наиболее рационален?

A. b2-агонист пролонгированный

B. Кортикостероиды (ингаляционные)

C. Кортикостероиды (ингаляционные) + b2-агонисты короткого действия (по требованию)

D. Кромогликат + b2-агонисты короткого действия (по требованию) *

E. Кортикостероид в таблетках

21.

У мальчика 13 лет страдающего с первых лет жизни атопическим дерматитом, диагностирована бронхиальная астма, атопическая форма, среднетяжелое течение. Приступы удушья еженедельно, ночные 1-2 раза в месяц. Какой из перечисленных патофизиологических признаков играет ведущую роль в развитии обструкции дыхательных путей у данного ребенка.

A. Хроническое аллергическое воспаление в бронхах *

B. Микротромбоваскулит

C. Отек слизистой бронхов

D. Гиперреактивность бронхов

E. Гиперсекреция железистого аппарата бронхов

22.

У мальчика, страдающего бронхиальной астмой, приступы удушья начали наблюдаться несколько раз в день. Во время последнего приступа ингаляция астмопента эффекта не дала. Интенсивная терапия приступ не купировала. Ребенок переведен в реанимационное отделение с диагнозом: астматический статус II степени. Что явилось ведущим механизмом развития этого состояния у ребенка?

A. Отек слизистой оболочки бронхов

B. Усиленная секреция тучными клетками биологически активных веществ

C. Полная рефрактерность (блокада) бета 2 адренорецепторов *

D. Воспаление слизистой оболочки бронхов

E. Спазм гладких мышц бронхов

23.

У приймальне відділення дитячої лікарні поступила дитина 8 років із скаргами на утруднене дихання. Об’єктивно – страх в очах, вимушене положення тіла з фіксацією плечового поясу, дихання з подовженим видихом, дистанційні свистячі хрипи. Цей стан виникає втретє Ваш діагноз?

A. Приступ бронхіальної астми *

B. Стороннє тіло дихальних шляхів.

C. Загострення рецидивного обструктивного бронхіту

D. Екзогенний алергічний альвеолі

E. Гостра пневмонія

24.

У хворого 12 років періодично (весна, осінь) виникають напади задухи, кашель, спочатку сухий, а пізніше вологий. Обличчя бліде, трохи набрякле, грудна клітина здута і розширена у переднє-задньому розмірі, ЧД-32в 1хв. Чути сухі хрипи. Імовірний діагноз?

A. Рецидивуючий бронхіт

B. Бронхіальна астма *

C. Гостре респіраторне захворювання

D. Пневмонія

E. Муковісцидоз

25.

У хворого 16 років відмічається закладеність носу, напади ядухи у нічний час один раз на тиждень. Захворів після респіраторної інфекції, котру самостійно лікував ацетилсаліциловою кислотою. В аналізах крові та харкотиння виявляється еозинофілія. У хворого?

A. Бронхіальна астма фізичної напруги

B. Бронхіальна астма екзогенна форма

C. Бронхіальна астма ендогенна форма

D. Бронхіальна астма аспіринова *

E. Хронічний обструктивний бронхіт

26.

У хворого 16 років діагностовано бронхіальна астма, ступень 2, легкий персистуючий перебіг, фаза загострення. Якому варіанту терапії віддати перевагу у даного хворого?

A. Пероральні кортикостероїди щодобово чи за альтернуючою схемою.

B. Антигістамінніпрепарати коротким курсом

C. Щоденне вживання нестероїдних протизапальних препаратів (інтал чи тайлед) та інгаляційні бета2-агоністи за вимогою. *

D. Бета2-агоністи короткої дії та інтал перед фізичним навантаженням, контактом з алергеном.

E. Інгаляційні стероїди в дозі 800-1000мкг/ добу та теофілін пролонгованої дії.

27.

У хворого К., 12 р., важкий напад експіраторної задишки, супроводжується важким сухим кашлем з дистанційними хрипами. Який препарат доцільніше ввести при невідкладній допомозі?

A. Тіаміну хлорид

B. Преднізолон

C. Еуфілін *

D. Морфіну гідрохлорид

E. Анаприлін

28.

У хворої 12 років, хворої на бронхіальну астму, розвився напад останньої. Який з означених препаратів має протипоказання при наданні невідкладної допомоги цій хворій?

A. Морфіну гідрохлорид *

B. Строфантин

C. Коразол

D. Еуфілін

E. Ізадрин

29.

У хлопчика 13 років, хворого на атопічну форму бронхіальної астми легкого перебігу, після контакту з алергеном (бібліотечний пил) виник напад ядухи. Який препарат найбільш доцільно використати з метою зняття нападу в першу чергу?

A. Адреналіну гідрохлорид підшкірно

B. Недокроміл натрію інгаляційно

C. Сальбутамол інгаляційно *

D. Преднізолон всередину

E. Ефедрину гідрохлорид підшкірно

30.

У хлопчика 14 років бронхіальна астма середньої важкості, період загострення. Який препарат необхідно призначити для купування гострого нападу експіраторної задишки?

A. Сальбутамол *

B. Атровент

C. Дексаметазон

D. Лазолван

E. Строфантин

31.

У хлопчика 8 років з бронхіальною астмою в приступному періоді на рентгенограмі легень визначено гомогенне затемнення трикутної форми, що направлено верхівкою до кореню та зміщення середостіння в бік ураження. Про яке ускладнення необхідно думати?

A. Легеневе серце

B. Пневмосклероз

C. Ателектаз легень *

D. Абсцес легень

E. Пневмоторакс

32.

Хвора 14 років з 10-річного віку страждає інфекційно-алергічною бронхіальною астмою. Загострення захворювання відмічає 3-4 рази на рік, напади припиняються ін’єкціями бронхо-спазмалітичних засобів. Що з переліченого має місце при даному захворюванні?

A. Блокада альфа-адренергічної системи.

B. Порушення рівноваги альфа- і бета-адренергічних систем. *

C. Зниження активності холінергічних рецепторів.

D. Гіперчутливість альфа-адренергічної системи.

E. Підвищення активності бета-2-адренорецепторів.

33.

Хвора 14 років протягом 5 років хворіє бронхіальною астмою. В останній час приступи ядухи виникають 4-5 разів на тиждень, нічні приступи - 2-3 рази на місяць. Для купірування приступів застосовує сальбутамол. Об’єктивно: стан відносно задовільний. ЧД - 20 дих/хв. ЧСС 76уд/хв, АТ 120/80 мм рт.ст. В легенях дихання везикулярне. Тони серця ослаблені, ритм правильний. Який препарат необхідно призначити для профілактики приступів бронхіальної астми?

A. Регулярне приймання сальбутамолу.

B. Кортикостероїди таблетовані.

C. Кортикостероїди інгаляційні.

D. Кромоглікат натрію. *

E. Кортикостероїди ін’єкційні.

34.

Хвора 14 років хворіє на бронхіальну астму 8 років. Приступи астми розвиваються 2-3 рази на тиждень. Приймає целестон, сальбутамол за вимогою. Не переносить закладання носу. Об’єктивно: ринорея. ЧД-22 дих/хв. ЧСС-88уд/хв. АТ 120/80 мм рт.ст. В легенях везикулярне ослаблене дихання, розсіяні сухі хрипи. Який варіант астми найбільш вірогідно у хворої?

A. «Аспіринова» астма.

B. Астма фізичного зусилля.

C. Холінергічна астма.

D. Атопічна астма.

E. Інфекційно-алергічна астма. *

35.

Хвора 15 років хворіє на бронхіальну астму 9 років. На прийомі у пульномолога обговорює план своєї поведінки у різних випадках. Зараз приступи виникають 2-3 рази на тиждень, приймає інтал, вентолін за вимогою. Яка тактика поведінки хворої найбільш доцільна, якщо виник нічний приступ?

A. Прийняти преднізолон.

B. Прийняти інтал.

C. Визвати «Швидку допомогу».

D. Продовжувати планову терапію. *

E. Подвоїти дозу вентоліну.

36.

Хвора 18 років хворіє на бронхіальну астму протягом 9 років. Два роки тому хворій був призначений преднізолон 15 мг/добу. Чим обумовлений лікувальний ефект преднізолону при бронхіальній астмі?

A. Всім переліченим. *

B. Посиленням бронходилятаційного ефекту ендогенних катехоламінів.

C. Відновленням чутливості В2-адренорецепторів.

D. Неспецифічною протизапальною дією.

E. Пригніченням продукції антитіл.

37.

Хворий 10 років страждає на бронхіальну астму протягом останніх 5 років. Неодноразово отримував стероїдні гормони. Загострення хвороби почалось 3 доби тому. Протягом останньої ночі 10 разів користувався "Сальбутамолом". Об'єктивно: стан тяжкий. Шкіряні покрови бліді, акроціаноз, значна експіраторна задишка, стійкий кашель. Грудна клітка здута, дихання послаблено, незначні сухі хрипи. Діагностовано: Астматичний статус, I ст. Виберіть оптимальну терапію.

A. Адреналін п/ш + еуфілін в/м

B. Еуфілін в/в + "Сальбутамолом".

C. Штучна вентиляція легенів

D. Еуфілін в/в і в/м

E. Еуфілін в/в + преднізолон в/в *

38.

Хворий 12 р. скаржиться на приступ ядухи, який незважаючи на неодноразові інгаляції сальбутамолу триває 48 годин, кашель з утрудненим відходженням харкотиння. Об’єктивно: стан важкий, положення напівсидяче. Дифузний ціаноз, пульс 110 на 1 хв., АТ 110/70 мм рт. ст. Тони серця ослаблені, акцент 2 тону над легеневою артерією. Перкуторно над легенями коробковий звук, дихання ослаблене, маса сухих свистячих хрипів. В крові еозинофілія 18 %. Які препарати є препаратами вибору у хворого?

A. Сечогінні

B. Серцеві глікозиди

C. Еуфілін *

D. Бета –2 агоністи

E. Кортикостероїди

39.

Хворий 12 років скаржиться на періодично (весна, осінь) виникаючі напади задухи, кашель, спочатку сухий, а пізніше вологий. Об’єктивно: обличчя бліде, трохи набрякле, грудна клітина піднята і розширена у передньо-задньому розмірі, ЧД-32в 1хв. Чути сухі хрипи. В крові: НЬ-120г/л, Л- 8х109/л, п/я-1, с/я-52, л-36, мон-3, ШОЕ - 7мм/год. Яка найбільш вірогідна патологія зумовлює таку картину?

A. ГРВІ

B. Бронхіт

C. Бронхіальна астма *

D. Пневмонія

E. Муковісцидоз

40.

Хворий 14 років протягом 6 років хворіє на бронхіальну астму. В останній час приступи ядухи виникають 4-5 разів на тиждень, нічні приступи - 2-3 рази на місяць. Для купірування приступів застосовує сальбутамол. Об’єктивно: стан відносно задовільний. ЧД - 20 дих/хв. ЧСС 76уд/хв, АТ 120/80 мм рт.ст. В легенях дихання везикулярне, поодинокі сухі хрипи. Тони серця ослаблені, ритм правильний. Якому методу дослідження функції зовнішнього дихання треба віддати перевагу для оцінки адекватності призначеної терапії?

A. Інгаляційним пробам з бронхолітиками

B. Спірографії.

C. Пікфлоуметрії. *

D. Пневмотахометрії.

E. Тетраполярній реоплетизмографії.

41.

Хворий 16 років, скаржиться на задишку при фізичному навантаженні та двічі на тиждень - напади ядухи, котрі зникають після інгаляції 2 доз беротеку. Хворіє після перенесеної пневмонії. Постійно застосовує інтал. Стан погіршився після вірусної інфекції. Об’єктивно: температура –36,80С; ЧДР- 22 за хв., пульс 90 уд.\хв., АТ- 140\85 мм рт. ст. Зріст – 176см. Вага – 92кг. Акроціаноз. Аускультативно над легенями на фоні послабленого везикулярного дихання – велика кількість розсіяних сухих хрипів. Який механізм порушення альвеолярної вентиляції є ведучим при захворюванні пацієнта?

A. Порушення функції нервово - м’язового апарату

B. Порушення функції дихального центру

C. Рестриктивна недостатність зовнішнього дихання

D. Порушення рухливості грудної клітки

E. Обструктивна недостатність зовнішнього дихання *

42.

Хворий 9 років скаржиться на приступи ядухи, кашель із утрудненим відходженням харкотиння. Неодноразові протягом доби інгаляції сальбутамолу, інталу дають незначний ефект. Об’єктивно: займає малорухоме вимушене положення. Ціаноз обличчя, акроціаноз. Дихання поверхневе, утруднене, на віддалі чути дихальні шуми. Перкуторно легеневий звук із коробковим відтінком; аускультативно – різко ослаблене везикулярне дихання місцями не вислуховується; розсіяні хрипи, значно подовжений видох. Серце-тони приглушені, тахікардія. Пульс 112 уд. За 1 хвилину; АТ- 110/70 мм рт. ст. Печінка біля краю реберної дуги. Периферичних набряків немає. Який попередній діагноз у хворого?

A. Бронхіальна астма, помірної важкості.

B. Серцева астма

C. Астматичний статус 1 *

D. Хронічний обструктивний бронхіт

E. Легенево-гіпертонічна астма

43.

Хворий 9 років скаржиться на приступоподібний сухий кашель, більше вночі. Об’єктивно: експіраторна задишка з участю допоміжної мускулатури, вимушене положення в ліжку. Перкуторно – коробковий звук, аускультативно – жорстке дихання, сухі свистячі та жужжачі хрипи. В гемограмі: лейкоцитоз, анеозинофілія. Який ймовірний діагноз?

A. Бронхіальна астма *

B. Обструктивний бронхіт

C. Рецидивуючий бронхіт

D. Бронхіоліт

E. Астматичний бронхіт

44.

Хворий Д, 10 років, страждає на бронхіальну астму легкого ступеня. При диспансерному спостереженні треба рекомендувати:

A. Заборонити поїздки до моря

B. Заборонити загартування

C. Заборонити заняття в спортивних секціях

D. Заборонити санаторне лікування

E. Заборонити вживання алергізуючі продукти харчування *

45.

Хворий С., 12 р., протягом 7 років хворіє на інфекційно-алергічну бронхіальну астму; в анамнезі - хронічний гайморит. За медичною допомогою звертається рідко, приступи ядухи ліквідовує самостійно еуфіліном, сальбутамолом. Запропонуйте заходи вторинної профілактики.

A. Весняно-осіння профілактика глюкокортикоїдами

B. Санація вогнищ інфекції *

C. Поміняти місце проживання

D. Диспансерний нагляд

E. Вітамінотерапія

46.

Хворий, який в останні п’ять років щорічно у травні – червні хворів на сильну нежить. Зараз у нього з’явилися напади ядухи. Про яке захворювання можна думати? Як обстежувати хворого?

A. Ателектаз легені як ускладнення полінозу.

B. Муковісцидоз.

C. Медикаментозна алергія на назальні деконгестанти.

D. Хронічний обструктивний бронхіт.

Е. Поліноз, пилкова бронхіальна астма. Тестування з алергенами, функціональні тести. *

47.

Хворій 12 років, хворої на бронхіальну астму, призначений теофілін. При досягненні якої концентрації препарату у крові можна сподіватися на поліпшення легеневої функції без токсичного ефекту

A 41 - 45 мг/л

B. 26 - 30 мг/л

C. 31 - 40 мг/л

D. 21- 25 мг/л

E. 15-20 мг/л *

48.

Хворому 12 роки в вестибюлі стоматологічної поліклініки стало погано: спершись на підвіконник він стояв біля відкритого вікна і через задуху не міг відповідати на питання. В анамнезі – бронхіальна астма. Об’єктивно: дихання утруднене, 12 за 1 хвилину, на віддалі чути сухі хрипи. Над легенями коробковий звук; аускультативно дихання ослаблене везикулярне, на всьому протязі багато сухих свистячих і жужжачих хрипів, видох різко подовжений. Тони серця приглушуються дихальними шумами, посилений ІІ тон над легеневою артерією. Пульс 104 уд. за 1 хвилину, АТ –110/70 мм рт. ст. Який із препаратів необхідно ввести хворому в першу чергу?

A. Бромгексин перорально

B. Димедрол парентерально

C. Еуфілін парентерально *

D. Інтал інгаляційно

E. Глюкокортикостероїди парентерально

49.

Хворому на бронхіальну астму (3 ступінь важкості за Міжнародним Консенсусом з бронхіальної астми) лікар призначив серевент і флексотид. Чи вірно призначив лікар?

A. Невірно. Слід призначити астмопент і теофілін.

B. Невірно. Слід призначити астмопент і преднізолон перорально.

C. Невірно. Слід призначити інтал.

D. Невірно. Слід призначити теофедрин і атровент.

E. Вірно. Ці препарати зараз є препаратами вибору для подібних хворих. *

50.

Хвору 12 років госпіталізовано з скаргами на напади ядухи 1 раз в місяць протягом 3-х місяців. Напади відмічалися у денний час, супроводжувалися відходженням малої кількості в’язкого харкотиння. Об-но: патології легенів не виявлено. На рентгенограмі також немає змін. В аналізі крові виявлена еозинофілія, в аналізі харкотиння також еозинофілія, індекс Тіфно становив 80%. З метою лікування хворої на даному етапі доцільно назначити:

A. Інгаляційний кортикостероїд

B. Піпольфен в/м

C. Інгаляційний симпатоміметик короткої дії *

D. Кортикостероїд перорально

E. Еуфілін в/м

51.

Хлопчик 13 років скаржиться на сухий кашель, задишку. Хворіє протягом одного року. Напади задухи короткочасні, 1-2 рази за місяць. Об'єктивно: дитина неспокійна, шкіра бліда, ціаноз носо-губного трикутника, задишка експіраторного типу, ЧД 48 за хв. Над легенями перкуторний звук з коробковим відтінком, аускультативно - дихання послаблене, сухі свистячі хрипи з обох боків. Об'єм форсованого видиху (ОФВ) 80% від належного. Який з препаратів доцільніше призначити хворому?

A. Преднізолон

B. Сальбутамол *

C. Еуфілін

D. Супрастин

E. Індометацин

52.

Хлопчик 8 років звернувся до дільничного лікаря в післяприступному періоді бронхіальної астми середньої тяжкості. Який препарат найбільш доцільно призначити дитині з метою профілактики приступів?

A. Дітек

B. Тавегіл

C. Еуфілін

D. Тайлед *

E. Задітен

53.

Хлопчик 9 років скаржиться на періодично виникаючі приступи утрудненого дихання при контакті з кішкою. Такий стан має розвиток 2-3 рази на рік, триває від декількох хвилин до 1,5-2 годин. Приступ проходить самостійно. Який ступінь тяжкості бронхіальної астми у дитини?

A. 3 ступінь

B. 2 ступінь

C. 1 ступінь *

D. 4 ступінь

E. -

54.

Хлопчику 4 роки. Скарги на задишку та напади сухого кашлю, які непокоять 1-2 рази на місяць протягом останніх 6 місяців. Напади частіше виникають вночі після контактів з тваринами. Над легенями перкуторно - тимпаніт, аускультативно - багато сухих свистячих хрипів з обох сторін. Ваш діагноз?

A. Екзогенний алергічний альвеоліт

B. Гостра пневмонія

C. Гострий обструктивний бронхіт

D. Кашлюк

E. Бронхіальна астма *

55.

Юнаку 17 років хворому на бронхіальну астму призначений препарат теофіліну пролонгованої дії (Тео-Дур). Найбільш імовірно, що терапевтична концентрація теофіліну у крові хворого після однократного прийому буде зберігатися до:

A.. 24 годин *

B. 18 годин

C. 48 годин

D. 6 годин

E. 10 годин

 


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 1880 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.048 сек.)