АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ТЕМА 14

 

1. Машиною швидкої медичної допомоги лікарню доставили хворого, який у стані тяжкої депресії намагався покінчити життя самогубством. Діагноз: депресивний психоз. З якої фармакологічної групи необхідно призначити препарат хворому?

A. *Антидепресанти

B. Седативні

C. Нейролептики

D. Транквілізатори

E. Солі літію

 

2. Хворому на депресію лікар призначив препарат із групи трициклічних антидепресантів. Назвіть препарат.

A. *Амітриптилін

B. Феназепам

C. Дроперідол

D. Аміналон

E. Кордіамін

 

3. Хворий на маніакально-депресивний психоз з ознаками депресії скаржиться на прояви тривоги, страху. Який антидепресант із супутнім психоседативним ефектом необхідно йому призначити?

A. *Амітриптилін

B. Імізин

C. Ніаламід

D. Сиднофен

E. Феназепам

 

4. У хворого на маніакально-депресивний психоз спостерігаються пригнічення психічної і рухової активності, тривожно-депресивний стан. Який препарат необхідно йому призначити для зняття патологічної депресії?

A. *Амітриптилін

B. Сиднокарб

C. Кофеїн-бензоат натрію

D. Пірацетам

E. Трифтазин

 

5. До жінки, що намагалася покінчити життя самогубством, був викликаний психіатр, який виявив стан ендогенної депресії. Який препарат доцільно призначити хворій для проведення курсу лікування?

A. *Амітриптилін

B. Сиднокарб

C. Етимізол

D. Ноотропіл

E. Кофеїн-бензоат натрію

 

6. Хворому з депресивним синдромом лікар призначив препарат, наголосивши на необхідності виключити з раціону харчові продукти, що містять тирамін (сир, пиво, копченості тощо). Проте через деякий час хворий став порушувати дієту і у нього виник гіпертензивний криз. Який препарат було призначено хворому?

A. *Ніаламід

B. Амітриптилін

C. Піразидол

D. Сиднокарб

E. Імізин

 

7. Хворому з депресивним синдромом лікар призначив ніаламід, наголосивши на необхідності дотримуватись дієти. Проте через деякий час хворий став порушувати дієту і у нього виник гіпертонічний криз. Яку дієту було призначено хворому?

A. *Без продуктів,які містять тирамін

B. Без продуктів,які містять кальцій

C. Без продуктів,які містять калій

D. Без продуктів,які містять магній

E. Без продуктів,які містять аланін

 

8. Хворий 32 років тривалий чалікувався у лікарні з приводу хронічного гепатиту. На даний час він скаржиться на слабкість, в’ялість, швидку стомлюваність, гіпотензію і зниження імунітету. Який препарат можна призначити хворому з метою покращення самопочуття?

A. *Настойку женьшеню

B. Настойку валеріани

C. Мікстуру Павлова

D. Пірілен

E. Натрію бромід

 

9. У приймальне відділення поступив хворий з пригніченням дихання. Препарати якої фармакологічної групи можуть стимулювати дихання?

A. *Аналептики

B. Транквілізатори

C. Нейролептики

D. Антидепресанти

E. Анальгетики

10. У дитини після народження розвинулась асфіксія. Який препарат необхідно ввести новонародженому для стимуляції дихання?

A. *Етимізол

B. Лобеліну гідрохлорид

C. Празозин

D. Атропіну сульфат

E. Прозерин

 

11. Дитині, що народилася стані асфіксії, лікар ввів у пуповинну вену етимізол для стимуляції дихання. До якої фармакологічної групи відноситься цей препарат?

A. *Аналептики

B. Ноотропи

C. Аналгетики

D. Антидепресанти

E. Протипаркінсонічні засоби

 

12. Під час хірургічної операції у хворого знизився артеріальний тиск і виникло пригнічення дихання. З метою усунення побічних ефектів, які виникли, йому ввели кордіамін. До якої фармакологічної групи відноситься цей лікарський засіб?

A. *Аналептики

B. Ненаркотичні аналгетики

C. Ноотропи

D. н-холіноміметики

E. Психотоніки

 

13. До лікаря-терапевта звернулася жінці зі скаргами на слабкість, підвищену стомлюваність, запаморочення. Поставлений діагноз: вегето-судинна дистонія по гіпотонічному типу. Препарати якої фармакологічної групи необхідно призначити хворій?

A. *Аналептики

B. Аналгетики

C. Антидепресанти

D. Протипаркінсонічні засоби

E. Солі літію

 

14. Хворому у колаптоідному стані для підвищення артеріального тиску було введено кофеїну-бензоат натрію. До якої фармакологічної групи відноситься цей препарат?

A. *Аналептики

B. Транквилизатори

C. Седативні засоби

D. Нейролептики

E. Антидепресанти

 

15. Під час наркозу у хворого знизився артеріальний тиск і виникло пригнічення дихання. Який засіб невідкладної допомоги варто застосувати цьому випадку?

A. *Кордіамін

B. Алоксим

C. Дипіроксим

D. Налоксону гідрохлорид

E. Налорфіну гідрохлорид

 

16. Під час видалення зубу у пацієнта виник колаптоїдний стан, хворий знепритомнів. Який препарат необхідно внести для швидкого виведення пацієнта з цього стану?

A. *Кофеїн-бензоат натрію

B. Амітриптилін

C. Анальгін

D. Новокаїн

E. Папаверину гідрохлорид

 

17. Хворий після перенесеного інфекційного захворювання скаржиться на часті головні болі (мігрень). У хворого визначено низький артеріальний тиск. Який препарат треба призначити?

A. *Кофеїн-бензоат натрію

B. Сиднокарб

C. Пірацетам

D. Амітриптилін

E. Діазепам

 

18. Хворому для стимуляції психічної діяльності, розумової та психічної працездатності призначили психомоторний стимулятор – похідне пурину. Який це препарат?

A. *Кофеїн-бензоат натрію

B. Сиднокарб

C. Амітриптилін

D. Пірацетам

E. Трифтазин

 

19. Хвора постійно скаржиться на нападоподібний головний біль з вегетативними розладами. Діагноз – мігрень. Лікар призначив препарат з групи пуринів. Який препарат призначили хворій?

A. *Кофеїну-бензоат натрію

B. Феназепам

C. Теофілін

D. Петоксифілін

E. Димедрол

 

20. Слабкість, зниження прецездатності, сонливість та інші ознаки неврозу у хворого дозволили лікареві зробити правильний вибір ефективного препарату.

A. *Кофеїн-бензоат натрію

B. Бромід натрію

C. Діазепам

D. Аміназін

E. Фенобарбітал

 

21. Батьки звернулися до невропатолога зі скаргами на порушення розумової діяльності, зниження пам’яті у дитини 9 років. Призначення якої групи психотропних засобів є виправданим у даному випадку?

A. *Ноотропів

B. Антидепресантів

C. Транквілізаторів

D. Нейролептиків

E. Адаптогенів

 

22. Хворий похилого віку скаржиться на головний біль, запаморочення, швидку стомлюваність, погіршення пам’яті. В анамнезі черепно-мозкова травма. Яку групу препаратів необхідно йому призначити?

A. *Ноотропні засоби

B. Снодійні

C. Нейролептики

D. Анальгетики

E. Транквілізатори

 

23. Хворому після перенесеної черепно-мозкової травми, лікар призначив пірацетам. До якої фармакологічної групи відноситься цей препарат?

A. *Ноотропні засоби

B. Ненаркотичні анальгетики

C. Транквілізатори

D. Аналептики

E. Нейролептики

 

24. У дитини 10 років виявлено зниження інтелектуального розвитку. Яку групу психотропних засобів треба призначити?

A. *Ноотропи

B. Нейролептики

C. Антидепресанти

D. Адаптогени

E. Транквілізатори

 

25. Після перенесеної черепно-мозкової травми у хворого виникли розлади уваги, пам’яті, мови. Препарати якої фармакологічної групи необхідно призначити хворій?

A. *Ноотропи

B. Аналгетики

C. Антидепресанти

D. Протипаркінсонічні засоби

E. Адаптогени

 

26. Хворому необхідно призначити препарат, який покращує пам’ять і розумову діяльність при органічних пошкодженнях головного мозку?

A. *Пірацетам

B. Нітразепам

C. Мезапам

D. Діазепам

E. Кофеїн-бензоат натрію

 

27. У неврологічне відділення госпіталізовано хворого зі скаргами на погіршення пам’яті та розумової працездатності після перенесеної травми голови. Який лікарський засіб можна порекомендувати для покращення метаболізму у тканинах головного мозку?

A. *Пірацетам

B. Меридил

C. Сиднокарб

D. Кофеїн-бензоат натрію

E. Анальгін

 

28. Запропонуйте лікарю-інтерну ноотропний препарат з транквілізуючою дією для лікування наслідків черепно-мозкової травми.

A. *Пірацетам

B. Дроперідол

C. Карбамазепін

D. Фуросемід

E. Кофеїн-бензоат натрію

 

29. У неврологічне відділення поступив хворий на атеросклероз із скаргами на погіршення пам’яті та розумової працездатності. Призначте пацієнту ноотропний засіб – похідне піролідону для покращення метаболізму головного мозку

A. *Пірацетам

B. Кофеїну натрію бензоат

C. Настойкжень-шеню

D. Сиднокарб

E. Меридил

 

30. У чоловік 36 років, з черепно-мозковою травмою дихання слабке, пульс ниткоподібний, рефлекси відсутні. Який шлях введення пірацетаму найбільш доцільний у даному випадку?

A. *Внутрішньовенний

B. Ректальний

C. Підшкірний

D. Пероральний

E. Інгаляційний

 

Хворий переніс інсульт. Який з наведених препаратів слід включити до комплексної терапії з метою покращення кровообігу та метаболізму головного мозку

A. Пірацетам*

B. Седуксен

C. Феназепам

D. Амітриптилін

E. Камфора

 

У хворого на маніакально-депресивний психоз спостерігаються пригнічення психічної і рухової активності, тривожно-депресивний стан. Який препарат необхідно йому призначит для зняття патологічної депресії?

A. *Амітриптилін

B. Сиднокарб

C. Кофеїн-бензоат натрію

D. Пірацетам

E. Трифтазин

У неврологічне відділення поступив хворий зі скаргами на зниження пам'яті і розумової працездатності, порушення сну, запаморочення. Перераховані симптоми хворий пов'язує зі струсом мозку після ДТП 2 роки тому. Виберіть препарат, який поліпшує метаболізм головного мозку і найбільш доцільний в даній ситуації:

A. *Пірацетам

B. Сиднокарб

C. Натрію оксибутират

D. Кордіамін

E. Кофеїн

 

У чоловіка 36 років з черепно-мозковою травмою дихання слабке, пульс нитьовидний, рефлекси відсутні. Який шлях уведення пірацетама найбільш доцільний у даному випадку?

A. *Внутрішньовенний

B. Ректальний

C. Підшкірний

D. Пероральний

E. Інгаляційний

Жінка 63 років приймала пірацетам для відновлення функції ЦНС після ішемічного інсульту. Стан хворий покращився. Який механізм дії даного препарату?

A. *Покращення метаболізму в ЦНС

B. Блокада дофамін-гідроксилази

C. Блокада холінацетилази

D. Блокада катехол-о-метилтрансферази

E. Блокада моноамінооксидази

 


Дата добавления: 2015-02-02 | Просмотры: 1005 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.014 сек.)