АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

А. Посилення катаболічних процесів

Прочитайте:
  1. Характеристика імунопатологічних процесів.
  2. Який з наведених показників характеризує інтенсивність процесів самоочищення води

В. Прискорення анаболічних процесів

С. Прискорення пластичних процесів

D.Прискорення регенераторних процесів

E.Прискорення процесів детоксикації

 

У хворого з тяжким алергійним дерматитом після тривалої терапії препаратом преднізолон розвинулась вторинна недостатність залоз наднирників. Хворому був призначений препарат передньої долі гіпофіза Вкажіть цей засіб:

А. Кортикотропін

В. Гідрокортизону ацетат

С. Дезоксикортикостерону ацетат

D. Вазопресин

E. Кортизон

 

У хворої 52 років невдовзі після операції видалення щитовидної залози з’явились оніміння кінцівок, парестезії. Лабораторні дослідження виявили наявність гіпокальціємії. Який гормональний препарат слід призначити?

А. Паратиреоїдин

В. Інсулін

С. Мерказоліл

D. Кортизон

E. Кальцитрин

 

Хворому з екземою лікар призначив місцево синтетичний гормональний глюкокортикоїдний препарат, який у своїй структурі містить два атоми фтору. Препарат не виявляє резорбтивної дії, але має високу місцеву протизапальну, протиалергійну, протисвербіжну активність. Назвіть цей препарат

А. Флуметазону півалат

В. Преднізолон

С. Гідрокортизону ацетат

D. Дексаметазон

E. Тріамцінолон.

 

У хворого з тяжкою формою ревматоїдного артриту було призначено синтетичний глюкокортикостероїдний засіб з високою протизапальною активністю. Препарат пригнічує фагоцитоз, вивільнення мікросомальних ферментів, а також синтез і вивільнення медіаторів запалення. Може застосовуватись перорально, парентерально, топічно. Вкажіть цей засіб?

А. Преднізолон

В. Флуметазону півалат

С. Дезоксикортикостерону ацетат

D. Індометацин

E. Тетракоразид

 

Хворому з ревматизмом лікар призначив синтетичний дегідрований аналог гідрокортизону з високою протизапальною, протиалергійною та імунодепресивною активністю. Випускається у вигляді розчинів в ампулах, очних краплях, а також у таблетках та мазях. Вкажіть цей засіб?

А. Преднізолон

В. Флуметазону півалат

С. Гідрокортизону ацетат

D. Синафлан

E. Тетракоразид

 

У хворого з ревматоїдним артритом при тривалому пероральному застосуванні протизапального препарату розвинулись наступні ускладнення: ерозивні виразки слизової шлунку, остеопороз, набряки, підвищення АТ. При проведенні лабораторних досліджень встановлено гіпернатріемія, гіпокаліємія, гіперглікемія. Якій препарат приймав хворий?

А. Преднізолон

В. Флуметазону півалат

С. Дезоксикортикостерону ацетат

D. Гідрокортизон

E. Спіринолактон

Хвора скаржиться на постійну спрагу, часте сечовиділення. Лікар ендокринолог встановив діагноз – нецукровий діабет. Який препарат необхідно призначити у даній ситуації?

А. Адіуретин

В. Кортизон

С. Мерказоліл

D. Паратіреоїдин

E. Кальцитрин

 

Хворому з ревматизмом лікар призначив стероїдний протизапальний препарат преднізолон. Вкажіть, загострення якого супутнього захворювання може викликати застосування цього засобу:

А. Артеріальної гіпертензії

В. Бронхіальної астми

С. Подагри

D. Ревматоїдного артриту

E. Вазомоторного риніту

 

Який синдром може розвинутись, як ускладнення, при тривалій терапії хворого з ревматоїдним артритом препаратом преднізолон:

А. Іценко - Кушинга

В. Аддісона - Бірмера

С. Пастернацького

D. Рейтера

E. Рейе

 

У хворої з перенесеним туберкульозом наднирників розвинулись хвороба Аддісона. Призначте гормональний засіб, який зміг би покращити стан хворої.

А. Дезоксикортикостерону ацетат

В. Паратиреоїдин

С. Преднізолон

D. Естрон

E. Тестостерон

 

Молода дівчина 17 років скаржиться на скудні та нерегулярні місячні, які супроводжуються сильними болями внизу живота. При зовнішньому огляді впадає в вічі недостатній розвиток вторинних статевих ознак. Лікар встановив діагноз – затримка статевого розвитку та призначив препарат. Вкажіть цей лікарський засіб.

А. Естрон

В. Кортизон

С. Гідрокортизон

D. Постінор

E. Ретаболіл

 

У породіллі 32 років розвинулась гостра маткова кровотеча у післяродовому періоді. Невідкладно їй було введено в вену крапельно гормональний засіб, після чого кровотеча припинилась. Назвіть препарат.

А. Окситоцин

В. Вазопресин

С. Кальцитонін

D. Альдостерон

E. Тестостерон

Хлопчик 15 років потрапив в аварію, внаслідок чого переніс кілька операцій на нижніх кінцівках. Тривалий час пацієнт знаходиться на ліжковому режимі. Спостерігається схуднення, погіршення апетиту та загального стану. Хворому було призначено засіб, що здатен стимулювати синтез білка, має позитивний вплив на обмін кальцію та азоту, сприяє поліпшенню апетиту та збільшенню маси тіла. Який препарат призначив лікар

А. Ретаболіл

В. Бутамід

С. Мерказоліл

D. Паратіреоїдин

E. Кальцитрин

 

У молодої жінки сімейні проблеми у зв’язку з неможливістю завагітніти. В центрі репродуктивної медицини встановили, що у дружини недостатня функція жовтого тіла. Який препарат доцільно призначити хворій?

А. Прогестерон

В. Естрон

С. Кортизон

D. Гідрокортизон

E. Тестостерон

 

У жінки 48 років після настання менопаузи розвинулись дратівливість та безсоння, приливи жару та пітливість, серцебиття, часті носові кровотечі та короткочасні періоди підвищення АТ. Пацієнтка звернулась до лікаря призначити їй ефективний та доступний препарат. Лікар призначив їй синтетичний засіб з естрогенною активністю для перорального застосування. Назвіть цей препарат.

А. Синестрол

В. Естрадіол

С. Тамоксифен

D. Естрон

E. Триамцинолон

 

У хворої 38 років із гормон-позитивною злоякісною пухлиною молочної залози лікар – онколог в комплексі лікування використав нестероїдний антиестрогенний засіб для перорального застосування. Назвіть його:

A. Тамоксифен

B. Етинілестрадіол

C. Синестрол

D. Прогестерон

E. Метандростенолон

 

У молодої жінки 22 років була встановлена фізіологічна вагітність, проте вже в першому триместрі розвинулась загроза її переривання. Пацієнтці був призначений синтетичний пероральний гестагеновий препарат. Назвіть цей засіб.

А. Алілестренол

В. Синестрол

С. Тамоксифен

D. Постинор

E. Естрон

 

Молода дівчина 21 року звернулась до дільничного гінеколога з проханням порекомендувати їй контрацептивний засіб для екстреного запобігання вагітності внаслідок випадкового сексуального контакту, що відбувся напередодні, але не більше ніж 12 годин назад. Назвіть препарат, який порекомендував їй лікар:

A. Постинор

B. Три-регол

C. Марвелон

D. Діане 35

E. Антеовін

 

Хворий 60 років протягом 9 років хворіє на цукровий діабет, отримує для корекції гіперглікемії інсулін – семіленте. 10 днів тому почав лікування гіпертонічної хвороби анаприліном. Через годину після прийому гіпотензивного препарату розвинулась гіпоглікемічна кома. Який механізм виникнення гіпоглікемії за умов призначення анаприліна?

A. *Пригнічення глікогенолізу

B. Зменшення виділення періоду напіввиведення глюкагону

C. Збільшення періоду напіввиведення інсуліну–семіленте

D. Збільшення біодоступності інсуліну-семіленте

E. Зменшення всмоктування глюкози

 

У хворого діагностовано діабетичну кому. Концентрація цукру в крові становить 18,44 ммоль/л. Який з цукрознижуючих препаратів необхідно призначити даному хворому?

A. *Інсулін короткої дії

B. Інсулін середньої тривалості дії

C. Інсулін тривалої дії

D. Препарат із групи бігуанідів

E. Препарат із групи похідних сульфонілсечовини

 

Дитина 10 років страждає на стафілококовий дерматит. Лікування антибіотиком бензилпеніциліном не дало результатів. Призначення комбінованого препарату пеніциліну з клавулоновою кислотою дало швидке одужання. Яка причина позитивної дії цього препарату

A. Інактивація бета-лактамази

B. Гальмування транспептидази

C. Активація фосфодіестерази

D. Блокада транслокази

E. Гальмування аденозиндезаміназа

 

Хворому 56 років із скаргами на спрагу, часте сечовиділення, після обстеження у ендокринолога було встановлено діагноз цукровий діабет та призначено глібенкламід. Вкажіть механізм дії цього препарату?

A. Стимулює бета-клітини острівців Лангерганса

B. Сприяє засвоєнню глюкози клітинами тканин організму

C. Полегшує транспорт глюкози через клітинні мембрани

D. Пригнічує альфа-клітини острівців Лангерганса

E. Пригнічує всмоктування глюкози в кишківнику

 

Хворому на цукровий діабет в стані гіпоглікемічної коми, спричиненої передозуванням препарату інсуліну тривалої дії, був введений препарат, що є гормоном підшлункової залози і антагоністом інсуліну. Вкажіть цей препарат:

A. * Глюкагон

B. Адреналіну гідрохлорид

C. Гідрокортизон

D. Дезоксикортикостерону ацетат

E. Норадреналіну гідротартрат

 

Хвора похилого віку страждає на цукровий діабет 2-го типу, який супроводжується ожирінням, атеросклерозом, ішемічною хворобою серця. Діагностована базальна гиперінсулінемія. Запропонуйте адекватне лікування хворої:

A. *Глібенкламід

B. Інсулін

C. Ретаболіл

D. Ловастатін

E. Амлодіпін

 

При обстеженні хворого 70 років виявлено інсулін-незалежний цукровий діабет. Який препарат доцільно призначити хворму?

A. *Глібенкламід

B. Інсулін

C. Мерказоліл

D. Паратіреоїдин

E. Кортизон

 

До ендокринолога звернулась хвора 45 років із скаргами на підвищення апетиту, сухість слизових оболонок ротової порожнини, зростання діурезу. При обстеженні вперше виявлено інсуліннезалежний діабет. Який з названих препаратів доцільно призначити хворій?

A. Глібенкламід*

B. Інсулін

C. Адіурекрин

D. Вазопресин

E. Окситоцин

 

У 60-річного пацієнта була виявлена гіперглікемія і глюкозурія. Для лікування цього хворого лікар призначив препарат для приймання всередину. Який це препарат?

A. *Глібенкламід

B. Фуросемід

C. Окситоцин

D. Панкреатин

E. Корглікон

 

Хворому показано застосування глюкокортикоїдів всередину. Як доцільно їх призначити з урахуванням фізіологічних коливань вмісту горомонів кори надниркових залоз в крові?

A. *2/3 вранці, решта вдень

B. Повну дозу вранці

C. Повну дозу ввечері

D. Рівномірно протягом дня

E. 2/3 ввечері, решта вранці

 

При тривалому використанні препарату у хворого можуть мати місце остеопороз, ерозії слизової шлунка, гіпокаліємія, затримка натрію і води, зменшення вмісту кортикотропіну у крові. Укажіть препарат.

A. Преднізолон

B. Гіпотіазид

C. Дигоксин

D. Індометацин

E. Резерпін

 

Жінка 33 років, яка тривалий час лікується з приводу хронічного поліартриту, скаржиться на підвищення артеріального тиску, зміни розподілу жирової тканини, порушення менструального циклу. Який препарат приймає хвора?

A. *Преднізолон

B. Індометацин

C. Бутадіон

D. Синафлан

E. Беклометазон

 

Пацієнту, який знаходився в клініці з приводу пневмонії, ускладненої плевритом, у складі комплексної терапії вводили преднізолон. Протизапальна дія цього синтетичного глюкокортикоїда пов’язана з блокуванням вивільнення арахідонової кислоти шляхом гальмування такого фермента:

A. Фосфоліпаза А₂

B. Фосфоліпаза С

C. Циклооксигеназа

D. Пероксидаза

E. Ліпооксигеназа

У хворого, який довго приймав преднізолон, в результаті відміни препарату виникло загострення захворювання, зниження артеріального тиску, слабкість.

З чим пов’язані ці прояви‽

A. Виникнення недостатності кори наднирників

B. Гіперпродукція АКТГ

C. Звикання до препарату

D. Сенсибілізація до препарату

E. Кумуляція препарату

 

Хворий з нейродермітом на протязі тривалого часу використовував преднізолон. При обстеженні в нього виявили підвищення рівня цукру в крові. Вплив глюкокортикостероїдів на яку ланку обміну вуглеводів призводить до виникнення цього ускладнення?

A. *Активація глюконеогенезу

B. Активація глікогеносинтезу

C. Посилення всмоктування глюкози в кишечнику

D. Пригнічення синтезу глікогену

E. Активація розщеплення інсуліну

 

Хворий з інфекційним мононуклеозом на протязі 2-х тижнів приймав глюкокортикостероїдні препарати. Наступила ремісія, проте в нього виникло загострення хронічного тонзиліту. Результатом якої дії глюкокортикостероїдів є дане ускладнення?

A. *Імунодепресивної

B. Протизапальної

C. Протишокової

D. Антиалергічної

E. Антитоксичної

 

В пологове відділення поступила вагітна жінка зі слабкою пологовою діяльністю. Призначте засіб гормональної природи для посилення пологової діяльності?

A. Окситоцин*

B. Прогестерон

C. Метандростенолон

D. Гідрокортизон

E. АКТГ

 

Ретаболил і його аналоги збільшують масу скелетних м'язів, що дозволяє використовувати їх для лікування дистрофій. Взаємодією з яким клітинним субстратом зумовлена це дія?

A. *Ядерними рецепторами

B. Рецепторами мембран

C. Рибосомами

D. Хроматином

E. Білками-активаторами транскрипції

 


Дата добавления: 2015-02-02 | Просмотры: 1883 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.019 сек.)