АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Система законодательства об охране здоровья граждан

Прочитайте:
  1. APUD – СИСТЕМА (СТРУКТУРНО-ФУНКЦИОНАЛЬНАЯ ОРГАНИЗАЦИЯ, БИОЛОГИЧЕСКОЕ ЗНАЧЕНИЕ В НОРМЕ И ПАТОЛОГИИ)
  2. DSM — система классификации Американской психиатрической ассоциации
  3. III. Главная причина преждевременной старости, выпадения и поседения волос: средство сохранения молодости и красоты
  4. III.С целью систематизации знаний составьте таблицу по предлагаемой схеме.
  5. IV. ИТОГОВАЯ ОЦЕНКА СОСТОЯНИЯ ЗДОРОВЬЯ
  6. IV. ЛИМФАТИЧЕСКАЯ СИСТЕМА ГОЛОВЫ И ШЕИ
  7. IV. Сердечно-сосудистая система
  8. IV. Центральная нервная система, эстезиология
  9. SF-36v2 Опросник состояния здоровья.
  10. V. Нервная система и органы чувств

На охорону здоров'я громадян України спрямовані Основи законодавства України про охорону здоров'я від 19 листопада 1992 р.

 

Кодификация законодательства об охране здоровья граждан.

Квітня 2011 року у рамках започаткованої серії тематичних науково-практичних заходів із питань кодифікаційної діяльності Інститутом законодавства Верховної Ради України проведено круглий стіл на тему: «Питання кодифікації законодавства України з охорони здоров’я».

У рамках круглого столу обговорювалися питання щодо: кодифікації нормативно-правової бази державно-управлінських принципів в галузі охорони здоров’я; здійснення захисту медичних прав: проблеми цивільно-правового регулювання; кодифікації медичного законодавства - практичний крок у побудові медичного права; тенденцій та пріоритетів реформування законодавства з питань охорони здоров’я; медично-правової освіти: стан, проблеми та шляхи вдосконалення; проблеми формування та змісту Медичного кодексу України; стандартів Європейського суду щодо надання медичної допомоги.

У роботі круглого столу взяли участь провідні науковці, представники органів державної влади, вищих навчальних закладів, громадських організацій.

Так, директор Інституту законодавства Верховної Ради України, член-кореспондент НАН України Олександр Любимович Копиленко зазначив, що Програма економічних реформ на 2010-2014 роки „Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава”, яка схвалена Президентом України В.Ф. Януковичем та спрямована у тому числі на формування професійної й ефективної системи державного управління, на підвищення добробуту українських громадян, передбачає з поміж іншого підвищення стандартів життя шляхом реформи медичного обслуговування. Відповідно до Програми економічних реформ на 2010-2014 роки, головною метою реформи медичної сфери є поліпшення здоров’я населення, забезпечення рівного й справедливого доступу усіх громадян до медичних послуг належної якості. З метою досягнення задекларованих мети та завдань, Програмою економічних реформ на 2010-2014 роки передбачено три етапи реформування системи медичного обслуговування, першим з яких передбачається внесення змін до нормативно-правової бази. З огляду на це О.Л. Копиленко наголосив на актуальності дослідження питань кодифікації законодавства України з охорони здоров’я з метою його систематизації та забезпечення належної якості надання медичної допомоги та захисту прав, як пацієнтів та і медичних працівників. При цьому, процес кодифікації повинен супроводжуватись зменшенням регуляторних актів у сфері охорони здоров’я та підвищенням якості медичної допомоги, яка надається. Також було зазначено, що питання кодифікації законодавства з охорони здоров’я потребує залучення провідних вітчизняних фахівців – науковців і практиків.

З доповіддю «Кодифікація медичного законодавства – практичний крок у побудові медичного права» виступив доктор юридичних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, завідувач кафедри державно-правових дисциплін Національної академії прокуратури України Семен Стеценко. Доповідач, зокрема, акцентував увагу на факторах, які обумовлюють актуальність кодифікації медичного законодавства (розпорошеність нормативно-правової бази, наявність численних прогалин, необхідність підвищення рівня правової культури медичних працівників). Серед труднощів, які мають місце на шляху кодифікації, увагу присутніх було акцентовано на низькій активності суб’єктів законодавчої ініціативи, відсутності «суспільного замовлення» на Медичний кодекс, особливостях рішень Конституційного Суду України у «медичних справах».

У сою чергу, Майданик Роман Андрійович – доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри цивільного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, суддя Постійно діючого третейського суду при ВГО «Фундація медичного права та біоетики України» зазначив, що ідея кодифікації законодавства України про охорону здоров’я є зрозумілою, оскільки викликана потребою покращення стану правового регулювання та підвищення ефективності законодавства з охорони здоров’я, проте для цього необхідно застосовувати адекватні правові форми правового регулювання зазначених відносин. Коли ми говоримо про Кодекси, як про спосіб регулювання або систематизації, то ми повинні виходити із усталеного розуміння і призначення цього способу систематизації, який передбачає перш за все наявність високого рівня аналітичності положень, тобто правових норм, які у ньому містяться, а це можливо за умови, якщо є чітке розуміння предмету цих відносин.

Під час дискусії, учасники круглого столу підкреслили важливість ґрунтовного дослідження зарубіжного досвіду щодо кодифікації законодавства з охорони здоров’я, адже у більшості країн Європейського регіону існує практика створення Медичних кодексів які приймаються Асоціаціями медиків, а не органом законодавчої влади та не є нормативно-правовим актом.

Учасниками круглого столу було здійснено узагальнення та підведено підсумки щодо перспектив кодифікації законодавства України з охорони здоров’я. Було висловлено сподівання щодо подальшої співпраці державних та громадських інституцій у напрямку формування ефективного та стабільного законодавства України з охорони здоров’я. Також передбачається публікація матеріалів круглого столу, як науково-практичного видання, метою якого буде сприяння у забезпечені правової системи України якісними нормативно-правовими актами у сфері практичного забезпечення державних гарантій у сфері охорони здоров’я.

 

 


Дата добавления: 2015-02-02 | Просмотры: 567 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)