АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ацетилсаліцилова кислота Аспірин Acidum acetylsalicylicum

Прочитайте:
  1. I. Ацетилсалициловая кислота
  2. Антитромбоцитарные препараты (ацетилсалициловая кислота, клопидогрель).
  3. Аскорбиновая кислота (витамин С)
  4. Аспирин (Ацетилсалициловая кислота).
  5. Ацетилсалициловая кислота (аспирин и др. препараты АСК)
  6. Ацетилсалициловая кислота (аспирин)
  7. В организме кислота фолиевая превращается в фолиниевую, которая и обладает физиологической активностью.
  8. ГЛИЦИРИЗИНОВАЯ КИСЛОТА
  9. Глутаминовая кислота (2-аминоглутаровая кислота)

Проявляє протизапальну, жарознижувальну, анальгезуючу і антиагрегаційну дію.

Застосування: широко використовують при лихоманці, головному болю, мігрені і як протиревматичний засіб. Призначають у вигляді таблеток після їди.

Побічна дія: з боку ШКТ – диспепсичні розлади і шлункові кровотечі (може подразнюватися слизова оболонка не тільки шлунка, але 12-палої кишки). Для запобігання ульцерогенної дії, таблетки ретельно подрібнюють і запивають великою кількістю води (краще молоком), також можна після прийому ацетилсаліцилової кислоти приймати мінеральну лужну воду або натрію гідрокарбонат, тому що він сприяє швидкому виділенню саліцилатів із організму.

Також можливий розвиток профузного потовиділення, виникнення шуму у вухах і ослаблення слуху, можливий ангіоневротичний набряк, шкірні і інші алергічні реакції.

Протипоказання: виразкова хвороба шлунка і 12-палої кишки, особам з підвищеною чутливістю до пеніцилінів і іншим «алергогенним» лікарським засобам, вагітність – перші 3 місяці, дітям для зниження температури тіла при грипі, гострих респіраторних захворюваннях, у зв’язку з випадками розвитку синдрому Рея (гепатогенна енцефалопатія – зниження уваги, порушення сприйняття, зміна поведінки, сповільнення психічної поведінки, сплутаність свідомості).

Форма випуску: таб. По 0,25 і 0,5

Кислота ацетилсаліцилова входить до складу комбінованих препаратів: таб. «Цитрамон П»; «Седалгін Н»; «Темапірин»; Аспірин з вітаміном С УПСА.

 

Бен-гей – комбінований препарат у формі мазі, що містить метилсаліцилат та ментол, має виражену анальгезуючу (відволікальну) та розігрівальну дію.

Застосування: місцево при м’язовому та суглобному болю, для усунення больового синдрому при міальгії та артралгії. У формі спортивного бальзаму використовується для усунення м’язової напруги перед та після спортивних тренувань.

 

Ібупрофен Бруфен Ibuprofen є одним із сучасних не стероїдних протизапальних засобів. Має протизапальну, анальгезуючу і помірну жарознижувальну дію. За силою дії декілька поступається ортофену і індометацину, але краще переноситься.

Застосування: ревматоїдний артрит (не викликає різких змін суглобів), остеоартроз, подагра, запальні захворювання опорно-рухового апарату, больовий синдром. Першу дозу препарату приймають ранком до їди, запиваючи чаєм, а інші дози протягом дня після їди.

Побічна дія: препарат, як правило, добре переноситься. Має відносно слабу ульцегогенну дію, що розглядається однією з переваг перед ацетилсаліциловою кислотою. В окремих випадках можливі: печія, нудота, блювання, метеоризм, а також шкірні алергічні реакції. При вираженій побічній дії зменшують дозу або зупиняють прийом препарату.

Протипоказання: загострення виразкової хвороби шлунку і 12-палої кишки, виразковий коліт, захворювання зорового нерва, підвищена індивідуальна чутливість до препарату.

Форма випуску: таб. По 0,2.

Ібупрфен входить до складу комбінованих препаратів: «Ібуклін» таб. - містить ібупрофен і парацетамол; «Новаган» таб. – містиь ібупрофен, пітофенон (спазмолітин) і феніверин (гангліоблокатор).

 

Диклофенак Ортофен Вольтарен Ortophenum Diclofenak sodium проявляє протизапальну, анальгезуючу і жарознижувальну дію. За силою протизапальної і анальгезуючої дії переважає ацетилсаліцилову кислоту, бутадіон і ібупрофен.

Застосування: гострий ревматизм, ревматоїдний артрит, артрози, невралгія, неврит, больовий синдром різного ґенезу.

Побічна дія: рідко викликає побічні явища. Можливі (особливо на початку лікування), болі в епігастральній ділянці, блювання, пронос, а також головний біль і легке головокружіння. Ці явища, як правило, проходять самостійно. При тривалому застосуванні можлива ульцерогенна дія.

Протипоказання: виразкова хвороба шлунка і 12-палої кишки, перші 3 місяці вагітності. Обережно призначають особам, що страждають на шлунково-кишкові розлади.

Форма випуску: таб. По 0,025 і 2,5% р-н в ампулах по 3мл.

 

Індометацин Метиндол Indometacin є одним з найбільш активних нестероїдних протизапальних препаратів. Має виражену анальгезуючу дію.

Застосування: ефективний при ревматоїдному артриті, остеоартрозах, подагрі, тромбофлебіті і інших захворюваннях, що супроводжуються запаленням. Приймають після їди (запивати молоком, використовувати антацидні засоби).

Побічна дія: з боку ЦНС головний біль, головокружіння, сонливість. З боку ШКТ нудота, блювання, втрата апетиту. Можлива ульцерогенна дія.

Протипоказання: виразкова хвороба шлунка і 12- палої кишки і інші виразкові процеси у кишечнику і стравоході, бронхіальна астма, вагітність і період годування груддю. Слід попереджати про виникнення головокружіння при призначенні препарату водіям транспорту, особам, що працюють біля станка.

Форма випуску: таб. (драже) по 0,025 і 0,1; таб. Ретард по 0,075; мазь 10% по 40,0;

Комбінований препарат Індовазин гель містить індометацин і троксевазин.

 

Напроксен Naproxen проявляє протизапальну, анальгезуючу і жарознижувальну дію. По порівнянню з ортофеном має менш виражену протизапальну, але більш виражену анальгезуючу дію. Проявляє більш тривалу дію, ніж інші протизапальні препарати, у зв’язку з чим його застосовують 2 рази на добу.

Застосування: так само як ортофен..

Побічна дія: препарат добре переноситься. Іноді можливі печія, біль у ділянці епігастрію, головний біль, пітливість, алергічні шкірні реакції.

Протипоказання: вагітність і період годування груддю; дітям до 16 років, виразкова хвороба шлунка і 12-палої кишки, серцева недостатність, захворювання печінки, схильність до алергічних реакцій. Форма випуску: таб. по 0,25.

Піроксикам Роксикам Piroxicam за дією подібний до інших нестероїдних протизапальних засобів. Легко всмоктується з ШКТ, тривало діє, що дозволяє використовувати його 1 раз на добу у відносно невеликій дозі.

Застосування, побічна дія, протипоказання в основному такі як і у ортофена.

Форма випуску: таб. по 0,01 і 0,02; капсули по 0,02; ректальні супозиторії по 0,02; 2% р-н в ампулах по 1 і 2мл.

 

Кислота мефенамова Acidum mephenamicum має структурну подібність до саліцилової кислоти і її похідних. Виявляє анальгезуючу, жарознижувальну і протизапальну дію. Як протизапальний засіб переважає за активністю саліцилати. За жарознижувальною активністю рівна з саліцилатами і бутадіоном, а за анальгезуючою активністю рівноцінна бутадіону і переважає саліцилати.

Застосування: ревматизм, поліартрит, невралгії, м’язові болі, головний і зубний біль, лихоманка.

Побічна дія: препарат, як правило, добре переноситься, однак він може викликати нудоту, болі у кишечнику, пронос. Для попередження цих явищ препарат застосовують після їди (рекомендують запивати молоком); в окремих випадках можливі шкірні алергічні реакції.

Протипоказання: виразкова хвороба шлунка і 12-палої кишки, запальні захворювання ШКТ.

Форма випуску: таб. по 0,25; 0,35 і 0,5.

 

Кислота ніфлумова Доналгін Acidum niflumicum. За хімічною структурою і фармакологічним властивостям близька до мефенамової кислоти. Проявляє протизапальну і анальгезуючу дію. Декілька більш активна, ніж мефенамова кислота.

Застосування: таке як і у інших НПЗЗ.

Протипоказання: перші 3 місяці вагітності.

Форма випуску: капсули по 0,25.

 

Мелоксикам Моваліс Meloxicam Є не стероїдним препаратом другого покоління, що пов’язано з його вибірковою дією на циклооксигеназу-2 (ЦОГ-2).

Основною особливою відмінністю мелоксикаму є його менша у порівнянню з піроксикамом і іншими НПЗЗ першого покоління, ульцерогенна дія і краща переносимість.

Застосування: ревматоїдний артрит, остеоартрити, хвороба Бехтєрєва (хронічне запальне захворювання хребта). Застосовують у вигляді таблеток під час їди (не розжовуючи, запиваючи водою).

Побічна дія: препарат, як правило, добре переноситься, але можлива підвищена індивідуальна чутливість.

Протипоказання: обережно вагітним і хворим на бронхіальну астму, схильністю до алергічних реакцій; виразкова хвороба шлунку і 12- палої кишки, діти до 15 років.

Форма випуску: таб. по 0,0075 і 0,015; свічки по0,015

Препарати Целекоксиб (целебрекс) - форма випуску капсули по 0,2; рефекоксиб (віокс) мають більш вибіркову дію, ніж мелоксикам.

 

Аркоксія Еторикоксиб – не стероїдний протизапальний препарат – селективний інгібітор циклооксигенази-2 (ЦОГ-2).

Застосування: симптоматичне лікування остеоартриту, ревматоїдного артриту, гострого подагричного артриту, полегшення гострого і хронічного болю. Препарат можна приймати незалежно від прийому їжі.

Протипоказання: пацієнти у яких під час лікування аркоксією виникає головокружіння або сонливість, не повинні керувати автотранспортом і механізмами.

Форма випуску: таб. по 0,03; 0,06; 0,09; 0,12

 


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 818 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)