АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Патология системы дыхания

Прочитайте:
  1. I. Общая психопатология.
  2. I. Противоположные философские системы
  3. II. Клетки иммунной системы
  4. II.Механорецепторные механизмы регуляции. Легочно-вагусная регуляция дыхания
  5. III Дисциплина «Экстрагенитальная патология при беременности в услоявиях СВА»
  6. III.Другие факторы регуляции дыхания
  7. IV. Анатомия органов сердечно-сосудистой системы
  8. IV. Реакция эндокринной системы на гипогликемию
  9. IX.4.2. Инфекции органов дыхания
  10. V 2: Наследственность и патология.

18 Тривалий прийом хворим цитостатичних препаратів призвів до виникнення некротичної ангіни. Із розвитком яких змін у складі лейкоцитів це може бути пов’язано?

A. *Агранулоцитоз

B. Нейтрофільний лейкоцитоз

C. Лімфопенія

D. Еозинопенія

E. Лімфоцитоз

19 У хворого з гострим гломерулонефритом внаслідок олігурії спостерігається затримка води в організмі. Яке порушення загального об’єму крові найбільш ймовірно буде виявлено у пацієнта?

A. *Олігоцитемічна гіперволемія

B. Поліцитемічна гіперволемія

C. Олігоцитемічна нормоволемія

D. Проста гіперволемія

E. Проста гіповолемія

20 У хворого екстракція зуба ускладнилася тривалою кровотечею. В анамнезі вживання нестероїдних протизапальних препаратів (аспірину) з приводу ревматизму. Який патогенез геморагічного синдрому у хворого?

A. *Тромбоцитопатія

B. Коагулопатія

C. Вазопатія

D. Порушення утворення протромбіну

E. Активація фібринолізу

21 У хворого 70-ти років виявлено атеросклероз судин серця та головного мозку. При обстеженні відмічено зміни ліпідного спектру крові. Збільшення яких ліпопротеїнів відіграє суттєве значення в патогенезі атеросклерозу?

A. *Ліпопротеїнів низької щільності

B. Ліпопротеїнів дуже низької щільності

C. Ліпопротеїнів проміжної щільності

D. Ліпопротеїнів високої щільності

E. Хіломікронів

22 Під час роботи, пов’язаної з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, працівник отримав дозу іонізуючого випромінення 6 Гр.(600 рентг.). Скаржиться на загальну слабість, нудоту, запаморочення, лабільність артеріального тиску та пульсу, короткочасний лейкоцитоз з лімфопенією. Для якого періоду гострої проминевої хвороби характерні вище перераховані ознаки?

A. * Початкового

B. Розпалу

C. Прихованого

D. Завершення

E. Віддалених наслідків

23 При передозуванні наркозу під час оперативного втручання виникли ознаки гострої гіпоксії, про що свідчить збільшення частоти серцевих скорочень до 124 ударів/хв, виникнення тахіпноє. Яка гіпоксія має місце в даному випадку?

A. * Дихальна

B. Гіпоксична

C. Змішана

D. Циркуляторна

E. Тканинна

24 У дитини через 1 годину після вживання полівітамінів у вигляді сиропу, з’явилась висипка по всьому тілу за типом кропив’янки з вираженим відчуттям свербіння. До якого типу алергічної реакції відносяться дані прояви?

A. *Анафілактичного

B. Імунокомплексного

C. Цитотоксичного

D. Гіперчутливості сповільненого типу

E. Аутоалергічного

25 У хворого із гарячкою (t =39,9оС) після вживання жарознижуючих середників температура тіла швидко знизилась до 36,1оС. При цьому у хворого виникли виражена загальна слабість, блідість шкірних покривів, серцебиття, запаморочення. Чим обумовлений такий стан хворого?

A. * Зниженням артеріального тиску

B. Зниженням глюкози в крові

C. Набряком мозку

D. Підвищенням глюкози в крові

E. Низькою температурою тіла

26 В приймально-діагностичне відділення доставлена жінка 38 років з матковою кровотечею. Які найвірогідніші зміни з боку крові відбуваються у рожениці?

A. * Зменшення гематокритного числа

B. Збільшення гематокритного числа

C. Еритроцитоз

D. Моноцитоз

E. Лейкопенія

27 Після накладання джгута у хворого-дослідждуємого виявили цяткові крововиливи. З порушенням функції яких клітин це пов'язано:

A. *Тромбоцитів

B. Моноцитів

C. Еозинофілів

D. Нейтрофілів

E. Лімфоцитів

28 У жінки 45 років в період цвітіння трав з'явилося гостре запальне захворювання верхніх дихальних щляхів і очей: гіперемія, набряк, слизові виділення. Який вид лейкоцитозу буде найхарактернішим при цьому?

A. *Еозінофілія

B. Нейтрофілія

C. Моноцитоз

D. Базофілія

E. Лімфоцитоз

29 У хворого з синдромом Іценко-Кушинга спостерігається стійка гіперглікемія та глюкозурія. Синтез та секреція якого гормону збільшується в даному випадку?

A. Кортизолу

B. Адреналіну

C. Глюкагону

D. Тироксину

E. Альдостерону

30 У дитини після вживання ранніх овочів, які виявилися насиченими нітритами, виникла гемічна гіпоксія. Накопиченням якої речовини вона обумовлена?

A. *Метгемоглобіну

B. Оксигемоглобіну

C. Дезоксигемоглобіну

D. Карбоксигемоглобіну

E. Карбгемоглобіну

31 У постійного жителя високогір’я вміст гемоглобіну у крові складає 180 г/л. Збільшення синтезу гемоглобіну в умовах хронічної гіпоксії зумовлене стимуляцією кісткового мозку:

A. *Еритропоетином

B. Адреналіном

C. Норадреналіном

D. Вазопресином

E. Тироксином

32 У щура, який протягом доби знаходився в імобілізаційній камері, на розтині виявлено ерозії шлунка. Які гормони можуть спричинити виникнення ерозій в даному випадку?

A. Глюкокортикоїди

B. Мінералокортикоїди

C. Інсулін

D. Глюкагон

E. Естрогени

33 При розкритті абсцесу в ротовій порожнині з'явилися виділення жовто-зеленого кольору. Які клітини завжди представлені і переважають в гнійному ексудаті?

A. Нейтрофіли

B. Еозинофіли

C. Базофіли

D. Лімфоцити

E. Еритроцити

34 Одним із місцевих ознак запалення є почервоніння (rubor). Чим обумовлена ця ознака?

A. *Розширенням судин.

B. Збільшенням проникливості мікросудин.

C. Посиленням еміграції лейкоцитів.

D. Гіперосмією.

E. Ацидозом.

35 При роботі на присадибній ділянці чоловік поранив руку. Згодом на місці поранення розвилось запалення. Що є пусковим механізмом запалення?

A. *Первинна альтерація.

B. Вторинна альтерація.

C. Місцеве порушення кровообігу.

D. Ексудація.

E. Еміграція лейкоцитів.

36 При роботі на присадибній ділянці чоловік поранив руку. Рану не обробив. Згодом на місці поранення розвилось запалення з накопиченням ексудату, що містив велику кількість життєздатних та зруйнованих нейтрофілів. Який вид ексудату виник?

A. *Гнійний.

B. Серозний.

C. Фібринозний.

D. Геморагічний.

E. Катаральний.

37 У дитини, після того як вона з’їла полуниці, появились сверблячі червоні плями по шкірі, тобто виникла крапивниця. До якого типу алергічних реакцій за класифікацією Джелла і Кумбса відноситься ця реакція?

A. *Реагінового (анафілактичного).

B. Цитотоксичного (цитолізу).

C. Іммунокомплексного (реакції феномену Артюса).

D. Клітинно-опосередкованого.

E. Стимулюючого.

38 У дитини, після того як вона з’їла полуниці, появились сверблячі червоні плями на шкірі, тобто виникла крапивниця. З яким компонентом імунної системи взаємодіяв алерген в організмі дитини?

A. *IgE.

B. IgM.

C. IgA.

D. Т-хелперами.

E. Т-ефекторами.

39 У дитини, після того як вона з’їла полуниці, появились сверблячі червоні плями на шкірі, тобто виникла крапивниця. Яка з біологічно активних речовин, що привела до розширення судин, появленню зуду, була виділена при дегрануляції тканинних базофілів?

A. *Гістамін.

B. Брадикінін.

C. Простагландин І2.

D. Білки комплементу.

E. Інтерлейкін-1.

40 У хворого туберкульозом легенів виділена палочка Коха. До захворювання він багато працював, мало відпочивав. Живе у неспріятливих умовах. Батько раніше теж хворів туберкульзом. Завдяки якому з перелічених нижче положень саме палочка Коха є причинним фактором туберкульозу?

A. *Абсолютно необхідна і надає специфічні риси.

B. Взаємодіє з іншими факторами.

C. Взаємодіє з організмом.

D. Може усугубляти течію хвороби.

E. Може полегшувати течію хвороби.

41 У дитини, після того як вона з’їла полуниці, появились сверблячі червоні плями на шкірі, тобто виникла крапивниця. Який лейкоцитоз буде виявлений у дитини?

A. *Еозінофільний.

B. Базофільний.

C. Нейтрофільний.

D. Лімфоцитарнийний.

E. Моноцитарний.

42 У хворого цукровим діабетом 1 типу виникла гіперкетонемічна кома. Яке порушення кислотно-основного стану буде у хворого?

A. *Негазовий ацидоз.

B. Газовий ацидоз.

C. Негазовий алколоз.

D. Газовий алколоз.

E. Порушень КОС не буде.

43 В хворого 2 роки, впродовж року часто виникали інфекційні захворювання бактеріального генезу, що мали тривалий перебіг. При аналізі імунограми у хворого виявлено гіпогаммаглобулінемію. Порушення функції яких клітин найбільш вірогідно може бути прямою її причиною?

A. В-лімфоцитів

B. Фагоцитів

C. Макрофагів

D. Т-кіллерів

E. NK-клiтин

44 У хворої 59-ти років при флюрографії виявили в нижній частці правої легені затемнення з чіткими межами, характерне для пухлини. Який з ознак характерний для доброякісної пухлини?

A. * експансивний ріст

B. метастазування

C. ракова кахексія

D. проростання в навколишню тканину

E. инфильтрирующий зростання

 

45 У стані переляку відзначається різке збліднення особи, тремтіння в кінцівках. Який вид ішемії спостерігається в даному випадку?

A. * Ангіоспастична

B. Компрессионная

C. Обтураційна (тромбоутворенням)

D. Метаболічна

E. Обтураційна (потовщенням судинної стінки)

 

46 Людині в око потрапив тополиний пух, який спричинив подразнення та почервоніння ока. Який вид разладу місцевого кровообігу спостерігається?

A. * Артеріальна гіперемія

B. Ішемія

C. Емболія

D. Венозна гіперемія

E. Тромбоз

47 Люди, що знаходяться в приміщенні при пожежі, страждають від отруєння чадним газом. Який вид гіпоксії при цьому спостерігається?

A. * Гемічна

B. Циркуляторна

C. Гіпоксична

D. Дихальна

E. Тканинна

48 У новонародженного, який народився від третьої вагітності резус-негативної матері спостерігаються жовтяниця, яка наростає з часом, симптоми подразнення ЦНС, анемія. Який вид жовтяниці у новонародженного?

A. * Гемолітична

B. Паренхимотозна

C. Обтураційна

D. Паразитарна

E. Токсична

49 У хворого 42 років відзначається блідість шкірних покривів, слабкість, збільшення лімфатичних вузлів. У периферичної крові виявлено: лейкоцитоз, відсутність перехідних форм лейкоцитів ("лейкемічний провал"), прискорене ШОЕ. Про розвиток якого захворювання Ви швидше за все подумаєте?

A. * Гострий лейкоз

B. Хронічний лейкоз

C. Еритромієлоз

D. Нейтрофільний лейкоцитоз

E. Лейкемоїдна реакція

 

50 У хворого Н. будь-які пошкодження судин супроводжуються тривалою кровотечею, в крові виявлено дефіцит YIII фактора згортання крові. Яке захворювання у хворого?

A. * Гемофілія

B. Геморагічний васкуліт

C. тромбоцитопенічна пурпура

D. Анемія

E. Променева хвороба

 

51 На прийом до лікаря ендокринолога звернулися батьки, яки скаржились на те, що дитина віком 10 років має низький зріст та виглядає як п'ятирічна дитина. С порушенням секреції якого гормону пов'язані такі зміни фізичного розвитку?

A. *Соматотропного гормону

B. Адренокортикотропного гормону

C. Тироксину

D. Тестостерону

E. Інсуліну

52 До лікаря звернувся чоловік 70 років зі скаргами на збільшення кистей, стоп, мови, зміна зовнішності (риси обличчя стали великими). При обстеженні виявлено значне підвищення концентрації соматотропного гормону в крові. Чим обумовлено даний стан хворого?

A. * гіперфункцією аденогіпофіза

B. гіпофункцією щитовидної залози

C. гіпофункцією аденогіпофіза

D. гіперфункцією кіркової речовини надниркових залоз

E. гіперфункцією околощітовідних залоз

 

53 Хвора звернулася зі скаргами на тахікардію, безсоння, зниження ваги, дратівливість, пітливість. Об'єктивно відзначається зоб і невеликий екзофтальм. Яке порушення функції і який залози має місце у хворої?

A. * Гіперфункція щитовидної залози

B. Гіпофункція щитовидної залози

C. Гіперфункція паращитовидних залоз

D. Гіпофункція паращитовидних залоз

E. Ендемічний зоб

 

54 Наприкінці 19 століття найбільш часто рак мошонки був виявлений у сажотрусів Англії. Впливом якого канцерогену обумовлена ​​поява даної пухлини?

A. * Поліциклічні ароматичні вуглеводні

B. Віруси

C. Нітрозаміни

D. афлотоксину

E. Рентгенівське випромінювання

 

55 Хворий лежить у лікарні з приводу хронічної недостатності серця. Об’єктивно: шкіра і слизові ціанотичного кольору, тахікардія, тахіпноє. Який вид гіпоксії у хворого?

A. *Циркуляторна.

B. Анемічна

C. Гемічна

D. Тканинна

E. Гіпоксична

56 Хворий поступив у лікарню з приводу запалення легень. Який вид дихальної недостатності у хворого?

A. *Рестриктивна

B. Обструктивна

C. Центральна

D. Периферійна

E. Торако-діафрагмальна

57 Для відтворення цукрового діабету у кролика використовується аллоксан, який вибірково пошкоджує бета-клітини острівців Лангерганса підшлункової залози. Який вид методики використовується в даному експерименті?

A. * Методика вимикання

B. Методика подразнення

C. Методика введення ферментів, гормонів

D. Методика ізольованих органів

E. Методика стимуляції

 

58 Для відтворення карциноми Ерліха кролику щодня наносилося певну кількість бензопірену (поліциклічний ароматичний вуглеводень) на депілірованную ділянку шкіри. Який метод використовується для моделювання пухлини?

A. * Метод індукції

B. Метод трансплантації

C. Метод експлантаціі

D. Метод впливу іонізуючого випромінювання

E. Метод введення гормонів

 

59 У хворого спостерігається стійка тахікардія, екзофтальм, підвищена збудливість, основний обмін підвищений. Яке із порушень може спричинити такий синдром?

A. * Гіперфункція щитоподібної залози

B. Гіпофункція паращитовидних залози

C. Гіпофункція щитоподібної залози

D. Гіперфункція паращитовидних залози

E. Гіпофункція наднирникових залоз

60 У хворого досліджували секреторну функцію шлунка. У шлунковому соці не виявлена хлористоводнева кислота і ферменти. Як називається такий стан?

A. *Ахілія

B. Гіперхлоргідрія

C. Гіпохлоргідрія

D. Ахлоргідрія

E. Гіпоацидітас

61 У хворого 40 років у зв’язку з ураженням гіпоталамо-гіпофізарного провідникового шляху виникла поліурія (10-12л за добу), полідипсія. При дефіциті якого гормону виникають такі розлади?

A. *Вазопресину

B. Окситоцину

C. Кортикотропіну

D. Соматотропіну

E. Тиротропіну

62 У новородженої дитини внаслідок резус-конфлікту виникла гемолітична жовтяниця. Вміст якого жовчного пігменту буде найбільш підвищеним у крові цієї дитини?

A. *Непрямий білірубін.

B. Прямий білірубін.

C. Уробіліноген.

D. Стеркобіліноген.

E. Жовчні кислоти.

63 У хворого серцевою недостатністю зменшується виділення сечі, що зумовлено зниженням фільтрації в клубочках. Чим зумовлене зменшення фільтрації?

A. * Зменшенням артеріального тиску.

B. Збільшенням ниркового кровотоку.

C. Зневодненням організму.

D. Закупоркою просвіту канальців.

E. Зменшенням кількості функціонуючих клубочків.

64 У хворого на бронхіальну астму після вживання аспірину виник бронхоспазм. Яка гіпоксія розвинулась у хворого?

A. *Дихальна.

B. Кров’яна.

C. Циркуляторна.

D. Тканинна.

E. Гіпоксична.

65 У чоловіка отруєння нітратами. Яка гіпоксія буде у цієї людини?

A. * Кров’яна.

B. Циркуляторна.

C. Дихальна.

D. Тканинна.

E. Гіпоксична.

66 У жінки, віком 45 років, яка тривалий час страждає на цукровий діабет, після введення інсуліну виникла слабкість, блідість обличчя, серцебиття, неспокій, двоїння в очах, оніміння губ і кінчика язика. Рівень глюкози крові становив 2,5 ммоль/л. Яке ускладнення розвивається у хворої?

A. * Гіпоглікемічна кома.

B. Гіперосмолярна кома.

C. Гіперглікемічна кома.

D. Гіперкетонемічна кома.

E. Уремічна кома.

67 У чоловіка, віком 40 років, у якого діагностували виразку шлунку, після тривалого стану спокою знов виникли ознаки хвороби. Як треба кваліфікувати такий перебіг хвороби?

A. *Рецедив.

B. Ремісія.

C. Видуження.

D. Латентний період.

E. Продромальний період.

68 У жінки віком 40 років, було виявлено “ендемічний зоб”. Дефіцит якої речовини міг спричинити це захворювання?

A. *Йод.

B. Залізо.

C. Кальцій.

D. Вітамін В12.

E. Калій.

69 У жінки віком 55 років, після надмірного вживання жирної їжі виник гострий панкреатит. Що є основною ланкою патогенезу цього захворювання?

A. *Передчасна активація ферментів в протоках і клітинах залози.

B. Дефіцит панкреатичного соку.

C. Зниження утворення жовчі в печінці.

D. Порушення перетравлення жирів.

E. Гостра непроходимість кишок.

70 У чоловіка, віком 30 років, у якого після прийому рослинного лікарського засоба виникла анафілактична алергічна реакція, в крові спостерігався лейкоцитоз. Який вид лейкоцитозу є характерним для цього випадку?

A. *Еозінофілія.

B. Моноцитоз.

C. Лімфоцитоз.

D. Базофілія.

E. Нейтрофілія.

71 Хвора 30 років скаржиться на часті носові кровотечі. Об’єктивно: блідість шкірних покривів, дистрофічні зміни з боку нігтів, сухе, посічене волосся. В аналізі крові: ер – 2,9*1012/л; Нв – 70г/л; КП – 0,5; сироваткове залізо – 5 мкм/л; лейк. – 6,0*109/л. В мазку крові анулоцити, пойкілоцитоз, мікроцитоз. Яка анемія спостерігається у хворої?

A. * Залізодефіцитна

B. Серпоподібноклітинна

C. В12- і фолієводефіцитна

D. Гемолітична

E. Мінковського-Шоффара

72 У клініку доставлено потерпілого з тупою травмою грудної клітки. Діагностовано розрив аортального клапану. Який компенсаторний серцевий механізм найбільш ймовірно задіяний в даному випадку?

A. * Гетерометричний

B. Гомеометричний

C. Гіпертрофія

D. Тахікардія

E. -

73 У сталеварному цеху працівник в кінці робочої зміни відчув запаморочення, температура тіла підвищилася до 38,5оС. Який стан спостерігається в даного працівника?

A. * Гіпертермія

B. Декомпресія

C. Гарячка

D. Гіпотермія

E. Гіпертензія

74 Для якої стадії хронічної ниркової недостатності є типовим метаболічний ацидоз, азотемія, свербіж, запах аміаку з рота та порушення діяльності життєво важливих органів?

A. * Уремія

B. Тубулопатія

C. Ниркова колька

D. Гостра ниркова недостатність

E. Нефротичний синдром

75 До клініки поступив потерпілий, який зазнав проникаючого кульового поранення грудної клітки. Діагностовано пневмоторакс. Який вид дихальної недостатності виникає в такому випадку?

A. * Рестриктивна вентиляційна

B. Обструктивна вентиляційна

C. Дисрегуляторна вентиляційна

D. Дифузійна

E. Перфузійна

76 До реанімаційного відділення поступив хворий без свідомості. Діагностовано діабетичну кетоацидотичну кому. Який патологічний тип дихання є характерним для такого стану?

A. * Дихання Куссмауля

B. Дихання Чейн-Стокса

C. Апнейстичне дихання

D. Дихання Біота

E. Гаспінг-дихання

77 До дільничного педіатра звернулася мама з дитиною 6 років зі скаргами на біль у горлі та утруднене дихання. Лікар запідозрив дифтерію гортані. Яке порушення зовнішнього дихання може розвиватися при такій локалізації цього захворювання?

A. * Рідке глибоке з утрудненим вдихом

B. Рідке глибоке з утрудненим видихом

C. Часте поверхневе

D. Дихання Біота

E. Дихання Рейн-Стокса

78 50-річний чоловік страждає на виразкову хворобу шлунка впродовж останніх 5 років. Наразі, після двох тижнів комплексного лікування, скарг у хворого немає. Який це період хвороби?

A. * Ремісія

B. Загострення

C. Рецидив

D. Продромальний

E. Латентний період

79 Хвора, 35 років, скаржиться на серцебиття, роздратованість, тремтіння пальців рук, періодичне підвищення артеріального тиску. Діагностовано дифузний токсичний зоб. Який тип алергічної реакції лежить в основі розвитку даної патології?

A. *Стимулюючий.

B. Анафілактичний.

C. Цитотоксичний.

D. Імунокомплексний.

E. Клітинно-опосередкований.

80 Хвора, 20 років, із цукровим діабетом потрапила у лікарню у непритомному стані. При обстеженні рівень глюкози плазми крові – 1,8 ммоль/л. Діагностовано гіпоглікемічну кому. Яка причина можливо призвела до розвитку даного стану?

A. *Передозування інсуліну.

B. Несвоєчасне введення інсуліну.

C. Введення препаратів сульфонілсечовини.

D. Введення бігуанідів.

E. Порушення режиму харчування.

81 Хворий із відкритим переломом стегнової кістки та гострою кровотечею доставлений у лікарню. Який нетерміновий механізм компенсації виявляється у пізніші терміни після крововтрати?

A. * Посилення еритропоезу.

B. Рефлекторне прискорення скорочень серця.

C. Надходження між тканинної рідини у судини.

D. Збільшення здатності гемоглобіну віддавати кисень тканинам.

E. Підвищення зсідання крові.

82 Хворий скаржиться на біль у ділянці лівої лопатки та правому плечі. Діагностовано ішемічну хворобу серця. Який вид болю виник у даного хворого?

A. * Відбитий.

B. Локальний.

C. Каузалгічний.

D. Невралгічний.

E. Таламічний.

83 Під час огляду неворопатологом хворого встановлено наявність атаксії. Визначить ознаки, які притаманні даному порушенню нервової системи.

A. *Порушення часової та просторової орієнтації рухів

B. Надмірність рухів

C. Порушення ініціації та планування рухів

D. Відсутність рухів одної половини тулуба

E. Відсутність рухів верхніх кінцівок

84 Батьки 12 річного хлопця звернулися в клініку зі скаргами, що зріст сина 189см. Порушення секреції якого гормону можна запідозрити у хлопця?

A. * Гіперсекреція соматотропного гормону

B. Гіпосекреція СТГ

C. С. Гіпосекреція гормонів щитовидної залози

D. Д. Гіпосекреція тестостерону

E. Е. Гіпосекреція глюкокортикоїдів

85 У хворого відсутні активні рухи в нижніх кінцівках. Тонус м'язів високий. Колінні і ахіллові рефлекси підвищені, Наявні патологічні рефлекси Бабінського. Втрачені всі види чутливості донизу від пахових складок. Відзначається затримка сечі і випорожнення. Яке порушення рухових функцій є у хворого?

A. * Центральний параліч

B. Центральний парез

C. Периферійний параліч

D. Периферійний парез

E. -

86 Дівчина, звернулася в клініку зі скаргами на те, що в холодну погоду виникають напади болю і відчуття оніміння в пальцях рук. Під час нападів об'єктивно спостерігається різке збліднення шкіри пальців і кистей, зниження місцевої температури, порушення шкірної чутливості. Яке порушення місцевого кровообігу спостерігається у дівчини?

A. * Ангіоспастична ішемія

B. Обтураційна ішемія

C. Компресійна ішемія

D. Артеріальна ішемія

E. Венозна ішемія

87 Хвора С., 19 років знаходиться на лікуванні в гематологічному відділенні. Об’єктивно: шкіра та склери – жовтого кольору. При лабораторному обстеженні виявлено зменшення кількості гемоглобіну і еритроцитів, збільшення вмісту непрямого білірубіну в крові. Назвіть порушення в системі червоної крові.

A. * Гемолітична анемія

B. В12-дефіцитна анемія

C. Еритремія

D. Залізодефіцитна анемія

E. Залізорефрактерна анемія

88 Дільничний педіатр при черговому профілактичному огляді виявив хлопчика із низьким ростом. Розумовий розвиток відповідає віку. Яке ендокринне порушення є у хлопчика?

A. * Гіпофізарний нанізм

B. Кретинізм

C. Акромегалія

D. Гігантизм

E. Рахіт

89 У хворого з гломерулонефритом відмічається підвищення АТ до 200/110 мм. рт. ст. Активація якого механізму є ведучою ланкою в розвитку артеріальної гіпертензії в даному випадку?

A. * Ренін – ангіотензин альдостеронової

B. Калікріїн - кінінової

C. Симпато-адреналової

D. Парасимпатичної нервової системи

E. Симпатичної нервової системи

90 Хворій на ревматоїдний артрит лікар призначив нестероїдні протизапальні засоби. Припинення вироблення яких медіаторів запалення буде при цьому?

A. *Ейкозиноїдів (прозапальних простагландинів).

B. Лізосомних ферментів.

C. Гістаміну.

D. Брадикініну.

E. Інтерлейкінів.

91 Після тотальної резекції шлунка у хворого розвинулася тяжка В12-дефіцитна анемія з порушенням кровотворення і появою в крові змінених еритроцитів. Свідченням її була наявність в крові

A. *Мегалоцитів

B. Мікроцитів

C. Овалоцитів

D. Нормоцитів

E. Анулоцитів

92 На шостому місяці вагітності в жінки з’явилася виражена залізодефіцитна анемія. Діагностичною ознакою її була поява в крові:

A. *Гіпохромних еритроцитів

B. Макроцитів

C. Мегалоцитів

D. Ретикулоцитів

E. Еритробластів

93 Потерпілого доставили в лікарню з гаража, де він перебував у непритомному стані при працюючому моторі автомобіля. Попередній діагноз – отруєння чадним газом. Розвиток гіпоксії у потерпілого пов’язаний з нагромадженням у крові

A. *Карбоксигемоглобіну

B. Карбгемоглобіну

C. Оксигемоглобіну

D. Дезоксигемоглобіну

E. Метгемоглобіну

94 У провізора після проведення тривалого аналітичного аналізу (психо-емоційного стресу) підвищився артеріальний тиск (160/110 мм.рт.ст.). Які зміни нейро-гуморальної регуляції можуть бути причиною підвищення артеріального тиску в даному випадку?

A. Активація симпато-адреналової системи

B. Активація утворення і виділення альдостерону

C. Активація ренін-ангіотензинової системи

D. Активація калікреїн-кінінової системи

E. Гальмування симпато-адреналової системи

95 У хворого діагностовано цироз печінки. Однією з ознак синдрому портальної гіпертензії при цьому є “голова медузи” на передній черевній стінці. Який патогенетичний механізм призводить до виникнення “голови медузи”?

A. *формування колатерального кровообігу

B. розширення глибоких вен черевної стінки

C. звуження поверхневих вен черевної стінки

D. звуження глибоких вен черевної стінки

E. тромбоз глибоких вен черевної стінки

96 Хворий з алкогольним цирозом печінки скаржиться на загальну слабкість, задишку. Виявлено зниження артеріального тиску, асцит, розширення поверхневих вен передньої черевної стінки, варикозне розширення вен стравоходу, спленомегалію. Яке порушення гемодинаміки спостерігається у хворого?

A. *Портальна гіпертензія

B. Недостатність лівого шлуночка

C. Недостатність правого шлуночка

D. Серцева недостатність

E. Колапс

97 У медицині використовують ультрафіолетове опромінення у вигляді різних фізіопроцедур. Який з перерахованих механізмів лежить в основі лікувальної дії ультрафіолетових променів на організм?

A. Активація синтезу вітаміну D

B. Активація дії ліків

C. Зменшення синтезу меланіну в шкірі

D. Посилення поділу клітин

E. Активація перекисного окислення ліпідів

98 Профілактична вакцинація ослабленими мікроорганізмами викликає в організмі вироблення антитіл до цих мікробів. Які клітини відносяться до антитілсинтезуючих клітин імунної системи?

A. В-лімфоцити

B. Т-лімфоцити

C. макрофаги

D. NK-клітини

E. нейтрофіли

99 У пацієнта зі скаргами на болі в правій нозі при огляді стопи виявлено: збліднення, зменшення об'єму, місцеве зниження температури. Яке порушення місцевого кровообігу спостерігається у хворого?

A. *Ішемія

B. венозна гіперемія

C. нейротонічна артеріальна гіперемія

D. нейропаралітична артеріальна гіперемія

E. метаболічна артеріальна гіперемія

100 У хворого П., 47 років, з двосторонньою пневмонією виявлено порушення кислотно-основного стану - компенсований газовий ацидоз. Який найбільш ймовірний захисно-пристосувальний механізм підтримує компенсацію КОС у хворого?

A. *посилення ацидогенезу в нирках

B. розвиток гіпервентиляції легень

C. зменшення реабсорбції гідрокарбонату в нирках

D. блювота

E. пронос

101 У дитини 5 років при вживанні молока часто відзначається здуття живота, спастичний біль та пронос. Ці симптоми виникають через 1-4 години після вживання всього однієї дози молока. Дефіцитом яких ферментів зумовлена вказана симптоматика?

A. *лактозрозщеплюючих

B. глюкозрозщеплюючих

C. мальтозрозщеплюючих

D. сахарозорозщеплюючих

E. фруктозрозщеплюючих

102 У хворого 54 років, який скаржиться на біль, блідість та відчуття на похолодання нижніх кінцівок, лікар діагностував облітеруючий ендарартеріїт. Яке порушення периферичного кровообігу є головною причиною зазначених симптомів?

A. *Обтураційна ішемія

B. Нейропаралітична артеріальна гіперемія

C. Нейротонічна артеріальна гіперемія

D. Венозна гіперемія

E. Венозний стаз

103 При обстеженні хворого виявлена гіперглікемія. Дефіцит якого гормону може її спричинити?

A. *Інсуліну

B. Глюкагону

C. Адреналіну

D. Соматотропіну

E. Тироїдину

104 Гіперліпемія спостерігається через 2-3 години після вживання жирної їжі. Через 9 годин вміст ліпідів повертається до норми. Як охарактеризувати даний стан?

A. *Аліментарна гіперліпемія

B. Транспортна гіперліпемія

C. Гіперпластичне ожиріння

D. Ретенційна гіперліпемія

E. Гіпертрофічне ожиріння

105 Хворий 53р. поступив в гастроентерологічне відділення зі скаргами на диспептичні розлади, мелену. Об’єктивно: розширення поверхневих вен передньої черевної стінки, спленомегалія, асцит. Для якого синдрому характерні дані симптоми?

A. *Портальна гіпертензія

B. Холемічний синдром

C. Ахолічний синдром

D. Надпечінкова жовтяниця

E. Артеріальна гіпотензія

106 У хворого після отруєння грибами з’явилось жовте забарвлення шкіри та склер, темний колір сечі. Діагностовано гемолітичну жовтяницю. Який пігмент спричинює забарвлення сечі у хворого?

A. *Стеркобілін

B. Прямий білірубін

C. Білівердин

D. Непрямий білірубін

E. Вердоглобін

107 У перебігу недостатності нирок часто розвивається анемія. Що є причиною цього?

A. *Зниження продукції еритропоетину

B. Гематурія

C. Гемоглобінурія

D. Гіпопротеїнемія

E. Альбумінурія

108 У больного вследствие отравления цианидами имеет место блокада тканевых дыхательных ферментов (цитохромов). Какой вид гипоксии наблюдается?

A. *Тканевая

B. Гемическая

C. Гипоксическая

D. Циркуляторная

E. Дыхательная

109 Після тривалого прийому сульфаніламідів у хворого виявлена анемія, ретикулоцити відсутні. Яка регенераторна здатність кісткового мозку зареєстрована у хворого при цій анемії?

A. *Арегенераторна.

B. Гіперрегенераторна.

C. Гіпорегенераторна

D. Регенераторна.

E. Дегенераторна.

110 Після систематичного застосування андрогенних гормонів у атлета діагностована атрофія чоловічих статевих залоз. Яка залоза при цьому не продукує гонадотропні гормони?

A. *Передня доля гіпофіза

B. Задня доля гіпофіза.

C. Підшлункова залоза.

D. Надниркові залози.

E. Епіфіз.

111 Пацієнт страждає на артрит першого плюснефалангового суглобу, який загострюється після порушення дієти. Концентрація сечової кислоти в крові 7 мг%. Яке захворювання у пацієнта найбільш ймовірне?

A. *Подагра

B. Ревматоїдний артрит.

C. Системний червоний вовчак

D. Остеохондроз.

E. Деформуючий остеоартроз.

112 У хворого на облітеруючий ендартеріїт гомілок видалили паравертебральний симпатичний вузол. Який механізм розвитку артеріальної гіперемії, що виникла в тканинах гомілки?

A. *Параліч симпатичної інервації

B. Підвищена продукція СO2 в зоні гіперемії

C. Зменшена продукція NO в зоні гіперемії

D. Підвищений тонус симпатичної системи

E. Перевага міогенного тонусу в гомілках

113 При підйомі в гори у групи туристів виникли ознаки гірської хвороби. Вкажіть, який з названих нижче факторів відіграє основну роль в її розвитку?

A. * Зниження парціального тиску кисню у вдихуваному повітрі

B. Сонячна радіація

C. Перепад денної та нічної температур

D. Швидкість набору висоти

E. Важка фізичне навантаження

 

114 У хворого з гемороєм розвинулась залізодефіцитна анемія. Яке значення кольорового показника крові найбільш характерне для цієї анемії?

A. * 0,6

B. 0,9

C. 1,0

D. 1,1

E. 1,5

115 У хворого із гострою лівошлуночковою недостатністю виник набряк легень. Яке порушення периферичного кровообігу в легенях стало причиною цього ускладнення?

A. * Венозна гіперемія

B. Артеріальна гіперемія нейротонічного типу

C. Артеріальна гіперемія нейропаралітичного типу

D. Тромбоз легеневої артерії

E. Ішемія

116 У хворого внаслідок тяжкої травми виникла гостра втрата крові. Виберіть найбільш імовірну характеристику об’єму крові одразу після травми:

A. *Гіповолемія проста

B. Гіповолемія олігоцитемічна

C. Гіповолемія поліцитемічна

D. Нормоволоемія поліцитемічна

E. Нормоволемія олігоцитемічна

117 У хворого на 2-у добу після розвинувся гострого запалення колінного суглоба було відзначено збільшення суглоба в розмірах, набряклість шкіри. На якій стадії розвитку запалення спостерігаються дані ознаки?

A. * Ексудація

B. Альтерація

C. Проліферація

D. Регенерація

E. Склероз

 

118 Хворий 35 років пред'являє скарги на сильний постійну спрагу, головний біль, дратівливість. Кількість випивається рідини за стуки 9 л. Добовий діурез збільшений. Поставлено діагноз: нецукровий діабет. З порушенням вироблення якого гормону пов'язана дана патологія

A. * Вазопресину

B. Альдостерону

C. Глюкокортикоїдів

D. Катехоламінів

E. реніну

 

119 У хворого з пневмонією при вимірюванні температури протягом доби показники коливалися в межах 39-40 ° С. Який вид лихоманки за ступенем підйому температури спостерігається?

A. Висока

B. гіперпіретичний

C. Помірна

D. Субфебрильна

E. Нормальна

 

120 У хворого з вірусним гепатитом з'явилися асцит, жовтяниця, свербіж, набряки нижніх кінцівок, задишка. Який вид жовтяниці спостерігається у хворого?

A. * Паренхиматозная

B. обтурационная

C. гемолітична

D. механічна

E. надпечінкова

121 В результаті розриву селезінки у хворої виникла масивна внутрішня кровотеча з ознаками тяжкої гіпоксії. Яка з перелічених структур найбільш чутлива до гіпоксії?

A. *Кора мозку

B. Шлунок

C. нирки

D. Легені

E. М'язи

122 Хвора скаржиться на підвищення температури тіла, втрату ваги, дратівливість, серцебиття, екзофтальм. Для якої ендокринопатії це характерно?

A. *Гіпертиреозу

B. Гіпотиреозу

C. Гіперальдостеронізму

D. Гіпоальдостеронізму

E. Гіперкортіцизму

123 При введенні жабі підшкірно 1 мл. 1% розчину ціаністого калію розвинулася гіпоксія, а потім загибель. Який вид гіпоксії спостерігається?

A. * Тканинна

B. Гемічна

C. Циркуляторна

D. Дихальна

E. Гіпоксична

 

124 У хворого спостерігається зменшення діурезу до 800 мл на добу. Як називається така зміна діурезу?

A. * Олігоурія

B. Полиурия

C. Лейкоцитурия

D. Протеїнурія

E. Анурія

125 Хворий поступив в приймальне відділення ендокринологічного диспансеру зі скаргами на постійну спрагу, підвищений апетит, поліурію. Діагностовано цукровий діабет. Який патогенетичний чинник лежить в основі виникнення поліурії на ранній стадії цукрового діабету?

A. *Глюкозурія.

B. Мікроангіопатія.

C. Кетонемія.

D. Гіперхолестеринемія.

E. Тубулопатія.

126 Хворий звернувся до лікаря із скаргами на слабкість, підвищену втомлюваність, набряки під очима, які переважно з’являються вранці. Вкажіть, при якому виді набряку суттєву роль відіграє активація ренін-ангіотензин-альдостеронової системи.

A. *Ниркові набряки.

B. Кахектичні набряки.

C. Алергічні набряки.

D. Запальні набряки.

E. Лімфогенні набряки.

127 Внаслідок тривалого прийому сульфаніламідних препаратів у хворого розвинулися анемія, лейкопенія, тромбоцитопенія. Який механізм розвитку вказаних порушень?

A. *Пригнічення кровотворення у кістковому мозку.

B. Руйнування формених елементів крові.

C. Посилене використання формених елементів крові.

D. Стимуляція кісткового мозку.

E. Розвиток порушень не пов'язаний із прийомом препаратів.

128 Розвиток цукрового діабету характеризується гіперглікемією, нестачею інсуліну, кетоацидозом, поліурією, полідипсією. Яка з перерахованих ознак є головною ланкою патогенезу?

A. * Нестача інсуліну

B. Гіперглікемія

C. Кетоацидоз

D. Поліурія

E. Полідипсія

129 До фармацевта звернувся хворий 54 років за порадою щодо призначення ліків. З'ясувалось що в анамнезі хворого протягом 4 років – хронічний гломерулонефрит, та 2-х років – стійке підвищення артеріального тиску. Яка речовина, синтезована нирками, відіграє важливу роль у формуванні артеріальної гіпертензії:

A. *Ренін

B. Оксид азоту

C. Альдостерон

D. Гістамін

E. Катехоламіни

130 У хворого, який протягом 2-х тижнів без призначення лікаря отримував тетрациклін для лікування фурункульозу, спостерігається жовтушне забарвлення шкіри та склер. Провізор в ході опитування з'ясував що такий стан виник після вживання ліків. Який вид жовтяниці виник у хворого:

A. *Печінкова

B. Підпечінкова

C. Гемолітична

D. Холестатична

E. Спадкова

131 Група туристів пішла на екскурсію у гори. Через дві години після початку походу у частини з них зареєстрована тахікардія та задишка, що є свідченням наявності в організмі гіпоксії. Яка гіпоксія є причиною виявлених порушень?

A. * Гіпоксична

B. Гемічна

C. Циркуляторна

D. Тканинна

E. Дихальна

132 На 20-ту добу після кровотечі у хворого з пораненням підключичної артерії зроблений аналіз крові. Які показники мазка крові свідчать про посилення еритропоезу?

A. Ретикулоцитоз

B. Анізоцитоз

C. Пойкілоцитоз

D. Анізохромія

E. Гіпохромія

133 Ділянка шкіри, яка піддалася дії високої температури, почервоніла. Назвіть тип розладу місцевого кровообігу у вогнищі гострого запалення, що обумовлює такий його симптом, як “rubor”.

A. Артеріальна гіперемія

B. Венозна гіперемія

C. Ішемія

D. Стаз

E. Тромбоз

134 При огляді хворого лікар запідозрив синдром Іценко-Кушинга. Підвищення рівня якої речовини в крові хворого підтвердить припущення лікаря?

A. *Кортизолу

B. Токоферолу

C. Ретинолу

D. Адреналіну

E. Холестерину

135 Хворий скаржиться на загальну слабкість, м’язеву слабкість в кінцівках (наприклад, якщо декілька разів попросити стиснути руку в кулак, то хворому вдається це зробити тільки перший раз), слабкість мімічних м’язів, порушення процесу ковтання. Введення ацетилхолінестеразних засобів певною мірою усуває ці порушення. Визначіть патологію у хворого.

A. *Міастенія

B. Параліч

C. Парез

D. Геміплегія

E. Моноплегія

136 Хворий скаржиться на загальну слабкість, швидку втому, зменшення кількості виділення сечі за добу. За останні дні виділяв 400 мл за добу. В анамнезі хронічний гломерулонефрит. Які зміни загального об’єму крові слід очікувати?

A. *Олігоцитемічна гіперволемія

B. Поліцитемічна гіповолемія

C. Проста гіповолемія

D. Олігоцитемічна гіповолемія

E. Проста гіперволемія

137 Нелегальні емігранти із Сомалі були затримані на українському кордоні. При медичному огляді дитини 3 років виявлено гіпотонію та дистрофію м’язів, депігментацію шкіри, знижений тургор, живіт збільшений у розмірі, дефіцит маси тіла. Встановлено діагноз - квашіоркор. До якого виду часткового голодування відносять дану патологію?

A. *Білкового

B. Вуглеводного

C. Жирового

D. Вітамінного

E. Енергетичного

138 У чому полягає механізм непрямого впливу іонізуючого випромінювання на клітини?

A. утворення великої кількості вільних радикалів

B. розрив хромосом

C. ушкодження цитоплазматичної мембрани клітин

D. набряк органел клітини

E. активація біосинтезу білка

139 Клітинний тип імунної відповіді направлений на захист від внутрішньоклітинних інфекцій та мікозів, внутрішньоклітинних паразитів та пухлинних клітин. Його ефекторною ланкою є:

A. Лімфоцити-кілери

B. В-лімфоцити

C. Базофільні гранулоцити

D. Еозинофільні гранулоцити

E. Нейтрофільні гранулоцити

140 Які зміни в лейкоцитарній формулі слід очікувати у пацієнта з атопічною бронхіальною астмою?

A. еозинофілія

B. еозинопенія

C. базофілія

D. нейтрофілія

E. нейтропенія

141 Які ліпопротеїди вважаються антиатерогенними, тобто такими, що перешкоджають розвитку атеросклерозу?

A. Високої щільності

B. Низької щільності

C. Бета

D. Дуже низької щільності

E. Хіломікрони

142 До ендокринолога звернулась пацієнтка зі скаргами на підвищену збудливість,тахікардію, тремтіння пальців рук, пітливість, витрішкуватість. Яка найбільш імовірна причина такого стану?

A. гіперфункція щитоподібної залози

B. гіпофункція щитоподібної залози

C. гіперфункція кори наднирників

D. гіперфункція прищитоподібної залози

E. гіпофункція кори наднирників

143 Відомо, що у ІІ фазу запалення відбувається активний вихід лейкоцитів із судин у тканину. Які із нижче перерахованих лейкоцитів першими з’являються у зоні запалення та забезпечують ефективний захист від бактеріальних і грибкових інфекцій.

A. нейтрофільні

B. еозинофільні

C. базофільні

D. моноцити

E. лімфоцити

144 До лікаря звернувся пацієнт 25 років з термічними опіками ІІ ступеню важкості. Об’єктивно: на верхніх кінцівках великі пухирі заповнені прозорим ексудатом, що складається переважно з води та альбумінів, містить поодинокі лейкоцити. Назвіть вид ексудату.

A. серозний

B. катаральний (слизуватий)

C. фібринозний

D. гнійний

E. геморагічний

145 Подружжя звернулось у медико-генетичну консультацію для обстеження їх новонародженої дитини. Під час дослідження каріотипу виявлено додаткову хромосому в 21-й парі хромосом. Який діагноз можна поставити?

A. синдром Дауна

B. синдром Едвардса

C. синдром Патау

D. синдром Шерешевського-Тернера

E. синдром Кляйнфельтера

146 Хто з відомих вчених вказав на важливу роль сполучної тканини в забезпеченні резистентності організму та ввів поняття “фізіологічна система сполучної тканини”?

A. Богомолець

B. Сиротинін

C. Мечніков

D. Штерн

E. Пастер

147 Скорочення гладких м’язів бронхів, кишок, матки, а також підвищення проникності судинної стінки, свербіж шкіри при анафілактичних реакціях пов’язані з дією:

A. гістаміну

B. гепарину

C. тромбоксану А2

D. інтерлейкіну 1

E. лейкотрієнів

148 У пацієнта, що потрапив у реанімацію з діагнозом діабетична гіперглікемічна кома, спостерігається рідке, глибоке, шумне дихання. Фаза вдиху довша за фазу видиху. Яке дихання розвинулось у хворого?

A. дихання Куссмауля

B. дихання Чейна-Стокса

C. дихання Біота

D. апнейстичне дихання

E. гаспінг-дихання

149 У пацієнта з травматичним шоком ЧСС становить 130 уд/хв. Який вид аритмії розвинувся?

A. синусна тахікардія

B. синусна брадикардія

C. дихальна аритмія

D. екстрасистолія

E. пароксизмальна тахікардія

150 Відповідно до рекомендацій ВООЗ і міжнародного товариства гіпертензій (1999) артеріальною гіпертензією вважається підвищення артеріального тиску вище:

A. 140/90 мм.рт.ст.

B. 120/80 мм.рт.ст.

C. 150/100 мм.рт.ст.

D. 130/90 мм.рт.ст.

E. 160/120 мм.рт.ст.

151 Хвора на цукровий діабет І типу натще ввела собі інсулін. Через 20 хвилин появились загальна слабкість, запаморочення, посилене потовиділення. Що стало причиною гіпоглікемії у хворої?

A. *Посилення утилізації глюкози.

B. Посилення глюконеогенезу.

C. Посилення глікогенолізу.

D. Пригнічення гліколізу.

E. Пригнічення глікогенезу.

152 Дитина 12-ти років, після перенесеної краснухи почала худнути, постійно відчуває спрагу, наявні глюкозурія, поліурія, поліфагія, полідипсія. Що являється причиною цукрового діабету І типу в дитини?

A. *Абсолютна інсулінова недостатність.

B. Активація глюконеогенезу.

C. Інсулінорезистентність.

D. Гіперпродукція антидіуретичного гормону.

E. Відносний дефіцит інсуліну.

153 Чоловік, 57 років, скаржиться на біль в серці, який виник після тривалих негативних емоцій. Лікар швидкої допомоги встановив ішемічну хворобу серця, що проявилась стенокардією. Який механізм ішемії найбільш вірогідний?

A. *Ангіоспастичний.

B. Странгуляційний.

C. Облітераційний.

D. Компресійний.

E. Обтураційний.

154 У хворого з ішемічною хворобою серця на тлі атеросклеротичного ураження коронарних артерій після значного фізичного навантаження розвинувся гострий інфаркт міокарду. Яка найбільш ймовірна причина недостатності коронарного кровообігу?

A. *Стеноз коронарних артерій.

B. Спазм коронарних артерій.

C. Перерозподіл крові.

D. Тромбоемболія коронарної артерії.

E. Розрив коронарної артерії.

155 Хворий, 29 років, після тяжкої фізичної роботи втратив свідомість. Глюкоза в крові - 2,3 ммоль/л. Розвиток якої коми можна запідозрити?

A. *Гіпоглікемічна.

B. Гіперглікемічна.

C. Гіперосмолярна.

D. Лактатцидемічна.

E. Печінкова.

156 Чоловік, 65 років протягом кількох років хворіє на атеросклероз судин серця і головного мозку. Який клас ліпопротеїнів плазми крові є найбільш атерогенним?

A. *Ліпопротеїни низької щільності.

B. Ліпопротеїни дуже низької щільності.

C. Ліпопротеїни високої щільності.

D. Хіломікрони.

E. -

157 В інфекційне відділення поступив хворий на гепатит. Об’єктивно: шкіра жовтушна, печінка збільшена. Сеча темна, кал гіпохолічний. Який стан у хворого?

A. *Печінкова жовтяниця.

B. Підпечінкова жовтяниця.

C. Надпечінкова жовтяниця.

D. Гострий холецистит.

E. Гострий панкреатит.

158 Хворий 50-ти років, з алкогольним цирозом печінки скаржиться на диспепсичні розлади, кровотечу з гемороїдальних вен. При огляді: розширення поверхневих вен передньої стінки живота, асцит. На яку патологію можуть вказувати дані симптоми?

A. *Портальна гіпертензія.

B. Виразкова хвороба.

C. Ентероколіт.

D. Кишкова непрохідність.

E. Гепатит.

159 У хворої П, яка тривалий час вживала ацетилсаліцилову кислоту, виявили ерозивний гастрит. Який механізм ерозивного гастриту?

A. *Блокада синтезу простагландинів та збільшення вироблення шлункового соку.

B. Блокада синтезу інтерферонів.

C. Зменшення секреції соляної кислоти.

D. Збільшення секреції слизу в шлунку.

E. Збільшення синтезу простагландинів.

160 У хворого з цирозом печінки в стадії декомпенсації виникла печінкова кома. Який метаболіт є нейротоксичним в даному випадку?

A. *Іони амонію, аміак.

B. Альфа-кетоглутарова кислота.

C. Глюкозо-6-фосфат.

D. Ціанокобаламін.

E. Сукцинат.

161 Хворий К., віком 65 років, переніс інфаркт міокарда. Через місяць у нього розвинулась серцева недостатність. Чим зумовлено її виникнення?

A. * Ушкодженням міокарда

B. Перевантаженням серця опором

C. Інфекцією

D. Підвищеним опором вигнанню крові в аорті

E. Підвищеним опором вигнанню крові в легеневому стовбурі

162 У хворого на феохромоцитому зафіксоване тривале і стійке підвищення артеріального тиску. Гіперпродукція якого гормону призводить до розвитку вторинної артеріальної гіпертензії у даному випадку.

A. * Адреналіну

B. Вазопресину

C. Альдостерону

D. Кортизолу


Дата добавления: 2014-11-24 | Просмотры: 2175 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.221 сек.)