АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Види дренажу

Прочитайте:
  1. Вертикального дренажу
  2. Вертикального дренажу
  3. Види дренажу.
  4. Дренажу
  5. Конструкція вертикального дренажу
  6. Конструкція горизонтального дренажу
  7. Розрахунок лінійних систем дренажу
  8. Систематичного дренажу
  9. Споруди на системі горизонтального дренажу

На зрошуваних землях застосовують горизонтальний, вертикальний або комбінований дренаж.

Горизонтальний дренаж може бути відкритим або закритим. Відкритий дренаж складається з глибоких каналів, що проходять у виїмках, а закритий з труб, прокладених на певній глибині, які приймають ґрунтові води і транспортують їх за допомогою колектора до водоприймача.

Горизонтальний дренаж є основним типом на зрошуваних землях. Його проектують при геологічній будові водоносних шарів, що складені в основному супіщаними і суглинистими алювіальними відкладеннями з відносно низькими коефіцієнтами фільтрації (від 0,1 до 1,0 м/добу), в яких можуть бути і окремі добре виражені прошарки піщаних і гравелисто-піщаних відкладень невеликої потужності (до 3-5 м). В цьому випадку і при наявності нижнього більш проникного піщаного шару ефективність горизонтального дренажу підвищується.

Вертикальний дренаж застосовують при дренуванні ґрунтів провідністю більше 100 м2/добу і у випадках, коли слабкопровідні ґрунти підстилають пласти з напірними вода. Водовмісними породами в зоні вертикального дренажу на зрошувальних системах України в більшості випадків є дрібно- і середньозернисті пліоценові піски з коефіцієнтом фільтрації 12 м/добу і значно рідше гравелийто-піщані відкладення (Крим), що мають коефіцієнт фільтрації 15-20 м/добу.

Комбінований дренаж проектують, як правило, при двошаровій або багатошаровій будові водоносного пласта, коли верхній слабководопроникний шар потужністю до 15 м підстилається добреводопроникним пластом потужністю не менше 15 м. При більш глибокому заляганні водоносних шарів, як правило, застосовують вертикальний дренаж.

В залежності від природних умов території, на якій передбачають дренаж, необхідно застосовувати такі типу дренажу за розміщенням в плані:

Ø систематичний – горизонтальний дренаж чи свердловини вертикального дренажу розташовані рівномірно на всій дренованій території;

Ø вибірковий – горизонтальний дренаж чи свердловини розташовані на окремих ділянках зрошуваних земель з незадовільним меліоративним станом. Як правило, його приурочують до понижених елементів рельєфу, наприклад, яружно-балочний дренаж;

Ø лінійний – дрени чи свердловини розташовані по фронту живлення підземними ґрунтовими водами для їх перехоплення і відведення за межі дренованої території.

Дренаж розрізняють за часом роботи: постійний і тимчасовий:

Ø постійний дренаж влаштовують для підтримання необхідного водно-сольового режиму ґрунтів зони аерації, а також рівнів ґрунтових вод на заданих відмітках протягом всього періоду служби його окремих елементів;

Ø тимчасовий дренаж функціонує тільки протягом якогось певного проміжку часу, після чого – або демонтується, або само руйнується. Такий дренаж влаштовують для водопониження в котлованах при будівництві насосних станцій, великих гідротехнічних споруд, підземних комунікацій і т.д., а також на період капітальних промивок засолених земель.

В залежності від ступеня розкриття водоносних пластів і по відношенню до водоупору горизонтальний і вертикальний дренаж поділяють на досконалий і недосконалий. Дрени, що прорізають всю товщу водоносного пласта і розташовані на водоупорі, називають досконалими, а ті, що розкривають водоносний пласт частково – недосконалими або висячими.

В залежності від поставлених завдань дренаж може бути трьох типів: розсолюючий, профілактичний і огороджувальний.

Призначення розсолюючого дренажу – забезпечити відведення сольового розчину за межі ділянки під час капітальних або експлуатаційних промивок, а також підтримання оптимального сольового режиму грунту в експлуатаційний період роботи дренажу.

Профілактичний дренаж в основному призначений для підтримання рівневого режиму ґрунтових вод на відмітках нижче критичних і сумісно з прийнятим режимом зрошення повинен забезпечувати сприятливий режим вологості в зоні аерації, а в населених пунктах потрібну норму осушення.

Огороджувальний (відсічний) дренаж влаштовують для захисту зрошуваних та прилеглих ділянок, а також населених пунктів від підтоплення і перехоплення ґрунтових вод, що надходять з прилеглих територій або водойм.

При певних умовах дренаж може виконувати дві функції (розсолюючу і профілактичну, розсолюючу і відсічну), а іноді і всі три.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 1054 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)